stdClass Object ( [id] => 1281714 [title] => Stric mu je bio predsjednik SAD-a, otac kandidat za predsjedničku nominaciju. Danas i on hoće u Bijelu kuću [alias] => stric-mu-je-bio-predsjednik-sad-a-otac-kandidat-za-predsjednicku-nominaciju-danas-i-on-hoce-u-bijelu-kucu [catid] => 241 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Kad je imao devet godina, ubijen mu je stric John, tadašnji predsjednik SAD-a. Kad je napunio 14, ubijen mu je otac Robert – po kojem je i dobio ime – tadašnji senator i vodeći kandidat Demokratske stranke za predsjedničku nominaciju. Stoga su nekidan, kad se u dobi od 69 godina i sâm kandidirao za predsjednika Amerike, mnogi pomislili isto: hoće li i Robert Kennedy Jr. proći kao otac i stric?

Svoju kandidaturu za demokratskog kandidata za predsjednika SAD-a Kennedy je Saveznoj izbornoj komisiji službeno podnio 5. travnja, ali namjeru da uđe u Bijelu kuću ovaj dugogodišnji odvjetnik za zaštitu okoliša najavio je već prošlog mjeseca, kada je preko Twittera pozvao pristaše da mu pomognu odlučiti hoće li izazvati Bidena:

“Ako se čini da mogu prikupiti novac i mobilizirati dovoljno ljudi za pobjedu, uključit ću se u utrku. Ako se kandidiram, moj glavni prioritet bit će zaustavljanje korupcijske sprege između državne i korporativne moći koja je uništila našu ekonomiju, razorila srednju klasu, zagadila naše krajolike i vode, otrovala našu djecu i otela nam naše vrijednosti i slobode. Zajedno možemo obnoviti američku demokraciju”, napisao je tada sin ubijenog predsjedničkog kandidata i nećak ubijenog predsjednika SAD-a.

Izdanak najpoznatije američke političke dinastije, Robert Kennedy Jr. zasigurno će u kampanji moći računati na slavu svog prezimena i sentimente koje milijuni Amerikanaca i danas gaje prema njegovom ubijenom stricu (a i prema ocu, nesuđenom nasljedniku starijeg brata u Bijeloj kući), koji je još za života postao simbol progresivne Amerike, prvenstveno po svojoj podršci pokretu za građanska prava Afroamerikanaca i protivljenju ratu u Vijetnamu.

Međutim, što se progresivnosti njegova nećaka tiče, postoji jedno “ali”.

---

image

Knjiga Roberta Kennedyja ‘The Real Anthony Fauci’ AFP

Bryan Olin Dozier/Nurphoto Via Afp
---

’Kršenje Prvog amandmana’

Ne znamo kako bi ubijena braća Kennedy reagirala da se pandemija COVID-19 dogodila u njihovo doba, ali znamo kako im je reagirao potomak, novopečeni predsjednički kandidat: on se usprotivio vodećem američkom epidemiologu dr. Anthonyju Fauciju i njegovoj kampanji cijepljenja, tvrdeći da Faucijevi motivi nisu dobrobit i zdravlje američkih građana, nego profitni interesi farmaceutskih korporacija.

Zbog takvih je stavova, među ostalim, na nekim društvenim mrežama suspendiran kao “širitelj antivakserske propagande” i “teoretičar zavjera”.

Kennedy je odgovorio u ožujku ove godine podizanjem kolektivne tužbe protiv Bidena, Faucija i desetaka drugih dužnosnika i agencija američke administracije zbog njihove uloge u kršenju Prvog amandmana, odnosno u “prisiljavanju platformi društvenih medija da cenzuriraju kritičare cijepljenja”.

Konkretno, Kennedy u tužbi tvrdi da je američka vlada prisilila Facebook, Twitter i Google da na svojim platformama “cenzuriraju ustavom zaštićen govor”, natjeravši te tvrtke da “zataškavaju činjenice” koje vlada ne želi da javnost čuje.

Kako bilo, činjenica je da je skepticizam prema cjepivima protiv COVID-19 u Americi bio raširen među članovima i simpatizerima Republikanske stranke, dok je među glasačima Demokratske stranke bio zamjetno manji. Stoga bi Kennedyju ovi stavovi na stranačkim predizborima mogli više štetiti nego koristiti.

No to je tek dio Kennedyjevih stavova kojima se on otvoreno suprotstavlja politikama obiju velikih američkih stranaka. Među ostalim, javno je govorio i protiv nauma američkih Federalnih rezervi (FED) o uvođenju digitalne valute. Također, optužio je CIA-u za prikrivanje materijala i izvještaja vezanih za ubojstvo njegova strica Johna Kennedyja 1963. godine.

Uz to, pozvao je na oslobađanje osnivača WikiLeaksa Juliana Assangea, kojem prijeti izručenje iz Britanije u SAD, gdje ga može čekati i smrtna kazna ili doživotna robija.

“Nema Amerike bez slobodnog tiska. Nema slobodnog tiska bez slobodnog Juliana Assangea”, rekao je nedavno Kennedy.

Slom u Ukrajini

Ipak, ono što Kennedyja najviše razlikuje od većine političara iz obje glavne stranke SAD-a jest njegov kritički pogled na američki imperijalizam, odnosno na vladajuću neokonzervativnu (neokonsku) frakciju američke vanjske politike i njihov vojni intervencionizam kojim SAD svrgava nepoćudne vlade širom svijeta i nasilno nameće svoju hegemoniju, ostavljajući iza sebe razorene zemlje poput Afganistana, Iraka, Libije i Sirije (da spomenemo samo agresije iz 21. stoljeća).

---

image

Robert Kennedy Jr.: Rat u Ukrajini konačni je kolaps kratkotrajnog ‘Američkog stoljeća’ Neokona. Neokonski projekti u Iraku i Ukrajini koštali su 8,1 bilijuna USD, osiromašili našu srednju klasu, izvrgnuli ruglu američku vojnu moć i moralni autoritet, gurnuli Kinu i Rusiju u nepobjedivi savez, uništili dolar kao globalnu valutu, koštali milijune života i nisu učinili ništa za razvoj demokracije

Tayfun Coskun/Anadolu Agency Via Afp
---

Baš u tjednu kad je predao predsjedničku kandidaturu Kennedy je kritizirao takvu politiku Washingtona, okrivivši je za gubitak američkog utjecaja na Bliskom istoku i jačanje konkurentnih sila – Kine i Irana:

“Pad utjecaja SAD-a na Saudijsku Arabiju i novi savezi Kraljevstva s Kinom i Iranom bolni su simboli krajnjeg neuspjeha neokonske strategije održavanja američke globalne hegemonije agresivnim projekcijama vojne moći. Kina je istisnula Američko Carstvo vješto projicirajući, umjesto toga, ekonomsku moć. U prošlom desetljeću naša je zemlja potrošila bilijune na bombardiranje cesta, luka, mostova i aerodroma. Kina je potrošila isto toliko na gradnju u svim zemljama u razvoju”, napisao je Kennedy na Twitteru.

