stdClass Object ( [id] => 1282105 [title] => Sat otkucava, Ukrajinci uskoro kreću u protuofenzivu. Bit će teško, ali uspiju li ovo Rusi će se sami razbježati! [alias] => sat-otkucava-ukrajinci-uskoro-krecu-u-protuofenzivu-bit-ce-tesko-ali-uspiju-li-ovo-rusi-ce-se-sami-razbjezati [catid] => 241 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Sat lagano otkucava i uskoro se bliži dan kad će ukrajinska vojska krenuti s protuofenzivom i pokušati probiti ruske utvrde. Ulozi u ovoj prvoj fazi proljetne protuofenzive su ogromni: njezin uspjeh ili neuspjeh, oblikovat će bojno polje i pokazati kolika je snaga Kijeva u eventualnim pregovorima s Moskvom.

"Da bi bila jaka u bilo kakvim razgovorima, Ukrajina mora biti jaka na bojnom polju. Oslobodimo maksimalni dio teritorija koji možemo", naglasio je nedavno ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.  Kako navodi u svojoj analizi ugledni Financial Times, borbe će biti jako teške. Kao prvo, operacije proboja iznimno je teško izvesti jer zahtijevaju da sve vojne jedinice - od topništva i tenkova, do prikupljanja obavještajnih podataka i inženjerije - rade sinkronizirano. 

S jedne strane bit će oko 35.000 ukrajinskih vojnika, ojačanih zapadnim borbenim tenkovima. Suočit će se s više od 140.000 neprijateljskih vojnika duž linije bojišnice od 950 km. Između dvije strane stoje smrtonosne prepreke od mina, na tisuće iskopanih utvrda te čeličnih i betonskih stupova za zaustavljanje tenkova.

---

---

"To zahtijeva gigantsku orkestraciju kombiniranih snaga", ocijenio je Nick Gunnell, bivši časnik britanske vojske s velikim iskustvom u ovakvim operacijama za Financial Times.

„Svatko mora odigrati svoju ulogu. To je vrlo rizično, istaknuo je

 Dodatna nevolja je nedostatak zračne nadmoći Ukrajinaca. Posljednja velika bitka u kojoj su zapadni tenkovi sudjelovali bila je 2003. godine kada se koalicija predvođena SAD-om borila protiv iračkih snaga opremljenih T-72 tenkovima iz sovjetske ere. Ali, savezničke snage su tada bile podržane borbenim avionima i helikopterima Apache.

Na terenu će ukrajinske snage imati teško zapadno naoružanje kao što su britanski tenkovi Challenger i njemački Leopardi, a snimke na društvenim mrežama pokazuju da su stigli i američka vozila Bradley te samohodne haubice Archer.

---

---

No, nedostaje odlučna zračna pokrivenost za zaustavljanje napada ruskih borbenih aviona koji bi mogli, kako je to rekao Gunnell, „zgnječiti ukrajinska specijalizirana inženjerska vozila" dok pokušavaju probiti ruske utvrde. Kao što je poznato Zapad se do sada opirao zahtjevima da Kijevu pošalje napredne borbeno zrakoplove poput američkih F-16.

„Klasični pristup u kopnenoj ofenzivi je proboj u neprijateljsku pozadinu, u jednom ili nekoliko područja, i zadavanje koncentriranog udara protiv neprijateljskog težišta”, rekao je Ben Barry, bivši zapovjednik britanske oklopne pješačke bojne. Kazao je kako su „rijetki uspješni primjeri bez zračne nadmoći", i naveo slučaj kopnenog napada Izraela na egipatske položaje 1973. tijekom tijekom Jomkipurskog rata.

Nije tajna da je protunapad neizbježan. Nedavno je Ministarstvo obrane Ukrajine podijelilo video koji prikazuje vojnike kako uče koristiti britansko oružje s porukom: "Za što? Vidjet ćete. #DolaziProljeće."

