StoryEditorOCM
Svijetvan kontrole

U Rusiji eskalirao najbizarniji mogući problem, nemoćan je i Putin, građani bijesni, šef farme na meti ubojica

Piše JL
29. prosinca 2023. - 19:31

Ruska kriza vezana uz jaja izmaknula je kontroli tijekom ovoga tjedna nakon pokušaja ubojstva šefa farme peradi u regiji Voronjež, a cijene te osnovne prehrambene namirnice nastavljaju rasti.

Genadij Širjaev, 59-godišnji voditelj Tretjakovske peradarske farme, najveće u regiji zapadnog Voronježa, vozio se kući kada je nepoznata osoba ispalila dva hica na njegov automobil. Širjaev je za ruski list Kommersant rekao da nije bio ozlijeđen u tom pokušaju ubojstva. "Bila su dva hica, nije me pogodilo", rekao je on, kako prenosi Newsweek.

U Rusiji je ove godine došlo do neviđenog porasta cijena jaja dok standard i gospodarstvo nagrizaju visoka inflacije i sankcije koje je Zapad uveo kao odgovor na invaziju predsjednika Vladimira Putina na Ukrajinu.

U studenom su cijene jaja porasle za 40,29 posto na godišnjoj razini, prema podacima ruske Federalne državne službe za statistiku (Rosstat). Zbog povećanja cijena su i šale vezane uz nestašicu jaja postale viralne na TikToku u Rusiji.

Raste cijena antibiotika i hrane za piliće

Nakon pokušaja ubojstva šefa peradarske farme, otvorena je istraga. Dan prije incidenta, ruska Federalna antimonopolska služba pokrenula je slučaj protiv Širjaevljeve farme peradi - i tri druga lokalna proizvođača - zbog naglog povećanja cijena jaja u listopadu, piše Jutarnji.

Poskupljenje jaja djelomično je uzrokovano rastućim cijenama antibiotika i hrane za piliće, koji su se prije rata u Ukrajini uglavnom uvozili iz Europe.

U rijetkoj isprici ruskog predsjednika, Putin je tijekom svoje velike konferencije za novinare na kraju godine rekao da su nedovoljan uvoz i potražnja krivi za skok cijena. Putin se tada ispričao umirovljenici koja ga je pozvala da se "smiluje" starijim Rusima i smanji cijenu jaja usred skokovite inflacije.

"Žao mi je zbog ovog problema. Ovo je nazadovanje u radu vlade", rekao je Putin 14. prosinca. "Obećavam da će se situacija popraviti u bliskoj budućnosti". "Jako mi je žao, prihvatite moje isprike zbog toga", rekao je, dodajući da će uvoz iz Turske i Bjelorusije povećati ponudu i smanjiti cijene.

No, i nakon Putinove isprike i obećanja cijene tog prehrambenog artikla nastavile su rasti. Rusko ministarstvo gospodarstva je nastojalo zaustaviti daljnje povećanje cijena jaja, priopćivši 13. prosinca da će uvoz 1,2 milijarde jaja iz "prijateljskih zemalja" biti oslobođen carine u prvih šest mjeseci 2024. godine, dok s druge strane zalihe opadaju.

"Odluka će pomoći u kratkoročnom uravnoteženju domaćeg tržišta jaja i osigurati rast ponude", rekli su u ministarstvu.

Šokirani građani

Moskovljani su za novinsku agenciju AFP u tekstu objavljenom 12. prosinca rekli da su doživjeli još veća povećanja cijena od onoga što je izvijestio Rosstat.

"Prije sam kupovao jaja za 70 rubalja (0,78 dolara) po tucetu. Sada koštaju između 130 i 140 rubalja (1,45 do 1,56 dolara) - dvostruko više", rekao je 21-godišnji student Ilja Zaroubine.

"Šokirana sam! (...) Užasno je što se događa s cijenama. Ne samo za jaja, nego za sve proizvode", rekla je, pak, tada 76-godišnja umirovljenica Elizaveta Čalajevskaja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 20:27