StoryEditorOCM
Svijetrani radovi

Skandal u Njemačkoj: oporba traži ostavku drugog čovjeka bavarske vlade zbog antisemitskog pamfleta iz školskih dana

Piše vijesti sd
28. kolovoza 2023. - 21:11

Mjesec i pol pred pokrajinske izbore bavarske vlasti trese skandal zbog antisemitskog pamfleta napianog prije 35 godina.

Taj pamflet se dovodi u vezu s Hubertom Aiwangerom (52), šefom regionalne stranke „Slobodni birači" koji je i vicepremijer najbogatije njemačke pokrajine, piše Deutsche Welle.

Socijaldemokrati, Zeleni i Liberali – koji vladaju na saveznom nivou, ali su u Bavarskoj u opoziciji – traže da se bavarski premijer Markus Söder izjasni o ovoj aferi. Inače, prijete sazivanjem izvanredne sjednice pokrajinskog parlamenta.

„Lopta je u dvorištu bavarskog premijera. On bi se morao očitovati o skandalu njegovog zamjenika. Zavisno o njegovoj reakciji ćemo odlučiti hoćemo li tražiti posebnu sjednicu", rekla je Kathariba Schulze, šefica zastupničkog kluba Zelenih u Bavarskoj.

Socijaldemokrati već traže takvu sjednicu. „Cilj je da staviti smjenu Aiwangera na dnevni red kako bi se povukle nužne konzekvence prije no što nastane još veća šteta po Bavarsku", rekao je njihov šef kluba zastupnika Florian von Brunn.

Prema posljednjim informacijama, bavarski premijer Söder je sazvao je posebnu sjednicu vladajuće koalicije za utorak, nezadovoljan Aiwangerovim obrazloženjima.

A i Ludwig Spaenle, bavarski povjerenik za pitanja antisemitizma, također smatra da su potrebna dodatna objašnjenja. „Tu ima dodatnih pitanja, recimo tko je dijelio taj pamflet?“

Ugledni list Süddeutsche Zeitung (SZ) iz Münchena je došao do pamfleta koji se u školskoj godini 1987/88. pojavio u jednoj bavarskoj gimnaziji u koju je išao i tada 17-godišnji Aiwanger. Papir je navodno dijeljen po školskom zahodu.

Kratki pamflet, otkucan na pisaćoj mašini, izrugivao se Holokaustu. Predlagao se konkurs za „najvećeg izdajnika domovine" gdje bi prva nagrada bila „slobodni let kroz dimnjak Auschwitza", a druge nagrade bi podrazumijevale počivanje u masovnoj grobnici i boravak u konc-logoru Dachau. Kako je javio SZ, upravo je Aiwanger završio pred disciplinskim odborom škole kao autor pamfleta. Kako je naveo list, on tada nije poricao krivnju i bio je kažnjen.

image

Hubert Aiwanger 

Matthias Balk/Afp

No Hubert Aiwanger, jedan od najutjecajnijih političara Bavarske, danas krivnju poriče. U priopćenju za javnost on se distancirao od pamfleta nazivajući ga „odvratnim". Priznao je da je u njegovoj školskoj torbi nađen pokoji primjerak, i da je tada pod pritiskom prihvatio krivnju. Pravi tvorac pisma mu je poznat, ali, kaže Aiwanger, ni kao gimnazijalac ni danas nije sklon denunciranju ljudi, prenosi Deutsche Welle.

Potom se javio i navodni „pravi tvorac" pisma – Aiwangerov stariji brat. „Tada sam bio totalno bijesan jer sam ponavljao razred", naveo je stariji Aiwanger u javnom priopćenju i ispričao se zbog sadržaja pisma. Javnost sada razmatra ima li to objašnjenje smisla, ili je konzervativni političar samo pozvao brata u pomoć jer mu je politička karijera ugrožena.

Bavarski premijer Markus Söder iz bavarske Kršćansko-socijalne unije (CSU), koja je već desetljećima kontinmuirano na vlasti u ovoj jućnoj njemačkoj pokrajini, osudio je sadržaj pamfleta i najavio da se stvar mora razjasniti. Ali, oporbi to očigledno nije dovoljno.

Nejasno je kako će se skandal odraziti na raspoloženje birača na pokrajinskim izborima u listopadu. Hoće li „Slobodni birači" izgubiti glasove, hoće li se nezadovoljstvo preliti i na CSU? Ili će, naprotiv, CSU privući simpatizere „Slobodnih birača"? Ili će možda od svega profitirati desnopopulistička Alternativa za Njemačku (AfD)?

Kako god bilo, jasno je da su Bavarci najkonzervativnije biračko tijelo u Njemačkoj.

Posljednje ankete – prije izbijanja ovog skandala – vidjele su CSU na uvjerljivom prvom mjestu s 39 posto glasova, što toj stranci ipak nije dovoljno jer je u velikom dijelu posljeratne popvijesti vladala Bavarskom s apsolutnom većinom. Desničari iz „Slobodnih birača“ u anketama dobijaju oko 12 posto, a oni iz Alternative za Njemačku 14 posto. Od oporbe, značajniju podršku imaju samo Zeleni (14 posto) i Socijaldemokrati (9).

Do sada su njemački Demokršćani (CDU i bavarska CSU) odbacivali svaku mogućnost suradnje s AfD-om. Ukoliko, zbog ovog skandala, otpadnu i „Slobodni birači", formiranje vlade u Münchenu će biti prava vratolomija, piše Deutsche Welle.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
09. svibanj 2024 15:06