stdClass Object ( [id] => 1300882 [title] => Svi se pitaju kako to Ukrajinci ne probijaju rusku obrambenu crtu. I što će se dogoditi ako takvo stanje potraje... [alias] => svi-se-pitaju-kako-to-ukrajinci-ne-probijaju-rusku-obrambenu-crtu-i-sto-ce-se-dogoditi-ako-takvo-stanje-potraje [catid] => 241 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Kako je "Slobodna" javila prije nekoliko tjedana, Ukrajina neće ući u NATO na samitu u Vilniusu 11. i 12. srpnja, a ni kasnije dok ne ukloni ključnu prepreku, odredbe Članka 10. Sjevernoatlantskog ugovora.

"Potpisnice mogu, jednoglasnom odlukom, pozvati bilo koju drugu europsku državu koja je u mogućnosti promicati načela Ugovora i pridonositi sigurnosti Sjevernoatlantskog područja da pristupi Ugovoru." Važan dio, "pridonositi sigurnosti", Ukrajina trenutno ne ispunjava.

Jens Stoltenberg, glavni tajni Saveza, koji će, kako sada stvari stoje, dobiti još jedno produljenje mandata (nije pretjerano sretan jer ga čeka mjesto guvernera Norveške središnje banke), poručio je da će se "NATO obvezati na daljnju pomoć modernizaciji ukrajinske vojske". Racionalna odluka koja se temelji na aksiomu Saveza od početka ruske agresije, NATO ne smije doći u sukob s ruskim snagama jer bi to vodilo nuklearnom ratu. Ruska strategija nacionalne sigurnosti navodi da je moguće korištenje nuklearnog oružja i u konvencionalnom ratu ako opstojnost Federacije dođe u pitanje.

Razlog je to zbog kojeg Ukrajina nije dobila oružja kojima bi mogla ugroziti rusko ozemlje, a i sofisticirano oružje koje dobiva ne smije koristiti u napadima na ruske pogranične zone.

Stoltenberg je rekao da Ukrajina, nakon višemjesečne vojne obuke na opremi NATO-a, vraća svoj teritorij koji su okupirale ruske snage, a ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u srijedu kaže BBC-ju da je napredak na bojnom polju u protuofenzivi Kijeva protiv ruskih snaga "sporiji od željenog".

Radi boljeg razumijevanja šire slike ukrajinske protuofenzive, treba se vratiti unatrag. Rusija je, zahvaljujući dijelom izdaji, uspjela u prvim tjednima agresije na jugu izbiti do Hersona.

Na sjeveru je obranjen Kijev i tijekom proljeća 2022. godine uspostavljena je linija bojišnice koja se nije bitno mijenjala. Prijelomni je trenutak kraj kolovoza prošle godine, kad je ukrajinska vojska izvela nagli protuudar u Harkivskoj oblasti, gdje su se ruske linije raspale.

---

image

Ranjeni Ukrajinac stoji pokraj niza zastavica na Trgu nezavisnosti u Kijevu, u spomen na poginule Ukrajince

Afp
---

Zapovjedništvo tada preuzima general Sergej Surovikin, jedan od rijetkih koji se razumiju u ratovanje, i mijenja taktiku: ruska vojska prelazi u fazu aktivne obrane. Cijelom dužinom tada definirane linije bojišta utvrđuju se obrambeni položaji, koji uključuju protutenkovske rovove, minska polja i druge fortifikacije, mnoge od njih armiranobetonske.

Surovikin je time priznao da ruska vojska u ovom stanju nije sposobna organizirati napadačke operacije.

Kijev je cijelo to vrijeme pripremao snage radi presudnog udara, protuofenzive. Počela je gotovo potiho, u noći s 4. na 5. lipnja, sa samo tri brigade. Koliko se može zaključiti iz dosadašnjeg trajanja, ukrajinski su stratezi odlučili da težište napada bude na liniji od zavoja koji radi rijeka Dnjipro prema Doneckoj oblasti, dakle primarno na prostoru Zaporiške oblasti od Vasilivke do Vuhledara (Luhansk i Doneck naslanjaju se na Rusiju i ondje nema smisla u sadašnjim okolnostima trošiti snage).

