stdClass Object ( [id] => 1178306 [title] => Tuđman je nije volio, Srbi još i manje, ali Albright će svijetu nedostajati: dok je SAD bombardirao Beograd, narodu se obratila na fluentnom srpskom; Evo po čemu ćemo je sve pamtiti [alias] => tudman-je-nije-volio-srbi-jos-i-manje-ali-albright-ce-svijetu-nedostajati-dok-je-sad-bombardirao-beograd-narodu-se-obratila-na-fluentnom-srpskom-evo-po-cemu-cemo-je-sve-pamtiti [catid] => 241 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Bilo je to prije drugog kruga predsjedničkih izbora 2000. godine. Madeleine Albright, američka državna tajnica, došla je u Zagreb i sastala se s dvojicom kandidata, Stjepanom Mesićem Draženom Budišom u zračnoj luci Pleso. Ovaj potonji je nakon sastanka izašao fasciniran i novinarima pričao o njezinom brošu, balonu, te iznio svoju viziju poruke koju broš nosi.

Gospođa Albright bila je poznata po broševima koji su često nosili poruku. U ovom slučaju nisu.

---

image

Madeleine Albright i Bill Clinton 1999. godine

Joyce Naltchayan/AFP
---

Bivša američka državna tajnica Madeleine Albright preminula je od posljedica karcinoma u dobi od 84 godine, objavila je njezina obitelj u srijedu.

Srbi je nisu voljeli

Gospođa Albright, prva žena na položaju državne tajnice, što odgovara poziciji ministrice vanjskih poslova, životni je put počela kao Marie Jana Korbelová, rođena 1937. godine u Čehoslovačkoj, u kvartu Smíchov u Pragu. Otac joj je bio diplomat Josef Korbel, što je na određeni način odredilo i njezinu karijeru. Bio je poslan u diplomatsku misiju u Beograd odakle odlazi nakon upada nacista i kraj rata obitelj je dočekala u Londonu. Vraćaju se u Beograd, ali Korbel nije mogao služiti novoj komunističkoj vladi u Pragu i seli se s obitelji u SAD. Kad je SAD 1999. godine pokrenuo zračne napada na tadašnju SR Jugoslaviju, državna tajnica Albright poslala je televizijsku poruku narodima te države na fluentnom srpskom.

---

image
John Thys/AFP
---

Ali, ondje je nisu voljeli.

Američkom državljankom postaje 1957. godine i studira međunarodne odnose, doktorska disertacija joj je bila o ulozi novinara u Praškom proljeću 1968. godine. Pronicljiva znanstvenica nije pokazivala poseban interes za političkom karijerom, ali sve se mijenja 1976. godine kada na predsjedničkim izborima pobjeđuje Jimmy CarterZbigniew Brzezinski je njegov savjetnik za nacionalnu sigurnost, istodobno i bivši profesor gospođe Albright. Priključuje se njegovom timu, a nakon što je na vlast došao Ronald Reagan, gospođa Albright se vraća akademskom radu istražujući tek nastali sindikalni pokret Solidarność u Poljskoj i ubrzo na Sveučilištu Georgetown vodi istočnoeuropske studije.

---

image

Francuski predsjednik Jacques Chirac ljubi ruke američke državne tajnice (prosinac 1998.)

Gerard Fouet
---

Ali, kako pišu biografi, vodi i sveučilišni program “Žene u globalnoj politici”. Kad demokratski kandidat za predsjednika Walter Mondale 1984. godine za potpredsjedničku kandidatkinju bira Geraldine Ferraro, gospođa Albright postaje njezinom vanjskopolitičkom savjetnicom. A tu ulogu preuzima i u Demokratskoj stranci, radi s kandidatom Michaelom Dukakisom da bi konačno u timu Billa Clintona okusila izbornu pobjedu.

---

image

Madeleine Albright i Bill Clinton 2006.godine

Win Mcnamee/AFP
---

Clinton je postavlja ambasadoricom u UN-u u New Yorku, što je njezin prvi diplomatski položaj. Nije trebalo dugo da se pokaže kako je to bio sjajan odabir. Gospođa Albright preuzima vodeću ulogu u diplomatskom koru u UN-u, nije štedjela kritike na račun tadašnjeg Glavnog tajnika Boutros Boutros-Ghalija. Napisala je kako je i dalje najviše peče što nije uspjela zaustaviti genocid u Ruandi za koji Ghali nije pokazivao potreban angažman, bio je nehajan. I zbog njezinog utjecaja egipatski diplomat nije dobio drugi mandat ne čelu UN-a.

Kriza na području bivše Jugoslavije

To je bilo razdoblje kad se upoznala s krizom na području bivše Jugoslavije i postala aktivnim sudionikom traženja rješenja. Kao ambasadorica je bila u Hrvatskoj, vidjela stanje na terenu i sudjelovala u američkom vanjskopolitičkom timu koji se bavio traženjem rješenja. Njezin je potpis na popratnom pismu kojim je original Daytonskog mirovnog sporazuma poslan Glavnom tajniku UN-a na deponiranje.