Štoviše, novopečeni predsjednički kandidat smatra da će upravo uplitanje SAD-a u Ukrajinu – koje traje najmanje od američkog sponzoriranja državnog udara na Majdanu 2014. godine – sa svim popratnim posljedicama, neugodnima po američku ekonomiju i moralni prestiž, označiti krah te militarističke frakcije u Washingtonu:

“Rat u Ukrajini konačni je kolaps kratkotrajnog ‘Američkog stoljeća’ Neokona. Neokonski projekti u Iraku i Ukrajini koštali su 8,1 bilijuna USD, osiromašili našu srednju klasu, izvrgnuli ruglu američku vojnu moć i moralni autoritet, gurnuli Kinu i Rusiju u nepobjedivi savez, uništili dolar kao globalnu valutu, koštali milijune života i nisu učinili ništa za razvoj demokracije”, poručio je Kennedy istom prilikom.

Žrtva Vijetnamskog rata

Ustajući protiv Neokona, Kennedy se zapravo suprotstavio najmoćnijim strukturama američke države – tamošnjem vojno-industrijskom kompleksu. I to je točka Kennedyjeve agende u kojoj se njegova moguća sudbina najviše približava obrascu antičke tragedije. Jer upravo je sukob s vojno-industrijskim kompleksom najvjerojatnije bio razlog ubojstva njegova strica 1963. godine.

Kažemo “najvjerojatnije”, jer pravi uzrok i nalogodavac ubojstva Johna Kennedyja nikad nisu otkriveni. I danas se spominju brojne varijante i teorije, u kojima kao mogući naručitelji figuriraju najrazličitiji akteri – od CIA-e do KGB-a, od Fidela Castra do kubanske emigracije u Miamiju, od američke mafije do Države Izrael - ali najutemeljenijom se čini teorija da je Kennedyja glave došlo protivljenje američkom ratu u Vijetnamu, čime se izravno sukobio s vojno-industrijskim kompleksom SAD-a koji je bio zainteresiran za eskalaciju rata.

Među ostalim, i najozbiljniji filmski uradak o atentatu na Kennedyja, film “JFK” trostrukog “oskarovca” Olivera Stonea, počiva upravo na toj tezi.

Uostalom, Vijetnamski rat je doista i eskalirao tek nakon Kennedyjeva ubojstva, jer je njegov nasljednik Lyndon B. Johnson zauzeo o tom ratu dijametralno suprotne pozicije od Kennedyja, možda i zato što je vidio kako mu je prethodnik skončao.

---

image

Robert F. Kennedy Jr. na ‘zelenom‘ prosvjedu u Milanu 2021. godine

Alessandro Bremec/Nurphoto Via Afp
---

Podsjetimo, sintagmu “vojno-industrijski kompleks” prvi put je spomenuo Kennedyjev prethodnik na mjestu predsjednika SAD-a, general Dwight Eisenhower, i to baš u oproštajnom predsjedničkom govoru od 17. siječnja 1961., kada je napuštao Bijelu kuću i dužnost predavao novoizabranom predsjedniku, tada 44-godišnjem Johnu Kennedyju. Tada ga gotovo nitko nije razumio, ali danas je puno jasnije da je Eisenhower tada izgovorio vizionarske riječi.

Eisenhowerovo upozorenje

Istaknuvši da je tijekom Drugog svjetskog rata i nakon njega SAD razvio golemu vojnu industriju, “na koju godišnje trošimo više od ukupne neto zarade svih američkih korporacija zajedno”, Eisenhower je ukazao na opasnost koju “taj ogromni vojni establišment” može predstavljati za američku demokraciju, namećući se kao “sustav iz sjene” koji faktički vlada Amerikom uzimajući demokraciju kao paravan.

“Shvaćamo imperativ i potrebu za tim razvojem. No, ne smijemo sebi dozvoliti da ne shvaćamo ogromne implikacije toga. U vijećima vlasti moramo biti na straži i oduprijeti se neovlaštenom preuzimanju utjecaja od strane vojno-industrijskog kompleksa, bilo da on to čini svjesno ili ne. Ne smijemo nikada dozvoliti da ta kombinacija ugrozi naše slobode i naše demokratske procese”, rekao je Eisenhower.

Rekosmo, tada je malo tko shvatio o čemu Eisenhower govori, ali čini se da je shvatio njegov nasljednik Kennedy, koji je navodno imao planove da smanji ili ograniči izdatke za vojsku kako bi taj novac mogao preusmjeriti za socijalna davanja, što bi pokvarilo dobro uhodani biznis glavnih tvrtki za proizvodnju oružja i vojne opreme, koje zapravo čine taj vojno-industrijski kompleks.

Danas, 62 godine nakon Eisenhowerova dramatičnog upozorenja i 60 godina nakon Kennedyjeva ubojstva, prilično je jasno da je Eisenhower bio u pravu, odnosno da je američki vojno-industrijski kompleks jači nego ikada: samo u zadnjih 20 godina uspio je pokrenuti najmanje četiri rata (Afganistan, Irak, Libija, Sirija), a broj zemalja u kojima je aktivno uključen u sukobe – slanjem oružja i(li) na druge načine - još je i veći: Jemen, Somalija, Niger, Pakistan, Ukrajina, Tajvan...

Ukratko, mirne duše možemo reći da je vojno-industrijski kompleks SAD-a uspio podčiniti američku demokraciju svojim interesima, što svojim životima već desetljećima plaćaju milijuni građani širom svijeta.

Da bi se to postiglo, bilo je nužno ubiti Kennedyja. Njegova likvidacija pred TV kamerama odaslala je snažnu poruku koju su razumjeli svi kasniji američki predsjednici – nikad se više nijedan čelnik SAD-a nije usudio ustati protiv vojno-industrijskog kompleksa. Jer svi znaju kako je prošao John Kennedy.

---

image

Američki predsjednik John F. Kennedy snimljen 1962. godine

-/Afp
---

’Kabala ratnih huškača’

U takvu situaciju sada dolazi njegov nećak Robert Kennedy Jr., koji i ne skriva svoju averziju prema tom moćnom vojno-industrijskom lobiju. Da stvar bude jasnija, u jednom intervjuu iz 2020. on je izjavio da od svih tadašnjih predsjedničkih kandidata Demokratske stranke favorizira Tulsi Gabbard, jer su njezini stavovi o vanjskoj politici najbliži njegovima.