---

---

---

image

Satelitska slika komercijalnog pružatelja usluga Maxar prikazuje ruske utvrđene linije u Zaporižju 

AFP
---

Do svibnja će tlo biti dovoljno čvrsto za manevre teških vozila, a stići će još oklopnjaka sa Zapada među kojima su i inženjerska vozila koja mogu podići mostove i omogućiti trupama da prijeđu rijeke. Između ostalih, stižu i posebna oklopna vozilia za podršku - Armored Vehicle-Launched Bridge - koja na sebi imaju taktički most koji se rastvara u dužini od oko 18 metara i omogućuje prijelaz tenkovima i drugim oklopnim vozilima preko rovova i vodenih prepreka za vrijeme borbe. Ukrajinskim trupama ti bi mostovi trebali pomoći u kombiniranim manevrima gdje se združeno koristi artiljerijsko granatiranje te napad tenkovima i oklopnim vozilima, a sve sa ciljem povratka okupiranog teritorija.

Zmajevi zubi 

Svako malo vrte se neki scenariji kako bi mogla teći ofenziva, no gdje i kad će napad započeti i dalje ostaje strogo čuvana tajna. Jedna oblast koja se smatra strateški vitalnom za Rusiju je oko Melitopolja, u blizini Azovskog mora. Uspješan ukrajinski prodor ovdje bi podijelio ruske snage na dva dijela, ostavljajući jednu grupu na Krimu i jugu, a drugu na istoku. Ali ruska vojska, svjesna rizika, već je pripremila dobro utvrđene nizove obrane u toj regiji.

Ruska obrana se obično sastoji od minskog polja, praćenog linijama betonskih stupova u obliku piramide poznatih kao zmajevi zubi koji usporavaju mehanizirane jedinice. Iza njih je još jedno minsko polje, s nizom rovova i zemunica 400 metara u pozadini, a 500 metara iza toga protutenkovskim rovom.

"Treba odabrati najpovoljnije mjesto - iako je to vrlo otvoren koncept", rekao je Gunnell.

---

image

"Zmajevi zubi" 

screenshot Twitter
---

"Možda će to biti tamo gdje Ukrajina ima dobru logistiku u blizini, ili na najslabijoj točki Rusije – iako bi to moglo biti i najslabije mjesto Ukrajine", dodao je.

U svakom slučaju, prvi korak je korištenje specijalnih vozila koja ispaljuju eksploziv koji čisti pet metara širok put od mina za prolazak tenkova i drugih oklopa.

Potom slijedi čišćenje „zmajevih zubi”, vjerojatno pomoću tenkova opremljenih plugovima. Na nedavnim snimkama moglo se vidjeti kako ukrajinski vojnici vježbaju uklanjanje „zmajevih zubi”. 

Posljednji korak je probijanje jaraka specijalnom opremom za premošćivanje.

"Sve je u zamahu i brzini. Ali stvari uvijek krenu po zlu, tako da morate biti spremni na sve", rekao je Gunnell.

Najteži dio je sinkronizacija različitih dijelova armije, a ukrajinska vojska, iako je vješta u manevrima malih razmjera, ima ograničeno iskustvo u operacijama kombiniranog naoružanja u ovom obimu, kažu analitičari. Štoviše, podsjećaju kako su ukrajinske snage izgubile veliki dio svojih najiskusnijih vojnika u dosadašnjim teškim bitkama. Dokumenti američkih obavještajnih službi koji su nedavno procurili sugeriraju da bi kontraofenziva mogla biti "znatno manja" od želja Kijeva. No, i prije početka rata ukrajinska vojska je bila podcjenjivana, a uspjeli su zadati udarac Vladimiru Putinu kao nitko dosad.

---

image
Muhammed Enes Yildirim/Anadolu Agency Via Afp
---

Po navodima CNN-a Ukrajina je zbog curenja dokumenata promijenila svoje planove o protuofenzivi. Kijev to službeno opovrgava i tvrdi da curenje podataka neće utjecati na njihove planove. Savjetnik ukrajinskog predsjednika Mihajlo Podoljak je izjavio za agenciju Reuters da su strateški planovi Ukrajine ostali nepromijenjeni te da se pojedinosti taktičkih planova stalno prilagođavaju. „Postoje strateške zadaće i one se nisu promijenile. Ali, operativno taktični scenariji se stalno provjeravaju, s obzirom na stvarno stanje na bojištu, opskrbu resursima, podatke tajnih službi o resursima neprijatelja i drugo. Novo vrednovanje planova trenutno uopće nije moguće jer se oni tek izrađuju", objasnio je Podoljak.