Clinton ju je, nakon druge izborne pobjede, odlučio postaviti na mjesto državne tajnice. Gospođa Albright u tom je trenutku najmoćnija žena na svijetu. Bila je duboko nezadovoljna hrvatskom politikom u BiH, ali i odnosom prema Srbima povratnicima. U Zagreb je došla 1998. godine i tada je u Ministarstvu vanjskih poslova bila puna mobilizacija. Pripadnici američke službe sigurnosti proveli su cijelu noć u zgradi na Zrinjevcu koju su prije toga pomno pretražili, ulazili u svaku sobu. U hotelu Sheraton su bili jednako rigorozni i nisu se obazirali na prigovore njihove službe sigurnosti. U ured glasnogovornika stigla je uputa iz Washingtona da gospođu Albright novinari ne smiju snimati s leđa jer će u zgradu doći izravno iz službenog zrakoplova pa bi joj odjeća mogla biti neravna. Bila je.

Sastanak s ministrom Matom Granićem nije bio ugodan. Gospođa Albright je od suradnika dobivala karticu za karticom s pitanjima o hrvatskom odnosu prema provedbi Daytonskog sporazuma, povratku Srba, demokratskim standardima, odnosima vlasti prema medijima i opoziciji. Američka se državna tajnica susrela s tadašnjim liderima opozicije jasno dajući do znanja da bi mogli dobiti otvorenu podršku Washingtona na budućim izborima. Bit će glavna zvijezda na inauguraciji novog hrvatskog predsjednika.

---

image

Madeleine Albright i bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić

POOL/AFP
---

Na red pozvala Juru Radića

Kod tada bolesnog Franje Tuđmana nije bilo ugodnije. Zatim se putovalo vidjeti kako teče obnova na Baniji gdje je na red pozvala Juru Radića, tadašnjeg ministra obnove. Nisu ga se dojmile njezine kritike niti CNN koji je pratio cijeli posjet. Fasciniraniji je bio u narodnoj nošnji kad je ispraćao papu Ivana Pavla II iz Splita.

Na sreću po Hrvatsku, u Beogradu je sjedio Slobodan Milošević koji je izgubio kredibilitet u SAD-u. Američka državna tajnica odlučila je ne dozvoliti novu Srebrenicu i kad je Milošević počeo progon Albanaca s Kosova pokrenula je inicijativu za vojnom operacijom. Velik dio Albanaca bio je krenuo prema tadašnjoj Makedoniji ozbiljno je destabilizirajući što je bila prijetnja izbijanju rata na jugu Balkana. "Ne smijemo stajati mirno i gledati zločine protiv čovječnosti", rekla je tada gospođa Albright.

Ubrzo počinju NATO napadi na SR Jugoslaviju. Franjo Tuđman prije početka napada poručuje Miloševiću da neće dozvoliti prelete, ali ih ministar Granić dozvoljava u razgovoru s tadašnjim američkim ambasadorom Billom Montgomeryjem.

Spasila Granića od Tuđmana

Da bi ga zaštitila od Tuđmanove osvete, gospođa Albright ga žurno poziva u Washington gdje ostaje nekoliko dana. Kasnije će državna tajnica nuditi pomoć Mati Graniću na predsjedničkim izborima pod uvjetom da ne bude kandidat HDZ-a. On odbija, ostalo je povijest. Mesić pobjeđuje. Baloni nisu pomogli Budiši.

Gospođa Albright je bila odlučna, rezolutna, nije krila da smatra SAD “indispensable nation” (neophodnom nacijom), zagovarala je širenje NATO-a na istok, nije podnosila zločine protiv čovječnosti i smatrala je da se u takvim okolnostima treba poslužiti vojnom silom. Tražila je da se lideri pridržavaju potpisanog, da gledaju u budućnost.

Nosila se s posljedicama terorističkog napada al-Qa’ide na američke ambasade u Keniji i Tanzaniji, palestinskim problemom, bila 2000. godine službeno u Sjevernoj Koreji. Ostavila dubok i pozitivan trag u povijesti.

---

image

Madeleine Albright pozdravlja predsjednika Sjeverne Koreje Kim Yong Nama u listopadu 2000. godine

Andrew Wong/AFP
---

---

image

Madeleine Albright i palestinski vođa Yasser Arafat 1999. godine

Stringer/AFP
---

Nakon što joj je završen mandat ostala je utjecajnom i uglednom, bila i dalje bliska s obitelji Clinton i savjetovala Hillary u prvoj predsjedničkoj kampanji.

Ozbiljna, oštra, promišljena

I da, smatrala je da je Donald Trump "naj-neameričkiji, protudemokratski lider u američkoj povijesti".

---

image

Madeleine Albright s bivšim američkim državnim tajnikom Georgeom Schultzom (2015.)

Jim Watson/AFP
---

Ozbiljna, oštra, promišljena, svjesna moći koju ima. Ali izuzetno, kako to žena i majka može, osjetljiva na nepravdu, zlostavljanje, zločine, posebno protiv žena i djece, uvijek najvećih žrtava bilo kojeg rata ili krize. Mudra, s dubokim uvidom u međunarodne odnose. Nedostajat će svijetu. Iako je Tuđman nije volio, piše Jutarnji list.

