stdClass Object ( [id] => 1341613 [title] => Što se krije iza potresa u OpenAI-ju? Osnivač je od odbora zatajio projekt ‘Q‘ - strahujući što to znači za čovječanstvo [alias] => sto-se-krije-iza-potresa-u-openai-ju-osnivac-je-od-odbora-zatajio-projekt-q-strahujuci-sto-to-znaci-za-covjecanstvo [catid] => 241 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Bitka za vrh OpenAI-ja, organizacije koja je stvorila AI chatbot ChatGPT, počela je neočekivano i naprasno, kad je u petak upravni odbor objavio da otpušta suosnivača i izvršnog direktora Sama Altmana, optuživši ga da nije "dosljedno iskren u svojoj komunikaciji", zbog čega su "izgubili povjerenje" u njegovo vodstvo. Upućeni tvrde da je uprava bila zabrinuta zbog brzog napretka sposobnosti generativne umjetne inteligencije (AGI), o čemu ih Altman, po njihovu mišljenju, nije primjereno izvještavao.

Altman je već godinama predan ulaganju napora u to da ChatGPT postane jedna od najbrže rastućih softverskih aplikacija u povijesti. U tom procesu privukao je mnoga ulaganja, ali i Microsoftove računalne resurse koji su potrebni da se približi AGI-ju. Osim što je u demonstraciji ovog mjeseca najavio mnoštvo novih alata, Altman je prošlog tjedna na samitu svjetskih vođa u San Franciscu najavljivao kako vjeruje da su na vidiku veliki pomaci.

"Četiri puta u povijesti OpenAI-ja, a zadnji put to je bilo u posljednjih nekoliko tjedana, bio sam u prostoriji kad smo na neki način gurnuli veo neznanja unatrag i granicu otkrića unaprijed. Napraviti takvo što profesionalna je čast života", rekao je na samitu Azijsko-pacifičke gospodarske suradnje. Dan poslije odbor je smijenio Altmana. 

---

---

U odboru OpenAI-ja tada je sjedilo šest ljudi, među kojima su Altman i njegov suosnivač Greg Brockman, koji je također po spomenutoj odluci dao ostavku. Elon Musk – također izvorni suosnivač OpenAI-ja – poručio je da je "jako zabrinut" zbog ovakvog raspleta. Dodao je i kako Ilya Sutskever, glavni znanstvenik tvrtke – također član odbora – "ne bi poduzeo tako drastičnu akciju osim ako smatra da je to apsolutno nužno".

Doduše, sam Sutskever je nakon nekoliko dana izrazio žaljenje zbog učinjenog. "Nikad nisam namjeravao naštetiti OpenAI-ju. Volim sve što smo zajedno izgradili i učinit ću sve što mogu da ponovno ujedinim tvrtku", napisao je. Štoviše, po hitnom postupku prometnuo se i u jednog od 800-tinjak potpisnika pisma upravnom odboru kojim se pozivalo da se Altman i Brockman vrate; ponajprije zbog straha da bi, ako se odluka ne preokrene, gomila zaposlenika napustila OpenAI.

Naime, veliki broj njih je prije toga počeo objavljivati istu frazu na X-u, sugerirajući da bi mogli masovno otići. "OpenAI je ništa bez svojih ljudi", pisali su zabrinuti djelatnici. Kad je Sutskever tih dana zvao zaposlenike na sastanak kako bi pozdravili novog šefa, na internom sustavu za razmjenu poruka tvrtke je kao odgovor primio niz emojija koji pokazuju srednji prst. "Većina osoba u zgradi u tom je trenutku otišla", rekao je jedan od djelatnika.

---

image

Ilya Sutskever, Russian Israeli-Canadian computer scientist and co-founder and Chief Scientist of OpenAI.

Jack Guez/Afp
---

I investitori su bili ljuti. Microsoft – koji posjeduje oko 49 posto ovog startupa – navodno je bio obaviješten o odluci samo minutu prije službene objave. Satya Nadella, izvršni direktor Microsofta, najvećeg ulagača u OpenAI, odmah je počeo lobirati da upravni odbor vrati Altmana u tvrtku. Microsoft je dodatno pojačao pritisak, najavivši da će svakom zaposleniku OpenAI-ja koji želi prijeći kod njih to i omogućiti, uključujući Altmana i Brockmana.

Do subote, kad su se deseci kolega sastali u Altmanovoj vili u San Franciscu kako bi razglabali o budućnosti firme, pojavile su se vijesti da Altman i Brockman već predstavljaju novu AI tvrtku investitorima. Altman je pregovarao s investitorima i o prodaji udjela u OpenAI-ju, najvrjednijem startupu u SAD-u, po cijeni od preko 80 milijardi dolara, što je trostruko više od njegove vrijednosti prije samo šest mjeseci. 

Pregovori o povratku nastavili su se kasno u nedjelju u uredima OpenAI-ja, ali činilo se da su zapali u slijepu ulicu. U nedjelju je odbor čak imenovao bivšeg izvršnog direktora Twitcha, Emmetta Sheara, za novog izvršnog direktora, tako zamijenivši Altmanovu saveznicu Miru Murati

---

---

Tijekom tih pet kaotičnih dana koji su zahvatili Silicijsku dolinu činilo se da je vodeća svjetska tvrtka za umjetnu inteligenciju na rubu implozije. Mnogi su sa strepnjom pratili kako budućnost ne samo AI-ja, nego i čovječanstva visi o koncu. Onda, u utorak kasno navečer, nakon promjene trojice izvršnih direktora i medijske konferencije Microsofta, odbor je vratio Altmana na njegovu staru poziciju. Dio dogovora uključivao je Altmanov pristanak na internu istragu o navodnom nedostatku iskrenosti s upravom koji je i doveo do njegova otkaza.

