stdClass Object ( [id] => 1379407 [title] => Šest mjeseci nakon napada Hamasa Izrael nikad nije bio izoliraniji i nesigurniji. Poučna priča o političkom štetočinstvu [alias] => sest-mjeseci-nakon-napada-hamasa-izrael-nikad-nije-bio-izoliraniji-i-nesigurniji-poucna-prica-o-politickom-stetocinstvu [catid] => 241 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Ima nas više od 100.000. Ovo su najveće demonstracije od početka rata! - povikali su izraelski prosvjednici ove subote s pozornice na raskrižju u Tel Avivu kojega su gradske vlasti svojedobno prekrstile u Trg demokracije.

Novoimenovano raskrižje dobilo je prošle godine ime po upornim demonstracijama protiv bahatih pravosudnih reformi premijera Benjamina Netanyahua. Masa koja se zadnjih mjeseci okuplja tamo, međutim, puno je brojnija i nastupa pod drugačijim sloganom (Izbori sada!). Sve glasnije i sve masovnije traži odlazak vlade koja rat u Gazi već punih šest mjeseci vodi bez ikakve odgovornosti. Bivši časnik izraelskih obavještajnih službi Lior Akerman taj je izraelski nacionalni paradoks najbolje uobličio: “Prisiljeni smo istodobno se boriti i protiv vanjskog neprijatelja i protiv onoga čija je jedina zadaća 7. listopada 2023. trebala biti da nas obrani.”

---

image

Marš protiv Netanyahua

Jack Guez/Afp
---

Izraelci se ne bude protiv rata kao takvog, jer na neprestane ratove još od utemeljenja države 1948. su masovno navikli. Gotovo 80 posto izraelskih Židova i sad podupire intervenciju u Gazi, a više od polovice protivi se i ulasku svake humanitarne pomoći u Gazu sve dok Hamas tamo drži taoce.

Većina građana zalaže se i da izraelska vojska upotrijebi još veću silu u borbi protiv palestinskih radikala. Ono protiv čega ogorčeno prosvjeduju je isključivo bahati, korumpirani, i samodovoljni neznalica na čelu te delikatne misije. Netanyahuovo upravljanje ovim sukobom u samo šest mjeseci je od Izraela kao neprijeporne i globalno uvažavane žrtve Hamasova smrtonosnog napada 8. listopada napravilo uvjerljivo najizoliraniju i najosuđivaniju državu u svojoj povijesti.

Sve više i više Izraelaca je uvjereno kako Netanyahu posve bezrazložno i suprotno razumu produljuje rat u Gazi samo u svrhu svojega političkog opstanka. Zato stotine tisuća njih usred toga rata i izlaze na ulice. Duboko preziru i premijerovu bezdušnost prema 133 izraelska taoca zatočena u Gazi, te uglavnom žele da vlada plati cijenu koju Hamas traži za njih.

---

image

Premijera Netanyahua spalili su kao Judu u Caracasu

Federico Parra/Afp
---

Nedavna okrugla obljetnica Hamasova upada raspirila je nacionalne emocije i podgrijala zapreteni gnjev na nesposobnu Netanyahuovu vladu koju su prošlog listopada iznenadili divljaci masovnim prekograničnim upadom na jug zemlje. Najsmrtonosniji dan u povijesti Izraela dopustio je upravo on, razmetljivi desničar i lažni domoljub na funkciji premijera. Ponovljene lanjske priče vinovnika o hladnokrvnim ubojstvima i o satima čekanja po kibucima na dolazak vojnika i spasilaca probudile su stare duhove bespomoćnosti iz holokausta.

Euforija zbog razaranja i osvete u Gazi u Izraelu je davno jenjala. Sad u naciji dominira osjećaj da zemlji nedostaje suvislo usmjerenje i da Netanyahu nema nikakvog plana za dalje osim produžiti invaziju što je više moguće za dobrobit vlastitog političkog opstanka. Vladin moto “Zajedno ćemo pobijediti” još krasi zgrade i svjetleće bilboarde diljem Izraela, ali to građanima odavno zvuči kao prazan slogan.

---

image

Prosvjedi protiv izraelske politike i u Kanadi

Artur Widak/Nurphoto Via Afp
---

Najprije, činjenice su neumoljive. Izrael je ubio više od 33.000 uglavnom nevinih Palestinaca. Izraelska vojska ostavila je pola Gaze u ruševinama, a stotine tisuća ljudi na rubu gladi, koristeći hranu kao ratno oružje. Zemlja je time i prkošenjem svakom većem humanitarnom impulsu srušila vlastiti međunarodni imidž, te nema daljnji realan plan za okončanje rata i za ono što slijedi.