---

image

Barack Obama dodjeljuje Madeleine predsjedničku medalju slobode

Mandel Ngan/AFP
---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => prva državna tajnica [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => prva državna tajnica 2 0 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-03-23 20:43:55 [created_by] => 264 [created_by_alias] => Željko Trkanjec/JL [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-03-23 21:21:18 [modified_by] => 264 [publish_up] => 2022-03-23 21:20:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 241 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Europe i svijeta. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, politika, europa, svijet [secure] => 0 [page_title] => Svijet [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/03\/23\/21394588.jpg","\/images\/slike\/2022\/03\/23\/21394950.jpg","\/images\/slike\/2022\/03\/23\/21395000.jpg","\/images\/slike\/2022\/03\/23\/21395002.jpg","\/images\/slike\/2022\/03\/23\/21394956.jpg","\/images\/slike\/2022\/03\/23\/21394806.jpg","\/images\/slike\/2022\/03\/23\/21394750.jpg","\/images\/slike\/2022\/03\/23\/21395108.jpg","\/images\/slike\/2022\/03\/23\/21394982.jpg","\/images\/slike\/2022\/03\/23\/21394860.jpg","\/images\/slike\/2022\/03\/23\/21396418.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Saul Loeb\/AFP","John Thys\/AFP","Stringer\/AFP","Andrew Wong\/AFP","Gerard Fouet","William Philpott\/AFP","Jim Watson\/AFP","Joyce Naltchayan\/AFP","Win Mcnamee\/AFP","Mandel Ngan\/AFP","POOL\/AFP"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Madeleine Albright,\u00a0prva \u017eena na poziciji dr\u017eavne tajnice SAD-a<\/p>\n","","

Madeleine Albright i\u00a0palestinski vo\u0111a Yasser Arafat 1999. godine<\/p>\n","

Madeleine Albright pozdravlja predsjednika Sjeverne Koreje Kim Yong Nama u listopadu 2000. godine<\/p>\n","

Francuski predsjednik\u00a0Jacques Chirac ljubi ruke ameri\u010dke dr\u017eavne tajnice (prosinac 1998.)<\/p>\n","

Madeleine Albright i kuvajtski ministar obrane\u00a0\u0161eik Al-Salim Al Sabah (lipanj 1999. godine)<\/p>\n","

Madeleine Albright s biv\u0161im ameri\u010dkim dr\u017eavnim tajnikom Georgeom Schultzom (2015.)<\/p>\n","

Madeleine Albright i Bill Clinton 1999. godine<\/p>\n","

Madeleine Albright i Bill Clinton 2006.godine<\/p>\n","

Barack Obama dodjeljuje Madeleine predsjedni\u010dku medalju slobode<\/p>\n","

