StoryEditorOCM
Svijettroškovi energije

Stvarno je kriza došla do grla! Jedan od najvećih proizvođača alkohola nakon 75 godina rada proglasio stečaj

Piše vijesti sd
15. siječnja 2024. - 13:09

Zbog ekonomske krize, koja se posebno vidi u Njemačkoj, dug je popis tvrtki koje su morale pokrenuti stečaj. Najviše se pisalo o onima u građevini, ali sličnih problema imaju i druge tvrtke, pa i one koje se bave proizvodnjom alkohola, za koje bi se laički reklo da u krizama imaju posebnu prođu.

Međutim, njemački proizvođač pića, destilerija Altenburg (Thüringen), jedan od većih proizvođača alkoholnih pića u Europi, morao je 20. prosinca podnijeti zahtjev za stečaj, izvještava MDR, prenosi Fenix-magazin.

Prema riječima stečajnog upravitelja Rolfa Rombacha, ukupna gospodarska situacija i visoki troškovi energije glavni su uzroci stečaja. Prema Rombachu, rad destilerije za sada će se nastaviti bez ograničenja, a do kraja godine će se razviti nove strategije za stabilizaciju tradicionalne tvrtke.

Sadašnjih 30 zaposlenika tvrtke već je primilo plaću za studeni i nastavljaju s radom, međutim budućnost zaposlenika u novoj godini ostaje nejasna.

Tvrtka je osnovana 1948. godine, a na svom vrhuncu destilerija je zapošljavala do 65 ljudi. Preko 120 proizvoda izvozi se u više od 20 zemalja. S godišnjom proizvodnjom od oko 30 milijuna boca, Altenburger je jedan od većih proizvođača alkoholnih pića u Njemačkoj i Europi.

image

Ukupna gospodarska situacija i visoki troškovi energije glavni su uzroci stečaja europskoga alkoholnog diva (ilustracija)

Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 10:55