Ni Altman ni Brockman neće odmah ponovno preuzeti svoja mjesta u upravnom odboru. Sutskever će navodno odstupiti iz odbora, ali će ostati u tvrtki. Novi je predsjednik odbora Bret Taylor, bivši suizvršni direktor Salesforcea. U novom su odboru također Larry Summers, bivši ministar financija, te izvršni direktor Quore Adam D’Angelo, jedini preostali član dosadašnjeg odbora. Zasad nije jasno hoće li biti dodano još članova.

Microsoftov Nadella nazvao je promjene u upravnom odboru "prvim bitnim korakom na putu prema stabilnijem, dobro informiranom i učinkovitijem upravljanju". Kao dio dogovora, OpenAI trebao bi zadržati svoju pravnu strukturu. Dakle, ostao bi tvrtka s ograničenim profitom koju nadzire neprofitni odbor – koji ima zakonsku slobodu donošenja odluka – a koje možda neće biti u skladu s interesima investitora. Ova nekonvencionalna konstelacija je, ustvari, i omogućila da odbor donese spornu odluku o Altmanu ne obavijestivši Microsoft. Ovakvu strukturu je 2019. uspostavio sam Altman kako bi pomogao OpenAI-ju da prikupi više kapitala, dok je istovremeno smanjivao percipirane rizike korporativne kontrole nad umjetnom inteligencijom za čovječanstvo.

---

---

U objavi u kojoj je komentirao svoj povratak Altman je poručio: "Volim OpenAI i sve što sam napravio u proteklih nekoliko dana bilo je u službi održavanja ovog tima i njegove misije na okupu. Kada sam se u nedjelju navečer odlučio pridružiti Microsoftu, bilo je jasno da je to najbolji put za mene i tim. S novim odborom i uz Satyinu podršku, veselim se povratku u OpenAI i izgradnji našeg snažnog partnerstva s Microsoftom."

Kad je u utorak navečer najavljen Altmanov povratak na čelo OpenAI-ja, nastala je spontana zabava u uredima tvrtke u San Franciscu. Na X-u je Brockman objavio nasmijani selfie u pratnji desetak sretnih kolega. "Tako smo se vratili!", pisalo je iznad fotografije.

---

---

Dok je osoblje slavilo, investitori i drugi tehnološki čelnici žurili su pokazati svoju podršku Altmanu. Alfred Lin iz Sequoia Capitala, koji je uložio u OpenAI, rekao je da je bio "inspiriran" Altmanovim i Brockmanovim "nepokolebljivim optimizmom i predanošću njihovoj misiji i utjecaju". "Čestitamo OpenAI-ju! Lijepo je vidjeti dobre momke kako pobjeđuju!" napisao je osnivač Salesforcea Marc Benioff. Inače, Benioff je ranije tijekom krize pokušao angažirati zaposlenike OpenAI-ja, ponudivši im jednake plaće. 

U svakom slučaju, previranja na vrhu OpenAI-ja otkrivaju duboke podjele u tehnološkoj zajednici oko razvoja umjetne inteligencije i njezine sigurne primjene. Skupina koju predstavlja Altman zalaže se za brzi razvoj i ulazak AI-ja u upotrebu, što ta grupacija smatra ključnim za testiranje i usavršavanje tehnologije. Njihovi protivnici pak tvrde da je sigurnije razvijati umjetnu inteligenciju u "laboratoriju". Hiperinteligentni softver možda će biti teško kontrolirati, što bi moglo izazvati katastrofu, upozorava struja koja slijedi društveni pokret zvan "učinkoviti altruizam", koji smatra da bi umjetna inteligencija trebala prvenstveno služiti čovječanstvu.

Njihovo mišljenje dijeli i Sutskever, koji smatra da OpenAI prebrzo pušta novu tehnologiju u upotrebu. "Nemamo rješenje za upravljanje, odnosno za kontrolu potencijalno superinteligentnog AI-ja, a ne znamo ni kako spriječiti da se okrene protiv nas. Ljudi neće moći pouzdano nadzirati AI sustave, znatno pametnije od nas", napisali su on i njegov zamjenik u objavi u srpnju. Mnoge je posebno uznemirila i objava OpenAI-ja početkom studenog u kojoj se obznanilo da će javnosti uskoro predstaviti niz komercijalno dostupnih proizvoda, uključujući verziju softvera ChatGPT-4 i tzv. agente koji funkcioniraju kao virtualni pomoćnici.

---

---

A jutros je odjeknula vijest da je upravni odbor OpenAI-ja nekoliko dana prije Altmanove smjene zaprimio vrlo ozbiljno upozorenje. Naime, nekoliko istraživača OpenAI-ja ukazalo je odboru na moćno otkriće na polju umjetne inteligencije, za koje su rekli da bi moglo zaprijetiti čovječanstvu, mistično ga nazvavši "Q". 

Pa, što je taj "Q"? Neki u OpenAI-ju vjeruju da bi se moglo raditi o značajnom napretku u razvoju onoga što je poznato kao umjetna opća inteligencija (AGI); autonomni sustav koji nadmašuje ljude u većini ekonomski vrijednih zadaća. Uz pomoć golemih računalnih resursa, ovaj novi model može riješiti određene matematičke probleme, rekao je neimenovani izvor Reutersu. Iako su matematiku izvodili samo na razini učenika osnovne škole, uspjeh je oduševio istraživače.