Na Twitteru je nedavno napisao: „Mi trebamo manje razmišljanja o ‘curenju dokumenata‘, a više o dalekometnom oružju kako bismo mogli uredno završiti rat i Rusku Federaciju suočiti sa stvarnošću". Vojni stručnjak i pričuvni pukovnik ukrajinske vojske Roman Svitan ukazuje na to da je velik dio informacija koje su „procurile" prije toga bio javno dostupan i da nije ni bio tajan. On smatra da ti podaci zato ne mogu utjecati na vojne planove Kijeva.

---

image
Dmytro Smolienko/Nurphoto Via Afp
---

Ruska vojska od početka invazije ima silne žrtve, a kakvo im je stanje opreme pokazuju i informacije da su iz skladišta izvukli i na bojište poslali pretpotopne tenkove koji su stariji i od roditelja vojnika koji se trenutno bore u Ukrajini.

“Ako ukrajinski napad bude snažan i brz te se probije iza Rusa, njihova prva linija će se raspasti i Rusi će bježati na sve strane baš kao što su to učinili tijekom kontraofenzive oko Harkiva, smatra Glen Grant, bivši britanski vojni časnik i savjetnik Odbora za obranu ukrajinskog parlamenta.

Ako se to dogodi, utvrde koje su Rusi pripremili također će se u velikoj mjeri pokazati bezvrijednima što će omogućiti da se kroz oslobođeni prolaz i očišćeni teren ‘ulije‘ još više ukrajinskih snaga i nastavi prodor dalje sve dok ne ostvare svoje planove i dok imaju logistike za njih.

---

image

britanski Challengeri 

screnshot Twitter
---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => dolazi proljeće [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => dolazi proljeće 2 0 7939 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-04-17 09:05:01 [created_by] => 3094 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-04-17 17:55:09 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2023-04-17 17:55:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 5009 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 241 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Europe i svijeta. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, politika, europa, svijet [secure] => 0 [page_title] => Svijet [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Sat otkucava, Ukrajinci uskoro kreću u protuofenzivu. Bit će teško, ali uspiju li ovo Rusi će se sami razbježati! [metakey] => rat u Ukrajini , protuofenziva, ukrajinska vojska, rusija, tenkovi [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/04\/17\/24717282.jpg","\/images\/slike\/2023\/04\/17\/24718009.jpg","\/images\/slike\/2023\/04\/17\/24717025.jpg","\/images\/slike\/2023\/04\/17\/24717280.jpg","\/images\/slike\/2023\/04\/17\/24717281.jpg","\/images\/slike\/2023\/04\/17\/24717283.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Sergey Shestak\/Afp","AFP","screenshot Twitter ","Muhammed Enes Yildirim\/Anadolu Agency Via Afp","Dmytro Smolienko\/Nurphoto Via Afp","screnshot Twitter "],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","

Satelitska slika komercijalnog pru\u017eatelja usluga Maxar prikazuje ruske utvr\u0111ene linije u Zapori\u017eju\u00a0<\/p>","

\u201dZmajevi zubi\u201d\u00a0<\/p>","","","