Podsjetimo, Gabbard je godinama žestoko kritizirala vojne agresije SAD-a u inozemstvu - tvrdeći kako je od svih američkih ratova u zadnjih 80 godina opravdan bio samo Drugi svjetski rat - da bi lani u listopadu zbog toga i napustila Demokratsku stranku, postavši nezavisna zastupnica.

“Ne mogu više ostati u današnjoj Demokratskoj stranci. Sada je pod potpunom kontrolom elitističke kabale ratnih huškača...”, objasnila je tada u vlastitom podcastu.

Pola godine kasnije Robert Kennedy Jr. objavljuje kako želi izboriti nominaciju te iste Demokratske stranke za predsjednika SAD-a. Tamošnji ratni huškači zacijelo neće biti oduševljeni njegovim antiratnim stavovima, ali možda je glasačko tijelo demokrata manje krvožedno od svoje neokonske vrhuške; ako ništa drugo, manje je vezano za vojno-industrijski kompleks SAD-a.

---

image

Robert Kennedy Jr. snimljen 1996. godine

Roberto Schmidt/Afp
---

Novopečeni predsjednički kandidat ima još jednu komparativnu prednost u odnosu na ostale kandidate Demokratske stranke. Naime, u Kubanskoj krizi 1962. godine - jedinoj povijesnoj situaciji koja je po opasnosti od nuklearne eskalacije usporediva s aktualnim ukrajinskim ratom – možda i ključna figura koja je spriječila eskalaciju bio je njegov pokojni otac Robert Kennedy.

Kao glavni posrednik između bratove administracije i sovjetskog rukovodstva na čelu s tadašnjim vođom SSSR-a Nikitom Hruščovim, upravo je Robert Kennedy – kojeg su u obitelji od milja zvali “Bobby” - imao tajne sastanke s predstavnicima sovjetskih vlasti, na kojima je uspio dogovoriti deeskalaciju, na način da je SSSR uklonio svoje nuklearne rakete iz Kube, a SAD svoje nuklearne rakete iz Turske. Almanasi svjedoče da je po okončanju krize predsjednik John Kennedy poručio: “Hvala Bogu na Bobbyju.”

Ako je naslijedio očevu mirotvornu umješnost, Robert Kennedy Jr. mogao bi biti čovjek koji će deeskalirati ukrajinski rat. Zlobnici tvrde da baš zato neće postati novi predsjednik SAD-a.

---

Obitelj Kennedy već generacijama pogađaju tragične i nasilne smrti

Članove obitelji Kennedy već generacijama pogađa zla kob u vidu tragičnih i nasilnih smrti. Sve je počelo još prije 80 godina, kada je 12. kolovoza 1944. u eksploziji vojnog aviona iznad Velike Britanije poginuo 29-godišnji Joseph Kennedy Jr., najstariji brat budućeg američkog predsjednika.

Četiri godine kasnije, 13. svibnja 1948., u avionskoj nesreći u Francuskoj pogiba i njihova 28-godišnja sestra Kathleen Kennedy Cavendish.

U novoj avionskoj nesreći, ovaj put u Oklahomi, godine 1955. ginu Ann i George Skakel, roditelji Ethel Kennedy, supruge budućeg predsjedničkog kandidata Roberta Kennedyja.

Devetog kolovoza 1963., dva dana nakon što je prerano rođen, preminuo je Patrick Bouvier Kennedy, sin tadašnjeg predsjednika SAD-a Johna Kennedyja, da bi tri mjeseca kasnije, 22. studenoga 1963., život izgubio i sâm 46-godišnji predsjednik Kennedy - u Dallasu ga je ubio bivši marinac Lee Harvey Oswald.

Pet godina potom, 5. travnja 1968., ubijen je i Johnov mlađi brat, 42-godišnji senator i predsjednički kandidat Robert Kennedy - njega je u hotelu u Los Angelesu ubio Palestinac Sirhan Sirhan, navodno zbog Kennedyjeve podrške Izraelu.

Robertov sin David Kennedy pronađen je mrtav 25. travnja 1984., u svojoj 29. godini, nakon što se predozirao drogom.

Drugi Robertov sin, Michael LeMoyne Kennedy, poginuo je u skijaškoj nesreći 31. prosinca 1997., napunivši 39 godina.

Dvije godine potom, 16. srpnja 1999., u još jednoj avionskoj nesreći gine 38-godišnji sin ubijenog predsjednika John F. Kennedy Jr., a s njim je poginula i supruga Caroline i njezina sestra.

Među žrtvama “prokletstva Kennedyjevih” našla se i Mary Richardson Kennedy, bivša supruga aktualnog predsjedničkog kandidata Roberta Kennedyja Jr., koja je u svibnju 2012. počinila samoubojstvo.

Prvog kolovoza 2019. od predoziranja je umrla 22-godišnja Saoirse Roisin Kennedy Hill, unuka ubijenog predsjedničkog kandidata Roberta F. Kennedyja.

Zasad posljednja tragedija dogodila se 2. travnja 2020., kada su se u zaljevu Chesapeake na istoku SAD-a utopili 40-godišnja Maeve Kennedy McKean - još jedna Robertova unuka - i njezin osmogodišnji sin Gideon.

Dakle, “knjiga mrtvih” aktualnog predsjedničkog kandidata Roberta Kennedyja Jr. izgleda ovako: otac i stric ubijeni u atentatima; najstariji stric poginuo u avionskoj nesreći prije njegova rođenja; djed i baka poginuli u avionskoj nesreći kad je imao godinu dana; jedan brat umro od predoziranja, a drugi u skijaškoj nesreći; jedna nećakinja također umrla od predoziranja, druga se utopila, a bivša žena se ubila. Nije lako biti Kennedy.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Robert Kennedy Jr. [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => Robert Kennedy Jr. 2 0 12153 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-04-12 19:06:50 [created_by] => 3107 [created_by_alias] => Damir Pilić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-04-16 10:12:04 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2023-04-16 10:12:04 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 899 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 241 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Europe i svijeta. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, politika, europa, svijet [secure] => 0 [page_title] => Svijet [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Robert Kennedy Jr. u utrci za Bijelu kuću: Amerika je bilijune dolara potrošila na razaranje, a Kina na izgradnju! [metakey] => Robert Kennedy Jr, john kennedy, predsjednička utrka, Bijela kuća, Neokoni, Damir Pilić [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/04\/12\/24687699.jpg","\/images\/slike\/2023\/04\/12\/24687696.jpg","\/images\/slike\/2023\/04\/12\/24687697.jpg","\/images\/slike\/2023\/04\/12\/24687698.jpg","\/images\/slike\/2023\/04\/12\/23675148.jpg","\/images\/slike\/2023\/04\/12\/24687713.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Michael Kappeler\/Dpa Picture-alliance Via Afp","Bryan Olin Dozier\/Nurphoto Via Afp","Alessandro Bremec\/Nurphoto Via Afp","Tayfun Coskun\/Anadolu Agency Via Afp","-\/Afp","Roberto Schmidt\/Afp"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","