Istraživači smatraju da je matematika granica generativnog razvoja umjetne inteligencije. Trenutačno je generativni AI dobar u pisanju i prevođenju jezika statističkim predviđanjem sljedeće riječi, dok odgovori na isto pitanje mogu uvelike varirati. No, sposobnosti rješavanja matematičkih zadataka, gdje postoji samo jedan točan odgovor, implicira da bi umjetna inteligencija imala veće sposobnosti rasuđivanja nalik na ljudsku inteligenciju. Za razliku od kalkulatora, koji može riješiti ograničeni broj operacija, AGI može generalizirati, učiti i razumjeti.

---

---

Među računalnim znanstvenicima već se dugo raspravlja o opasnosti koju predstavljaju visokointeligentni strojevi ako, primjerice, odluče da im je uništenje čovječanstva u interesu. Kako bi se to spriječilo, OpenAI je, prije osam godina, osnovan kao neprofitna organizacija; prvenstveno zbog straha da bi fokus na zaradu mogao odvesti u smjeru razvoja opasne generativne inteligencije. Ključne su karakteristike te prijetnje, po statutu organizacije, moguće nanošenje štete čovječanstvu i neprimjerena koncentracija moći u skupini nekoliko ljudi. "Moji su najgori strahovi da će ova industrija uzrokovati značajnu štetu svijetu", rekao je Altman američkom Senatu.

Sada podjelu u OpenAI-ju izazivaju upravo naznake profitne orijentacije. Naime, Altman je u međuvremenu sudjelovao u osnivanju posebnog odjela unutar OpenAI-ja koji posluje na profitnoj osnovi. "Čini se da je Altman strašno moćan i nije jasno bi li ga mogao kontrolirati bilo koji odbor. Prijeti opasnost da će odbor samo udarati pečat na odluke", primijetio je ravnatelj Centra za zaštitu ulagača u poslovnoj školi pri Državnom singapurskom sveučilištu Mak Yuen Teen.

Svakako, Sam Altman je čovjek koji će nastaviti upravljati vjerojatno najvažnijim (tekućim) projektom civilizacije. A imajući u vidu da je u distopijskoj SF tematici podivljala umjetna inteligencija često uzročnik okončanja ljudske vrste, samo nam se preostaje nadati da njegove ruke nisu zaprljane (pretjeranom) pohlepom za profitom. Jer, ako jesu, svi ćemo se unerediti. 

---

Tko je uopće Sam Altman?

Altman, danas 38-godišnjak, odrastao je u St. Louisu. Od mladosti je pokazivao interes za tehnologiju, naučivši kako rastaviti Apple Macintosh u dobi od osam godina, ali i programirati na njemu. U intervjuu 2016. rekao je da mu je posjedovanje računala pomoglo da se pomiri sa svojom seksualnošću i poslije otvoreno o tome razgovara sa svojim roditeljima.

"Odrastati kao homoseksualac na američkom Srednjem zapadu 2000-ih nije bilo sjajno. A pronalaženje online chat soba bilo je transformativno. Tajne su loša stvar kad imaš 11 ili 12 godina", prisjetio se.

Studirao je računarstvo na Sveučilištu Stanford dvije godine prije nego što je odustao 2005. da bi radio na svojem prvom startupu Loopt, aplikaciji za dijeljenje lokacije. Aplikaciju, koju je osnovao sa svojim tadašnjim dečkom Nickom Sivom, prodao je za otprilike 43 milijuna dolara 2012., zaradivši "samo" pet milijuna, zbog čega je bio "prilično nesretan".

"Neuspjeh je uvijek sranje, ali neuspjeh kada pokušavate dokazati nešto stvarno, stvarno je sranje", rekao je Altman.

Ubrzo nakon toga, zapeo je za oko Paulu Grahamu, suosnivaču Y Combinatora – akceleratoru tehnoloških startupova koji je pomogao pokrenuti Airbnb, Reddit, Dropbox i Coinbase – koji je u objavi za prikupljanje sredstava istaknuo Altmana kao nekoga tko bi mogao uspjeti s investitorom ili bez njega. "Mogli biste ga baciti padobranom na otok pun kanibala i vratiti se za pet godina i on bi bio kralj", napisao je Graham.

Altman je bio predsjednik Y Combinatora pet godina, tijekom kojih se bavio hobijima poput trkaćih automobila i priprema za sudnji dan. Do 2016. je posjedovao pet automobila, uključujući dva McLarena i Teslu. Nabavio je i ranč u Napi te kuću vrijednu 27 milijuna dolara u San Franciscu.

Što se tiče priprema za smak svijeta, Altmanov je "problem što, kad se njegovi prijatelji napiju, pričaju o tome kako će svijet završiti". Mogući scenariji o kojima raspravljaju uključuju smrtonosne viruse koje je stvorio čovjek ili pobunu umjetne inteligencije. "Ali imam oružje, zlato, kalijev jodid, antibiotike, baterije, vodu, plinske maske od izraelskih obrambenih snaga i veliki komad zemlje u Big Suru do kojeg mogu odletjeti", objasnio je Altman.

Kao da nije imao dovoljno posla, Altman je također vodio Reddit tijekom ukupno osam dana, opisujući svoj mandat kao svojevrsnu zabavu. Godine 2016. ga je milijarder Peter Thiel opisao kao "ne posebno religioznog, ali... kulturološki vrlo židovskog optimista, a opet čovjeka za preživljavanje". Iste je godine Altman prvi put objavio da OpenAI gradi opću umjetnu inteligenciju koja odgovara ljudskom intelektu, poznatu kao GPT-1. Iz Y Combinatora otišao je 2019. kako bi vodio OpenAI. 