britanski Challengeri\u00a0<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1280x852","hd_24717282_1920.jpg":"1920x1080","k_24717282_1280.jpg":"1280x1280","k_24717282_1024.jpg":"1024x1024","k_24717282_640.jpg":"640x640","k_24717282_480.jpg":"480x480","k_24717282_340.jpg":"340x340","k_24717282_220.jpg":"220x220","o_24717282_1280.jpg":"1280x852","o_24717282_1024.jpg":"1024x681","o_24717282_640.jpg":"640x426","o_24717282_480.jpg":"480x319","o_24717282_340.jpg":"340x226","o_24717282_220.jpg":"220x146","h_24717282_1280.jpg":"1280x854","h_24717282_1024.jpg":"1024x683","h_24717282_640.jpg":"640x427","h_24717282_480.jpg":"480x320","h_24717282_340.jpg":"340x227","h_24717282_220.jpg":"220x147","pp_24717282_1280.jpg":"1280x1628","pp_24717282_1024.jpg":"1024x1303","pp_24717282_640.jpg":"640x814","pp_24717282_480.jpg":"480x611","pp_24717282_340.jpg":"340x432","pp_24717282_220.jpg":"220x280"},{"size0":"752x408","hd_24718009_1920.jpg":"1920x1080","k_24718009_1280.jpg":"1280x1280","k_24718009_1024.jpg":"1024x1024","k_24718009_640.jpg":"640x640","k_24718009_480.jpg":"480x480","k_24718009_340.jpg":"340x340","k_24718009_220.jpg":"220x220","o_24718009_1280.jpg":"1280x694","o_24718009_1024.jpg":"1024x555","o_24718009_640.jpg":"640x347","o_24718009_480.jpg":"480x260","o_24718009_340.jpg":"340x184","o_24718009_220.jpg":"220x119","h_24718009_1280.jpg":"1280x854","h_24718009_1024.jpg":"1024x683","h_24718009_640.jpg":"640x427","h_24718009_480.jpg":"480x320","h_24718009_340.jpg":"340x227","h_24718009_220.jpg":"220x147","pp_24718009_1280.jpg":"1280x1628","pp_24718009_1024.jpg":"1024x1303","pp_24718009_640.jpg":"640x814","pp_24718009_480.jpg":"480x611","pp_24718009_340.jpg":"340x432","pp_24718009_220.jpg":"220x280"},{"size0":"938x507","hd_24717025_1920.jpg":"1920x1080","k_24717025_1280.jpg":"1280x1280","k_24717025_1024.jpg":"1024x1024","k_24717025_640.jpg":"640x640","k_24717025_480.jpg":"480x480","k_24717025_340.jpg":"340x340","k_24717025_220.jpg":"220x220","o_24717025_1280.jpg":"1280x691","o_24717025_1024.jpg":"1024x553","o_24717025_640.jpg":"640x345","o_24717025_480.jpg":"480x259","o_24717025_340.jpg":"340x183","o_24717025_220.jpg":"220x118","h_24717025_1280.jpg":"1280x854","h_24717025_1024.jpg":"1024x683","h_24717025_640.jpg":"640x427","h_24717025_480.jpg":"480x320","h_24717025_340.jpg":"340x227","h_24717025_220.jpg":"220x147","pp_24717025_1280.jpg":"1280x1628","pp_24717025_1024.jpg":"1024x1303","pp_24717025_640.jpg":"640x814","pp_24717025_480.jpg":"480x611","pp_24717025_340.jpg":"340x432","pp_24717025_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24717280_1920.jpg":"1920x1080","k_24717280_1280.jpg":"1280x1280","k_24717280_1024.jpg":"1024x1024","k_24717280_640.jpg":"640x640","k_24717280_480.jpg":"480x480","k_24717280_340.jpg":"340x340","k_24717280_220.jpg":"220x220","o_24717280_1280.jpg":"1280x853","o_24717280_1024.jpg":"1024x682","o_24717280_640.jpg":"640x426","o_24717280_480.jpg":"480x320","o_24717280_340.jpg":"340x226","o_24717280_220.jpg":"220x146","h_24717280_1280.jpg":"1280x854","h_24717280_1024.jpg":"1024x683","h_24717280_640.jpg":"640x427","h_24717280_480.jpg":"480x320","h_24717280_340.jpg":"340x227","h_24717280_220.jpg":"220x147","pp_24717280_1280.jpg":"1280x1628","pp_24717280_1024.jpg":"1024x1303","pp_24717280_640.jpg":"640x814","pp_24717280_480.jpg":"480x611","pp_24717280_340.jpg":"340x432","pp_24717280_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1278","hd_24717281_1920.jpg":"1920x1080","k_24717281_1280.jpg":"1280x1280","k_24717281_1024.jpg":"1024x1024","k_24717281_640.jpg":"640x640","k_24717281_480.jpg":"480x480","k_24717281_340.jpg":"340x340","k_24717281_220.jpg":"220x220","o_24717281_1280.jpg":"1280x852","o_24717281_1024.jpg":"1024x681","o_24717281_640.jpg":"640x426","o_24717281_480.jpg":"480x319","o_24717281_340.jpg":"340x226","o_24717281_220.jpg":"220x146","h_24717281_1280.jpg":"1280x854","h_24717281_1024.jpg":"1024x683","h_24717281_640.jpg":"640x427","h_24717281_480.jpg":"480x320","h_24717281_340.jpg":"340x227","h_24717281_220.jpg":"220x147","pp_24717281_1280.jpg":"1280x1628","pp_24717281_1024.jpg":"1024x1303","pp_24717281_640.jpg":"640x814","pp_24717281_480.jpg":"480x611","pp_24717281_340.jpg":"340x432","pp_24717281_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1024x566","hd_24717283_1920.jpg":"1920x1080","k_24717283_1280.jpg":"1280x1280","k_24717283_1024.jpg":"1024x1024","k_24717283_640.jpg":"640x640","k_24717283_480.jpg":"480x480","k_24717283_340.jpg":"340x340","k_24717283_220.jpg":"220x220","o_24717283_1280.jpg":"1280x707","o_24717283_1024.jpg":"1024x566","o_24717283_640.jpg":"640x353","o_24717283_480.jpg":"480x265","o_24717283_340.jpg":"340x187","o_24717283_220.jpg":"220x121","h_24717283_1280.jpg":"1280x854","h_24717283_1024.jpg":"1024x683","h_24717283_640.jpg":"640x427","h_24717283_480.jpg":"480x320","h_24717283_340.jpg":"340x227","h_24717283_220.jpg":"220x147","pp_24717283_1280.jpg":"1280x1628","pp_24717283_1024.jpg":"1024x1303","pp_24717283_640.jpg":"640x814","pp_24717283_480.jpg":"480x611","pp_24717283_340.jpg":"340x432","pp_24717283_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 241 [name] => Svijet [alias] => svijet [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 2 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 8184720 Threads: 1 Questions: 1690261712 Slow queries: 5040999 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 112672974 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 49 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/svijet ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 241 [name] => Svijet [alias] => svijet [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/svijet ) ) [link] => /vijesti/svijet/sat-otkucava-ukrajinci-uskoro-krecu-u-protuofenzivu-bit-ce-tesko-ali-uspiju-li-ovo-rusi-ce-se-sami-razbjezati-1282105 [printLink] => /vijesti/svijet/sat-otkucava-ukrajinci-uskoro-krecu-u-protuofenzivu-bit-ce-tesko-ali-uspiju-li-ovo-rusi-ce-se-sami-razbjezati-1282105?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 668435 [name] => rat u Ukrajini [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-02-24 08:39:02 [main_article_id] => 0 [alias] => rat-u-ukrajini [link] => /tag/rat-u-ukrajini ) [1] => stdClass Object ( [id] => 673128 [name] => protuofenziva [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-04-06 15:26:45 [main_article_id] => 0 [alias] => protuofenziva [link] => /tag/protuofenziva ) [2] => stdClass Object ( [id] => 668937 [name] => ukrajinska vojska [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-02-28 20:40:15 [main_article_id] => 0 [alias] => ukrajinska-vojska [link] => /tag/ukrajinska-vojska ) [3] => stdClass Object ( [id] => 521548 [name] => Rusija [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => rusija [link] => /tag/rusija ) [4] => stdClass Object ( [id] => 237441 [name] => tenkovi [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => tenkovi [link] => /tag/tenkovi ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => dolazi proljeće [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Sat otkucava, Ukrajinci uskoro kreću u protuofenzivu. Bit će teško, ali uspiju li ovo Rusi će se sami razbježati! [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3094 [name] => Anita Belak Krile [username] => anita-belak-krile [email] => anita-belak-krile@sd.hr [password] => $2y$10$KVHJW3ml.jdZHhC38KLd5uWANW2OuY2ANpgaDxdKzGn5u8Tp4DaES [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/anita-belak-krile-3094 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1612 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/012819b408326cbee3a1f4f865ffc8cd?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/04/17/24717282.jpg [galleryCount] => 6 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Sergey Shestak/Afp [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/04/17/24717282.jpg [title] => Sergey Shestak/Afp ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/04/17/24718009.jpg [title] =>

