StoryEditorOCM
Svijetveo tajne

Što ako Rusi ubiju Zelenskog? Procurio dio planova o kojima inače šute kao zaliveni, Ukrajincima se ne sviđa nasljednik

Piše M.V.
1. kolovoza 2023. - 09:57

Kad su Volodimira Zelenskog upitali je li zabrinut zbog ruskih pokušaja da ga ubiju, odgovorio je da si to ne može priuštiti. "Kad bih stalno razmišljao o tome, samo bih se zatvorio, vrlo slično Putinu koji sada ne napušta svoj bunker", rekao je ukrajinski čelnik u intervjuu za CNN prošlog mjeseca. “Naravno, moji tjelohranitelji trebaju razmišljati kako to spriječiti i to im je zadatak. Ne razmišljam o tome.”

Iako je to pitanje o kojem Zelenski, razumljivo, ne želi razmišljati, to je također pitanje koje njegovi pristaše u zemlji i inozemstvu ne mogu ignorirati. Otkako je odbio ponudu za evakuaciju rekavši svojim potencijalnim američkim spasiocima "trebam streljivo, a ne prijevoz", ukrajinski predsjednik igrao je ključnu ulogu u prikupljanju međunarodne potpore za borbu protiv Rusije.

Kako zaključuje Politico, nije ni čudo što su ruski zakonodavci i ultranacionalistički vojni blogeri formirali zbor tražeći da on bude meta. Status Zelenskog kao simbola onoga što Zapad vidi kao pravednu borbu, njegova sposobnost da preklinje i grdi svoje saveznike dok ne postigne svoje, njegova spremnost da drsko probije svoj put do fotografija na prvoj liniji i parlamentarnih pojavljivanja - na njega je stavilo metu. 

Nekoliko tjedana nakon sveobuhvatne invazije Vladimira Putina u veljači 2022., glavni savjetnik Zelenskog, Mikhail Podoljak, otkrio je da je bilo najmanje desetak ozbiljnih pokušaja atentata na njegovog šefa od strane ruskih diverzantskih i obavještajnih timova, uključujući Čečene i Wagnerove plaćenike koji su pokušali probiti strogo čuvanu i nadziranu vladinu četvrt Kijeva.

image
Handout/Afp

Sam Zelenski navodno je otvorio Zoom sastanak s američkim senatorima nedugo nakon početka invazije rekavši da bi to mogao biti posljednji put da ga vide živog. Jasno je da su rizici sada manji nego što su bili u prvim kaotičnim tjednima rata kada su se ruski tenkovi obrušavali na ukrajinsku prijestolnicu i malo tko je mislio da će ukrajinska nacija u sukobima preživjeti. Ali nitko u ukrajinskoj vladi ili parlamentu zemlje ne sumnja da je opasnost i dalje velika.

U ožujku su se ponovno čuli pozivi na ubojstvo Zelenskog nakon što su ruski diverzanti, koje podupire Ukrajina i koji djeluju protiv Putina, upali preko granice i ušli u dva ruska sela. Zastupnik Mihail Deljagin rekao je da je "jedini normalan odgovor" na taj incident "momentalna eliminacija Zelenskog".

Zbog prijetnji njegovom životu, Zelenskijevi inozemni posjeti planirani su u najvećoj tajnosti. Ukrajinski dužnosnici ostali su ljuti prošle veljače kada je procurio planirani posjet Bruxellesu tri dana prije njegovog očekivanog dolaska, što je ugrozilo njegovo putovanje. Slično tome, bugarska vlada bojala se da bi putovanje moglo biti otkazano prošlog mjeseca nakon što su se detalji pojavili u tisku.

Ustavno nasljeđe

S obzirom na uloge i rizik, nije ni čudo da ukrajinski dužnosnici odbacuju zahtjeve za razgovor o tome što bi se dogodilo da Rusija uspije u svojem naumu egzekucije, brinući se da se tema čini previše jezivom.

Pa ipak, unatoč nevoljkosti da se javno bave tim pitanjem, prema intervjuima s ukrajinskim dužnosnicima i zakonodavcima, kao i analitičarima, plan postoji. Američki državni tajnik Antony Blinken rekao je isto: "Ukrajinci imaju planove - o kojima neću govoriti niti ulaziti u detalje - kako bi osigurali ono što bismo nazvali ‘kontinuitet vlade ‘na ovaj ili onaj način‘, rekao je za CBS vijesti prošle godine.

Formalno, po ustavu, linija nasljeđivanja je jasna. "Kada predsjednik nije u mogućnosti ispunjavati svoje dužnosti, predsjedavajući Vrhovne rade Ukrajine [ukrajinskog parlamenta] preuzima njegove odgovornosti", rekao je Mikola Knjazhitski, oporbeni zastupnik iz Lavova. Aktualni predsjednik parlamenta, Ruslan Stefančuk, član stranke Sluga naroda - ne uživa posebno visoko povjerenje među građanima. Štoviše, ankete pokazuju kako je Zelenski 

"Ali mislim da to nije važno", rekao je Adrian Karatnicki, viši suradnik Euroazijskog centra Atlantskog vijeća. "Postoji jak tim rukovodstva i mislim da bismo vidjeli kolektivnu vladu", dodao je.

image
Handout/Afp

Upravno vijeće bi najvjerojatnije činili Stefančuk kao figura, zajedno s Andrijem Jermakom, bivšim filmskim producentom i odvjetnikom koji je šef ureda predsjednika, ministrom vanjskih poslova Dmitrom Kulebom i ministrom obrane Oleksiijem Reznikovim. Valerij Zalužni ostat će vrhovni general u zemlji.

“Zemlja je dosegla točku vrlo značajne solidarnosti i nacionalnog jedinstva, tako da ako se nešto strašno dogodi Zelenskom, to ne bi bilo tako odlučujuće kao što mislite”, rekao je Karatnicki, autor knjige “Bojno polje Ukrajina: Od neovisnosti do ruskog rata. 

Istaknuo je da je Ukrajina stvorila "dobro uhodan" administrativni, vojni i diplomatski stroj. “Ne želim reći da je Zelenski gotovo irelevantan za ovo”, dodao je. “Ali mislim da je jedinstvo zemlje nezamjenjiva stvar.”

 

 

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 22:24