Knjiga Roberta Kennedyja \u2018The Real Anthony Fauci\u2019 AFP<\/p>","

Robert F. Kennedy Jr. na \u2018zelenom\u2018 prosvjedu u Milanu 2021. godine<\/p>","

Robert Kennedy Jr.: Rat u Ukrajini kona\u010dni je kolaps kratkotrajnog \u2018Ameri\u010dkog stolje\u0107a\u2019 Neokona. Neokonski projekti u Iraku i Ukrajini ko\u0161tali su 8,1 bilijuna USD, osiroma\u0161ili na\u0161u srednju klasu, izvrgnuli ruglu ameri\u010dku vojnu mo\u0107 i moralni autoritet, gurnuli Kinu i Rusiju u nepobjedivi savez, uni\u0161tili dolar kao globalnu valutu, ko\u0161tali milijune \u017eivota i nisu u\u010dinili ni\u0161ta za razvoj demokracije<\/p>","

Ameri\u010dki predsjednik John F. Kennedy snimljen 1962. godine<\/p>","

Robert Kennedy Jr. snimljen 1996. godine<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1173","hd_24687699_1920.jpg":"1920x1080","k_24687699_1280.jpg":"1280x1280","k_24687699_1024.jpg":"1024x1024","k_24687699_640.jpg":"640x640","k_24687699_480.jpg":"480x480","k_24687699_340.jpg":"340x340","k_24687699_220.jpg":"220x220","o_24687699_1280.jpg":"1280x782","o_24687699_1024.jpg":"1024x625","o_24687699_640.jpg":"640x391","o_24687699_480.jpg":"480x293","o_24687699_340.jpg":"340x207","o_24687699_220.jpg":"220x134","h_24687699_1280.jpg":"1280x854","h_24687699_1024.jpg":"1024x683","h_24687699_640.jpg":"640x427","h_24687699_480.jpg":"480x320","h_24687699_340.jpg":"340x227","h_24687699_220.jpg":"220x147","pp_24687699_1280.jpg":"1280x1628","pp_24687699_1024.jpg":"1024x1303","pp_24687699_640.jpg":"640x814","pp_24687699_480.jpg":"480x611","pp_24687699_340.jpg":"340x432","pp_24687699_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24687696_1920.jpg":"1920x1080","k_24687696_1280.jpg":"1280x1280","k_24687696_1024.jpg":"1024x1024","k_24687696_640.jpg":"640x640","k_24687696_480.jpg":"480x480","k_24687696_340.jpg":"340x340","k_24687696_220.jpg":"220x220","o_24687696_1280.jpg":"1280x853","o_24687696_1024.jpg":"1024x682","o_24687696_640.jpg":"640x426","o_24687696_480.jpg":"480x320","o_24687696_340.jpg":"340x226","o_24687696_220.jpg":"220x146","h_24687696_1280.jpg":"1280x854","h_24687696_1024.jpg":"1024x683","h_24687696_640.jpg":"640x427","h_24687696_480.jpg":"480x320","h_24687696_340.jpg":"340x227","h_24687696_220.jpg":"220x147","pp_24687696_1280.jpg":"1280x1628","pp_24687696_1024.jpg":"1024x1303","pp_24687696_640.jpg":"640x814","pp_24687696_480.jpg":"480x611","pp_24687696_340.jpg":"340x432","pp_24687696_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1281","hd_24687697_1920.jpg":"1920x1080","k_24687697_1280.jpg":"1280x1280","k_24687697_1024.jpg":"1024x1024","k_24687697_640.jpg":"640x640","k_24687697_480.jpg":"480x480","k_24687697_340.jpg":"340x340","k_24687697_220.jpg":"220x220","o_24687697_1280.jpg":"1280x854","o_24687697_1024.jpg":"1024x683","o_24687697_640.jpg":"640x427","o_24687697_480.jpg":"480x320","o_24687697_340.jpg":"340x226","o_24687697_220.jpg":"220x146","h_24687697_1280.jpg":"1280x854","h_24687697_1024.jpg":"1024x683","h_24687697_640.jpg":"640x427","h_24687697_480.jpg":"480x320","h_24687697_340.jpg":"340x227","h_24687697_220.jpg":"220x147","pp_24687697_1280.jpg":"1280x1628","pp_24687697_1024.jpg":"1024x1303","pp_24687697_640.jpg":"640x814","pp_24687697_480.jpg":"480x611","pp_24687697_340.jpg":"340x432","pp_24687697_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24687698_1920.jpg":"1920x1080","k_24687698_1280.jpg":"1280x1280","k_24687698_1024.jpg":"1024x1024","k_24687698_640.jpg":"640x640","k_24687698_480.jpg":"480x480","k_24687698_340.jpg":"340x340","k_24687698_220.jpg":"220x220","o_24687698_1280.jpg":"1280x853","o_24687698_1024.jpg":"1024x682","o_24687698_640.jpg":"640x426","o_24687698_480.jpg":"480x320","o_24687698_340.jpg":"340x226","o_24687698_220.jpg":"220x146","h_24687698_1280.jpg":"1280x854","h_24687698_1024.jpg":"1024x683","h_24687698_640.jpg":"640x427","h_24687698_480.jpg":"480x320","h_24687698_340.jpg":"340x227","h_24687698_220.jpg":"220x147","pp_24687698_1280.jpg":"1280x1628","pp_24687698_1024.jpg":"1024x1303","pp_24687698_640.jpg":"640x814","pp_24687698_480.jpg":"480x611","pp_24687698_340.jpg":"340x432","pp_24687698_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1024x704","hd_23675148_1920.jpg":"1920x1080","k_23675148_1280.jpg":"1280x1280","k_23675148_1024.jpg":"1024x1024","k_23675148_640.jpg":"640x640","k_23675148_480.jpg":"480x480","k_23675148_340.jpg":"340x340","k_23675148_220.jpg":"220x220","o_23675148_1280.jpg":"1280x880","o_23675148_1024.jpg":"1024x704","o_23675148_640.jpg":"640x440","o_23675148_480.jpg":"480x330","o_23675148_340.jpg":"340x233","o_23675148_220.jpg":"220x151","h_23675148_1280.jpg":"1280x854","h_23675148_1024.jpg":"1024x683","h_23675148_640.jpg":"640x427","h_23675148_480.jpg":"480x320","h_23675148_340.jpg":"340x227","h_23675148_220.jpg":"220x147","pp_23675148_1280.jpg":"1280x1628","pp_23675148_1024.jpg":"1024x1303","pp_23675148_640.jpg":"640x814","pp_23675148_480.jpg":"480x611","pp_23675148_340.jpg":"340x432","pp_23675148_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1024x782","hd_24687713_1920.jpg":"1920x1080","k_24687713_1280.jpg":"1280x1280","k_24687713_1024.jpg":"1024x1024","k_24687713_640.jpg":"640x640","k_24687713_480.jpg":"480x480","k_24687713_340.jpg":"340x340","k_24687713_220.jpg":"220x220","o_24687713_1280.jpg":"1280x977","o_24687713_1024.jpg":"1024x782","o_24687713_640.jpg":"640x488","o_24687713_480.jpg":"480x366","o_24687713_340.jpg":"340x259","o_24687713_220.jpg":"220x168","h_24687713_1280.jpg":"1280x854","h_24687713_1024.jpg":"1024x683","h_24687713_640.jpg":"640x427","h_24687713_480.jpg":"480x320","h_24687713_340.jpg":"340x227","h_24687713_220.jpg":"220x147","pp_24687713_1280.jpg":"1280x1628","pp_24687713_1024.jpg":"1024x1303","pp_24687713_640.jpg":"640x814","pp_24687713_480.jpg":"480x611","pp_24687713_340.jpg":"340x432","pp_24687713_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 241 [name] => Svijet [alias] => svijet [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 2 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15026458 Threads: 2 Questions: 3152547783 Slow queries: 7038954 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 235007329 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 52 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/svijet ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 241 [name] => Svijet [alias] => svijet [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/svijet ) ) [link] => /vijesti/svijet/stric-mu-je-bio-predsjednik-sad-a-otac-kandidat-za-predsjednicku-nominaciju-danas-i-on-hoce-u-bijelu-kucu-1281714 [printLink] => /vijesti/svijet/stric-mu-je-bio-predsjednik-sad-a-otac-kandidat-za-predsjednicku-nominaciju-danas-i-on-hoce-u-bijelu-kucu-1281714?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 712856 [name] => Robert Kennedy Jr [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-04-16 12:12:18 [main_article_id] => 0 [alias] => robert-kennedy-jr [link] => /tag/robert-kennedy-jr ) [1] => stdClass Object ( [id] => 677153 [name] => john kennedy [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-05-11 11:43:13 [main_article_id] => 0 [alias] => john-kennedy [link] => /tag/john-kennedy ) [2] => stdClass Object ( [id] => 712857 [name] => predsjednička utrka [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-04-16 12:12:18 [main_article_id] => 0 [alias] => predsjednicka-utrka [link] => /tag/predsjednicka-utrka ) [3] => stdClass Object ( [id] => 432014 [name] => Bijela kuća [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => bijela-kuca [link] => /tag/bijela-kuca ) [4] => stdClass Object ( [id] => 712858 [name] => Neokoni [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-04-16 12:12:19 [main_article_id] => 0 [alias] => neokoni [link] => /tag/neokoni ) [5] => stdClass Object ( [id] => 367471 [name] => Damir Pilić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => damir-pilic [link] => /tag/damir-pilic ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Robert Kennedy Jr. [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Stric mu je bio predsjednik SAD-a, otac kandidat za predsjedničku nominaciju. Danas i on hoće u Bijelu kuću [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3107 [name] => Damir Pilić [username] => damir-pili [email] => damir-pili@sd.hr [password] => $2y$10$KrU/.ZEYdVjL4WRvqz720ueo0NRuLxdeba4TsMluTxBUClcQKLy7W [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/damir-pilic-3107 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1625 [gender] => m [description] => [image] => 1625.png [url] => [group] => 4 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1625.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/04/12/24687699.jpg [galleryCount] => 6 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Michael Kappeler/Dpa Picture-alliance Via Afp [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/04/12/24687699.jpg [title] => Michael Kappeler/Dpa Picture-alliance Via Afp ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/04/12/24687696.jpg [title] => Bryan Olin Dozier/Nurphoto Via Afp