Satelitska slika komercijalnog pružatelja usluga Maxar prikazuje ruske utvrđene linije u Zaporižju 

AFP ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/04/17/24717025.jpg [title] =>

”Zmajevi zubi” 

screenshot Twitter ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/04/17/24717280.jpg [title] => Muhammed Enes Yildirim/Anadolu Agency Via Afp ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/04/17/24717281.jpg [title] => Dmytro Smolienko/Nurphoto Via Afp ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/04/17/24717283.jpg [title] =>

britanski Challengeri 

screnshot Twitter ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Sat lagano otkucava i uskoro se bliži dan kad će ukrajinska vojska krenuti s protuofenzivom i pokušati probiti ruske utvrde. Ulozi u ovoj prvoj fazi proljetne protuofenzive su ogromni: njezin uspjeh ili neuspjeh, oblikovat će bojno polje i pokazati kolika je snaga Kijeva u eventualnim pregovorima s Moskvom.

"Da bi bila jaka u bilo kakvim razgovorima, Ukrajina mora biti jaka na bojnom polju. Oslobodimo maksimalni dio teritorija koji možemo", naglasio je nedavno ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.  Kako navodi u svojoj analizi ugledni Financial Times, borbe će biti jako teške. Kao prvo, operacije proboja iznimno je teško izvesti jer zahtijevaju da sve vojne jedinice - od topništva i tenkova, do prikupljanja obavještajnih podataka i inženjerije - rade sinkronizirano. 

S jedne strane bit će oko 35.000 ukrajinskih vojnika, ojačanih zapadnim borbenim tenkovima. Suočit će se s više od 140.000 neprijateljskih vojnika duž linije bojišnice od 950 km. Između dvije strane stoje smrtonosne prepreke od mina, na tisuće iskopanih utvrda te čeličnih i betonskih stupova za zaustavljanje tenkova.

---

---

"To zahtijeva gigantsku orkestraciju kombiniranih snaga", ocijenio je Nick Gunnell, bivši časnik britanske vojske s velikim iskustvom u ovakvim operacijama za Financial Times.

„Svatko mora odigrati svoju ulogu. To je vrlo rizično, istaknuo je

 Dodatna nevolja je nedostatak zračne nadmoći Ukrajinaca. Posljednja velika bitka u kojoj su zapadni tenkovi sudjelovali bila je 2003. godine kada se koalicija predvođena SAD-om borila protiv iračkih snaga opremljenih T-72 tenkovima iz sovjetske ere. Ali, savezničke snage su tada bile podržane borbenim avionima i helikopterima Apache.

Na terenu će ukrajinske snage imati teško zapadno naoružanje kao što su britanski tenkovi Challenger i njemački Leopardi, a snimke na društvenim mrežama pokazuju da su stigli i američka vozila Bradley te samohodne haubice Archer.

---

---

No, nedostaje odlučna zračna pokrivenost za zaustavljanje napada ruskih borbenih aviona koji bi mogli, kako je to rekao Gunnell, „zgnječiti ukrajinska specijalizirana inženjerska vozila" dok pokušavaju probiti ruske utvrde. Kao što je poznato Zapad se do sada opirao zahtjevima da Kijevu pošalje napredne borbeno zrakoplove poput američkih F-16.

„Klasični pristup u kopnenoj ofenzivi je proboj u neprijateljsku pozadinu, u jednom ili nekoliko područja, i zadavanje koncentriranog udara protiv neprijateljskog težišta”, rekao je Ben Barry, bivši zapovjednik britanske oklopne pješačke bojne. Kazao je kako su „rijetki uspješni primjeri bez zračne nadmoći", i naveo slučaj kopnenog napada Izraela na egipatske položaje 1973. tijekom tijekom Jomkipurskog rata.

Nije tajna da je protunapad neizbježan. Nedavno je Ministarstvo obrane Ukrajine podijelilo video koji prikazuje vojnike kako uče koristiti britansko oružje s porukom: "Za što? Vidjet ćete. #DolaziProljeće."

