StoryEditorOCM
SvijetPUKOVNIKOVA ANALIZA

Situacija u Ukrajini nikad nije bila gora: ‘Ovo jadno čistilište ne donosi nikakve rezultate!‘

7. prosinca 2023. - 11:26

Austrijski pukovnik, povjesničar i vojni analitičar Markus Reisner jako je zabrinut zbog situacije u Ukrajini, a u razgovoru za njemački javni servis ARD kazao je kako je jasno kao dan da će Ukrajina izgubiti rat ako joj Zapad ne pruži neophodnu podršku.

 „Ovo je rat iscrpljivanja – a tu su ključni resursi, a ne moral. Međutim, u europskim prijestolnicama je raspoloženje loše: smatralo se da su isporuke oružja dovoljne. Ali to nije slučaj - kaže Reisner. Rusija proizvodi dva milijuna artiljerijskih granata godišnje i prema južnokorejskim informacijama, od kolovoza je dobila dodatnih milijun granata od Sjeverne Koreje. EU, s druge strane, nije uspio održati obećanja i do sada je isporučio samo 300.000 komada. Posebna drama odvijala se jučer u američkom Senatu gdje su republikanci blokirali paket nove sigurnosne pomoći Ukrajini i Izraelu vrijedan milijarde dolara. Uvjetuju pomoć Ukrajini strožim mjerama za kontrolu migracije na granici SAD-a s Meksikom. Američki predsjednik Joe Biden je izjavio kako je zapanjujuće da nije usvojena dodatna pomoć Ukrajini te je pozvao da se to uradi što prije, optužujući republikance da vežu pomoć za Ukrajinu uz financiranje sigurnosti južne američke granice. Predsjednik je rekao da je spreman napraviti “značajne kompromise” po ovom pitanju kako bi dobio podršku oba doma.

“Nisam spreman odustati”, rekao je on, uz upozorenje da bi američke trupe mogle doći u situaciju da se suprotstave ruskoj vojsci ako Ukrajina izgubi rat.

“Ne možemo dopustiti da Putin pobijedi”, naglasio je Biden.

image
Genya Savilov/Afp

Markus Reisner kaže kako se postojećom proizvodnjom oružja neće moći isporučiti Ukrajini ono što joj je zaista potrebno. „Potrebno je uložiti više truda. I ne želim ovdje koristiti izraz ratna ekonomija, ali je potreban veći napor. Situacija je ozbiljna i Zapad to mora shvatiti. Je li spreman podržati Ukrajinu? Onda mora učiniti više. Ako nije spreman onda mora to reći. Ovo jadno čistilište trenutno donosi samo više mrtvih, ali ne rezultate – kazao je Markus Reisner za ARD.

Navodi da su Ukrajinci dobili svega manje nego što je potrebno.

 „Uzmimo sustav HIMARS. Umjesto potrebnih 100 do 150 komada do sada je isporučeno 38. Borbeni zrakoplovi su mogli biti isporučeni i ranije. Isporučuje se najstarija verzija ATACM-a, u malim količinama. Možete se više, ali se plaše eskalacije. Sada otrežnjen Zapad shvaća da će to sve biti mnogo skuplje. Ali nitko se u ovom trenutku ne usuđuje ovu poruku prenijeti svom narodu, iz straha da će ohrabriti radikale, ocijenio je Reisner. Istaknuo je kako je sad situacija još gora nego prošle godine.

„Rusija je tada dugo bila u defanzivi, plašila se gubitka okupiranih teritorija. Zato se počela ukopavati. Ukrajina je tada krenula u ofanzivu s opremom s kojom je raspolagala i nije uspjela. Poslije toga se rusko raspoloženje promijenilo nabolje. A sada Rusi čak vjeruju da s vremenom mogu pobijediti, objašnjava.

image
Andre Alves/Anadolu Via Afp

Stakleno bojno polje 

Podsjeća kako upotreba tisuća dronova stvara stakleno bojno polje. Svi znaju što ovi drugi rade.

„Sada se pokušava ovo stakleno ratište zamračiti kako bi se omogućilo kretanje vojske. Za to se mora savladati elektromagnetsko polje. Ali i ovdje su Rusi uspjeli proširiti svoju ogromnu dominaciju, ističe.

Objašnjava kako je borba postala živi pakao jer dronovi doslovno love pojedince do smrti. Tijekom prijašnjih ratova još uvijek se moglo pobjeći u rovove ako niste bili pod izravnom vatrom iz mitraljeza. Ali na staklenom bojnom polju sada se pomoću drona može s udaljenosti od dva metra gledati kako ljudi umiru.

„Dronovi imaju i ogroman utjecaj na zbrinjavanje ranjenika. Tu smo se praktički vratili u 19. stoljeće, gotovo kao u Napoleonovo doba, gdje su životi spašavani amputacijama. Nismo kod tzv. „zlatnog sata" – poslije sat vremena si u bolnici kod specijalista. Ne. Ako si ranjen ujutro, umrijet ćeš, jer te ne mogu evakuirati. Ako te pogodi navečer, imaš sreće, noću te mogu izvući. U najbližoj medicinskoj ustanovi bit će amputirani udovi kako bi se spasio život. I to više od 100 godina nakon završetka Prvog svjetskog rata. Više od 200 godina nakon Napoleonovih ratova – napominje austrijski stručnjak.   

image
Ozge Elif Kizil/Anadolu Via Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. lipanj 2024 12:17