StoryEditorOCM
Svijetvelik skok

U Njemačkoj se prošle godine iz katoličke crkve ispisalo više od pola milijuna ljudi, evo što je glavni razlog tome

Piše Hina
28. lipnja 2023. - 18:33

Katoličku Crkvu u Njemačkoj 2022. napustilo je preko pola milijuna vjernika što je do sada najveći zabilježen broj odlazaka, priopćila je Njemačka biskupska konferencija u srijedu u Bonnu.

„U 2022. službeni ispis iz redova Katoličke Crkve tražilo je 522.821 vjernika što je najveći broj otkako se vode statistike“, stoji u priopćenju.

To je osjetno više nego 2021. kada je Crkvu napustilo 359.338 vjernika.

Najveći broj vjernika napustio je Katoličku Crkvu u najvećim nadbiskupijama Koeln i Muenchen/Freising.

Ove nadbiskupije su se posljednjih godina pojačano nalazile u središtu zanimanja javnosti zbog skandala oko zataškivanja kaznenih djela seksualnog zlostavljanja maloljetnika od strane zaposlenih u crkvi.

Osim zbog razočaranja ponašanjem crkvenih vjerodostojnika u odnosu prema pedofilskim skandalima, mnogi crkvu napuštaju i zbog poreza koji je obvezan za svakog vjernika koji plaća porez na prihod. Tzv. crkveni porez iznosi oko 9 posto poreza na prihod.

Katolička i Protestantska, dvije najveće Crkve u Njemačkoj, sada okupljaju manje od polovine stanovništva. Prije dvadeset godina njima je pripadalo 65 posto stanovništva.

I Protestantska Crkva je prošle godine izgubila rekordan broj vjernika, njih 380.000. Trenutno se oko 24 milijuna građana Njemačke izjašnjava kao katolici a oko 19 milijuna kao protestanti.

Najveći broj njemačkih građana se izjašnjavaju kao ateisti a njihov broj je posebno visok na području koje je nekad pripadalo Istočnoj Njemačkoj.

Četiri posto stanovnika Njemačke se izjašnjavaju kao muslimani.

Prema mišljenju stručnjaka, masovno napuštanje dviju najvećih njemačkih crkava bi moglo ostaviti trajne posljedice po njemačko društvo.

„Lagano odumiranje Katoličke i Protestantske Crkve ne pogađa samo njih, nego i cjelokupno društvo koje gubi važan socijalni i obrazovni oslonac kojeg neće biti moguće zamijeniti...Val odlazaka vjernika nije samo crkveni problem nego će on dugoročno promijeniti Njemačku“, rekao je za novinsku agenciju Dpa pravnik zadužen za crkveno pravo Thomas Schueller.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 06:52