Međunarodni pritisak trenutno je zaustavio invaziju na Rafu, najavljenu prije više od mjesec dana, no oko 130.000 izraelskih građana (više od jedan posto ukupnoga stanovništva) koji su sigurnosno evakuirani iz zona koje graniče s Libanonom i Gazom nisu još dobili rok za povratak.

Netanyahu će očito još ratovati i trošiti i izraelske i palestinske nevine živote dok god mu to bude unosno, ili dok bude mogao. Međutim, Izraelska vojska (tradicionalno smatrana najmoćnijom na Bliskom istoku i jednom od najspremnijih i najopremljenijih na svijetu) nije dosad izvršila niti jedan od postavljenih ciljeva. To je, prije svega, spašavanje svih izraelskih talaca (133 ih je ostalo u Gazi, a vjeruje se da ih je barem četvrtina već mrtva), kao i potpuno političko i vojno uništenje Hamasa. Posve je zaboravljeno i vojno jamstvo da Gaza "više nikad ne smije predstavljati sigurnosnu prijetnju".

---

image

Prosvjedi u Tel Avivu sve su masovniji

Jack Guez/Afp
---

Usprkos svemu, Netanyahu inzistira na tome da je "potpuna pobjeda Izraela gotovo nadohvat ruke". Hvali se navodnim rasformiranjem čak 18 od 24 bataljuna Hamasa. Navodno dovršenje posla neizostavno uvjetuje invazijom na Rafu, nesigurno utočište za većinu stanovnika Gaze gdje je sad natiskano preko milijun ljudi. Razmetao se i skorim uhićenjem vođe Hamasa u Gazi, Yahye Sinwara nazivajući ga ‘mrtvim čovjekom‘, a Sinwar je i dalje na slobodi unatoč dronovima za nadzor, tisućama ispitivanja i izraelskim vojnicima na svakom uglu enklave.

"Danas je već svima jasno - osim onima koji ga potpuno slijepo slijede - da su obećanja ‘potpune pobjede‘ koja Netanyahu javno daje iz dana u dan potpuno isprazna", napisao je prošlog vikenda Amos Harel, komentator vojnih pitanja u izraelskim novinama Haaretz. “Očekivanja koja uključuju demontiranje Hamasovog režima i uništenje svih njegovih vojnih kapaciteta bila su prevelika, svakako unutar krutog vremenskog okvira od nekoliko mjeseci", smatra vojni ekspert. Rat u Gazi je po njemu bio od početka predodređen za produženje, a teško mu je vjerovati da će čak i u budućnosti biti moguće posve razgraditi Hamasov režim u palestinskoj enklavi.

---

image

Gladna djetinjstva u Gazi

Omar El Qattaa/Anadolu Via Afp
---

S druge strane, ratujući s jednim neprijateljem, Tel Aviv je otvorio još barem dvije vruće regionalne fronte. Izrael nikad nije bio bliže ratu s Hezbollahom u Libanonu, pa čak i s Iranom, nakon što je prošloga ponedjeljka ubio jednog od njihovih glavnih vojnih zapovjednika. Zamjenik glavnog ravnatelja izraelskog Vijeća za nacionalnu sigurnost Eran Etzion opisao je odluku da se smakne nekoliko iranskih generala na sastanku u Siriji kao jednu od "najskandaloznijih u povijesti zemlje“.

“Izrael je u najvećem strateškom nedostatku u svojoj povijesti, a vlada koja je odgovorna za to dovodi nas na rub rata s neprijateljem moćnijim i sofisticiranijim od svih koje smo ikada dosad upoznali", prozvao je Etzion nedavno državni vrh. Da sve bude ljepše, upozorava, na to su se odlučili u vrijeme kad je međunarodni imidž Izraela na povijesno najnižoj razini i kad ni glavni svjetski saveznik (SAD) više nimalo ne vjeruje Netanyahuu.

---

image

Stol za Šabat s praznim stolicama za taoce

Artur Widak/Nurphoto Via Afp
---

Izrael bolno spoznaje koliko je opasno na vlasti dugo držati autokrata sklonog očuvanju svoje moći po svaku cijenu. Upustio se u rat koji je navodno trebao obnoviti sigurnost zemlje. Šest mjeseci kasnije, Izrael je puno manje siguran i suočen s znatno više prijetnji, scenarija sukoba i frontova nego u bilo kojem drugom trenutku u svojoj 75-godišnjoj povijesti. Izraelci trenutno masovno kupuju hranu, vodu i generatore, u strahu od velike iranske odmazde koja će vjerojatno uslijediti nakon Ramazana.

U teze iz Netanyahuova Likuda da su nezadovoljni izraelski prosvjednici zapravo dar Hamasu i da oni, a ne premijer, slabe izraelske redove – klasična su očajnička ‘pila naopako‘.   