To je "meki trbuh" ruskog kopnenog mosta prema Krimu, širine oko 90 kilometara, gdje postoji najveća mogućnost izbijanja na Azovsko more.

To bi bio tek prvi korak jer je u tom slučaju potrebno maksimalno zaštititi bokove prema istoku, odakle će slijediti koncentrirani napadi. Proboj bez mogućeg utvrđivanja i očuvanja položaja bio bi jednak porazu.

To je cilj operacije jer bi time Krim, taj krunski dragulj Putinove invazije koja je počela 2014. godine, bio odsječen. Rusi su znali sve što i ja, pa i još više. Ukrajina im je pokušala razvući snage napadima u ruskoj pograničnoj pokrajini Belgorod, ali bez većih uspjeha, osim određenih psiholoških.

Rusija, s druge strane, u Bjelarus/Bjelorusiju prebacuje nuklearno oružje najavljujući tako mogućnost otvaranja sjevernog fronta, pa Kijev mora i na tom dijelu držati određene snage.

---

image

Ukrajinski marinci iz 35. brigade u pauzi borbe s ruskim okupatorima u Doneckoj regiji

Afp
---

Ukrajinski vojni i politički vrh zaključio je da ne postoji opcija kojom bi igdje na ciljanom teritoriju ostvarili nagli proboj.

Surovikin je bio svjestan da je ruska vojska nemotivirana, mobilizirana, pa je na obrambenim linijama u prve redove stavio manje jedinice, dok se udarna većina nalazi u pričuvi spremna u kratkom roku djelovati. Ako, dakle, mobilizirani i ne pruže otpor, stiže svježa sila. Zbog toga je operacija počela oprezno, ispitujući bojišnicu kako bi se pronašle moguće slabe točke.

Napadi još uvijek nisu koncentrirani uz maksimalno korištenje vatrene moći, raspršeni su kako bi što više razvukli ruske snage.

Evo kako Hoover Institute na Sveučilištu Stanford tumači stanje operacije (izvještaj je datiran 21. lipnja i oslanja se na otvorene izvore): "Početni napadi koji su krenuli iz Velike Novosilke i Orihiva (južni smjer), uz potporu koordiniranih napora u Vuhledaru (istočni smjer), postigli su određene uspjehe.

Os napada od Velike Novosilke čini sedam glavnih manevarskih jedinica i dvije topničke brigade koje aktivno sudjeluju u ofenzivnim operacijama. Orihivsku os čini pet mehaniziranih brigada uz potporu jedne brigade...

Otpornost Rusije u obrambenim operacijama tijekom početnih faza protuofenzive premašila je očekivanja ukrajinskog vrhovnog zapovjedništva. Stoga ukrajinske oružane snage još uvijek nisu angažirale glavne ruske obrambene linije.

Unatoč tome, sve dok Kijev ne izvede šok-napad kojim bi srušio ruske linije, protuofenziva je još uvijek u ranoj fazi... Dok do toga ne dođe, prerano je donositi zaključke o operaciji."

Rusi su obrambene postrojbe ojačali profesionalnim trupama i maksimalno koriste postojeće prednosti, zračne snage i snage elektroničkog ratovanja, što utječe na učinkovitost ukrajinskih operacija. Hooverov izvještaj sugerira da ukrajinsko zapovjedništvo još uvijek nije rasporedilo sve snage, među kojima se ističe devet brigada obučenih na teritoriju EU-a i opremljenih NATO opremom i naoružanjem.

Kad se govori o tome, treba dodati da takav pristup stvara dodatnu prepreku ukrajinskoj vojsci na važnoj, logističkoj razini. Dio snaga je opremljen ukrajinskim oružjem koje je rađeno po sovjetskim standardima, a dio zapadnim, što otežava rad logistike, primjerice kad je riječ o osiguravanju rezervnih dijelova i servisiranja.

---

image

Zelenski za razgovora s danskom premijerkom Mette Frederiksen. Ukrajina i dalje ima snažnu podršku sa zapada

afp
---

Ukrajina je u ofenzivu krenula, kako se sada čini, razborito, svjesna da će imati velike žrtve i da je zato važno mudro ratovati.