Madeleine Albright i biv\u0161i hrvatski predsjednik Stjepan Mesi\u0107<\/p>\n"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1704x1288","hd_21394588_1920.jpg":"1920x1080","k_21394588_1280.jpg":"1280x1280","k_21394588_1024.jpg":"1024x1024","k_21394588_640.jpg":"640x640","k_21394588_480.jpg":"480x480","k_21394588_340.jpg":"340x340","k_21394588_220.jpg":"220x220","o_21394588_1280.jpg":"1280x967","o_21394588_1024.jpg":"1024x774","o_21394588_640.jpg":"640x483","o_21394588_480.jpg":"480x362","o_21394588_340.jpg":"340x256","o_21394588_220.jpg":"220x166","h_21394588_1280.jpg":"1280x854","h_21394588_1024.jpg":"1024x683","h_21394588_640.jpg":"640x427","h_21394588_480.jpg":"480x320","h_21394588_340.jpg":"340x227","h_21394588_220.jpg":"220x147","pp_21394588_1280.jpg":"1006x1280","pp_21394588_1024.jpg":"805x1024","pp_21394588_640.jpg":"503x640","pp_21394588_480.jpg":"377x480","pp_21394588_340.jpg":"267x340","pp_21394588_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1322","hd_21394950_1920.jpg":"1920x1080","k_21394950_1280.jpg":"1280x1280","k_21394950_1024.jpg":"1024x1024","k_21394950_640.jpg":"640x640","k_21394950_480.jpg":"480x480","k_21394950_340.jpg":"340x340","k_21394950_220.jpg":"220x220","o_21394950_1280.jpg":"1280x881","o_21394950_1024.jpg":"1024x705","o_21394950_640.jpg":"640x440","o_21394950_480.jpg":"480x330","o_21394950_340.jpg":"340x234","o_21394950_220.jpg":"220x151","h_21394950_1280.jpg":"1280x854","h_21394950_1024.jpg":"1024x683","h_21394950_640.jpg":"640x427","h_21394950_480.jpg":"480x320","h_21394950_340.jpg":"340x227","h_21394950_220.jpg":"220x147","pp_21394950_1280.jpg":"1006x1280","pp_21394950_1024.jpg":"805x1024","pp_21394950_640.jpg":"503x640","pp_21394950_480.jpg":"377x480","pp_21394950_340.jpg":"267x340","pp_21394950_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1436","hd_21395000_1920.jpg":"1920x1080","k_21395000_1280.jpg":"1280x1280","k_21395000_1024.jpg":"1024x1024","k_21395000_640.jpg":"640x640","k_21395000_480.jpg":"480x480","k_21395000_340.jpg":"340x340","k_21395000_220.jpg":"220x220","o_21395000_1280.jpg":"1280x957","o_21395000_1024.jpg":"1024x765","o_21395000_640.jpg":"640x478","o_21395000_480.jpg":"480x359","o_21395000_340.jpg":"340x254","o_21395000_220.jpg":"220x164","h_21395000_1280.jpg":"1280x854","h_21395000_1024.jpg":"1024x683","h_21395000_640.jpg":"640x427","h_21395000_480.jpg":"480x320","h_21395000_340.jpg":"340x227","h_21395000_220.jpg":"220x147","pp_21395000_1280.jpg":"1006x1280","pp_21395000_1024.jpg":"805x1024","pp_21395000_640.jpg":"503x640","pp_21395000_480.jpg":"377x480","pp_21395000_340.jpg":"267x340","pp_21395000_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1746","hd_21395002_1920.jpg":"1920x1080","k_21395002_1280.jpg":"1280x1280","k_21395002_1024.jpg":"1024x1024","k_21395002_640.jpg":"640x640","k_21395002_480.jpg":"480x480","k_21395002_340.jpg":"340x340","k_21395002_220.jpg":"220x220","o_21395002_1280.jpg":"1280x1164","o_21395002_1024.jpg":"1024x931","o_21395002_640.jpg":"640x582","o_21395002_480.jpg":"480x436","o_21395002_340.jpg":"340x309","o_21395002_220.jpg":"220x200","h_21395002_1280.jpg":"1280x854","h_21395002_1024.jpg":"1024x683","h_21395002_640.jpg":"640x427","h_21395002_480.jpg":"480x320","h_21395002_340.jpg":"340x227","h_21395002_220.jpg":"220x147","pp_21395002_1280.jpg":"1006x1280","pp_21395002_1024.jpg":"805x1024","pp_21395002_640.jpg":"503x640","pp_21395002_480.jpg":"377x480","pp_21395002_340.jpg":"267x340","pp_21395002_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1420x1624","hd_21394956_1920.jpg":"1920x1080","k_21394956_1280.jpg":"1280x1280","k_21394956_1024.jpg":"1024x1024","k_21394956_640.jpg":"640x640","k_21394956_480.jpg":"480x480","k_21394956_340.jpg":"340x340","k_21394956_220.jpg":"220x220","o_21394956_1280.jpg":"1280x1463","o_21394956_1024.jpg":"1024x1171","o_21394956_640.jpg":"640x731","o_21394956_480.jpg":"480x548","o_21394956_340.jpg":"340x388","o_21394956_220.jpg":"220x251","h_21394956_1280.jpg":"1280x854","h_21394956_1024.jpg":"1024x683","h_21394956_640.jpg":"640x427","h_21394956_480.jpg":"480x320","h_21394956_340.jpg":"340x227","h_21394956_220.jpg":"220x147","pp_21394956_1280.jpg":"1006x1280","pp_21394956_1024.jpg":"805x1024","pp_21394956_640.jpg":"503x640","pp_21394956_480.jpg":"377x480","pp_21394956_340.jpg":"267x340","pp_21394956_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1840x1440","hd_21394806_1920.jpg":"1920x1080","k_21394806_1280.jpg":"1280x1280","k_21394806_1024.jpg":"1024x1024","k_21394806_640.jpg":"640x640","k_21394806_480.jpg":"480x480","k_21394806_340.jpg":"340x340","k_21394806_220.jpg":"220x220","o_21394806_1280.jpg":"1280x1001","o_21394806_1024.jpg":"1024x801","o_21394806_640.jpg":"640x500","o_21394806_480.jpg":"480x375","o_21394806_340.jpg":"340x266","o_21394806_220.jpg":"220x172","h_21394806_1280.jpg":"1280x854","h_21394806_1024.jpg":"1024x683","h_21394806_640.jpg":"640x427","h_21394806_480.jpg":"480x320","h_21394806_340.jpg":"340x227","h_21394806_220.jpg":"220x147","pp_21394806_1280.jpg":"1006x1280","pp_21394806_1024.jpg":"805x1024","pp_21394806_640.jpg":"503x640","pp_21394806_480.jpg":"377x480","pp_21394806_340.jpg":"267x340","pp_21394806_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1267","hd_21394750_1920.jpg":"1920x1080","k_21394750_1280.jpg":"1280x1280","k_21394750_1024.jpg":"1024x1024","k_21394750_640.jpg":"640x640","k_21394750_480.jpg":"480x480","k_21394750_340.jpg":"340x340","k_21394750_220.jpg":"220x220","o_21394750_1280.jpg":"1280x844","o_21394750_1024.jpg":"1024x675","o_21394750_640.jpg":"640x422","o_21394750_480.jpg":"480x316","o_21394750_340.jpg":"340x224","o_21394750_220.jpg":"220x145","h_21394750_1280.jpg":"1280x854","h_21394750_1024.jpg":"1024x683","h_21394750_640.jpg":"640x427","h_21394750_480.jpg":"480x320","h_21394750_340.jpg":"340x227","h_21394750_220.jpg":"220x147","pp_21394750_1280.jpg":"1006x1280","pp_21394750_1024.jpg":"805x1024","pp_21394750_640.jpg":"503x640","pp_21394750_480.jpg":"377x480","pp_21394750_340.jpg":"267x340","pp_21394750_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1388","hd_21395