Godine 2021. napisao je utopijski manifest pod nazivom "Mooreov zakon za sve", predviđajući da će AI revolucija donijeti mnoge dobrobiti za čovječanstvo, poput fenomenalnog bogatstva, promjene prirode rada te smanjenja siromaštva.  Pritom je napisao da će tehnološki napredak AGI-ja u sljedećih 100 godina "biti daleko veći od svega što smo napravili otkad smo prvi put kontrolirali vatru i izumili kotač".

Gorljivi je zagovornik nuklearne fuzije, tvrdeći da će, zajedno s "generativnom" umjetnom inteligencijom poput ChatGPT-ja, padajući troškovi znanja i energije stvoriti "prekrasnu eksponencijalnu krivulju".

OpenAI je 5. siječnja 2021. predstavio DALL-E, AI koji može generirati sliku na temelju opisa korisnika, a u studenom 2022. lansirao (na iznenađenje vlastitih zaposlenika) ChatGPT.

Što se tiče Altmanova trajnog optimizma, on je jasno odzvanjao tijekom intervjua koji je snimio samo dva dana prije (neuspjelog) puča. "Ono što me razlikuje od većine AI kompanija je što mislim da je AI dobar. Potajno ne mrzim ono što radim cijeli dan. Mislim da će biti sjajno."

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => izum u rangu vatre [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => izum u rangu vatre 0 11024 2 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-11-23 10:47:26 [created_by] => 3268 [created_by_alias] => Marin Prvan [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-11-23 21:23:20 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2023-11-23 21:23:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 241 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Europe i svijeta. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, politika, europa, svijet [secure] => 0 [page_title] => Svijet [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Što se krije iza potresa u OpenAI-ju? Osnivač je od odbora zatajio projekt 'Q' - strahujući što to znači za čovječanstvo page_title=Što se krije iza potresa u OpenAI-ju? Osnivač je od odbora zatajio projekt 'Q' - strahujući što to znači za čovječanstvo [metakey] => openai, Sam Altman, AI, umjetna inteligencija, generalni AI, projekt q, Microsoft [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/11\/23\/26104853.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/23\/26104794.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["\/Shutterstock","Jack Guez\/Afp"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","

Ilya Sutskever, Russian Israeli-Canadian computer scientist and co-founder and Chief Scientist of OpenAI.<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1074","hd_26104853_1920.jpg":"1920x1080","k_26104853_1280.jpg":"1280x1280","k_26104853_1024.jpg":"1024x1024","k_26104853_640.jpg":"640x640","k_26104853_480.jpg":"480x480","k_26104853_340.jpg":"340x340","k_26104853_220.jpg":"220x220","o_26104853_1280.jpg":"1280x716","o_26104853_1024.jpg":"1024x572","o_26104853_640.jpg":"640x358","o_26104853_480.jpg":"480x268","o_26104853_340.jpg":"340x190","o_26104853_220.jpg":"220x123","h_26104853_1280.jpg":"1280x854","h_26104853_1024.jpg":"1024x683","h_26104853_640.jpg":"640x427","h_26104853_480.jpg":"480x320","h_26104853_340.jpg":"340x227","h_26104853_220.jpg":"220x147","pp_26104853_1280.jpg":"1280x1628","pp_26104853_1024.jpg":"1024x1303","pp_26104853_640.jpg":"640x814","pp_26104853_480.jpg":"480x611","pp_26104853_340.jpg":"340x432","pp_26104853_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1024x682","hd_26104794_1920.jpg":"1920x1080","k_26104794_1280.jpg":"1280x1280","k_26104794_1024.jpg":"1024x1024","k_26104794_640.jpg":"640x640","k_26104794_480.jpg":"480x480","k_26104794_340.jpg":"340x340","k_26104794_220.jpg":"220x220","o_26104794_1280.jpg":"1280x852","o_26104794_1024.jpg":"1024x682","o_26104794_640.jpg":"640x426","o_26104794_480.jpg":"480x319","o_26104794_340.jpg":"340x226","o_26104794_220.jpg":"220x146","h_26104794_1280.jpg":"1280x854","h_26104794_1024.jpg":"1024x683","h_26104794_640.jpg":"640x427","h_26104794_480.jpg":"480x320","h_26104794_340.jpg":"340x227","h_26104794_220.jpg":"220x147","pp_26104794_1280.jpg":"1280x1628","pp_26104794_1024.jpg":"1024x1303","pp_26104794_640.jpg":"640x814","pp_26104794_480.jpg":"480x611","pp_26104794_340.jpg":"340x432","pp_26104794_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 241 [name] => Svijet [alias] => svijet [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 2 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15265319 Threads: 3 Questions: 3176645145 Slow queries: 7122411 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 235496808 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 58 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/svijet ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 241 [name] => Svijet [alias] => svijet [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/svijet ) ) [link] => /vijesti/svijet/sto-se-krije-iza-potresa-u-openai-ju-osnivac-je-od-odbora-zatajio-projekt-q-strahujuci-sto-to-znaci-za-covjecanstvo-1341613 [printLink] => /vijesti/svijet/sto-se-krije-iza-potresa-u-openai-ju-osnivac-je-od-odbora-zatajio-projekt-q-strahujuci-sto-to-znaci-za-covjecanstvo-1341613?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 707252 [name] => openai [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-02-24 11:12:24 [main_article_id] => 0 [alias] => openai [link] => /tag/openai ) [1] => stdClass Object ( [id] => 714739 [name] => Sam Altman [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-05-03 08:17:44 [main_article_id] => 0 [alias] => sam-altman [link] => /tag/sam-altman ) [2] => stdClass Object ( [id] => 294079 [name] => AI [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => ai [link] => /tag/ai ) [3] => stdClass Object ( [id] => 249963 [name] => umjetna inteligencija [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => umjetna-inteligencija [link] => /tag/umjetna-inteligencija ) [4] => stdClass Object ( [id] => 737885 [name] => generalni AI [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-11-23 21:28:13 [main_article_id] => 0 [alias] => generalni-ai [link] => /tag/generalni-ai ) [5] => stdClass Object ( [id] => 737886 [name] => projekt q [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-11-23 21:28:13 [main_article_id] => 0 [alias] => projekt-q [link] => /tag/projekt-q ) [6] => stdClass Object ( [id] => 297211 [name] => microsoft [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => microsoft [link] => /tag/microsoft ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => izum u rangu vatre [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Što se krije iza potresa u OpenAI-ju? Osnivač je od odbora zatajio projekt ‘Q‘ - strahujući što to znači za čovječanstvo [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3268 [name] => Marin Prvan [username] => marin.prvan [email] => marin.prvan@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$GWP8zzSH5rRjqEKZ6l0whejihuAKy0ZdB67mN/zV1/QEkeFRrDAri [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/marin-prvan-3268 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1782 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/12c390f42fccf3621d7c6741bc019c02?s=100&default=https%3A%2F%2Ff05.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/23/26104853.jpg [galleryCount] => 2 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => /Shutterstock [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/23/26104853.jpg [title] => /Shutterstock ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/23/26104794.jpg [title] => Jack Guez/Afp