Knjiga Roberta Kennedyja ‘The Real Anthony Fauci’ AFP

) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/04/12/24687697.jpg [title] => Alessandro Bremec/Nurphoto Via Afp

Robert F. Kennedy Jr. na ‘zelenom‘ prosvjedu u Milanu 2021. godine

) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/04/12/24687698.jpg [title] => Tayfun Coskun/Anadolu Agency Via Afp

Robert Kennedy Jr.: Rat u Ukrajini konačni je kolaps kratkotrajnog ‘Američkog stoljeća’ Neokona. Neokonski projekti u Iraku i Ukrajini koštali su 8,1 bilijuna USD, osiromašili našu srednju klasu, izvrgnuli ruglu američku vojnu moć i moralni autoritet, gurnuli Kinu i Rusiju u nepobjedivi savez, uništili dolar kao globalnu valutu, koštali milijune života i nisu učinili ništa za razvoj demokracije

) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/04/12/23675148.jpg [title] => -/Afp

Američki predsjednik John F. Kennedy snimljen 1962. godine

) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/04/12/24687713.jpg [title] => Roberto Schmidt/Afp

Robert Kennedy Jr. snimljen 1996. godine

) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Kad je imao devet godina, ubijen mu je stric John, tadašnji predsjednik SAD-a. Kad je napunio 14, ubijen mu je otac Robert – po kojem je i dobio ime – tadašnji senator i vodeći kandidat Demokratske stranke za predsjedničku nominaciju. Stoga su nekidan, kad se u dobi od 69 godina i sâm kandidirao za predsjednika Amerike, mnogi pomislili isto: hoće li i Robert Kennedy Jr. proći kao otac i stric?

Svoju kandidaturu za demokratskog kandidata za predsjednika SAD-a Kennedy je Saveznoj izbornoj komisiji službeno podnio 5. travnja, ali namjeru da uđe u Bijelu kuću ovaj dugogodišnji odvjetnik za zaštitu okoliša najavio je već prošlog mjeseca, kada je preko Twittera pozvao pristaše da mu pomognu odlučiti hoće li izazvati Bidena:

“Ako se čini da mogu prikupiti novac i mobilizirati dovoljno ljudi za pobjedu, uključit ću se u utrku. Ako se kandidiram, moj glavni prioritet bit će zaustavljanje korupcijske sprege između državne i korporativne moći koja je uništila našu ekonomiju, razorila srednju klasu, zagadila naše krajolike i vode, otrovala našu djecu i otela nam naše vrijednosti i slobode. Zajedno možemo obnoviti američku demokraciju”, napisao je tada sin ubijenog predsjedničkog kandidata i nećak ubijenog predsjednika SAD-a.

Izdanak najpoznatije američke političke dinastije, Robert Kennedy Jr. zasigurno će u kampanji moći računati na slavu svog prezimena i sentimente koje milijuni Amerikanaca i danas gaje prema njegovom ubijenom stricu (a i prema ocu, nesuđenom nasljedniku starijeg brata u Bijeloj kući), koji je još za života postao simbol progresivne Amerike, prvenstveno po svojoj podršci pokretu za građanska prava Afroamerikanaca i protivljenju ratu u Vijetnamu.