108_1920.jpg":"1920x1080","k_21395108_1280.jpg":"1280x1280","k_21395108_1024.jpg":"1024x1024","k_21395108_640.jpg":"640x640","k_21395108_480.jpg":"480x480","k_21395108_340.jpg":"340x340","k_21395108_220.jpg":"220x220","o_21395108_1280.jpg":"1280x925","o_21395108_1024.jpg":"1024x740","o_21395108_640.jpg":"640x462","o_21395108_480.jpg":"480x347","o_21395108_340.jpg":"340x245","o_21395108_220.jpg":"220x159","h_21395108_1280.jpg":"1280x854","h_21395108_1024.jpg":"1024x683","h_21395108_640.jpg":"640x427","h_21395108_480.jpg":"480x320","h_21395108_340.jpg":"340x227","h_21395108_220.jpg":"220x147","pp_21395108_1280.jpg":"1006x1280","pp_21395108_1024.jpg":"805x1024","pp_21395108_640.jpg":"503x640","pp_21395108_480.jpg":"377x480","pp_21395108_340.jpg":"267x340","pp_21395108_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1362","hd_21394982_1920.jpg":"1920x1080","k_21394982_1280.jpg":"1280x1280","k_21394982_1024.jpg":"1024x1024","k_21394982_640.jpg":"640x640","k_21394982_480.jpg":"480x480","k_21394982_340.jpg":"340x340","k_21394982_220.jpg":"220x220","o_21394982_1280.jpg":"1280x908","o_21394982_1024.jpg":"1024x726","o_21394982_640.jpg":"640x454","o_21394982_480.jpg":"480x340","o_21394982_340.jpg":"340x241","o_21394982_220.jpg":"220x156","h_21394982_1280.jpg":"1280x854","h_21394982_1024.jpg":"1024x683","h_21394982_640.jpg":"640x427","h_21394982_480.jpg":"480x320","h_21394982_340.jpg":"340x227","h_21394982_220.jpg":"220x147","pp_21394982_1280.jpg":"1006x1280","pp_21394982_1024.jpg":"805x1024","pp_21394982_640.jpg":"503x640","pp_21394982_480.jpg":"377x480","pp_21394982_340.jpg":"267x340","pp_21394982_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_21394860_1920.jpg":"1920x1080","k_21394860_1280.jpg":"1280x1280","k_21394860_1024.jpg":"1024x1024","k_21394860_640.jpg":"640x640","k_21394860_480.jpg":"480x480","k_21394860_340.jpg":"340x340","k_21394860_220.jpg":"220x220","o_21394860_1280.jpg":"1280x960","o_21394860_1024.jpg":"1024x768","o_21394860_640.jpg":"640x480","o_21394860_480.jpg":"480x360","o_21394860_340.jpg":"340x255","o_21394860_220.jpg":"220x165","h_21394860_1280.jpg":"1280x854","h_21394860_1024.jpg":"1024x683","h_21394860_640.jpg":"640x427","h_21394860_480.jpg":"480x320","h_21394860_340.jpg":"340x227","h_21394860_220.jpg":"220x147","pp_21394860_1280.jpg":"1006x1280","pp_21394860_1024.jpg":"805x1024","pp_21394860_640.jpg":"503x640","pp_21394860_480.jpg":"377x480","pp_21394860_340.jpg":"267x340","pp_21394860_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1315","hd_21396418_1920.jpg":"1920x1080","k_21396418_1280.jpg":"1280x1280","k_21396418_1024.jpg":"1024x1024","k_21396418_640.jpg":"640x640","k_21396418_480.jpg":"480x480","k_21396418_340.jpg":"340x340","k_21396418_220.jpg":"220x220","o_21396418_1280.jpg":"1280x876","o_21396418_1024.jpg":"1024x701","o_21396418_640.jpg":"640x438","o_21396418_480.jpg":"480x328","o_21396418_340.jpg":"340x232","o_21396418_220.jpg":"220x150","h_21396418_1280.jpg":"1280x854","h_21396418_1024.jpg":"1024x683","h_21396418_640.jpg":"640x427","h_21396418_480.jpg":"480x320","h_21396418_340.jpg":"340x227","h_21396418_220.jpg":"220x147","pp_21396418_1280.jpg":"1006x1280","pp_21396418_1024.jpg":"805x1024","pp_21396418_640.jpg":"503x640","pp_21396418_480.jpg":"377x480","pp_21396418_340.jpg":"267x340","pp_21396418_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 204 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 241 [name] => Svijet [alias] => svijet [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 2 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7733683 Threads: 1 Questions: 1630537581 Slow queries: 4844990 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111256108 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 49 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/svijet ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 241 [name] => Svijet [alias] => svijet [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/svijet ) ) [link] => /vijesti/svijet/tudman-je-nije-volio-srbi-jos-i-manje-ali-albright-ce-svijetu-nedostajati-dok-je-sad-bombardirao-beograd-narodu-se-obratila-na-fluentnom-srpskom-evo-po-cemu-cemo-je-sve-pamtiti-1178306 [printLink] => /vijesti/svijet/tudman-je-nije-volio-srbi-jos-i-manje-ali-albright-ce-svijetu-nedostajati-dok-je-sad-bombardirao-beograd-narodu-se-obratila-na-fluentnom-srpskom-evo-po-cemu-cemo-je-sve-pamtiti-1178306?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 671585 [name] => madeleine albright [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-03-23 22:20:24 [main_article_id] => 0 [alias] => madeleine-albright [link] => /tag/madeleine-albright ) [1] => stdClass Object ( [id] => 671586 [name] => američka državna tajnica [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-03-23 22:20:24 [main_article_id] => 0 [alias] => americka-drzavna-tajnica [link] => /tag/americka-drzavna-tajnica ) [2] => stdClass Object ( [id] => 408876 [name] => Bill Clinton [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => bill-clinton [link] => /tag/bill-clinton ) [3] => stdClass Object ( [id] => 355771 [name] => SAD [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => sad [link] => /tag/sad ) [4] => stdClass Object ( [id] => 369080 [name] => Franjo Tuđman [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => franjo-tudman [link] => /tag/franjo-tudman ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => prva državna tajnica [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Tuđman je nije volio, Srbi još i manje, ali Albright će svijetu nedostajati: dok je SAD bombardirao Beograd, narodu se obratila na fluentnom srpskom; Evo po čemu ćemo je sve pamtiti [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-14-20-05-20-264 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1342 [gender] => m [description] => [image] => 1342.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"3","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/23/21394588.jpg [galleryCount] => 11 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Saul Loeb/AFP [mainImageDesc] =>