Ilya Sutskever, Russian Israeli-Canadian computer scientist and co-founder and Chief Scientist of OpenAI.

) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Bitka za vrh OpenAI-ja, organizacije koja je stvorila AI chatbot ChatGPT, počela je neočekivano i naprasno, kad je u petak upravni odbor objavio da otpušta suosnivača i izvršnog direktora Sama Altmana, optuživši ga da nije "dosljedno iskren u svojoj komunikaciji", zbog čega su "izgubili povjerenje" u njegovo vodstvo. Upućeni tvrde da je uprava bila zabrinuta zbog brzog napretka sposobnosti generativne umjetne inteligencije (AGI), o čemu ih Altman, po njihovu mišljenju, nije primjereno izvještavao.

Altman je već godinama predan ulaganju napora u to da ChatGPT postane jedna od najbrže rastućih softverskih aplikacija u povijesti. U tom procesu privukao je mnoga ulaganja, ali i Microsoftove računalne resurse koji su potrebni da se približi AGI-ju. Osim što je u demonstraciji ovog mjeseca najavio mnoštvo novih alata, Altman je prošlog tjedna na samitu svjetskih vođa u San Franciscu najavljivao kako vjeruje da su na vidiku veliki pomaci.

"Četiri puta u povijesti OpenAI-ja, a zadnji put to je bilo u posljednjih nekoliko tjedana, bio sam u prostoriji kad smo na neki način gurnuli veo neznanja unatrag i granicu otkrića unaprijed. Napraviti takvo što profesionalna je čast života", rekao je na samitu Azijsko-pacifičke gospodarske suradnje. Dan poslije odbor je smijenio Altmana. 

---

---

U odboru OpenAI-ja tada je sjedilo šest ljudi, među kojima su Altman i njegov suosnivač Greg Brockman, koji je također po spomenutoj odluci dao ostavku. Elon Musk – također izvorni suosnivač OpenAI-ja – poručio je da je "jako zabrinut" zbog ovakvog raspleta. Dodao je i kako Ilya Sutskever, glavni znanstvenik tvrtke – također član odbora – "ne bi poduzeo tako drastičnu akciju osim ako smatra da je to apsolutno nužno".

Doduše, sam Sutskever je nakon nekoliko dana izrazio žaljenje zbog učinjenog. "Nikad nisam namjeravao naštetiti OpenAI-ju. Volim sve što smo zajedno izgradili i učinit ću sve što mogu da ponovno ujedinim tvrtku", napisao je. Štoviše, po hitnom postupku prometnuo se i u jednog od 800-tinjak potpisnika pisma upravnom odboru kojim se pozivalo da se Altman i Brockman vrate; ponajprije zbog straha da bi, ako se odluka ne preokrene, gomila zaposlenika napustila OpenAI.

Naime, veliki broj njih je prije toga počeo objavljivati istu frazu na X-u, sugerirajući da bi mogli masovno otići. "OpenAI je ništa bez svojih ljudi", pisali su zabrinuti djelatnici. Kad je Sutskever tih dana zvao zaposlenike na sastanak kako bi pozdravili novog šefa, na internom sustavu za razmjenu poruka tvrtke je kao odgovor primio niz emojija koji pokazuju srednji prst. "Većina osoba u zgradi u tom je trenutku otišla", rekao je jedan od djelatnika.

---

image

Ilya Sutskever, Russian Israeli-Canadian computer scientist and co-founder and Chief Scientist of OpenAI.