---

image

Dva (buduća) kompanjona

Ahmad Gharabli/Afp
---

Nedavna suzdržanost SAD-a prilikom glasanja o rezoluciji o prekidu vatre u Gazi u Vijeću sigurnosti UN-a kao povijesni presedan označila je izraelski poziv na buđenje. Ubojstvo sedam humanitaraca u Gazi prošlog tjedna, povrh ostalih gotovo 200 u zadnjih šest mjeseci, zacementiralo je trajnu promjenu u američkom tonu i pritisku.

Netanyahu nastoji kupiti vrijeme do Trumpova žuđenoga dolaska na vlast u Washingtonu krajem godine, ali to je kockanje s velikim ulozima.

Čak i ako Trump pobijedi, veliko pitanje je što on uopće želi s Gazom. Sudeći po njegovim dosadašnjim afinitetima, lako je moguće da bi primirje u Gazi želio hitnije od Bidena, pogotovo ako bi zeta Jareda Kushnera uspio ubaciti u posao obnove palestinske enklave ili izgradnje privatnih luksuznih hotela na obalama sirotinjske Gaze.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Prokockana žrtva [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [extra_fields_search] => Prokockana žrtva 2 0 6293 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2024-04-09 11:30:39 [created_by] => 3073 [created_by_alias] => Davor KRILE [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-04-09 16:41:51 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2024-04-09 16:41:51 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 241 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Europe i svijeta. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, politika, europa, svijet [secure] => 0 [page_title] => Svijet [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Šest mjeseci nakon napada Hamasa Izrael nikad nije bio izoliraniji i nesigurniji. Poučna priča o političkom štetočinstvu page_title=Šest mjeseci nakon napada Hamasa Izrael nikad nije bio izoliraniji i nesigurniji. Poučna priča o političkom štetočinstvu [metakey] => rat izraela i hamasa, Benjamin Netanyahu, Gaza, Hamasov napad [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2024\/04\/09\/26943804.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/09\/26943805.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/09\/26943806.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/09\/26943807.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/09\/26943808.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/09\/26943810.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/09\/26943812.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/09\/26943813.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Christophe Ena\/Afp","Federico Parra\/Afp","Artur Widak\/Nurphoto Via Afp","Ahmad Gharabli\/Afp","Artur Widak\/Nurphoto Via Afp","Jack Guez\/Afp","Jack Guez\/Afp","Omar El Qattaa\/Anadolu Via Afp"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

\u00a0Benjamin Netanyahu: sve, pa i Izrael, za ostanak na vlasti<\/p>","

Premijera Netanyahua spalili su kao Judu u Caracasu<\/p>","

Prosvjedi protiv izraelske politike i u Kanadi<\/p>","

Dva (budu\u0107a) kompanjona<\/p>","

Stol za \u0160abat sa 134 prazne stolice za taoce<\/p>","

Mar\u0161 protiv Netanyahua<\/p>","

Demonstracije u Tel Avivu su sve masovnije<\/p>","