Madeleine Albright, prva žena na poziciji državne tajnice SAD-a

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/23/21394588.jpg [title] =>

Madeleine Albright, prva žena na poziciji državne tajnice SAD-a

Saul Loeb/AFP ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/23/21394950.jpg [title] => John Thys/AFP ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/23/21395000.jpg [title] =>

Madeleine Albright i palestinski vođa Yasser Arafat 1999. godine

Stringer/AFP ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/23/21395002.jpg [title] =>

Madeleine Albright pozdravlja predsjednika Sjeverne Koreje Kim Yong Nama u listopadu 2000. godine

Andrew Wong/AFP ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/23/21394956.jpg [title] =>

Francuski predsjednik Jacques Chirac ljubi ruke američke državne tajnice (prosinac 1998.)

Gerard Fouet ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/23/21394806.jpg [title] =>

Madeleine Albright i kuvajtski ministar obrane šeik Al-Salim Al Sabah (lipanj 1999. godine)

William Philpott/AFP ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/23/21394750.jpg [title] =>

Madeleine Albright s bivšim američkim državnim tajnikom Georgeom Schultzom (2015.)

Jim Watson/AFP ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/23/21395108.jpg [title] =>

Madeleine Albright i Bill Clinton 1999. godine

Joyce Naltchayan/AFP ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/23/21394982.jpg [title] =>

Madeleine Albright i Bill Clinton 2006.godine

Win Mcnamee/AFP ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/23/21394860.jpg [title] =>

Barack Obama dodjeljuje Madeleine predsjedničku medalju slobode

Mandel Ngan/AFP ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/23/21396418.jpg [title] =>

Madeleine Albright i bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić

POOL/AFP ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Bilo je to prije drugog kruga predsjedničkih izbora 2000. godine. Madeleine Albright, američka državna tajnica, došla je u Zagreb i sastala se s dvojicom kandidata, Stjepanom Mesićem Draženom Budišom u zračnoj luci Pleso. Ovaj potonji je nakon sastanka izašao fasciniran i novinarima pričao o njezinom brošu, balonu, te iznio svoju viziju poruke koju broš nosi.

Gospođa Albright bila je poznata po broševima koji su često nosili poruku. U ovom slučaju nisu.

---

image

Madeleine Albright i Bill Clinton 1999. godine

Joyce Naltchayan/AFP
---

Bivša američka državna tajnica Madeleine Albright preminula je od posljedica karcinoma u dobi od 84 godine, objavila je njezina obitelj u srijedu.

Srbi je nisu voljeli

Gospođa Albright, prva žena na položaju državne tajnice, što odgovara poziciji ministrice vanjskih poslova, životni je put počela kao Marie Jana Korbelová, rođena 1937. godine u Čehoslovačkoj, u kvartu Smíchov u Pragu. Otac joj je bio diplomat Josef Korbel, što je na određeni način odredilo i njezinu karijeru. Bio je poslan u diplomatsku misiju u Beograd odakle odlazi nakon upada nacista i kraj rata obitelj je dočekala u Londonu. Vraćaju se u Beograd, ali Korbel nije mogao služiti novoj komunističkoj vladi u Pragu i seli se s obitelji u SAD. Kad je SAD 1999. godine pokrenuo zračne napada na tadašnju SR Jugoslaviju, državna tajnica Albright poslala je televizijsku poruku narodima te države na fluentnom srpskom.

---

image
John Thys/AFP
---

Ali, ondje je nisu voljeli.

Američkom državljankom postaje 1957. godine i studira međunarodne odnose, doktorska disertacija joj je bila o ulozi novinara u Praškom proljeću 1968. godine. Pronicljiva znanstvenica nije pokazivala poseban interes za političkom karijerom, ali sve se mijenja 1976. godine kada na predsjedničkim izborima pobjeđuje Jimmy CarterZbigniew Brzezinski je njegov savjetnik za nacionalnu sigurnost, istodobno i bivši profesor gospođe Albright. Priključuje se njegovom timu, a nakon što je na vlast došao Ronald Reagan, gospođa Albright se vraća akademskom radu istražujući tek nastali sindikalni pokret Solidarność u Poljskoj i ubrzo na Sveučilištu Georgetown vodi istočnoeuropske studije.

---

image

Francuski predsjednik Jacques Chirac ljubi ruke američke državne tajnice (prosinac 1998.)

Gerard Fouet
---

Ali, kako pišu biografi, vodi i sveučilišni program “Žene u globalnoj politici”. Kad demokratski kandidat za predsjednika Walter Mondale 1984. godine za potpredsjedničku kandidatkinju bira Geraldine Ferraro, gospođa Albright postaje njezinom vanjskopolitičkom savjetnicom. A tu ulogu preuzima i u Demokratskoj stranci, radi s kandidatom Michaelom Dukakisom da bi konačno u timu Billa Clintona okusila izbornu pobjedu.