Jack Guez/Afp
---

I investitori su bili ljuti. Microsoft – koji posjeduje oko 49 posto ovog startupa – navodno je bio obaviješten o odluci samo minutu prije službene objave. Satya Nadella, izvršni direktor Microsofta, najvećeg ulagača u OpenAI, odmah je počeo lobirati da upravni odbor vrati Altmana u tvrtku. Microsoft je dodatno pojačao pritisak, najavivši da će svakom zaposleniku OpenAI-ja koji želi prijeći kod njih to i omogućiti, uključujući Altmana i Brockmana.

Do subote, kad su se deseci kolega sastali u Altmanovoj vili u San Franciscu kako bi razglabali o budućnosti firme, pojavile su se vijesti da Altman i Brockman već predstavljaju novu AI tvrtku investitorima. Altman je pregovarao s investitorima i o prodaji udjela u OpenAI-ju, najvrjednijem startupu u SAD-u, po cijeni od preko 80 milijardi dolara, što je trostruko više od njegove vrijednosti prije samo šest mjeseci. 

Pregovori o povratku nastavili su se kasno u nedjelju u uredima OpenAI-ja, ali činilo se da su zapali u slijepu ulicu. U nedjelju je odbor čak imenovao bivšeg izvršnog direktora Twitcha, Emmetta Sheara, za novog izvršnog direktora, tako zamijenivši Altmanovu saveznicu Miru Murati

---

---

Tijekom tih pet kaotičnih dana koji su zahvatili Silicijsku dolinu činilo se da je vodeća svjetska tvrtka za umjetnu inteligenciju na rubu implozije. Mnogi su sa strepnjom pratili kako budućnost ne samo AI-ja, nego i čovječanstva visi o koncu. Onda, u utorak kasno navečer, nakon promjene trojice izvršnih direktora i medijske konferencije Microsofta, odbor je vratio Altmana na njegovu staru poziciju. Dio dogovora uključivao je Altmanov pristanak na internu istragu o navodnom nedostatku iskrenosti s upravom koji je i doveo do njegova otkaza.

Ni Altman ni Brockman neće odmah ponovno preuzeti svoja mjesta u upravnom odboru. Sutskever će navodno odstupiti iz odbora, ali će ostati u tvrtki. Novi je predsjednik odbora Bret Taylor, bivši suizvršni direktor Salesforcea. U novom su odboru također Larry Summers, bivši ministar financija, te izvršni direktor Quore Adam D’Angelo, jedini preostali član dosadašnjeg odbora. Zasad nije jasno hoće li biti dodano još članova.

Microsoftov Nadella nazvao je promjene u upravnom odboru "prvim bitnim korakom na putu prema stabilnijem, dobro informiranom i učinkovitijem upravljanju". Kao dio dogovora, OpenAI trebao bi zadržati svoju pravnu strukturu. Dakle, ostao bi tvrtka s ograničenim profitom koju nadzire neprofitni odbor – koji ima zakonsku slobodu donošenja odluka – a koje možda neće biti u skladu s interesima investitora. Ova nekonvencionalna konstelacija je, ustvari, i omogućila da odbor donese spornu odluku o Altmanu ne obavijestivši Microsoft. Ovakvu strukturu je 2019. uspostavio sam Altman kako bi pomogao OpenAI-ju da prikupi više kapitala, dok je istovremeno smanjivao percipirane rizike korporativne kontrole nad umjetnom inteligencijom za čovječanstvo.

---

---

U objavi u kojoj je komentirao svoj povratak Altman je poručio: "Volim OpenAI i sve što sam napravio u proteklih nekoliko dana bilo je u službi održavanja ovog tima i njegove misije na okupu. Kada sam se u nedjelju navečer odlučio pridružiti Microsoftu, bilo je jasno da je to najbolji put za mene i tim. S novim odborom i uz Satyinu podršku, veselim se povratku u OpenAI i izgradnji našeg snažnog partnerstva s Microsoftom."

Kad je u utorak navečer najavljen Altmanov povratak na čelo OpenAI-ja, nastala je spontana zabava u uredima tvrtke u San Franciscu. Na X-u je Brockman objavio nasmijani selfie u pratnji desetak sretnih kolega. "Tako smo se vratili!", pisalo je iznad fotografije.

---

---

Dok je osoblje slavilo, investitori i drugi tehnološki čelnici žurili su pokazati svoju podršku Altmanu. Alfred Lin iz Sequoia Capitala, koji je uložio u OpenAI, rekao je da je bio "inspiriran" Altmanovim i Brockmanovim "nepokolebljivim optimizmom i predanošću njihovoj misiji i utjecaju". "Čestitamo OpenAI-ju! Lijepo je vidjeti dobre momke kako pobjeđuju!" napisao je osnivač Salesforcea Marc Benioff. Inače, Benioff je ranije tijekom krize pokušao angažirati zaposlenike OpenAI-ja, ponudivši im jednake plaće. 

U svakom slučaju, previranja na vrhu OpenAI-ja otkrivaju duboke podjele u tehnološkoj zajednici oko razvoja umjetne inteligencije i njezine sigurne primjene. Skupina koju predstavlja Altman zalaže se za brzi razvoj i ulazak AI-ja u upotrebu, što ta grupacija smatra ključnim za testiranje i usavršavanje tehnologije. Njihovi protivnici pak tvrde da je sigurnije razvijati umjetnu inteligenciju u "laboratoriju". Hiperinteligentni softver možda će biti teško kontrolirati, što bi moglo izazvati katastrofu, upozorava struja koja slijedi društveni pokret zvan "učinkoviti altruizam", koji smatra da bi umjetna inteligencija trebala prvenstveno služiti čovječanstvu.