Gladna djetinjstva u Gazi<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1024x682","hd_26943804_1920.jpg":"1920x1080","k_26943804_1280.jpg":"1280x1280","k_26943804_1024.jpg":"1024x1024","k_26943804_640.jpg":"640x640","k_26943804_480.jpg":"480x480","k_26943804_340.jpg":"340x340","k_26943804_220.jpg":"220x220","o_26943804_1280.jpg":"1280x852","o_26943804_1024.jpg":"1024x682","o_26943804_640.jpg":"640x426","o_26943804_480.jpg":"480x319","o_26943804_340.jpg":"340x226","o_26943804_220.jpg":"220x146","h_26943804_1280.jpg":"1280x854","h_26943804_1024.jpg":"1024x683","h_26943804_640.jpg":"640x427","h_26943804_480.jpg":"480x320","h_26943804_340.jpg":"340x227","h_26943804_220.jpg":"220x147","pp_26943804_1280.jpg":"1280x1628","pp_26943804_1024.jpg":"1024x1303","pp_26943804_640.jpg":"640x814","pp_26943804_480.jpg":"480x611","pp_26943804_340.jpg":"340x432","pp_26943804_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1024x682","hd_26943805_1920.jpg":"1920x1080","k_26943805_1280.jpg":"1280x1280","k_26943805_1024.jpg":"1024x1024","k_26943805_640.jpg":"640x640","k_26943805_480.jpg":"480x480","k_26943805_340.jpg":"340x340","k_26943805_220.jpg":"220x220","o_26943805_1280.jpg":"1280x852","o_26943805_1024.jpg":"1024x682","o_26943805_640.jpg":"640x426","o_26943805_480.jpg":"480x319","o_26943805_340.jpg":"340x226","o_26943805_220.jpg":"220x146","h_26943805_1280.jpg":"1280x854","h_26943805_1024.jpg":"1024x683","h_26943805_640.jpg":"640x427","h_26943805_480.jpg":"480x320","h_26943805_340.jpg":"340x227","h_26943805_220.jpg":"220x147","pp_26943805_1280.jpg":"1280x1628","pp_26943805_1024.jpg":"1024x1303","pp_26943805_640.jpg":"640x814","pp_26943805_480.jpg":"480x611","pp_26943805_340.jpg":"340x432","pp_26943805_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1024x731","hd_26943806_1920.jpg":"1920x1080","k_26943806_1280.jpg":"1280x1280","k_26943806_1024.jpg":"1024x1024","k_26943806_640.jpg":"640x640","k_26943806_480.jpg":"480x480","k_26943806_340.jpg":"340x340","k_26943806_220.jpg":"220x220","o_26943806_1280.jpg":"1280x913","o_26943806_1024.jpg":"1024x731","o_26943806_640.jpg":"640x456","o_26943806_480.jpg":"480x342","o_26943806_340.jpg":"340x242","o_26943806_220.jpg":"220x157","h_26943806_1280.jpg":"1280x854","h_26943806_1024.jpg":"1024x683","h_26943806_640.jpg":"640x427","h_26943806_480.jpg":"480x320","h_26943806_340.jpg":"340x227","h_26943806_220.jpg":"220x147","pp_26943806_1280.jpg":"1280x1628","pp_26943806_1024.jpg":"1024x1303","pp_26943806_640.jpg":"640x814","pp_26943806_480.jpg":"480x611","pp_26943806_340.jpg":"340x432","pp_26943806_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1024x704","hd_26943807_1920.jpg":"1920x1080","k_26943807_1280.jpg":"1280x1280","k_26943807_1024.jpg":"1024x1024","k_26943807_640.jpg":"640x640","k_26943807_480.jpg":"480x480","k_26943807_340.jpg":"340x340","k_26943807_220.jpg":"220x220","o_26943807_1280.jpg":"1280x880","o_26943807_1024.jpg":"1024x704","o_26943807_640.jpg":"640x440","o_26943807_480.jpg":"480x330","o_26943807_340.jpg":"340x233","o_26943807_220.jpg":"220x151","h_26943807_1280.jpg":"1280x854","h_26943807_1024.jpg":"1024x683","h_26943807_640.jpg":"640x427","h_26943807_480.jpg":"480x320","h_26943807_340.jpg":"340x227","h_26943807_220.jpg":"220x147","pp_26943807_1280.jpg":"1280x1628","pp_26943807_1024.jpg":"1024x1303","pp_26943807_640.jpg":"640x814","pp_26943807_480.jpg":"480x611","pp_26943807_340.jpg":"340x432","pp_26943807_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1024x699","hd_26943808_1920.jpg":"1920x1080","k_26943808_1280.jpg":"1280x1280","k_26943808_1024.jpg":"1024x1024","k_26943808_640.jpg":"640x640","k_26943808_480.jpg":"480x480","k_26943808_340.jpg":"340x340","k_26943808_220.jpg":"220x220","o_26943808_1280.jpg":"1280x873","o_26943808_1024.jpg":"1024x699","o_26943808_640.jpg":"640x436","o_26943808_480.jpg":"480x327","o_26943808_340.jpg":"340x232","o_26943808_220.jpg":"220x150","h_26943808_1280.jpg":"1280x854","h_26943808_1024.jpg":"1024x683","h_26943808_640.jpg":"640x427","h_26943808_480.jpg":"480x320","h_26943808_340.jpg":"340x227","h_26943808_220.jpg":"220x147","pp_26943808_1280.jpg":"1280x1628","pp_26943808_1024.jpg":"1024x1303","pp_26943808_640.jpg":"640x814","pp_26943808_480.jpg":"480x611","pp_26943808_340.jpg":"340x432","pp_26943808_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1024x682","hd_26943810_1920.jpg":"1920x1080","k_26943810_1280.jpg":"1280x1280","k_26943810_1024.jpg":"1024x1024","k_26943810_640.jpg":"640x640","k_26943810_480.jpg":"480x480","k_26943810_340.jpg":"340x340","k_26943810_220.jpg":"220x220","o_26943810_1280.jpg":"1280x852","o_26943810_1024.jpg":"1024x682","o_26943810_640.jpg":"640x426","o_26943810_480.jpg":"480x319","o_26943