---

image

Madeleine Albright i Bill Clinton 2006.godine

Win Mcnamee/AFP
---

Clinton je postavlja ambasadoricom u UN-u u New Yorku, što je njezin prvi diplomatski položaj. Nije trebalo dugo da se pokaže kako je to bio sjajan odabir. Gospođa Albright preuzima vodeću ulogu u diplomatskom koru u UN-u, nije štedjela kritike na račun tadašnjeg Glavnog tajnika Boutros Boutros-Ghalija. Napisala je kako je i dalje najviše peče što nije uspjela zaustaviti genocid u Ruandi za koji Ghali nije pokazivao potreban angažman, bio je nehajan. I zbog njezinog utjecaja egipatski diplomat nije dobio drugi mandat ne čelu UN-a.

Kriza na području bivše Jugoslavije

To je bilo razdoblje kad se upoznala s krizom na području bivše Jugoslavije i postala aktivnim sudionikom traženja rješenja. Kao ambasadorica je bila u Hrvatskoj, vidjela stanje na terenu i sudjelovala u američkom vanjskopolitičkom timu koji se bavio traženjem rješenja. Njezin je potpis na popratnom pismu kojim je original Daytonskog mirovnog sporazuma poslan Glavnom tajniku UN-a na deponiranje.

Clinton ju je, nakon druge izborne pobjede, odlučio postaviti na mjesto državne tajnice. Gospođa Albright u tom je trenutku najmoćnija žena na svijetu. Bila je duboko nezadovoljna hrvatskom politikom u BiH, ali i odnosom prema Srbima povratnicima. U Zagreb je došla 1998. godine i tada je u Ministarstvu vanjskih poslova bila puna mobilizacija. Pripadnici američke službe sigurnosti proveli su cijelu noć u zgradi na Zrinjevcu koju su prije toga pomno pretražili, ulazili u svaku sobu. U hotelu Sheraton su bili jednako rigorozni i nisu se obazirali na prigovore njihove službe sigurnosti. U ured glasnogovornika stigla je uputa iz Washingtona da gospođu Albright novinari ne smiju snimati s leđa jer će u zgradu doći izravno iz službenog zrakoplova pa bi joj odjeća mogla biti neravna. Bila je.

Sastanak s ministrom Matom Granićem nije bio ugodan. Gospođa Albright je od suradnika dobivala karticu za karticom s pitanjima o hrvatskom odnosu prema provedbi Daytonskog sporazuma, povratku Srba, demokratskim standardima, odnosima vlasti prema medijima i opoziciji. Američka se državna tajnica susrela s tadašnjim liderima opozicije jasno dajući do znanja da bi mogli dobiti otvorenu podršku Washingtona na budućim izborima. Bit će glavna zvijezda na inauguraciji novog hrvatskog predsjednika.

---

image

Madeleine Albright i bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić

POOL/AFP
---

Na red pozvala Juru Radića

Kod tada bolesnog Franje Tuđmana nije bilo ugodnije. Zatim se putovalo vidjeti kako teče obnova na Baniji gdje je na red pozvala Juru Radića, tadašnjeg ministra obnove. Nisu ga se dojmile njezine kritike niti CNN koji je pratio cijeli posjet. Fasciniraniji je bio u narodnoj nošnji kad je ispraćao papu Ivana Pavla II iz Splita.

Na sreću po Hrvatsku, u Beogradu je sjedio Slobodan Milošević koji je izgubio kredibilitet u SAD-u. Američka državna tajnica odlučila je ne dozvoliti novu Srebrenicu i kad je Milošević počeo progon Albanaca s Kosova pokrenula je inicijativu za vojnom operacijom. Velik dio Albanaca bio je krenuo prema tadašnjoj Makedoniji ozbiljno je destabilizirajući što je bila prijetnja izbijanju rata na jugu Balkana. "Ne smijemo stajati mirno i gledati zločine protiv čovječnosti", rekla je tada gospođa Albright.

Ubrzo počinju NATO napadi na SR Jugoslaviju. Franjo Tuđman prije početka napada poručuje Miloševiću da neće dozvoliti prelete, ali ih ministar Granić dozvoljava u razgovoru s tadašnjim američkim ambasadorom Billom Montgomeryjem.

Spasila Granića od Tuđmana

Da bi ga zaštitila od Tuđmanove osvete, gospođa Albright ga žurno poziva u Washington gdje ostaje nekoliko dana. Kasnije će državna tajnica nuditi pomoć Mati Graniću na predsjedničkim izborima pod uvjetom da ne bude kandidat HDZ-a. On odbija, ostalo je povijest. Mesić pobjeđuje. Baloni nisu pomogli Budiši.

Gospođa Albright je bila odlučna, rezolutna, nije krila da smatra SAD “indispensable nation” (neophodnom nacijom), zagovarala je širenje NATO-a na istok, nije podnosila zločine protiv čovječnosti i smatrala je da se u takvim okolnostima treba poslužiti vojnom silom. Tražila je da se lideri pridržavaju potpisanog, da gledaju u budućnost.

Nosila se s posljedicama terorističkog napada al-Qa’ide na američke ambasade u Keniji i Tanzaniji, palestinskim problemom, bila 2000. godine službeno u Sjevernoj Koreji. Ostavila dubok i pozitivan trag u povijesti.

