StoryEditorOCM
Svijetkriva procjena

U SAD-u pada stopa rasta, a raste nezaposlenost; Ekonomisti: Najveća je prijetnja greška pri određivanju kamatnih stopa

Piše hina
30. rujna 2024. - 12:15
Predsjednik Federalnih rezervi Jerome Powell preuranjeno je izjavio da je borba protiv inflacije završenaMandel Ngan/Afp

Moguća greška američke središnje banke pri određivanju kamatnih stopa u zadnjoj fazi borbe protiv inflacije najveća je prijetnja gospodarstvu u idućih godinu dana jer bi mogla zakočiti rast, pokazala je anketa Nacionalne udruge za poslovnu ekonomiju.

"Grešku u monetarnoj politici" izdvojilo je 39 posto anketiranih ekonomista, izvijestila je udruga u nedjelju.

Na drugom su mjestu predsjednički izbori i zaoštravanje sukoba u Ukrajini i na Bliskom istoku koje je izdvojilo po 23 posto ispitanika.

Fed je na rujanskoj sjednici snizio kamatne stope za pola postotnog boda, uz poruku predsjednika Jeromea Powella da je borba protiv inflacije završena. Središnja banka signalizirala je da će težište prebaciti na tržište rada, s obzirom na podignutu procjenu stope nezaposlenosti u ovoj godini, sa 4,0 na 4,4 posto.

odluka o kamatama danas u Nashvilleu

Od početka godine kretala se oko razine od 4,0 posto, a u srpnju dosegnula je najvišu razinu od listopada 2021. godine, od 4,3 posto. 

"Ako me pitate (...) bismo li bili snizili kamatne stope da smo dobili srpanjsko izvješće prije sjednice, odgovor bi glasio ‘možda bismo ih bili snizili‘", rekao je Powell na konferenciji za novinare nakon rujanske sjednice. “Nismo donijeli takvu odluku, ali znate, možda bismo ih bili snizili."

image

Zaoštravanje sukoba u Ukrajini i na Bliskom istoku, uz predsjedničke izbore tek su na drugom mjestu faktora koji bi mogli zakočiti rast, prema mišljenju američkih ekonomista. Rat u Gazi

Omar Al-qattaa/Afp

Sniženje kamatnih stopa na rujanskoj sjednici bit će tema današnjeg govora predsjednika Feda u Nashvilleu.

Na sjednici na početku studenog Fed će ih vjerojatno ponovo sniziti, za četvrtinu ili za pola postotnog boda, procjenju analitičari.

 inflacija bi  trebala iznositi 2,1 posto.

Opći rizici za gospodarstvo sve su izraženiji, naznačio je panel ekonomista koje je anketirala Nacionalna udruga za poslovnu ekonomiju. Tako nešto više od polovine njih smatra da su veće šanse da će gospodarstvo rasti slabije nego da će rasti snažnije, a monetarna politika na vrhu je ljestvice mogućih rizika.

Gospodarski rast usporit će u 2025., po medijanu njihovih prognoza, na 1,8 posto, s prognoziranih 2,6 posto u 2024.

Stopa nezaposlenosti porast će sa sadašnjih 4,2 na 4,4 posto, a inflacija bi na kraju iduće godine trebala iznositi 2,1 posto.

Dvije trećine ispitanika procjenjuje da gospodarstvo neće zapasti u recesiju prije 2026. godine.

Kamatne stope trenutno su primjerene, pokazuje medijan procjena ekonomista. Trećina ispitanika smatra da su na razini na kojoj bi i trebale biti, trećina drži da bi trebale biti još niže, a trećina da bi trebale biti više.

Njih 65 posto smatra da su snižene "u zadnji čas", pokazala je anketa udruge.

image

Jerome Powell je rekao da bi možda snizili kamatne stope da su dobili srpanjsko izvješće prije sjednice

 

Mandel Ngan/Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. rujan 2024 12:17