Operacija će biti duga i iscrpljujuća, nije slučajno ruski predsjednik Vladimir Putin prije koji dan pozvao ratne izvjestitelje na razgovor kako bi ih osokolio podatcima o ukrajinskim slabostima kad je riječ o naoružanju ("Ukrajina ne proizvodi ništa"; zapad informacijski kontrabatira: "Kijev je u pregovorima sa zapadnim proizvođačima oružja o povećanju proizvodnje, uključivo u samoj Ukrajini, i mogao bi potpisati ugovore u narednim mjesecima, rekao je ukrajinski dužnosnik za Reuters").

Putin je priznao da i ruska vojska ima problema s modernom opremom, što je dosad izbjegavao. Potvrda da je čak i car u Kremlju svjestan važnosti bitke u kojoj bi mogao izgubiti.

"Snage Kijeva imale su ‘djelomičan uspjeh‘ prošlog dana (u utorak) te se ukopavaju i napadaju na južnom frontu, dok su izdržale veliki ruski napad na istoku", rekao je u srijedu visoki ukrajinski obrambeni dužnosnik, prenose agencije.

---

image

Oklopnjaci idu na bojište, fotografija je iz mjesta Kostiantnivka u Donjeckoj regiji

 

 

Afp
---

"Što god neki htjeli, uključujući pokušaje pritiska na nas, uz dužno poštovanje, mi ćemo napredovati na bojnom polju onako kako smatramo da je najbolje", rekao je Zelenski za BBC.

Pred Ukrajinom je teško ljeto, ljeto u kojem će njezine snage i cijela država prolaziti najveći test, test sposobnosti da nanesu barem ograničeni poraz ruskim agresorima.

Čini se da su postavili razboritu strategiju, da je se pridržavaju na taktičkoj razini (iako ima vijesti o časnicima i dočasnicima na terenu koji se ne pridržavaju temeljnih načela modernog ratovanja pa grupiraju snage prije napada postajući tako lakim plijenom ruskog topništva ili zračnih snaga). Prijelomni trenutak bit će proboj neke od obrambenih linija. Ako do toga ne dođe, rast će pritisak da se pristupi pregovorima.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => IDE TEŠKO [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => IDE TEŠKO 2 0 8020 2 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-06-23 08:11:22 [created_by] => 3249 [created_by_alias] => Željko Trkanjec [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-06-23 20:30:49 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2023-06-23 20:30:49 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 6181 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 241 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Europe i svijeta. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, politika, europa, svijet [secure] => 0 [page_title] => Svijet [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Svi se pitaju kako to Ukrajinci ne probijaju rusku obrambenu crtu. I što će se dogoditi ako takvo stanje potraje... [metakey] => rat ukrajina, Krim, ruska obrana, volodomir zelenskij, ukrajinska ofenziva [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/06\/23\/25137201.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/23\/25137082.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/23\/25136926.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/23\/24818672.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/23\/25115415.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Afp","Afp","Afp","afp","Afp"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Ukrajinski marinci zasipaju 120-icama ruske polo\u017eaje pokraj mjesta Storo\u017eeve u Doneckoj regiji<\/p>","

Ranjeni Ukrajinac stoji pokraj niza zastavica na Trgu nezavisnosti u Kijevu, u spomen na poginule Ukrajince<\/p>","

Ukrajinski marinci iz 35. brigade u pauzi borbe s ruskim okupatorima u Doneckoj regiji<\/p>","

Zelenski za razgovora s danskom premijerkom Mette Frederiksen. Ukrajina i dalje ima sna\u017enu podr\u0161ku sa zapada<\/p>","