---

image

Madeleine Albright pozdravlja predsjednika Sjeverne Koreje Kim Yong Nama u listopadu 2000. godine

Andrew Wong/AFP
---

---

image

Madeleine Albright i palestinski vođa Yasser Arafat 1999. godine

Stringer/AFP
---

Nakon što joj je završen mandat ostala je utjecajnom i uglednom, bila i dalje bliska s obitelji Clinton i savjetovala Hillary u prvoj predsjedničkoj kampanji.

Ozbiljna, oštra, promišljena

I da, smatrala je da je Donald Trump "naj-neameričkiji, protudemokratski lider u američkoj povijesti".

---

image

Madeleine Albright s bivšim američkim državnim tajnikom Georgeom Schultzom (2015.)

Jim Watson/AFP
---

Ozbiljna, oštra, promišljena, svjesna moći koju ima. Ali izuzetno, kako to žena i majka može, osjetljiva na nepravdu, zlostavljanje, zločine, posebno protiv žena i djece, uvijek najvećih žrtava bilo kojeg rata ili krize. Mudra, s dubokim uvidom u međunarodne odnose. Nedostajat će svijetu. Iako je Tuđman nije volio, piše Jutarnji list.

---

image

Barack Obama dodjeljuje Madeleine predsjedničku medalju slobode

Mandel Ngan/AFP
---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Saul Loeb/AFP John Thys/AFP Stringer/AFP Andrew Wong/AFP Gerard Fouet William Philpott/AFP Jim Watson/AFP Joyce Naltchayan/AFP Win Mcnamee/AFP Mandel Ngan/AFP POOL/AFP
Saul Loeb/AFP

Madeleine Albright, prva žena na poziciji državne tajnice SAD-a

Stringer/AFP

Madeleine Albright i palestinski vođa Yasser Arafat 1999. godine

Andrew Wong/AFP

Madeleine Albright pozdravlja predsjednika Sjeverne Koreje Kim Yong Nama u listopadu 2000. godine

Gerard Fouet

Francuski predsjednik Jacques Chirac ljubi ruke američke državne tajnice (prosinac 1998.)

William Philpott/AFP

Madeleine Albright i kuvajtski ministar obrane šeik Al-Salim Al Sabah (lipanj 1999. godine)

Jim Watson/AFP

Madeleine Albright s bivšim američkim državnim tajnikom Georgeom Schultzom (2015.)

Joyce Naltchayan/AFP

Madeleine Albright i Bill Clinton 1999. godine

Win Mcnamee/AFP

Madeleine Albright i Bill Clinton 2006.godine

Mandel Ngan/AFP

Barack Obama dodjeljuje Madeleine predsjedničku medalju slobode

POOL/AFP

Madeleine Albright i bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/svijet/tudman-je-nije-volio-srbi-jos-i-manje-ali-albright-ce-svijetu-nedostajati-dok-je-sad-bombardirao-beograd-narodu-se-obratila-na-fluentnom-srpskom-evo-po-cemu-cemo-je-sve-pamtiti-1178306 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=cfc9516f3044b2e806e5d0ca27dbbb7ad341a312 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Tu%C4%91man+je+nije+volio%2C+Srbi+jo%C5%A1+i+manje%2C+ali+Albright+%C4%87e+svijetu+nedostajati%3A+dok+je+SAD+bombardirao+Beograd%2C+narodu+se+obratila+na+fluentnom+srpskom%3B+Evo+po+%C4%8Demu+%C4%87emo+je+sve+pamtiti&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Ftudman-je-nije-volio-srbi-jos-i-manje-ali-albright-ce-svijetu-nedostajati-dok-je-sad-bombardirao-beograd-narodu-se-obratila-na-fluentnom-srpskom-evo-po-cemu-cemo-je-sve-pamtiti-1178306 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Ftudman-je-nije-volio-srbi-jos-i-manje-ali-albright-ce-svijetu-nedostajati-dok-je-sad-bombardirao-beograd-narodu-se-obratila-na-fluentnom-srpskom-evo-po-cemu-cemo-je-sve-pamtiti-1178306 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => prva državna tajnica [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
Svijetprva državna tajnica

Tuđman je nije volio, Srbi još i manje, ali Albright će svijetu nedostajati: dok je SAD bombardirao Beograd, narodu se obratila na fluentnom srpskom; Evo po čemu ćemo je sve pamtiti

Piše Željko Trkanjec/JL
23. ožujka 2022. - 22:20

Bilo je to prije drugog kruga predsjedničkih izbora 2000. godine. Madeleine Albright, američka državna tajnica, došla je u Zagreb i sastala se s dvojicom kandidata, Stjepanom Mesićem Draženom Budišom u zračnoj luci Pleso. Ovaj potonji je nakon sastanka izašao fasciniran i novinarima pričao o njezinom brošu, balonu, te iznio svoju viziju poruke koju broš nosi.

Gospođa Albright bila je poznata po broševima koji su često nosili poruku. U ovom slučaju nisu.

Bivša američka državna tajnica Madeleine Albright preminula je od posljedica karcinoma u dobi od 84 godine, objavila je njezina obitelj u srijedu.

Srbi je nisu voljeli

Gospođa Albright, prva žena na položaju državne tajnice, što odgovara poziciji ministrice vanjskih poslova, životni je p...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. svibanj 2024 22:05