StoryEditorOCM
Svijetsnađi se, druže

Tenkove i vojnike dron otkrije za tri do pet minuta i onda - zbogom! Pogledajte što sad Rusi stavljaju prije napada

25. studenog 2023. - 20:28

U Ukrajini bjesni bitka u nevidljivom carstvu elektromagnetskih valova, s antenama i radijskim signalima koji se koriste za nadjačavanje komunikacijskih veza s bespilotnim letjelicama i vojnicima, lociranje ciljeva i zavaravanje navođenog oružja. Poznata kao elektroničko ratovanje, ova taktika se pretvorila u igru mačke i miša između Rusije i Ukrajine, potiho uzimajući dominaciju u ratu i prisiljavajući inženjere da se prilagode. 

Zbog velikog broja bespilotnih letjelica na ukrajinskom nebu koje prenose slike i lokacije u realnom vremenu, vojne trupe i tenkovi na otvorenom imaju praktički samo nekoliko minuta prije nego li ih zaspe i sa lica zemlje izbriše neprijateljska artiljerija. General bojnik Vadim Skibicki, zamjenik zapovjednika ukrajinske vojne obavještajne službe (GUR) svojedobno je kazao kako se u Ukrajini kolone tenkova ili vojnika koji napreduju mogu otkriti za tri do pet minuta i potom pogoditi za još tri minute.

"Mogućnost preživljavanja u pokretu tako nije dulja od deset minuta i stoga je vrlo teško postići iznenađenje na bojnom polju,  kazao je. 

Forbes piše kako su prije nedavnog uspješnog prelaska rijeke Dnjepar radi uspostave mostobrana na okupiranoj lijevoj obali, ukrajinski vojnici proveli tjedne u elektroničkoj pripremi terena. Postavljanjem mobilnih jedinica za ometanje radio signala dok su ciljali ruske ometače signala, Ukrajinci su stvorili mrtvu zonu za ruske bespilotne letjelice iznad sela Krinki i uspostavili lokalnu zračnu superiornost.

image

Ukrajinski vojnik navodi FPV dron na ruske položaje

Virginie Nguyen Hoang/Hans Lucas Via Afp

Kao što je poznato na ovom dijelu ratišta ukrajinske i ruske trupe bile su stabilno utvrđene na suprotnim stranama golemog plovnog puta oko Hersona punu godinu dana, netom nakon što je Rusija svoje trupe sa zapadne obale Dnjepra povukla lani u studenome. Operacije koje su prema lijevoj obali ukrajinske trupe bile započele u proljeće 2023., naglo su prekinute ruskim miniranjem goleme brane Kahovka, što je rezultiralo višemjesečnim potopom niza sela u regiji. Ukrajina je poslije izvodila višestruke pokušaje forsiranja Dnjepra i zadržavanja svojih trupa na lijevoj obali, no svi su bili tek kratkoročno uspješni. Situacija se promijenila tek prije desetak dana kad je ukrajinskim marincima kod sela Krinkija pošlo za rukom da se stabilnije utvrde.

Najviše tenkova koji su napadali uspostavljeni mostobran oko Krinkija, prema dostupnim izvorima, eliminirali su ukrajinski dronovi.

image

Ukrajinski marinci u sumrak prelaze Dnjepar

 

Virginie Nguyen Hoang/Hans Lucas Via Afp

Sad su se pak pojavili video zapisi i fotografije koje pokazuju kako i Rusi ponavljaju ukrajinsku strategiju pa Putinove jurišne jedinice na prvu liniju pristižu sa elektromagnetskim kišobranom ometača u ruksaku.

Estonski obavještajni analitičar otvorenog izvora koji prevodi ruske depeše s bojišnice u Ukrajini prvi je izvjestio o ovoj novoj taktici ometanja."Sve više i više Rusa koristi portabl EW, odnosno prijenosni sustav za elektroničko ratovanje – otkrio je analitičaru izvor koji je poslao video.

"Snimak prikazuje najmanje tri uništena ruska vozila, od kojih je svako imalo antene za prijenosne radio ometače, odnosno ruksake s portabl EW-om – stoji u objavi na društvenoj mreži X, bivšem Twitteru.

Na snimci se vide dva ruska oklopna transportera koja su uništena tijekom napada, a oba imaju na sebi naprtnjače za elektronsko ometanje.

„Ometači očito nisu spasili transportere od uništenja, ali to ne znači da nisu uspjeli onesposobiti ukrajinske bespilotne letjelice u blizini. Moguće je da su vozila naišla na mine ili doživjela artiljerijske udare, a baterije njihovih ometača su se ispraznile prije dolaska ukrajinskih nadzornih dronova koji nakon bitke snimaju ratni otpad – navodi Forbes. Ometači odašilju elektromagnetske valove kako bi pratili, prevarili i blokirali senzore i komunikacijske veze koje  usmjeravaju precizno oružje i omogućuju radiokomunikaciju. Sve se više ruskih tenkova na prvoj crti pojavljuje sa stanicama za radio ometanje kao što je "Volnorez", koji navodno može ometati komandne signale bespilotnih letjelica na udaljenosti od oko jednog kilometra. Aktivacija sustava Volnorez remeti komunikaciju drona s njegovom kontrolnom stanicom, zbog čega dron skreće s kursa i gubi kontakt. To omogućuje vozilu da izbjegne njegov udar.

image
screenshot x

Ukrajina je nedavno otkrila novi dron s dometom od 35 kilometra „Backfire” za kojeg je Mihailo Fedorov, ukrajinski ministar digitalne transformacije naveo kako ga je ‘nemoguće ometati‘ te da zahvaljujući njegovoj ‘potpunoj autonomiji‘, Rusi ne mogu pratiti njegove koordinate i zemaljsku posadu.

Backfire će se uskoro masovno proizvoditi i pridružiti drugim ukrajinskim dronovima u borbi, a kako je kazao Fedorov dron je već bio u više od 50 uspješnih misija u proteklih nekoliko mjeseci.

Elektroničko ratovanje je postalo toliko važno da je dobilo poseban odlomak u nedavnom eseju generala Valerija Zalužnog, ukrajinskog vrhovnog vojnog zapovjednika: "Raširena uporaba informacijske tehnologije u vojnom djelokrugu bila bi ključna za razbijanje zastoja u sukobu s Rusijom." 

image
Ozge Elif Kizil/Anadolu Via Afp
image

Novi ukrajinski dron "Backfire"

screenshot X
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. svibanj 2024 08:34