Oklopnjaci idu na boji\u0161te, fotografija je iz mjesta Kostiantnivka u Donjeckoj regiji<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1426","hd_25137201_1920.jpg":"1920x1080","k_25137201_1280.jpg":"1280x1280","k_25137201_1024.jpg":"1024x1024","k_25137201_640.jpg":"640x640","k_25137201_480.jpg":"480x480","k_25137201_340.jpg":"340x340","k_25137201_220.jpg":"220x220","o_25137201_1280.jpg":"1280x950","o_25137201_1024.jpg":"1024x760","o_25137201_640.jpg":"640x475","o_25137201_480.jpg":"480x356","o_25137201_340.jpg":"340x252","o_25137201_220.jpg":"220x163","h_25137201_1280.jpg":"1280x854","h_25137201_1024.jpg":"1024x683","h_25137201_640.jpg":"640x427","h_25137201_480.jpg":"480x320","h_25137201_340.jpg":"340x227","h_25137201_220.jpg":"220x147","pp_25137201_1280.jpg":"1280x1628","pp_25137201_1024.jpg":"1024x1303","pp_25137201_640.jpg":"640x814","pp_25137201_480.jpg":"480x611","pp_25137201_340.jpg":"340x432","pp_25137201_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1250","hd_25137082_1920.jpg":"1920x1080","k_25137082_1280.jpg":"1280x1280","k_25137082_1024.jpg":"1024x1024","k_25137082_640.jpg":"640x640","k_25137082_480.jpg":"480x480","k_25137082_340.jpg":"340x340","k_25137082_220.jpg":"220x220","o_25137082_1280.jpg":"1280x833","o_25137082_1024.jpg":"1024x666","o_25137082_640.jpg":"640x416","o_25137082_480.jpg":"480x312","o_25137082_340.jpg":"340x221","o_25137082_220.jpg":"220x143","h_25137082_1280.jpg":"1280x854","h_25137082_1024.jpg":"1024x683","h_25137082_640.jpg":"640x427","h_25137082_480.jpg":"480x320","h_25137082_340.jpg":"340x227","h_25137082_220.jpg":"220x147","pp_25137082_1280.jpg":"1280x1628","pp_25137082_1024.jpg":"1024x1303","pp_25137082_640.jpg":"640x814","pp_25137082_480.jpg":"480x611","pp_25137082_340.jpg":"340x432","pp_25137082_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1267","hd_25136926_1920.jpg":"1920x1080","k_25136926_1280.jpg":"1280x1280","k_25136926_1024.jpg":"1024x1024","k_25136926_640.jpg":"640x640","k_25136926_480.jpg":"480x480","k_25136926_340.jpg":"340x340","k_25136926_220.jpg":"220x220","o_25136926_1280.jpg":"1280x844","o_25136926_1024.jpg":"1024x675","o_25136926_640.jpg":"640x422","o_25136926_480.jpg":"480x316","o_25136926_340.jpg":"340x224","o_25136926_220.jpg":"220x145","h_25136926_1280.jpg":"1280x854","h_25136926_1024.jpg":"1024x683","h_25136926_640.jpg":"640x427","h_25136926_480.jpg":"480x320","h_25136926_340.jpg":"340x227","h_25136926_220.jpg":"220x147","pp_25136926_1280.jpg":"1280x1628","pp_25136926_1024.jpg":"1024x1303","pp_25136926_640.jpg":"640x814","pp_25136926_480.jpg":"480x611","pp_25136926_340.jpg":"340x432","pp_25136926_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24818672_1920.jpg":"1920x1080","k_24818672_1280.jpg":"1280x1280","k_24818672_1024.jpg":"1024x1024","k_24818672_640.jpg":"640x640","k_24818672_480.jpg":"480x480","k_24818672_340.jpg":"340x340","k_24818672_220.jpg":"220x220","o_24818672_1280.jpg":"1280x853","o_24818672_1024.jpg":"1024x682","o_24818672_640.jpg":"640x426","o_24818672_480.jpg":"480x320","o_24818672_340.jpg":"340x226","o_24818672_220.jpg":"220x146","h_24818672_1280.jpg":"1280x854","h_24818672_1024.jpg":"1024x683","h_24818672_640.jpg":"640x427","h_24818672_480.jpg":"480x320","h_24818672_340.jpg":"340x227","h_24818672_220.jpg":"220x147","pp_24818672_1280.jpg":"1280x1628","pp_24818672_1024.jpg":"1024x1303","pp_24818672_640.jpg":"640x814","pp_24818672_480.jpg":"480x611","pp_24818672_340.jpg":"340x432","pp_24818672_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25115415_1920.jpg":"1920x1080","k_25115415_1280.jpg":"1280x1280","k_25115415_1024.jpg":"1024x1024","k_25115415_640.jpg":"640x640","k_25115415_480.jpg":"480x480","k_25115415_340.jpg":"340x340","k_25115415_220.jpg":"220x220","o_25115415_1280.jpg":"1280x853","o_25115415_1024.jpg":"1024x682","o_25115415_640.jpg":"640x426","o_25115415_480.jpg":"480x320","o_25115415_340.jpg":"340x226","o_25115415_220.jpg":"220x146","h_25115415_1280.jpg":"1280x854","h_25115415_1024.jpg":"1024x683","h_25115415_640.jpg":"640x427","h_25115415_480.jpg":"480x320","h_25115415_340.jpg":"340x227","h_25115415_220.jpg":"220x147","pp_25115415_1280.jpg":"1280x1628","pp_25115415_1024.jpg":"1024x1303","pp_25115415_640.jpg":"640x814","pp_25115415_480.jpg":"480x611","pp_25115415_340.jpg":"340x432","pp_25115415_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 241 [name] => Svijet [alias] => svijet [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 2 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15198535 Threads: 2 Questions: 3169393562 Slow queries: 7097457 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 235340837 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 51 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/svijet ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) ) [link] => /vijesti/svijet/svi-se-pitaju-kako-to-ukrajinci-ne-probijaju-rusku-obrambenu-crtu-i-sto-ce-se-dogoditi-ako-takvo-stanje-potraje-1300882 [printLink] => /vijesti/svijet/svi-se-pitaju-kako-to-ukrajinci-ne-probijaju-rusku-obrambenu-crtu-i-sto-ce-se-dogoditi-ako-takvo-stanje-potraje-1300882?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 667332 [name] => rat ukrajina [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-02-15 15:06:01 [main_article_id] => 0 [alias] => rat-ukrajina [link] => /tag/rat-ukrajina ) [1] => stdClass Object ( [id] => 213549 [name] => krim [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => krim [link] => /tag/krim ) [2] => stdClass Object ( [id] => 720840 [name] => ruska obrana [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-06-23 22:31:21 [main_article_id] => 0 [alias] => ruska-obrana [link] => /tag/ruska-obrana ) [3] => stdClass Object ( [id] => 669002 [name] => volodomir zelenskij [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-03-01 13:16:53 [main_article_id] => 0 [alias] => volodomir-zelenskij [link] => /tag/volodomir-zelenskij ) [4] => stdClass Object ( [id] => 710737 [name] => ukrajinska ofenziva [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-03-28 10:03:12 [main_article_id] => 0 [alias] => ukrajinska-ofenziva [link] => /tag/ukrajinska-ofenziva ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => IDE TEŠKO [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Svi se pitaju kako to Ukrajinci ne probijaju rusku obrambenu crtu. I što će se dogoditi ako takvo stanje potraje... [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3249 [name] => Ivo Bonković [username] => ivo.bonkovic [email] => ivo.bonkovic@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$PTu5te97NwgpryJHXuBWce/nT6ExpQWeu1WkcKLxi.huGN5VB7S.q [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/ivo-bonkovic-3249 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1763 [gender] => m [description] => [image] => 1763.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1763.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/23/25137201.jpg [galleryCount] => 5 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Afp [mainImageDesc] =>