810_340.jpg":"340x226","o_26943810_220.jpg":"220x146","h_26943810_1280.jpg":"1280x854","h_26943810_1024.jpg":"1024x683","h_26943810_640.jpg":"640x427","h_26943810_480.jpg":"480x320","h_26943810_340.jpg":"340x227","h_26943810_220.jpg":"220x147","pp_26943810_1280.jpg":"1280x1628","pp_26943810_1024.jpg":"1024x1303","pp_26943810_640.jpg":"640x814","pp_26943810_480.jpg":"480x611","pp_26943810_340.jpg":"340x432","pp_26943810_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1024x682","hd_26943812_1920.jpg":"1920x1080","k_26943812_1280.jpg":"1280x1280","k_26943812_1024.jpg":"1024x1024","k_26943812_640.jpg":"640x640","k_26943812_480.jpg":"480x480","k_26943812_340.jpg":"340x340","k_26943812_220.jpg":"220x220","o_26943812_1280.jpg":"1280x852","o_26943812_1024.jpg":"1024x682","o_26943812_640.jpg":"640x426","o_26943812_480.jpg":"480x319","o_26943812_340.jpg":"340x226","o_26943812_220.jpg":"220x146","h_26943812_1280.jpg":"1280x854","h_26943812_1024.jpg":"1024x683","h_26943812_640.jpg":"640x427","h_26943812_480.jpg":"480x320","h_26943812_340.jpg":"340x227","h_26943812_220.jpg":"220x147","pp_26943812_1280.jpg":"1280x1628","pp_26943812_1024.jpg":"1024x1303","pp_26943812_640.jpg":"640x814","pp_26943812_480.jpg":"480x611","pp_26943812_340.jpg":"340x432","pp_26943812_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1024x682","hd_26943813_1920.jpg":"1920x1080","k_26943813_1280.jpg":"1280x1280","k_26943813_1024.jpg":"1024x1024","k_26943813_640.jpg":"640x640","k_26943813_480.jpg":"480x480","k_26943813_340.jpg":"340x340","k_26943813_220.jpg":"220x220","o_26943813_1280.jpg":"1280x852","o_26943813_1024.jpg":"1024x682","o_26943813_640.jpg":"640x426","o_26943813_480.jpg":"480x319","o_26943813_340.jpg":"340x226","o_26943813_220.jpg":"220x146","h_26943813_1280.jpg":"1280x854","h_26943813_1024.jpg":"1024x683","h_26943813_640.jpg":"640x427","h_26943813_480.jpg":"480x320","h_26943813_340.jpg":"340x227","h_26943813_220.jpg":"220x147","pp_26943813_1280.jpg":"1280x1628","pp_26943813_1024.jpg":"1024x1303","pp_26943813_640.jpg":"640x814","pp_26943813_480.jpg":"480x611","pp_26943813_340.jpg":"340x432","pp_26943813_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 241 [name] => Svijet [alias] => svijet [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 2 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7621475 Threads: 4 Questions: 1618001855 Slow queries: 4804110 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110957008 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 51 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/svijet ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) ) [link] => /vijesti/svijet/sest-mjeseci-nakon-napada-hamasa-izrael-nikad-nije-bio-izoliraniji-i-nesigurniji-poucna-prica-o-politickom-stetocinstvu-1379407 [printLink] => /vijesti/svijet/sest-mjeseci-nakon-napada-hamasa-izrael-nikad-nije-bio-izoliraniji-i-nesigurniji-poucna-prica-o-politickom-stetocinstvu-1379407?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 735464 [name] => rat izraela i hamasa [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-11-03 07:39:12 [main_article_id] => 0 [alias] => rat-izraela-i-hamasa [link] => /tag/rat-izraela-i-hamasa ) [1] => stdClass Object ( [id] => 248130 [name] => Benjamin Netanyahu [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => benjamin-netanyahu [link] => /tag/benjamin-netanyahu ) [2] => stdClass Object ( [id] => 203842 [name] => gaza [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => gaza [link] => /tag/gaza ) [3] => stdClass Object ( [id] => 732788 [name] => Hamasov napad [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-10-10 18:06:21 [main_article_id] => 0 [alias] => hamasov-napad [link] => /tag/hamasov-napad ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Prokockana žrtva [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [Important_article] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Šest mjeseci nakon napada Hamasa Izrael nikad nije bio izoliraniji i nesigurniji. Poučna priča o političkom štetočinstvu [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3073 [name] => Davor Krile [username] => davor.krile [email] => davor.krile@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$LyMi.JNgiiRFR4xSVwf7gO72c0ej6V3duSAlXomIM0PF91jeTDIwm [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/davor-krile-3073 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1592 [gender] => m [description] => [image] => 1592.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1592.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/09/26943804.jpg [galleryCount] => 8 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Christophe Ena/Afp [mainImageDesc] =>

