stdClass Object ( [id] => 449632 [title] => Reporteri 'Slobodne' u rodnom mjestu prve američke dame: u maglenim noćima sanjala je o uspjehu i slavi, a onda je iz doma oca 'komunjare' krenula u svijet [alias] => reporteri-slobodne-u-rodnom-mjestu-prve-americke-dame-u-maglenim-nocima-sanjala-je-o-uspjehu-i-slavi-a-onda-je-iz-doma-oca-komunjare-krenula-u-svijet [catid] => 241 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Nas i Rusa 300 milijuna – svojedobno su se hvalili Crnogorci neformalnim statusom regionalne sile. Malobrojni Slovenci su dugo čekali, ali su, bogme, i oni dočekali svojih pet minuta ili godina slave.

Njih i Amerikanaca 320 milijuna, pa vi i dalje pričajte viceve tipa “zašto slovenska djeca na tjelesnom moraju vježbati u dvorani – jer prelaze sve granice” ili “koje su boje slovenski tenkovi – oba su zelena”. Kad se Šesta flota uskoro parkira u Savudrijsku valu, zapet će vam u grlu sve slične šale.

Turistički procvat

U rodnom mjestu prve dame Melanije Trump - Sevnici – ne osjeti se odmah na prvi dojam novostečena politička grandioznost, ali je mali industrijski gradić uz Savu i željezničku prugu s prvom trumpovskom zorom opsesivno obuzela neka nesvakidašnja dinamika.

Velika američka zastava koči se u centru mjesta, fali samo natpis “Dobrodošao, predsjedniče”, a lokalna spadala već pomalo grintaju na kamere i novinarske objektive što im remete uobičajenu jesensku dosadu.

Gradska uprava nada se turističkom procvatu, konobari očekuju puno bogatiji inkas, a i prvi susjed roditelja Melanije Trump – Franc Zagorc zvani Frenki - ima neke svoje, sasvim konkretne planove. Franc je pčelar i proizvodi savršenu rakiju medicu, mrtvoga bi digla iz groba.

Pred svojom kućom, odmah iza Melanijine, već je poslagao dvadesetak košnica s namjerom da ih uskoro prebaci pred Bijelu kuću, a školska su ih djeca čak oslikala prigodnim crtežima. Već dogodine – realan je Franc – imat ću oko tonu prvoklasnog “Meda prve dame”. Nek je kilo petsto dolara, meni dosta.

Već se detaljno raspitao: u Washingtonu ima javora, lipe, akacije, kestena, a sve to garantira vrlo kvalitetnu ispašu. Što je najvažnije – hvali se Franc - nadaleko nema nikakve pčelarske konkurencije.

On i Melanijin otac su prije tridesetak godina otprilike u isto vrijeme kupili placeve u ovome dijelu Sevnice i zajedno su kuće gradili. Franc je radio na željeznici, a Viktor Knavs bio je trgovački putnik "Tomosa", da bi kasnije otvorio trgovinu autodijelovima.

Melanijini roditelji su u Sloveniji sad jednom-dvaput godišnje, većinu vremena čuvaju unuka Barrona u SAD-u. Zadnji put su bili u julu – veli Franc – Viktor je navratio samo na dan upaliti grijanje da mu zimi ne popucaju cijevi. S njim sam kratko popričao i bio je već onda uvjeren da će njegov zet Donald biti sljedeći američki predsjednik. Koliko ih ja poznajem, oni će se sad isto preseliti k Trumpu u Bijelu kuću, šali se susjed Zagorc.

Radnički kvart

Pisalo se da je Trumpov punac bio član Saveza komunista, je li to istina? - raspitujemo se šćeto-neto i iz prve ruke.

“A čujte, nekad su svi koji su htjeli dobar posao bili u partiji” - odgovara diplomatski ovaj željezničar u mirovini.

Čini se da glasine o infiltraciji bivših komunista u najmoćnije tvrđave svjetskog imperijalizma imaju vrlo konkretne temelje.

Moglo bi se reći da su Viktor i Amalija Knavs bili prilično tipični izdanci generacije što je od zemlje odijelio plimni val naglog industrijskog razvoja u bivšoj Jugoslaviji. Oboje su rođenjem iz Sevnici gravitirajućih sela.

Ovaj relativno mali gradić, tek pedesetak kilometara udaljen od Zagreba, imao je već od konca pedesetih prilično jake privredne subjekte u tekstilnoj, kemijskoj, metalskoj i industriji obuće.

Ovdje je sjedište i danas slavne "Lisce", trikotaže ženskog rublja i kupaćih kostima, a tu je i "Jutranjka", tvornica modne konfekcije u kojoj je kao dizajnerica radila Melanijina majka Amalija.

Prije nego su koncem osamdesetih sagradili kuću, roditelji aktualne prve dame SAD-a živjeli su sa dvije kćeri u društvenome stanu u klasičnom radničkom kvartu s puno bosanskih prezimena na portafonima, a koji i danas nosi “revolucionarno” ime Naselje heroja Maroka.

Alojz Kolman Marok bio je slovenski partizan i narodni heroj Jugoslavije koji je koncem 1944., nakon što je u zasjedi bio opkoljen od nacista, izvršio samoubojstvo da neprijatelju živ ne padne u ruke. U Marokovu naselju na broju 27 tipična je socijalistička četverokatnica, danas, doduše, s obnovljenom i energetski učinkovitom fasadom.

Oko nje su se sestre Knavs svojedobno igrale skrivača i školice. S njezina trećeg kata krenula je u svijet Melania Trump i isključivo vlastitim nogama došla do trona svijeta. Negdje drugdje bila bi simbol proleterskog uspjeha i vitalnosti, ali na ovim prostorima ljudi su ipak primarno zavidni i zajedljivi.