Ukrajinski marinci zasipaju 120-icama ruske položaje pokraj mjesta Storoževe u Doneckoj regiji

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/23/25137201.jpg [title] => Afp

Ukrajinski marinci zasipaju 120-icama ruske položaje pokraj mjesta Storoževe u Doneckoj regiji

) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/23/25137082.jpg [title] => Afp

Ranjeni Ukrajinac stoji pokraj niza zastavica na Trgu nezavisnosti u Kijevu, u spomen na poginule Ukrajince

) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/23/25136926.jpg [title] => Afp

Ukrajinski marinci iz 35. brigade u pauzi borbe s ruskim okupatorima u Doneckoj regiji

) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/23/24818672.jpg [title] => afp

Zelenski za razgovora s danskom premijerkom Mette Frederiksen. Ukrajina i dalje ima snažnu podršku sa zapada

) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/23/25115415.jpg [title] => Afp

Oklopnjaci idu na bojište, fotografija je iz mjesta Kostiantnivka u Donjeckoj regiji

 

 

) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Kako je "Slobodna" javila prije nekoliko tjedana, Ukrajina neće ući u NATO na samitu u Vilniusu 11. i 12. srpnja, a ni kasnije dok ne ukloni ključnu prepreku, odredbe Članka 10. Sjevernoatlantskog ugovora.