 Benjamin Netanyahu: sve, pa i Izrael, za ostanak na vlasti

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/09/26943804.jpg [title] =>

 Benjamin Netanyahu: sve, pa i Izrael, za ostanak na vlasti

Christophe Ena/Afp ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/09/26943805.jpg [title] =>

Premijera Netanyahua spalili su kao Judu u Caracasu

Federico Parra/Afp ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/09/26943806.jpg [title] =>

Prosvjedi protiv izraelske politike i u Kanadi

Artur Widak/Nurphoto Via Afp ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/09/26943807.jpg [title] =>

Dva (buduća) kompanjona

Ahmad Gharabli/Afp ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/09/26943808.jpg [title] =>

Stol za Šabat sa 134 prazne stolice za taoce

Artur Widak/Nurphoto Via Afp ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/09/26943810.jpg [title] =>

Marš protiv Netanyahua

Jack Guez/Afp ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/09/26943812.jpg [title] =>

Demonstracije u Tel Avivu su sve masovnije

Jack Guez/Afp ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/09/26943813.jpg [title] =>

Gladna djetinjstva u Gazi

Omar El Qattaa/Anadolu Via Afp ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Ima nas više od 100.000. Ovo su najveće demonstracije od početka rata! - povikali su izraelski prosvjednici ove subote s pozornice na raskrižju u Tel Avivu kojega su gradske vlasti svojedobno prekrstile u Trg demokracije.

Novoimenovano raskrižje dobilo je prošle godine ime po upornim demonstracijama protiv bahatih pravosudnih reformi premijera Benjamina Netanyahua. Masa koja se zadnjih mjeseci okuplja tamo, međutim, puno je brojnija i nastupa pod drugačijim sloganom (Izbori sada!). Sve glasnije i sve masovnije traži odlazak vlade koja rat u Gazi već punih šest mjeseci vodi bez ikakve odgovornosti. Bivši časnik izraelskih obavještajnih službi Lior Akerman taj je izraelski nacionalni paradoks najbolje uobličio: “Prisiljeni smo istodobno se boriti i protiv vanjskog neprijatelja i protiv onoga čija je jedina zadaća 7. listopada 2023. trebala biti da nas obrani.”

---

image

Marš protiv Netanyahua

Jack Guez/Afp
---

Izraelci se ne bude protiv rata kao takvog, jer na neprestane ratove još od utemeljenja države 1948. su masovno navikli. Gotovo 80 posto izraelskih Židova i sad podupire intervenciju u Gazi, a više od polovice protivi se i ulasku svake humanitarne pomoći u Gazu sve dok Hamas tamo drži taoce.

Većina građana zalaže se i da izraelska vojska upotrijebi još veću silu u borbi protiv palestinskih radikala. Ono protiv čega ogorčeno prosvjeduju je isključivo bahati, korumpirani, i samodovoljni neznalica na čelu te delikatne misije. Netanyahuovo upravljanje ovim sukobom u samo šest mjeseci je od Izraela kao neprijeporne i globalno uvažavane žrtve Hamasova smrtonosnog napada 8. listopada napravilo uvjerljivo najizoliraniju i najosuđivaniju državu u svojoj povijesti.

Sve više i više Izraelaca je uvjereno kako Netanyahu posve bezrazložno i suprotno razumu produljuje rat u Gazi samo u svrhu svojega političkog opstanka. Zato stotine tisuća njih usred toga rata i izlaze na ulice. Duboko preziru i premijerovu bezdušnost prema 133 izraelska taoca zatočena u Gazi, te uglavnom žele da vlada plati cijenu koju Hamas traži za njih.

---

image

Premijera Netanyahua spalili su kao Judu u Caracasu

Federico Parra/Afp
---

Nedavna okrugla obljetnica Hamasova upada raspirila je nacionalne emocije i podgrijala zapreteni gnjev na nesposobnu Netanyahuovu vladu koju su prošlog listopada iznenadili divljaci masovnim prekograničnim upadom na jug zemlje. Najsmrtonosniji dan u povijesti Izraela dopustio je upravo on, razmetljivi desničar i lažni domoljub na funkciji premijera. Ponovljene lanjske priče vinovnika o hladnokrvnim ubojstvima i o satima čekanja po kibucima na dolazak vojnika i spasilaca probudile su stare duhove bespomoćnosti iz holokausta.

Euforija zbog razaranja i osvete u Gazi u Izraelu je davno jenjala. Sad u naciji dominira osjećaj da zemlji nedostaje suvislo usmjerenje i da Netanyahu nema nikakvog plana za dalje osim produžiti invaziju što je više moguće za dobrobit vlastitog političkog opstanka. Vladin moto “Zajedno ćemo pobijediti” još krasi zgrade i svjetleće bilboarde diljem Izraela, ali to građanima odavno zvuči kao prazan slogan.