---

---

---

image

Satelitska slika komercijalnog pružatelja usluga Maxar prikazuje ruske utvrđene linije u Zaporižju 

AFP
---

Do svibnja će tlo biti dovoljno čvrsto za manevre teških vozila, a stići će još oklopnjaka sa Zapada među kojima su i inženjerska vozila koja mogu podići mostove i omogućiti trupama da prijeđu rijeke. Između ostalih, stižu i posebna oklopna vozilia za podršku - Armored Vehicle-Launched Bridge - koja na sebi imaju taktički most koji se rastvara u dužini od oko 18 metara i omogućuje prijelaz tenkovima i drugim oklopnim vozilima preko rovova i vodenih prepreka za vrijeme borbe. Ukrajinskim trupama ti bi mostovi trebali pomoći u kombiniranim manevrima gdje se združeno koristi artiljerijsko granatiranje te napad tenkovima i oklopnim vozilima, a sve sa ciljem povratka okupiranog teritorija.

Zmajevi zubi 

Svako malo vrte se neki scenariji kako bi mogla teći ofenziva, no gdje i kad će napad započeti i dalje ostaje strogo čuvana tajna. Jedna oblast koja se smatra strateški vitalnom za Rusiju je oko Melitopolja, u blizini Azovskog mora. Uspješan ukrajinski prodor ovdje bi podijelio ruske snage na dva dijela, ostavljajući jednu grupu na Krimu i jugu, a drugu na istoku. Ali ruska vojska, svjesna rizika, već je pripremila dobro utvrđene nizove obrane u toj regiji.

Ruska obrana se obično sastoji od minskog polja, praćenog linijama betonskih stupova u obliku piramide poznatih kao zmajevi zubi koji usporavaju mehanizirane jedinice. Iza njih je još jedno minsko polje, s nizom rovova i zemunica 400 metara u pozadini, a 500 metara iza toga protutenkovskim rovom.

"Treba odabrati najpovoljnije mjesto - iako je to vrlo otvoren koncept", rekao je Gunnell.

---

image

"Zmajevi zubi" 

screenshot Twitter
---

"Možda će to biti tamo gdje Ukrajina ima dobru logistiku u blizini, ili na najslabijoj točki Rusije – iako bi to moglo biti i najslabije mjesto Ukrajine", dodao je.

U svakom slučaju, prvi korak je korištenje specijalnih vozila koja ispaljuju eksploziv koji čisti pet metara širok put od mina za prolazak tenkova i drugih oklopa.

Potom slijedi čišćenje „zmajevih zubi”, vjerojatno pomoću tenkova opremljenih plugovima. Na nedavnim snimkama moglo se vidjeti kako ukrajinski vojnici vježbaju uklanjanje „zmajevih zubi”. 

Posljednji korak je probijanje jaraka specijalnom opremom za premošćivanje.

"Sve je u zamahu i brzini. Ali stvari uvijek krenu po zlu, tako da morate biti spremni na sve", rekao je Gunnell.

Najteži dio je sinkronizacija različitih dijelova armije, a ukrajinska vojska, iako je vješta u manevrima malih razmjera, ima ograničeno iskustvo u operacijama kombiniranog naoružanja u ovom obimu, kažu analitičari. Štoviše, podsjećaju kako su ukrajinske snage izgubile veliki dio svojih najiskusnijih vojnika u dosadašnjim teškim bitkama. Dokumenti američkih obavještajnih službi koji su nedavno procurili sugeriraju da bi kontraofenziva mogla biti "znatno manja" od želja Kijeva. No, i prije početka rata ukrajinska vojska je bila podcjenjivana, a uspjeli su zadati udarac Vladimiru Putinu kao nitko dosad.

---

image
Muhammed Enes Yildirim/Anadolu Agency Via Afp
---

Po navodima CNN-a Ukrajina je zbog curenja dokumenata promijenila svoje planove o protuofenzivi. Kijev to službeno opovrgava i tvrdi da curenje podataka neće utjecati na njihove planove. Savjetnik ukrajinskog predsjednika Mihajlo Podoljak je izjavio za agenciju Reuters da su strateški planovi Ukrajine ostali nepromijenjeni te da se pojedinosti taktičkih planova stalno prilagođavaju. „Postoje strateške zadaće i one se nisu promijenile. Ali, operativno taktični scenariji se stalno provjeravaju, s obzirom na stvarno stanje na bojištu, opskrbu resursima, podatke tajnih službi o resursima neprijatelja i drugo. Novo vrednovanje planova trenutno uopće nije moguće jer se oni tek izrađuju", objasnio je Podoljak.