Međutim, što se progresivnosti njegova nećaka tiče, postoji jedno “ali”.

---

image

Knjiga Roberta Kennedyja ‘The Real Anthony Fauci’ AFP

Bryan Olin Dozier/Nurphoto Via Afp
---

’Kršenje Prvog amandmana’

Ne znamo kako bi ubijena braća Kennedy reagirala da se pandemija COVID-19 dogodila u njihovo doba, ali znamo kako im je reagirao potomak, novopečeni predsjednički kandidat: on se usprotivio vodećem američkom epidemiologu dr. Anthonyju Fauciju i njegovoj kampanji cijepljenja, tvrdeći da Faucijevi motivi nisu dobrobit i zdravlje američkih građana, nego profitni interesi farmaceutskih korporacija.

Zbog takvih je stavova, među ostalim, na nekim društvenim mrežama suspendiran kao “širitelj antivakserske propagande” i “teoretičar zavjera”.

Kennedy je odgovorio u ožujku ove godine podizanjem kolektivne tužbe protiv Bidena, Faucija i desetaka drugih dužnosnika i agencija američke administracije zbog njihove uloge u kršenju Prvog amandmana, odnosno u “prisiljavanju platformi društvenih medija da cenzuriraju kritičare cijepljenja”.

Konkretno, Kennedy u tužbi tvrdi da je američka vlada prisilila Facebook, Twitter i Google da na svojim platformama “cenzuriraju ustavom zaštićen govor”, natjeravši te tvrtke da “zataškavaju činjenice” koje vlada ne želi da javnost čuje.

Kako bilo, činjenica je da je skepticizam prema cjepivima protiv COVID-19 u Americi bio raširen među članovima i simpatizerima Republikanske stranke, dok je među glasačima Demokratske stranke bio zamjetno manji. Stoga bi Kennedyju ovi stavovi na stranačkim predizborima mogli više štetiti nego koristiti.

No to je tek dio Kennedyjevih stavova kojima se on otvoreno suprotstavlja politikama obiju velikih američkih stranaka. Među ostalim, javno je govorio i protiv nauma američkih Federalnih rezervi (FED) o uvođenju digitalne valute. Također, optužio je CIA-u za prikrivanje materijala i izvještaja vezanih za ubojstvo njegova strica Johna Kennedyja 1963. godine.

Uz to, pozvao je na oslobađanje osnivača WikiLeaksa Juliana Assangea, kojem prijeti izručenje iz Britanije u SAD, gdje ga može čekati i smrtna kazna ili doživotna robija.

“Nema Amerike bez slobodnog tiska. Nema slobodnog tiska bez slobodnog Juliana Assangea”, rekao je nedavno Kennedy.

Slom u Ukrajini

Ipak, ono što Kennedyja najviše razlikuje od većine političara iz obje glavne stranke SAD-a jest njegov kritički pogled na američki imperijalizam, odnosno na vladajuću neokonzervativnu (neokonsku) frakciju američke vanjske politike i njihov vojni intervencionizam kojim SAD svrgava nepoćudne vlade širom svijeta i nasilno nameće svoju hegemoniju, ostavljajući iza sebe razorene zemlje poput Afganistana, Iraka, Libije i Sirije (da spomenemo samo agresije iz 21. stoljeća).

---

image

Robert Kennedy Jr.: Rat u Ukrajini konačni je kolaps kratkotrajnog ‘Američkog stoljeća’ Neokona. Neokonski projekti u Iraku i Ukrajini koštali su 8,1 bilijuna USD, osiromašili našu srednju klasu, izvrgnuli ruglu američku vojnu moć i moralni autoritet, gurnuli Kinu i Rusiju u nepobjedivi savez, uništili dolar kao globalnu valutu, koštali milijune života i nisu učinili ništa za razvoj demokracije

Tayfun Coskun/Anadolu Agency Via Afp
---

Baš u tjednu kad je predao predsjedničku kandidaturu Kennedy je kritizirao takvu politiku Washingtona, okrivivši je za gubitak američkog utjecaja na Bliskom istoku i jačanje konkurentnih sila – Kine i Irana:

“Pad utjecaja SAD-a na Saudijsku Arabiju i novi savezi Kraljevstva s Kinom i Iranom bolni su simboli krajnjeg neuspjeha neokonske strategije održavanja američke globalne hegemonije agresivnim projekcijama vojne moći. Kina je istisnula Američko Carstvo vješto projicirajući, umjesto toga, ekonomsku moć. U prošlom desetljeću naša je zemlja potrošila bilijune na bombardiranje cesta, luka, mostova i aerodroma. Kina je potrošila isto toliko na gradnju u svim zemljama u razvoju”, napisao je Kennedy na Twitteru.

Štoviše, novopečeni predsjednički kandidat smatra da će upravo uplitanje SAD-a u Ukrajinu – koje traje najmanje od američkog sponzoriranja državnog udara na Majdanu 2014. godine – sa svim popratnim posljedicama, neugodnima po američku ekonomiju i moralni prestiž, označiti krah te militarističke frakcije u Washingtonu:

“Rat u Ukrajini konačni je kolaps kratkotrajnog ‘Američkog stoljeća’ Neokona. Neokonski projekti u Iraku i Ukrajini koštali su 8,1 bilijuna USD, osiromašili našu srednju klasu, izvrgnuli ruglu američku vojnu moć i moralni autoritet, gurnuli Kinu i Rusiju u nepobjedivi savez, uništili dolar kao globalnu valutu, koštali milijune života i nisu učinili ništa za razvoj demokracije”, poručio je Kennedy istom prilikom.

Žrtva Vijetnamskog rata

Ustajući protiv Neokona, Kennedy se zapravo suprotstavio najmoćnijim strukturama američke države – tamošnjem vojno-industrijskom kompleksu. I to je točka Kennedyjeve agende u kojoj se njegova moguća sudbina najviše približava obrascu antičke tragedije. Jer upravo je sukob s vojno-industrijskim kompleksom najvjerojatnije bio razlog ubojstva njegova strica 1963. godine.

Kažemo “najvjerojatnije”, jer pravi uzrok i nalogodavac ubojstva Johna Kennedyja nikad nisu otkriveni. I danas se spominju brojne varijante i teorije, u kojima kao mogući naručitelji figuriraju najrazličitiji akteri – od CIA-e do KGB-a, od Fidela Castra do kubanske emigracije u Miamiju, od američke mafije do Države Izrael - ali najutemeljenijom se čini teorija da je Kennedyja glave došlo protivljenje američkom ratu u Vijetnamu, čime se izravno sukobio s vojno-industrijskim kompleksom SAD-a koji je bio zainteresiran za eskalaciju rata.