---

image

Prosvjedi protiv izraelske politike i u Kanadi

Artur Widak/Nurphoto Via Afp
---

Najprije, činjenice su neumoljive. Izrael je ubio više od 33.000 uglavnom nevinih Palestinaca. Izraelska vojska ostavila je pola Gaze u ruševinama, a stotine tisuća ljudi na rubu gladi, koristeći hranu kao ratno oružje. Zemlja je time i prkošenjem svakom većem humanitarnom impulsu srušila vlastiti međunarodni imidž, te nema daljnji realan plan za okončanje rata i za ono što slijedi.

Međunarodni pritisak trenutno je zaustavio invaziju na Rafu, najavljenu prije više od mjesec dana, no oko 130.000 izraelskih građana (više od jedan posto ukupnoga stanovništva) koji su sigurnosno evakuirani iz zona koje graniče s Libanonom i Gazom nisu još dobili rok za povratak.

Netanyahu će očito još ratovati i trošiti i izraelske i palestinske nevine živote dok god mu to bude unosno, ili dok bude mogao. Međutim, Izraelska vojska (tradicionalno smatrana najmoćnijom na Bliskom istoku i jednom od najspremnijih i najopremljenijih na svijetu) nije dosad izvršila niti jedan od postavljenih ciljeva. To je, prije svega, spašavanje svih izraelskih talaca (133 ih je ostalo u Gazi, a vjeruje se da ih je barem četvrtina već mrtva), kao i potpuno političko i vojno uništenje Hamasa. Posve je zaboravljeno i vojno jamstvo da Gaza "više nikad ne smije predstavljati sigurnosnu prijetnju".

---

image

Prosvjedi u Tel Avivu sve su masovniji

Jack Guez/Afp
---

Usprkos svemu, Netanyahu inzistira na tome da je "potpuna pobjeda Izraela gotovo nadohvat ruke". Hvali se navodnim rasformiranjem čak 18 od 24 bataljuna Hamasa. Navodno dovršenje posla neizostavno uvjetuje invazijom na Rafu, nesigurno utočište za većinu stanovnika Gaze gdje je sad natiskano preko milijun ljudi. Razmetao se i skorim uhićenjem vođe Hamasa u Gazi, Yahye Sinwara nazivajući ga ‘mrtvim čovjekom‘, a Sinwar je i dalje na slobodi unatoč dronovima za nadzor, tisućama ispitivanja i izraelskim vojnicima na svakom uglu enklave.

"Danas je već svima jasno - osim onima koji ga potpuno slijepo slijede - da su obećanja ‘potpune pobjede‘ koja Netanyahu javno daje iz dana u dan potpuno isprazna", napisao je prošlog vikenda Amos Harel, komentator vojnih pitanja u izraelskim novinama Haaretz. “Očekivanja koja uključuju demontiranje Hamasovog režima i uništenje svih njegovih vojnih kapaciteta bila su prevelika, svakako unutar krutog vremenskog okvira od nekoliko mjeseci", smatra vojni ekspert. Rat u Gazi je po njemu bio od početka predodređen za produženje, a teško mu je vjerovati da će čak i u budućnosti biti moguće posve razgraditi Hamasov režim u palestinskoj enklavi.

---

image

Gladna djetinjstva u Gazi

Omar El Qattaa/Anadolu Via Afp
---

S druge strane, ratujući s jednim neprijateljem, Tel Aviv je otvorio još barem dvije vruće regionalne fronte. Izrael nikad nije bio bliže ratu s Hezbollahom u Libanonu, pa čak i s Iranom, nakon što je prošloga ponedjeljka ubio jednog od njihovih glavnih vojnih zapovjednika. Zamjenik glavnog ravnatelja izraelskog Vijeća za nacionalnu sigurnost Eran Etzion opisao je odluku da se smakne nekoliko iranskih generala na sastanku u Siriji kao jednu od "najskandaloznijih u povijesti zemlje“.

“Izrael je u najvećem strateškom nedostatku u svojoj povijesti, a vlada koja je odgovorna za to dovodi nas na rub rata s neprijateljem moćnijim i sofisticiranijim od svih koje smo ikada dosad upoznali", prozvao je Etzion nedavno državni vrh. Da sve bude ljepše, upozorava, na to su se odlučili u vrijeme kad je međunarodni imidž Izraela na povijesno najnižoj razini i kad ni glavni svjetski saveznik (SAD) više nimalo ne vjeruje Netanyahuu.

---

image

Stol za Šabat s praznim stolicama za taoce

Artur Widak/Nurphoto Via Afp
---

Izrael bolno spoznaje koliko je opasno na vlasti dugo držati autokrata sklonog očuvanju svoje moći po svaku cijenu. Upustio se u rat koji je navodno trebao obnoviti sigurnost zemlje. Šest mjeseci kasnije, Izrael je puno manje siguran i suočen s znatno više prijetnji, scenarija sukoba i frontova nego u bilo kojem drugom trenutku u svojoj 75-godišnjoj povijesti. Izraelci trenutno masovno kupuju hranu, vodu i generatore, u strahu od velike iranske odmazde koja će vjerojatno uslijediti nakon Ramazana.