Na Twitteru je nedavno napisao: „Mi trebamo manje razmišljanja o ‘curenju dokumenata‘, a više o dalekometnom oružju kako bismo mogli uredno završiti rat i Rusku Federaciju suočiti sa stvarnošću". Vojni stručnjak i pričuvni pukovnik ukrajinske vojske Roman Svitan ukazuje na to da je velik dio informacija koje su „procurile" prije toga bio javno dostupan i da nije ni bio tajan. On smatra da ti podaci zato ne mogu utjecati na vojne planove Kijeva.

---

image
Dmytro Smolienko/Nurphoto Via Afp
---

Ruska vojska od početka invazije ima silne žrtve, a kakvo im je stanje opreme pokazuju i informacije da su iz skladišta izvukli i na bojište poslali pretpotopne tenkove koji su stariji i od roditelja vojnika koji se trenutno bore u Ukrajini.

“Ako ukrajinski napad bude snažan i brz te se probije iza Rusa, njihova prva linija će se raspasti i Rusi će bježati na sve strane baš kao što su to učinili tijekom kontraofenzive oko Harkiva, smatra Glen Grant, bivši britanski vojni časnik i savjetnik Odbora za obranu ukrajinskog parlamenta.

Ako se to dogodi, utvrde koje su Rusi pripremili također će se u velikoj mjeri pokazati bezvrijednima što će omogućiti da se kroz oslobođeni prolaz i očišćeni teren ‘ulije‘ još više ukrajinskih snaga i nastavi prodor dalje sve dok ne ostvare svoje planove i dok imaju logistike za njih.

---

image

britanski Challengeri 

screnshot Twitter
---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Sergey Shestak/Afp AFP screenshot Twitter Muhammed Enes Yildirim/Anadolu Agency Via Afp Dmytro Smolienko/Nurphoto Via Afp screnshot Twitter
AFP

Satelitska slika komercijalnog pružatelja usluga Maxar prikazuje ruske utvrđene linije u Zaporižju 

screenshot Twitter

”Zmajevi zubi” 

screnshot Twitter

britanski Challengeri 

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/svijet/sat-otkucava-ukrajinci-uskoro-krecu-u-protuofenzivu-bit-ce-tesko-ali-uspiju-li-ovo-rusi-ce-se-sami-razbjezati-1282105 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=92953851e225b6c861842784f3351104ed90ffb2 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Sat+otkucava%2C+Ukrajinci+uskoro+kre%C4%87u+u+protuofenzivu.+Bit+%C4%87e+te%C5%A1ko%2C+ali+uspiju+li+ovo+Rusi+%C4%87e+se+sami+razbje%C5%BEati%21&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Fsat-otkucava-ukrajinci-uskoro-krecu-u-protuofenzivu-bit-ce-tesko-ali-uspiju-li-ovo-rusi-ce-se-sami-razbjezati-1282105 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Fsat-otkucava-ukrajinci-uskoro-krecu-u-protuofenzivu-bit-ce-tesko-ali-uspiju-li-ovo-rusi-ce-se-sami-razbjezati-1282105 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => dolazi proljeće [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
Svijetdolazi proljeće

Sat otkucava, Ukrajinci uskoro kreću u protuofenzivu. Bit će teško, ali uspiju li ovo Rusi će se sami razbježati!

17. travnja 2023. - 19:55

Sat lagano otkucava i uskoro se bliži dan kad će ukrajinska vojska krenuti s protuofenzivom i pokušati probiti ruske utvrde. Ulozi u ovoj prvoj fazi proljetne protuofenzive su ogromni: njezin uspjeh ili neuspjeh, oblikovat će bojno polje i pokazati kolika je snaga Kijeva u eventualnim pregovorima s Moskvom.

"Da bi bila jaka u bilo kakvim razgovorima, Ukrajina mora biti jaka na bojnom polju. Oslobodimo maksimalni dio teritorija koji možemo", naglasio je nedavno ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.  Kako navodi u svojoj analizi ugledni Financial Times, borbe će biti jako teške. Kao prvo, operacije proboja iznimno je teško izvesti jer zahtijevaju da sve vojne jedinice - od topništva i tenkova, do prikupljanja obavještajnih podataka i inženjerije - rade sinkronizirano. 

S ...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. svibanj 2024 03:22