Njihovo mišljenje dijeli i Sutskever, koji smatra da OpenAI prebrzo pušta novu tehnologiju u upotrebu. "Nemamo rješenje za upravljanje, odnosno za kontrolu potencijalno superinteligentnog AI-ja, a ne znamo ni kako spriječiti da se okrene protiv nas. Ljudi neće moći pouzdano nadzirati AI sustave, znatno pametnije od nas", napisali su on i njegov zamjenik u objavi u srpnju. Mnoge je posebno uznemirila i objava OpenAI-ja početkom studenog u kojoj se obznanilo da će javnosti uskoro predstaviti niz komercijalno dostupnih proizvoda, uključujući verziju softvera ChatGPT-4 i tzv. agente koji funkcioniraju kao virtualni pomoćnici.

---

---

A jutros je odjeknula vijest da je upravni odbor OpenAI-ja nekoliko dana prije Altmanove smjene zaprimio vrlo ozbiljno upozorenje. Naime, nekoliko istraživača OpenAI-ja ukazalo je odboru na moćno otkriće na polju umjetne inteligencije, za koje su rekli da bi moglo zaprijetiti čovječanstvu, mistično ga nazvavši "Q". 

Pa, što je taj "Q"? Neki u OpenAI-ju vjeruju da bi se moglo raditi o značajnom napretku u razvoju onoga što je poznato kao umjetna opća inteligencija (AGI); autonomni sustav koji nadmašuje ljude u većini ekonomski vrijednih zadaća. Uz pomoć golemih računalnih resursa, ovaj novi model može riješiti određene matematičke probleme, rekao je neimenovani izvor Reutersu. Iako su matematiku izvodili samo na razini učenika osnovne škole, uspjeh je oduševio istraživače.

Istraživači smatraju da je matematika granica generativnog razvoja umjetne inteligencije. Trenutačno je generativni AI dobar u pisanju i prevođenju jezika statističkim predviđanjem sljedeće riječi, dok odgovori na isto pitanje mogu uvelike varirati. No, sposobnosti rješavanja matematičkih zadataka, gdje postoji samo jedan točan odgovor, implicira da bi umjetna inteligencija imala veće sposobnosti rasuđivanja nalik na ljudsku inteligenciju. Za razliku od kalkulatora, koji može riješiti ograničeni broj operacija, AGI može generalizirati, učiti i razumjeti.

---

---

Među računalnim znanstvenicima već se dugo raspravlja o opasnosti koju predstavljaju visokointeligentni strojevi ako, primjerice, odluče da im je uništenje čovječanstva u interesu. Kako bi se to spriječilo, OpenAI je, prije osam godina, osnovan kao neprofitna organizacija; prvenstveno zbog straha da bi fokus na zaradu mogao odvesti u smjeru razvoja opasne generativne inteligencije. Ključne su karakteristike te prijetnje, po statutu organizacije, moguće nanošenje štete čovječanstvu i neprimjerena koncentracija moći u skupini nekoliko ljudi. "Moji su najgori strahovi da će ova industrija uzrokovati značajnu štetu svijetu", rekao je Altman američkom Senatu.

Sada podjelu u OpenAI-ju izazivaju upravo naznake profitne orijentacije. Naime, Altman je u međuvremenu sudjelovao u osnivanju posebnog odjela unutar OpenAI-ja koji posluje na profitnoj osnovi. "Čini se da je Altman strašno moćan i nije jasno bi li ga mogao kontrolirati bilo koji odbor. Prijeti opasnost da će odbor samo udarati pečat na odluke", primijetio je ravnatelj Centra za zaštitu ulagača u poslovnoj školi pri Državnom singapurskom sveučilištu Mak Yuen Teen.

Svakako, Sam Altman je čovjek koji će nastaviti upravljati vjerojatno najvažnijim (tekućim) projektom civilizacije. A imajući u vidu da je u distopijskoj SF tematici podivljala umjetna inteligencija često uzročnik okončanja ljudske vrste, samo nam se preostaje nadati da njegove ruke nisu zaprljane (pretjeranom) pohlepom za profitom. Jer, ako jesu, svi ćemo se unerediti. 

---

Tko je uopće Sam Altman?

Altman, danas 38-godišnjak, odrastao je u St. Louisu. Od mladosti je pokazivao interes za tehnologiju, naučivši kako rastaviti Apple Macintosh u dobi od osam godina, ali i programirati na njemu. U intervjuu 2016. rekao je da mu je posjedovanje računala pomoglo da se pomiri sa svojom seksualnošću i poslije otvoreno o tome razgovara sa svojim roditeljima.

"Odrastati kao homoseksualac na američkom Srednjem zapadu 2000-ih nije bilo sjajno. A pronalaženje online chat soba bilo je transformativno. Tajne su loša stvar kad imaš 11 ili 12 godina", prisjetio se.

Studirao je računarstvo na Sveučilištu Stanford dvije godine prije nego što je odustao 2005. da bi radio na svojem prvom startupu Loopt, aplikaciji za dijeljenje lokacije. Aplikaciju, koju je osnovao sa svojim tadašnjim dečkom Nickom Sivom, prodao je za otprilike 43 milijuna dolara 2012., zaradivši "samo" pet milijuna, zbog čega je bio "prilično nesretan".

"Neuspjeh je uvijek sranje, ali neuspjeh kada pokušavate dokazati nešto stvarno, stvarno je sranje", rekao je Altman.