"Potpisnice mogu, jednoglasnom odlukom, pozvati bilo koju drugu europsku državu koja je u mogućnosti promicati načela Ugovora i pridonositi sigurnosti Sjevernoatlantskog područja da pristupi Ugovoru." Važan dio, "pridonositi sigurnosti", Ukrajina trenutno ne ispunjava.

Jens Stoltenberg, glavni tajni Saveza, koji će, kako sada stvari stoje, dobiti još jedno produljenje mandata (nije pretjerano sretan jer ga čeka mjesto guvernera Norveške središnje banke), poručio je da će se "NATO obvezati na daljnju pomoć modernizaciji ukrajinske vojske". Racionalna odluka koja se temelji na aksiomu Saveza od početka ruske agresije, NATO ne smije doći u sukob s ruskim snagama jer bi to vodilo nuklearnom ratu. Ruska strategija nacionalne sigurnosti navodi da je moguće korištenje nuklearnog oružja i u konvencionalnom ratu ako opstojnost Federacije dođe u pitanje.

Razlog je to zbog kojeg Ukrajina nije dobila oružja kojima bi mogla ugroziti rusko ozemlje, a i sofisticirano oružje koje dobiva ne smije koristiti u napadima na ruske pogranične zone.

Stoltenberg je rekao da Ukrajina, nakon višemjesečne vojne obuke na opremi NATO-a, vraća svoj teritorij koji su okupirale ruske snage, a ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u srijedu kaže BBC-ju da je napredak na bojnom polju u protuofenzivi Kijeva protiv ruskih snaga "sporiji od željenog".

Radi boljeg razumijevanja šire slike ukrajinske protuofenzive, treba se vratiti unatrag. Rusija je, zahvaljujući dijelom izdaji, uspjela u prvim tjednima agresije na jugu izbiti do Hersona.

Na sjeveru je obranjen Kijev i tijekom proljeća 2022. godine uspostavljena je linija bojišnice koja se nije bitno mijenjala. Prijelomni je trenutak kraj kolovoza prošle godine, kad je ukrajinska vojska izvela nagli protuudar u Harkivskoj oblasti, gdje su se ruske linije raspale.

---

image

Ranjeni Ukrajinac stoji pokraj niza zastavica na Trgu nezavisnosti u Kijevu, u spomen na poginule Ukrajince

Afp
---

Zapovjedništvo tada preuzima general Sergej Surovikin, jedan od rijetkih koji se razumiju u ratovanje, i mijenja taktiku: ruska vojska prelazi u fazu aktivne obrane. Cijelom dužinom tada definirane linije bojišta utvrđuju se obrambeni položaji, koji uključuju protutenkovske rovove, minska polja i druge fortifikacije, mnoge od njih armiranobetonske.

Surovikin je time priznao da ruska vojska u ovom stanju nije sposobna organizirati napadačke operacije.

Kijev je cijelo to vrijeme pripremao snage radi presudnog udara, protuofenzive. Počela je gotovo potiho, u noći s 4. na 5. lipnja, sa samo tri brigade. Koliko se može zaključiti iz dosadašnjeg trajanja, ukrajinski su stratezi odlučili da težište napada bude na liniji od zavoja koji radi rijeka Dnjipro prema Doneckoj oblasti, dakle primarno na prostoru Zaporiške oblasti od Vasilivke do Vuhledara (Luhansk i Doneck naslanjaju se na Rusiju i ondje nema smisla u sadašnjim okolnostima trošiti snage).

To je "meki trbuh" ruskog kopnenog mosta prema Krimu, širine oko 90 kilometara, gdje postoji najveća mogućnost izbijanja na Azovsko more.

To bi bio tek prvi korak jer je u tom slučaju potrebno maksimalno zaštititi bokove prema istoku, odakle će slijediti koncentrirani napadi. Proboj bez mogućeg utvrđivanja i očuvanja položaja bio bi jednak porazu.

To je cilj operacije jer bi time Krim, taj krunski dragulj Putinove invazije koja je počela 2014. godine, bio odsječen. Rusi su znali sve što i ja, pa i još više. Ukrajina im je pokušala razvući snage napadima u ruskoj pograničnoj pokrajini Belgorod, ali bez većih uspjeha, osim određenih psiholoških.

