StoryEditor
Svijetcovid ne posustaje

Svijet u borbi s pandemijom i rastom zaraženih: Češka uvodi policijski sat, Rusija zatvara kafiće i restorane, u Španjolskoj novi lockdown...

27. listopada 2020. - 09:00
Tiziana Fabi/AFP

Europske zemlje na putu su da postanu poput Češke koja će od srijedu uvesti policijski sat od 21 navečer do 5 ujutro do 3. studenoga. 

"Ne vidimo pad oboljenja koji smo očekivali zadnjih dana", rekao je ministar zdravstva Roman Prymula.

Češka ima 1284 slučaja na 100.000 stanovnika u posljednjih 14 dana, najviše u Europskoj uniji, podaci su Europskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti.

Rusija je naredila zatvaranje restorana i barova noću od 23 sata do 6 ujutro radi sprečavanja ubrzanog širenja covida-19, prenosi u utorak novinska agencija RIA.

U Francuskoj predsjednik Emmanuel Macron okuplja u utorak Vijeće za obranu na temu covida-19, a premijer Jean Castex razgovara s predstavnicima političkih stranaka, poslodavaca i sindikata.

image
Amanuel Sileshi/AFP

"Mnogi naši sugrađani nisu svjesni što nas čeka", upozorio je u ponedjeljak Jean-François Delfraissy, predsjednik Znanstvenog vijeća koje savjetuje vladu i priznao "I sami smo iznenađeni brutalnošću (širenja pandemije) u zadnjih deset dana".

Iscrpljeno medicinsko osobe izražava sumnju hoće li moći izdržati. Pod uvjetom da ostane neimenovan anesteziolog-reanimator i pariške regije rekao je "Više i ne mislimo što će biti nakon covida, pitamo se kako ćemo izdržati. Ponekad se pitamo imamo li još snage biti liječnici i suočiti se".

Slični su trendovi u Španjolskoj gdje je pokrajina Katalonija najavila u ponedjeljak da razmišlja o uvođenju novog lockdowna za stanovništvo vikendom. Druge španjolske regije zaoštrile su ograničenja kada je u nedjelju proglašeno izvanredno sanitarno stanje.

Mjere ograničenja produljene su u Quebecu, kanadskoj pokrajini najteže pogođenoj epidemijom s više od 100.000 zaraženih i 6.150 umrlih od ukupno  217.000 zaraženih i oko 10.000 umrlih u cijeloj Kanadi. 

Sjedinjene Države vode po broju umrlih od covida - 225.689 žrtava,  a slijedi ih Brazil sa 157.397.

U Nigeriji, stotine stanovnika glavnoga grada Abuje sudjelovale su u pljački skladišta hrane namijenjene najsiromašnijima, pogođenima koronakrizom. 

"Gladni smo, morate bas razumjeti", rekao je jedan od pljačkaša  očajničkim glasom. "U zemlji je puno hrane, no stanovništvo trpi. Vladi se fućka za nas i ne dijeli hranu iz skladišta.

Australka država Victoria koja je ljetos bila žarište koronavirusa, objavila je u utorak da u zadnjih 48 sati nije prijavljen nijedan novi slučaj, prvi put poslije sedam mjeseci. U Victoriji će od srijede biti ponovno otvoreni ugostiteljski lokali nakon više od tri mjeseca lockdowna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

30. studeni 2020 08:22