U teze iz Netanyahuova Likuda da su nezadovoljni izraelski prosvjednici zapravo dar Hamasu i da oni, a ne premijer, slabe izraelske redove – klasična su očajnička ‘pila naopako‘.   

---

image

Dva (buduća) kompanjona

Ahmad Gharabli/Afp
---

Nedavna suzdržanost SAD-a prilikom glasanja o rezoluciji o prekidu vatre u Gazi u Vijeću sigurnosti UN-a kao povijesni presedan označila je izraelski poziv na buđenje. Ubojstvo sedam humanitaraca u Gazi prošlog tjedna, povrh ostalih gotovo 200 u zadnjih šest mjeseci, zacementiralo je trajnu promjenu u američkom tonu i pritisku.

Netanyahu nastoji kupiti vrijeme do Trumpova žuđenoga dolaska na vlast u Washingtonu krajem godine, ali to je kockanje s velikim ulozima.

Čak i ako Trump pobijedi, veliko pitanje je što on uopće želi s Gazom. Sudeći po njegovim dosadašnjim afinitetima, lako je moguće da bi primirje u Gazi želio hitnije od Bidena, pogotovo ako bi zeta Jareda Kushnera uspio ubaciti u posao obnove palestinske enklave ili izgradnje privatnih luksuznih hotela na obalama sirotinjske Gaze.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Christophe Ena/Afp Federico Parra/Afp Artur Widak/Nurphoto Via Afp Ahmad Gharabli/Afp Artur Widak/Nurphoto Via Afp Jack Guez/Afp Jack Guez/Afp Omar El Qattaa/Anadolu Via Afp
Christophe Ena/Afp

 Benjamin Netanyahu: sve, pa i Izrael, za ostanak na vlasti

Federico Parra/Afp

Premijera Netanyahua spalili su kao Judu u Caracasu

Artur Widak/Nurphoto Via Afp

Prosvjedi protiv izraelske politike i u Kanadi

Ahmad Gharabli/Afp

Dva (buduća) kompanjona

Artur Widak/Nurphoto Via Afp

Stol za Šabat sa 134 prazne stolice za taoce

Jack Guez/Afp

Marš protiv Netanyahua

Jack Guez/Afp

Demonstracije u Tel Avivu su sve masovnije

Omar El Qattaa/Anadolu Via Afp

Gladna djetinjstva u Gazi

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/svijet/sest-mjeseci-nakon-napada-hamasa-izrael-nikad-nije-bio-izoliraniji-i-nesigurniji-poucna-prica-o-politickom-stetocinstvu-1379407 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=847bb73fbd5ec90a1980ba00f59124261ab54c0f [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=%C5%A0est+mjeseci+nakon+napada+Hamasa+Izrael+nikad+nije+bio+izoliraniji+i+nesigurniji.+Pou%C4%8Dna+pri%C4%8Da+o+politi%C4%8Dkom+%C5%A1teto%C4%8Dinstvu&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Fsest-mjeseci-nakon-napada-hamasa-izrael-nikad-nije-bio-izoliraniji-i-nesigurniji-poucna-prica-o-politickom-stetocinstvu-1379407 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Fsest-mjeseci-nakon-napada-hamasa-izrael-nikad-nije-bio-izoliraniji-i-nesigurniji-poucna-prica-o-politickom-stetocinstvu-1379407 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Prokockana žrtva [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) )
StoryEditorOCM
SvijetProkockana žrtva

Šest mjeseci nakon napada Hamasa Izrael nikad nije bio izoliraniji i nesigurniji. Poučna priča o političkom štetočinstvu

Piše Davor KRILE
9. travnja 2024. - 18:41

Ima nas više od 100.000. Ovo su najveće demonstracije od početka rata! - povikali su izraelski prosvjednici ove subote s pozornice na raskrižju u Tel Avivu kojega su gradske vlasti svojedobno prekrstile u Trg demokracije.

Novoimenovano raskrižje dobilo je prošle godine ime po upornim demonstracijama protiv bahatih pravosudnih reformi premijera Benjamina Netanyahua. Masa koja se zadnjih mjeseci okuplja tamo, međutim, puno je brojnija i nastupa pod drugačijim sloganom (Izbori sada!). Sve glasnije i sve masovnije traži odlazak vlade koja rat u Gazi već punih šest mjeseci vodi bez ikakve odgovornosti. Bivši časnik izraelskih obavještajnih službi Lior Akerman taj je izraelski nacionalni paradoks najbolje uobličio: “Prisiljeni smo istodobno se boriti i protiv vanjskog neprijatel...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. svibanj 2024 14:55