Rusija, s druge strane, u Bjelarus/Bjelorusiju prebacuje nuklearno oružje najavljujući tako mogućnost otvaranja sjevernog fronta, pa Kijev mora i na tom dijelu držati određene snage.

---

image

Ukrajinski marinci iz 35. brigade u pauzi borbe s ruskim okupatorima u Doneckoj regiji

Afp
---

Ukrajinski vojni i politički vrh zaključio je da ne postoji opcija kojom bi igdje na ciljanom teritoriju ostvarili nagli proboj.

Surovikin je bio svjestan da je ruska vojska nemotivirana, mobilizirana, pa je na obrambenim linijama u prve redove stavio manje jedinice, dok se udarna većina nalazi u pričuvi spremna u kratkom roku djelovati. Ako, dakle, mobilizirani i ne pruže otpor, stiže svježa sila. Zbog toga je operacija počela oprezno, ispitujući bojišnicu kako bi se pronašle moguće slabe točke.

Napadi još uvijek nisu koncentrirani uz maksimalno korištenje vatrene moći, raspršeni su kako bi što više razvukli ruske snage.

Evo kako Hoover Institute na Sveučilištu Stanford tumači stanje operacije (izvještaj je datiran 21. lipnja i oslanja se na otvorene izvore): "Početni napadi koji su krenuli iz Velike Novosilke i Orihiva (južni smjer), uz potporu koordiniranih napora u Vuhledaru (istočni smjer), postigli su određene uspjehe.

Os napada od Velike Novosilke čini sedam glavnih manevarskih jedinica i dvije topničke brigade koje aktivno sudjeluju u ofenzivnim operacijama. Orihivsku os čini pet mehaniziranih brigada uz potporu jedne brigade...

Otpornost Rusije u obrambenim operacijama tijekom početnih faza protuofenzive premašila je očekivanja ukrajinskog vrhovnog zapovjedništva. Stoga ukrajinske oružane snage još uvijek nisu angažirale glavne ruske obrambene linije.

Unatoč tome, sve dok Kijev ne izvede šok-napad kojim bi srušio ruske linije, protuofenziva je još uvijek u ranoj fazi... Dok do toga ne dođe, prerano je donositi zaključke o operaciji."

Rusi su obrambene postrojbe ojačali profesionalnim trupama i maksimalno koriste postojeće prednosti, zračne snage i snage elektroničkog ratovanja, što utječe na učinkovitost ukrajinskih operacija. Hooverov izvještaj sugerira da ukrajinsko zapovjedništvo još uvijek nije rasporedilo sve snage, među kojima se ističe devet brigada obučenih na teritoriju EU-a i opremljenih NATO opremom i naoružanjem.

Kad se govori o tome, treba dodati da takav pristup stvara dodatnu prepreku ukrajinskoj vojsci na važnoj, logističkoj razini. Dio snaga je opremljen ukrajinskim oružjem koje je rađeno po sovjetskim standardima, a dio zapadnim, što otežava rad logistike, primjerice kad je riječ o osiguravanju rezervnih dijelova i servisiranja.

---

image

Zelenski za razgovora s danskom premijerkom Mette Frederiksen. Ukrajina i dalje ima snažnu podršku sa zapada

afp
---

Ukrajina je u ofenzivu krenula, kako se sada čini, razborito, svjesna da će imati velike žrtve i da je zato važno mudro ratovati.

Operacija će biti duga i iscrpljujuća, nije slučajno ruski predsjednik Vladimir Putin prije koji dan pozvao ratne izvjestitelje na razgovor kako bi ih osokolio podatcima o ukrajinskim slabostima kad je riječ o naoružanju ("Ukrajina ne proizvodi ništa"; zapad informacijski kontrabatira: "Kijev je u pregovorima sa zapadnim proizvođačima oružja o povećanju proizvodnje, uključivo u samoj Ukrajini, i mogao bi potpisati ugovore u narednim mjesecima, rekao je ukrajinski dužnosnik za Reuters").

Putin je priznao da i ruska vojska ima problema s modernom opremom, što je dosad izbjegavao. Potvrda da je čak i car u Kremlju svjestan važnosti bitke u kojoj bi mogao izgubiti.