Među ostalim, i najozbiljniji filmski uradak o atentatu na Kennedyja, film “JFK” trostrukog “oskarovca” Olivera Stonea, počiva upravo na toj tezi.

Uostalom, Vijetnamski rat je doista i eskalirao tek nakon Kennedyjeva ubojstva, jer je njegov nasljednik Lyndon B. Johnson zauzeo o tom ratu dijametralno suprotne pozicije od Kennedyja, možda i zato što je vidio kako mu je prethodnik skončao.

---

image

Robert F. Kennedy Jr. na ‘zelenom‘ prosvjedu u Milanu 2021. godine

Alessandro Bremec/Nurphoto Via Afp
---

Podsjetimo, sintagmu “vojno-industrijski kompleks” prvi put je spomenuo Kennedyjev prethodnik na mjestu predsjednika SAD-a, general Dwight Eisenhower, i to baš u oproštajnom predsjedničkom govoru od 17. siječnja 1961., kada je napuštao Bijelu kuću i dužnost predavao novoizabranom predsjedniku, tada 44-godišnjem Johnu Kennedyju. Tada ga gotovo nitko nije razumio, ali danas je puno jasnije da je Eisenhower tada izgovorio vizionarske riječi.

Eisenhowerovo upozorenje

Istaknuvši da je tijekom Drugog svjetskog rata i nakon njega SAD razvio golemu vojnu industriju, “na koju godišnje trošimo više od ukupne neto zarade svih američkih korporacija zajedno”, Eisenhower je ukazao na opasnost koju “taj ogromni vojni establišment” može predstavljati za američku demokraciju, namećući se kao “sustav iz sjene” koji faktički vlada Amerikom uzimajući demokraciju kao paravan.

“Shvaćamo imperativ i potrebu za tim razvojem. No, ne smijemo sebi dozvoliti da ne shvaćamo ogromne implikacije toga. U vijećima vlasti moramo biti na straži i oduprijeti se neovlaštenom preuzimanju utjecaja od strane vojno-industrijskog kompleksa, bilo da on to čini svjesno ili ne. Ne smijemo nikada dozvoliti da ta kombinacija ugrozi naše slobode i naše demokratske procese”, rekao je Eisenhower.

Rekosmo, tada je malo tko shvatio o čemu Eisenhower govori, ali čini se da je shvatio njegov nasljednik Kennedy, koji je navodno imao planove da smanji ili ograniči izdatke za vojsku kako bi taj novac mogao preusmjeriti za socijalna davanja, što bi pokvarilo dobro uhodani biznis glavnih tvrtki za proizvodnju oružja i vojne opreme, koje zapravo čine taj vojno-industrijski kompleks.

Danas, 62 godine nakon Eisenhowerova dramatičnog upozorenja i 60 godina nakon Kennedyjeva ubojstva, prilično je jasno da je Eisenhower bio u pravu, odnosno da je američki vojno-industrijski kompleks jači nego ikada: samo u zadnjih 20 godina uspio je pokrenuti najmanje četiri rata (Afganistan, Irak, Libija, Sirija), a broj zemalja u kojima je aktivno uključen u sukobe – slanjem oružja i(li) na druge načine - još je i veći: Jemen, Somalija, Niger, Pakistan, Ukrajina, Tajvan...

Ukratko, mirne duše možemo reći da je vojno-industrijski kompleks SAD-a uspio podčiniti američku demokraciju svojim interesima, što svojim životima već desetljećima plaćaju milijuni građani širom svijeta.

Da bi se to postiglo, bilo je nužno ubiti Kennedyja. Njegova likvidacija pred TV kamerama odaslala je snažnu poruku koju su razumjeli svi kasniji američki predsjednici – nikad se više nijedan čelnik SAD-a nije usudio ustati protiv vojno-industrijskog kompleksa. Jer svi znaju kako je prošao John Kennedy.

---

image

Američki predsjednik John F. Kennedy snimljen 1962. godine

-/Afp
---

’Kabala ratnih huškača’

U takvu situaciju sada dolazi njegov nećak Robert Kennedy Jr., koji i ne skriva svoju averziju prema tom moćnom vojno-industrijskom lobiju. Da stvar bude jasnija, u jednom intervjuu iz 2020. on je izjavio da od svih tadašnjih predsjedničkih kandidata Demokratske stranke favorizira Tulsi Gabbard, jer su njezini stavovi o vanjskoj politici najbliži njegovima.

Podsjetimo, Gabbard je godinama žestoko kritizirala vojne agresije SAD-a u inozemstvu - tvrdeći kako je od svih američkih ratova u zadnjih 80 godina opravdan bio samo Drugi svjetski rat - da bi lani u listopadu zbog toga i napustila Demokratsku stranku, postavši nezavisna zastupnica.

“Ne mogu više ostati u današnjoj Demokratskoj stranci. Sada je pod potpunom kontrolom elitističke kabale ratnih huškača...”, objasnila je tada u vlastitom podcastu.

Pola godine kasnije Robert Kennedy Jr. objavljuje kako želi izboriti nominaciju te iste Demokratske stranke za predsjednika SAD-a. Tamošnji ratni huškači zacijelo neće biti oduševljeni njegovim antiratnim stavovima, ali možda je glasačko tijelo demokrata manje krvožedno od svoje neokonske vrhuške; ako ništa drugo, manje je vezano za vojno-industrijski kompleks SAD-a.

---

image

Robert Kennedy Jr. snimljen 1996. godine

Roberto Schmidt/Afp
---

Novopečeni predsjednički kandidat ima još jednu komparativnu prednost u odnosu na ostale kandidate Demokratske stranke. Naime, u Kubanskoj krizi 1962. godine - jedinoj povijesnoj situaciji koja je po opasnosti od nuklearne eskalacije usporediva s aktualnim ukrajinskim ratom – možda i ključna figura koja je spriječila eskalaciju bio je njegov pokojni otac Robert Kennedy.

Kao glavni posrednik između bratove administracije i sovjetskog rukovodstva na čelu s tadašnjim vođom SSSR-a Nikitom Hruščovim, upravo je Robert Kennedy – kojeg su u obitelji od milja zvali “Bobby” - imao tajne sastanke s predstavnicima sovjetskih vlasti, na kojima je uspio dogovoriti deeskalaciju, na način da je SSSR uklonio svoje nuklearne rakete iz Kube, a SAD svoje nuklearne rakete iz Turske. Almanasi svjedoče da je po okončanju krize predsjednik John Kennedy poručio: “Hvala Bogu na Bobbyju.”

Ako je naslijedio očevu mirotvornu umješnost, Robert Kennedy Jr. mogao bi biti čovjek koji će deeskalirati ukrajinski rat. Zlobnici tvrde da baš zato neće postati novi predsjednik SAD-a.

