StoryEditorOCM
SvijetODLAZAK VELIKANA

Umro je Jacques Delors, arhitekt Europske unije kakvu danas poznajemo, predsjednik Europske komisije od 1985. do 1995.

Piše vijesti sd
27. prosinca 2023. - 18:58

Umro je Jacques Delors, bivši predsjednik Europske Komisije kojeg se smatra arhitektom moderne Europske unije, kakvom je danas poznajemo.

Vijest o smrti čovjeka koji je u tri mandata, između 1985. i 1995. godine, obnašao dužnost Europske komisije, objavila je njegova kćer. Jacques Delors postavio je temelje za jedinstvenu europsku valutu euro - obnašao je dužnost šefa EK u vrijeme osmišljavanja eurozone - piše Jutarnji list.

Prije 12 godina izjavio je da je europska valuta bila osuđena na propast od samoga svojega uvođenja 1999. zbog grešaka koje su političari pojedinih država počinili u tom procesu.

image

Jacques Delors snimljen 2012. godine

Eric Piermont/AFP

Govorio je tada da su političari odabrali ignorirati neke temeljne nestabilnosti pojedinih država članica eurozone. Upozoravao je tada da sve države članice EU moraju “preispitati svoju savjest” zbog krize koja je zaprijetila eurozoni. Prema Delorsu, nepostojanje središnjih institucija koje bi mogle koordinirati ekonomsku politiku svih članica eurozone, omogućila je nekima od njih da razviju nevjerojatno veliki dug (recimo Grčkoj).

Reakciju europskih čelnika na tadašnju krizu eurozone Delors je opisao kao “neodlučnu i prekasnu”. Po njemu, problem politike EU-a u rješavanju krize krila se u “kombinaciji tvrdoglavosti Njemačke u njihovoj ideji monetarne kontrole i nedostatka jasne vizije kod svih drugih država”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. travanj 2024 03:44