"Snage Kijeva imale su ‘djelomičan uspjeh‘ prošlog dana (u utorak) te se ukopavaju i napadaju na južnom frontu, dok su izdržale veliki ruski napad na istoku", rekao je u srijedu visoki ukrajinski obrambeni dužnosnik, prenose agencije.

---

image

Oklopnjaci idu na bojište, fotografija je iz mjesta Kostiantnivka u Donjeckoj regiji

 

 

Afp
---

"Što god neki htjeli, uključujući pokušaje pritiska na nas, uz dužno poštovanje, mi ćemo napredovati na bojnom polju onako kako smatramo da je najbolje", rekao je Zelenski za BBC.

Pred Ukrajinom je teško ljeto, ljeto u kojem će njezine snage i cijela država prolaziti najveći test, test sposobnosti da nanesu barem ograničeni poraz ruskim agresorima.

Čini se da su postavili razboritu strategiju, da je se pridržavaju na taktičkoj razini (iako ima vijesti o časnicima i dočasnicima na terenu koji se ne pridržavaju temeljnih načela modernog ratovanja pa grupiraju snage prije napada postajući tako lakim plijenom ruskog topništva ili zračnih snaga). Prijelomni trenutak bit će proboj neke od obrambenih linija. Ako do toga ne dođe, rast će pritisak da se pristupi pregovorima.

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Afp Afp Afp afp Afp
Afp

Ukrajinski marinci zasipaju 120-icama ruske položaje pokraj mjesta Storoževe u Doneckoj regiji

Afp

Ranjeni Ukrajinac stoji pokraj niza zastavica na Trgu nezavisnosti u Kijevu, u spomen na poginule Ukrajince

Afp

Ukrajinski marinci iz 35. brigade u pauzi borbe s ruskim okupatorima u Doneckoj regiji

afp

Zelenski za razgovora s danskom premijerkom Mette Frederiksen. Ukrajina i dalje ima snažnu podršku sa zapada

Afp

Oklopnjaci idu na bojište, fotografija je iz mjesta Kostiantnivka u Donjeckoj regiji

 

 

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/svijet/svi-se-pitaju-kako-to-ukrajinci-ne-probijaju-rusku-obrambenu-crtu-i-sto-ce-se-dogoditi-ako-takvo-stanje-potraje-1300882 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=eeded68fbf55344cabc191e91a57616c44ad50bf [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Svi+se+pitaju+kako+to+Ukrajinci+ne+probijaju+rusku+obrambenu+crtu.+I+%C5%A1to+%C4%87e+se+dogoditi+ako+takvo+stanje+potraje...&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Fsvi-se-pitaju-kako-to-ukrajinci-ne-probijaju-rusku-obrambenu-crtu-i-sto-ce-se-dogoditi-ako-takvo-stanje-potraje-1300882 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Fsvi-se-pitaju-kako-to-ukrajinci-ne-probijaju-rusku-obrambenu-crtu-i-sto-ce-se-dogoditi-ako-takvo-stanje-potraje-1300882 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => IDE TEŠKO [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
SvijetIDE TEŠKO

Svi se pitaju kako to Ukrajinci ne probijaju rusku obrambenu crtu. I što će se dogoditi ako takvo stanje potraje...

Piše Željko Trkanjec
23. lipnja 2023. - 22:30

Kako je "Slobodna" javila prije nekoliko tjedana, Ukrajina neće ući u NATO na samitu u Vilniusu 11. i 12. srpnja, a ni kasnije dok ne ukloni ključnu prepreku, odredbe Članka 10. Sjevernoatlantskog ugovora.

"Potpisnice mogu, jednoglasnom odlukom, pozvati bilo koju drugu europsku državu koja je u mogućnosti promicati načela Ugovora i pridonositi sigurnosti Sjevernoatlantskog područja da pristupi Ugovoru." Važan dio, "pridonositi sigurnosti", Ukrajina trenutno ne ispunjava.

Jens Stoltenberg, glavni tajni Saveza, koji će, kako sada stvari stoje, dobiti još jedno produljenje mandata (nije pretjerano sretan jer ga čeka mjesto guvernera Norveške središnje banke), poručio je da će se "NATO obvezati na daljnju pomoć modernizaciji ukrajinske vojske". Racionalna odluka koja se...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. svibanj 2024 08:59