---

Obitelj Kennedy već generacijama pogađaju tragične i nasilne smrti

Članove obitelji Kennedy već generacijama pogađa zla kob u vidu tragičnih i nasilnih smrti. Sve je počelo još prije 80 godina, kada je 12. kolovoza 1944. u eksploziji vojnog aviona iznad Velike Britanije poginuo 29-godišnji Joseph Kennedy Jr., najstariji brat budućeg američkog predsjednika.

Četiri godine kasnije, 13. svibnja 1948., u avionskoj nesreći u Francuskoj pogiba i njihova 28-godišnja sestra Kathleen Kennedy Cavendish.

U novoj avionskoj nesreći, ovaj put u Oklahomi, godine 1955. ginu Ann i George Skakel, roditelji Ethel Kennedy, supruge budućeg predsjedničkog kandidata Roberta Kennedyja.

Devetog kolovoza 1963., dva dana nakon što je prerano rođen, preminuo je Patrick Bouvier Kennedy, sin tadašnjeg predsjednika SAD-a Johna Kennedyja, da bi tri mjeseca kasnije, 22. studenoga 1963., život izgubio i sâm 46-godišnji predsjednik Kennedy - u Dallasu ga je ubio bivši marinac Lee Harvey Oswald.

Pet godina potom, 5. travnja 1968., ubijen je i Johnov mlađi brat, 42-godišnji senator i predsjednički kandidat Robert Kennedy - njega je u hotelu u Los Angelesu ubio Palestinac Sirhan Sirhan, navodno zbog Kennedyjeve podrške Izraelu.

Robertov sin David Kennedy pronađen je mrtav 25. travnja 1984., u svojoj 29. godini, nakon što se predozirao drogom.

Drugi Robertov sin, Michael LeMoyne Kennedy, poginuo je u skijaškoj nesreći 31. prosinca 1997., napunivši 39 godina.

Dvije godine potom, 16. srpnja 1999., u još jednoj avionskoj nesreći gine 38-godišnji sin ubijenog predsjednika John F. Kennedy Jr., a s njim je poginula i supruga Caroline i njezina sestra.

Među žrtvama “prokletstva Kennedyjevih” našla se i Mary Richardson Kennedy, bivša supruga aktualnog predsjedničkog kandidata Roberta Kennedyja Jr., koja je u svibnju 2012. počinila samoubojstvo.

Prvog kolovoza 2019. od predoziranja je umrla 22-godišnja Saoirse Roisin Kennedy Hill, unuka ubijenog predsjedničkog kandidata Roberta F. Kennedyja.

Zasad posljednja tragedija dogodila se 2. travnja 2020., kada su se u zaljevu Chesapeake na istoku SAD-a utopili 40-godišnja Maeve Kennedy McKean - još jedna Robertova unuka - i njezin osmogodišnji sin Gideon.

Dakle, “knjiga mrtvih” aktualnog predsjedničkog kandidata Roberta Kennedyja Jr. izgleda ovako: otac i stric ubijeni u atentatima; najstariji stric poginuo u avionskoj nesreći prije njegova rođenja; djed i baka poginuli u avionskoj nesreći kad je imao godinu dana; jedan brat umro od predoziranja, a drugi u skijaškoj nesreći; jedna nećakinja također umrla od predoziranja, druga se utopila, a bivša žena se ubila. Nije lako biti Kennedy.

---

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Michael Kappeler/Dpa Picture-alliance Via Afp Bryan Olin Dozier/Nurphoto Via Afp Alessandro Bremec/Nurphoto Via Afp Tayfun Coskun/Anadolu Agency Via Afp -/Afp Roberto Schmidt/Afp
Bryan Olin Dozier/Nurphoto Via Afp

Knjiga Roberta Kennedyja ‘The Real Anthony Fauci’ AFP

Alessandro Bremec/Nurphoto Via Afp

Robert F. Kennedy Jr. na ‘zelenom‘ prosvjedu u Milanu 2021. godine

Tayfun Coskun/Anadolu Agency Via Afp

Robert Kennedy Jr.: Rat u Ukrajini konačni je kolaps kratkotrajnog ‘Američkog stoljeća’ Neokona. Neokonski projekti u Iraku i Ukrajini koštali su 8,1 bilijuna USD, osiromašili našu srednju klasu, izvrgnuli ruglu američku vojnu moć i moralni autoritet, gurnuli Kinu i Rusiju u nepobjedivi savez, uništili dolar kao globalnu valutu, koštali milijune života i nisu učinili ništa za razvoj demokracije

-/Afp

Američki predsjednik John F. Kennedy snimljen 1962. godine

Roberto Schmidt/Afp

Robert Kennedy Jr. snimljen 1996. godine

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/svijet/stric-mu-je-bio-predsjednik-sad-a-otac-kandidat-za-predsjednicku-nominaciju-danas-i-on-hoce-u-bijelu-kucu-1281714 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=42619a3e6b4fb696b8e2d91d669f85e72156f550 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Stric+mu+je+bio+predsjednik+SAD-a%2C+otac+kandidat+za+predsjedni%C4%8Dku+nominaciju.+Danas+i+on+ho%C4%87e+u+Bijelu+ku%C4%87u&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Fstric-mu-je-bio-predsjednik-sad-a-otac-kandidat-za-predsjednicku-nominaciju-danas-i-on-hoce-u-bijelu-kucu-1281714 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Fstric-mu-je-bio-predsjednik-sad-a-otac-kandidat-za-predsjednicku-nominaciju-danas-i-on-hoce-u-bijelu-kucu-1281714 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Robert Kennedy Jr. [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
SvijetRobert Kennedy Jr.

Stric mu je bio predsjednik SAD-a, otac kandidat za predsjedničku nominaciju. Danas i on hoće u Bijelu kuću

Piše Damir Pilić
16. travnja 2023. - 12:12

Kad je imao devet godina, ubijen mu je stric John, tadašnji predsjednik SAD-a. Kad je napunio 14, ubijen mu je otac Robert – po kojem je i dobio ime – tadašnji senator i vodeći kandidat Demokratske stranke za predsjedničku nominaciju. Stoga su nekidan, kad se u dobi od 69 godina i sâm kandidirao za predsjednika Amerike, mnogi pomislili isto: hoće li i Robert Kennedy Jr. proći kao otac i stric?

Svoju kandidaturu za demokratskog kandidata za predsjednika SAD-a Kennedy je Saveznoj izbornoj komisiji službeno podnio 5. travnja, ali namjeru da uđe u Bijelu kuću ovaj dugogodišnji odvjetnik za zaštitu okoliša najavio je već prošlog mjeseca, kada je preko Twittera pozvao pristaše da mu pomognu odlučiti hoće li izazvati Bidena:

“Ako se čini da mogu prikupiti novac i...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. svibanj 2024 09:11