Ubrzo nakon toga, zapeo je za oko Paulu Grahamu, suosnivaču Y Combinatora – akceleratoru tehnoloških startupova koji je pomogao pokrenuti Airbnb, Reddit, Dropbox i Coinbase – koji je u objavi za prikupljanje sredstava istaknuo Altmana kao nekoga tko bi mogao uspjeti s investitorom ili bez njega. "Mogli biste ga baciti padobranom na otok pun kanibala i vratiti se za pet godina i on bi bio kralj", napisao je Graham.

Altman je bio predsjednik Y Combinatora pet godina, tijekom kojih se bavio hobijima poput trkaćih automobila i priprema za sudnji dan. Do 2016. je posjedovao pet automobila, uključujući dva McLarena i Teslu. Nabavio je i ranč u Napi te kuću vrijednu 27 milijuna dolara u San Franciscu.

Što se tiče priprema za smak svijeta, Altmanov je "problem što, kad se njegovi prijatelji napiju, pričaju o tome kako će svijet završiti". Mogući scenariji o kojima raspravljaju uključuju smrtonosne viruse koje je stvorio čovjek ili pobunu umjetne inteligencije. "Ali imam oružje, zlato, kalijev jodid, antibiotike, baterije, vodu, plinske maske od izraelskih obrambenih snaga i veliki komad zemlje u Big Suru do kojeg mogu odletjeti", objasnio je Altman.

Kao da nije imao dovoljno posla, Altman je također vodio Reddit tijekom ukupno osam dana, opisujući svoj mandat kao svojevrsnu zabavu. Godine 2016. ga je milijarder Peter Thiel opisao kao "ne posebno religioznog, ali... kulturološki vrlo židovskog optimista, a opet čovjeka za preživljavanje". Iste je godine Altman prvi put objavio da OpenAI gradi opću umjetnu inteligenciju koja odgovara ljudskom intelektu, poznatu kao GPT-1. Iz Y Combinatora otišao je 2019. kako bi vodio OpenAI. 

Godine 2021. napisao je utopijski manifest pod nazivom "Mooreov zakon za sve", predviđajući da će AI revolucija donijeti mnoge dobrobiti za čovječanstvo, poput fenomenalnog bogatstva, promjene prirode rada te smanjenja siromaštva.  Pritom je napisao da će tehnološki napredak AGI-ja u sljedećih 100 godina "biti daleko veći od svega što smo napravili otkad smo prvi put kontrolirali vatru i izumili kotač".

Gorljivi je zagovornik nuklearne fuzije, tvrdeći da će, zajedno s "generativnom" umjetnom inteligencijom poput ChatGPT-ja, padajući troškovi znanja i energije stvoriti "prekrasnu eksponencijalnu krivulju".

OpenAI je 5. siječnja 2021. predstavio DALL-E, AI koji može generirati sliku na temelju opisa korisnika, a u studenom 2022. lansirao (na iznenađenje vlastitih zaposlenika) ChatGPT.

Što se tiče Altmanova trajnog optimizma, on je jasno odzvanjao tijekom intervjua koji je snimio samo dva dana prije (neuspjelog) puča. "Ono što me razlikuje od većine AI kompanija je što mislim da je AI dobar. Potajno ne mrzim ono što radim cijeli dan. Mislim da će biti sjajno."

---

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
/Shutterstock Jack Guez/Afp
Jack Guez/Afp

Ilya Sutskever, Russian Israeli-Canadian computer scientist and co-founder and Chief Scientist of OpenAI.

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/svijet/sto-se-krije-iza-potresa-u-openai-ju-osnivac-je-od-odbora-zatajio-projekt-q-strahujuci-sto-to-znaci-za-covjecanstvo-1341613 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=0ebf88442857ca57a61d4ebfabe83cb8c8b120c3 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=%C5%A0to+se+krije+iza+potresa+u+OpenAI-ju%3F+Osniva%C4%8D+je+od+odbora+zatajio+projekt+%E2%80%98Q%E2%80%98+-+strahuju%C4%87i+%C5%A1to+to+zna%C4%8Di+za+%C4%8Dovje%C4%8Danstvo&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Fsto-se-krije-iza-potresa-u-openai-ju-osnivac-je-od-odbora-zatajio-projekt-q-strahujuci-sto-to-znaci-za-covjecanstvo-1341613 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Fsto-se-krije-iza-potresa-u-openai-ju-osnivac-je-od-odbora-zatajio-projekt-q-strahujuci-sto-to-znaci-za-covjecanstvo-1341613 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => izum u rangu vatre [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
Svijetizum u rangu vatre

Što se krije iza potresa u OpenAI-ju? Osnivač je od odbora zatajio projekt ‘Q‘ - strahujući što to znači za čovječanstvo

Piše Marin Prvan
23. studenog 2023. - 22:23

Bitka za vrh OpenAI-ja, organizacije koja je stvorila AI chatbot ChatGPT, počela je neočekivano i naprasno, kad je u petak upravni odbor objavio da otpušta suosnivača i izvršnog direktora Sama Altmana, optuživši ga da nije "dosljedno iskren u svojoj komunikaciji", zbog čega su "izgubili povjerenje" u njegovo vodstvo. Upućeni tvrde da je uprava bila zabrinuta zbog brzog napretka sposobnosti generativne umjetne inteligencije (AGI), o čemu ih Altman, po njihovu mišljenju, nije primjereno izvještavao.

Altman je već godinama predan ulaganju napora u to da ChatGPT postane jedna od najbrže rastućih softverskih aplikacija u povijesti. U tom procesu privukao je mnoga ulaganja, ali i Microsoftove računalne resurse koji su potrebni da se približi AGI-ju. Osim što je...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. svibanj 2024 03:32