StoryEditorOCM
Svijetmoguće rješenje

Stoltenbergov suradnik nudi Kijevu pristup u članstvo NATO-a, ali cijena se mnogima u Ukrajini neće nimalo svidjeti

Piše vijesti sd
15. kolovoza 2023. - 22:28

Ukrajina bi se mogla pridružiti NATO-u ako pristane ustupiti teritorije koje odbija priznati kao dio Rusije, rekao je u utorak Stian Jensen, ravnatelj privatnog ureda glavnog tajnika NATO-a.

- Mislim da bi rješenje moglo biti da se Ukrajina odrekne teritorija i zauzvrat dobije članstvo u NATO-u. U isto vrijeme, Ukrajina mora sama odlučiti kada i pod kojim uvjetima želi pregovarati", citirao ga je list Verdens Gang.

Na pitanje misli li da bi Ukrajina trebala ustupiti svoje teritorije kako bi postigla mir s Rusijom i pridružila se NATO-u u budućnosti, Jensen je rekao da se o poslijeratnom statusu Ukrajine već pregovara i da je već pokrenuto pitanje ustupanja teritorija Rusiji.

"Ne kažem da bi se to trebalo dogoditi. Ali ovo bi moglo biti moguće rješenje", objasnio je.

Zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Mihail Galuzin rekao je ranije za TASS da rješenje sukoba zahtijeva potvrdu temelja ukrajinskog suvereniteta - njezin neutralni, izvanblokovski i nenuklearni status.

Osim toga, po njegovim riječima, potrebno je "prepoznati nove teritorijalne realnosti, osigurati demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine, prava njezinih građana koji govore ruski i nacionalnih manjina u skladu s međunarodnim pravom".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. lipanj 2024 17:43