StoryEditor
Svijetliderica zelenih

U njemačku diplomaciju ulazi grublji ton Annalene Baerbock, već se mogu naslutiti njezini prvi koraci. Kako će reagirati Moskva i Peking?

Piše PišeSnježana Pavić/JL
26. studenog 2021. - 23:26

Liderica Zelenih Annalena Baerbock bit će prva njemačka ministrica vanjskih poslova. Čim se saznalo da će ona preuzeti tu funkciju, Baerbock se sudarila s velikim očekivanjima: zapadni partneri očekuju čvršći stav prema Kini i Rusiji, a Nijemci pozitivnu promjenu imidža svoje zemlje u svijetu, zahvaljujući 40-godišnjoj političarki koja predstavlja vrlo modernu Njemačku.

Annalena Baerbock se kao supredsjedateljica Zelenih snažno zalagala za vanjsku politiku koja će se rukovoditi ljudskim pravima i demokratskim načelima. Zeleni su dugo kritizirali kancelarku Angelu Merkel da je trgovinske interese Njemačke stavila ispred obrane vrijednosti zapadne demokracije, poput vladavine prava i zaštite ljudskih prava.

Merkel previše umjerena

Nezadovoljni su dosadašnjom politikom prema Kini i Rusiji: Merkel nije dovoljno ozbiljno prozvala Peking zbog Hong Konga i tretmana Ujgura. Provodila je sankcije prema Rusiji zbog aneksije Krima, ali je također prihvatila gradnju plinovoda Sjeverni tok 2, piše Financial Times, usprkos kritikama da se time pogoduje Rusima, a šteti Ukrajini koju novi plinovod zaobilazi.

Moramo prestati izjednačavati njemačke interese s njemačkim ekonomskim interesima, poručila je Franziska Brantner, glasnogovornica Zelenih za Europu, na konferenciji o vanjskoj politici. Ako Njemačka ne promijeni vanjskopolitički smjer, platit ćemo vrlo visoku cijenu, upozorila je.

Koalicijski sporazum koji su predstavili Zeleni, Socijaldemokrati (SPD) i Liberali (FPD) najavljuje promjenu njemačke vanjske politike, posebno u odnosu na Kinu. "Buduća koalicija pokazuje novu razinu jasnoće i nastavlja vidjeti Kinu kao partnera, ali i kao sistemskog protivnika. Njemačka će se u svojoj politici prema Kini snažno koordinirati sa SAD-om kako bi smanjila stratešku ovisnost o Kini.

Ovo je odmak od onoga prije", protumačila je za Tagesspiegel njemačamerička politologinja Cathryn Clüver Ashbrook, direktorica Njemačkog društva za vanjsku politiku. U odnosu na Kinu koristi se rječnik oštriji od dosadašnjeg, ocijenio je za Financial Times Noah Barkin iz konzultantske kuće Rhodium Group. On u tome vidi spremnost da se dirne kineske crvene linije kao što su Tajvan, Xinjiang i Hong Kong. Također je zaoštrena retorika prema Moskvi: FT piše kako Nijemci sada imaju mnogo jasniji i realističniji pogled prema Rusiji.

Globalizirana politika

S Baerbock je u njemačku vanjsku politiku ušao novi, grublji ton, piše njemački WAZ: Baerbock sebe vidi kao zagovornicu ljudskih prava i vladavine prava i u Europi, što bi prve mogle osjetiti poljska i mađarska vlada. U koalicijskom sporazumu, naime, pozivaju Europsku komisiju da "strože i brže koristi i provodi postojeće mehanizme vladavine prava".

Nova koalicija obećala je i globaliziraniju politiku, Indija se u sporazumu spominje koliko i Francuska. "Nova njemačka vlada razmišlja globalnije od prethodne i želi ojačati međunarodni sustav. Američka vlada Joea Bidena posebno će to pozdraviti", ističe politologinja Cathryn Clüver Ashbrook za Tagesspiegel.

"Semafor" koalicija obećala je i feminističku vanjsku politiku, što već provodi Švedska, a to znači da će se uvažavati ženski pogled na stvari te stajališta manjina i obespravljenih. "To jača vanjsku politiku jer tada vrijede drugačije pregovaračke logike, rješenja su trajnija, a diplomacija općenito bolje funkcionira", objašnjava Clüver Ashbrook.

item - id = 1146461
related id = 0 -> 1160301
related id = 1 -> 1160288
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. siječanj 2022 19:08