Vrijedna i poštena

Nekad je susjeda Knavsovih bila i gospođa Mojca koja nam je locirala balkon iza kojeg su se davno, u slovenskim maglenim noćima, rojili mladenački snovi Melanije Knavs o uspjehu i svjetskoj slavi. Hoće li, zahvaljujući slavnoj sugrađanki, sad konačno i čitavoj Sevnici svanuti bolja zora?

Gospođa Mojca nema baš velikih nada da će to popraviti nezaposlenost, pogotovo mladih. Ona je s mnogima, primjerice, radila u "Kopitarni", sve dok vlasnik pogone radi pojeftinjenja proizvodnje nije premjestio u Srbiju. Ni Slovenka u Bijeloj kući, skeptična je Mojca, neće promijeniti takvu praksu.

Melanijina prijateljica iz mladosti i sadašnja ravnateljica osnovne škole u Sevnici Mirjana Jelančić ipak se nada boljem.

Ni Slavica Ecclestone nije nakon svjetskog uspjeha zaboravila svoj rodni kraj, nada se, pa vjerujemo da neće ni ona. Bila je vrlo vrijedna, poštena i ljubazna cura, sklona tradicionalnim vrijednostima – hvali je generacijska družbenica Mirjana.

Ona se već bacila u potragu za nekadašnjim školskim zadaćama i slikama prve dame SAD-a u školskoj arhivi, pa će joj kad se odluči odazvati pozivu da posjeti svoju nekadašnju školu prirediti izložbu kao malo iznenađenje. Melanijina škola se, međutim, također još uvijek zove po nekadašnjem partizanu i skojevcu Savi Kladniku.

Čak mu je i bista s titovkom na glavi posve netaknuta u školskom dvorištu. Kako ćete Donaldu Trumpu objasniti da djeca u školu ulaze pored spomenika komunjari? - pitamo dobrohotnu ravnateljicu oko koje se roje prvašići.

- Nemamo mu što objašnjavati, to je dio naše povijesti i naše tradicije – spremno uzvraća.

Nije lako ni američkom predsjedniku s ovim Slovenkama, ma koliko konzervativan bio.

Spremni za invaziju američkih novinara

Sevnički ugostitelji su uglavnom spremni za invaziju američkih novinara, regionalni im služe samo za zagrijavanje. Lokalni kafić "Central" prvi je osjetio strahotan potencijal u slutnji da baš Slovenka, njihova Sevničanka, može postati druga prva dama SAD-a u povijesti rođena izvan Amerike.

Radili su cijelu noć euforično iščekujući izborne rezultate, zajedno s gradonačelnikom Srećkom Ocvirkom koji je duboko uvjeren u skori gospodarski preporod mjesta. Lokalni punk-bend je skladao i prvu himnu u slavu planetarnoga ostvarenja Melanijina talenta: “Ona je našla svoju tržišnu nišu/ prek Donalda Trampa je prišla u Belo Hišu...”

Restoran "Rondo" je, pak, osmislio desert od mascarponea, jagoda i biskvita u čast slavne sugrađanke. Kako nas je uputio konobar Elvis, slobodno ga se može konzumirati i pri strasnim ljubavnim igricama.

 Ona je uvijek znala napraviti pravi potez

Nekako je oduvijek znala napraviti prave poteze – još otkako je odrastala u Sevnici, gradiću atu jugoistočnoj Sloveniji, tridesetak kilometara udaljenom od hrvske granice, 46-godišnja Melania Trump djevojačkog prezimena Knavs (u Americi ga je promijenila u Knauss), do titule prve dame SAD-a znala je iskoristiti prigode koje joj je ponudio život.

Socijalističko okruženje u kojemu je odrastala uoči raspada Jugoslavije zasigurno je naučilo vrebanju prave prilike i premda nije doslovna junakinja stereotipne priče od trnja do zvijezda Melanijin status i život supruge američkog multimilijardera daleko je od skromnih joj slovenskih korijena. 

Dok jedni izvori kažu kako je njezin otac Viktor prodavao autodijelove, uz to bio i aktivan član komunističke partije jer je tako mogao napredovati, a majka Amalija radila kao krojačica u tvornici dječje odjeće, u nedavnoj Trumpovoj kampanji ponudili su malo drukčiji pogled na djetinjstvo njegove treće supruge, ustvrdivši kako je Melanijin otac bio menadžer u automobilskoj kompaniji, a majka modna dizajnerica?!

Viktor Knavs, dematirala je glasnogovornica Trumpove kampanje, nikad nije bio komunist, a s iste je adrese službeno priopćeno kako se u djetinjstvu mirna i povučena Melania već u petoj godini počela baviti manekenstvom. 

Ulasku u svijet mode danas iznimno atraktivne dizajnerice nakita, javno je pak u puno navrata posvjedočio slovenski fotograf Stane Jerko, koji je slučajno susreo u Ljubljani 1987. godine odlazeći s jedne modne revije.

- Zapazio sam je jer je bila visoka i mršava. Prišao sam joj i predložio probno fotografiranje. Ispočetka je bila sramežljiva, ali je brzo učila i iskazivala interes za svaku pojedinost fotografiranja. Bila je poput uspavane kukuljice koja se preobrazila u glamuroznog leptira – ispričao je Jerko medijima o nastajanju Melanijinih crno-bijelih fotografije, zahvaljujući kojima je krenula u modni svijet, te preko Milana i Pariza konačno stigla i do New Yorka, gdje je na jednoj zabavi tijekom Tjedna mode 1998. godine upoznala Donalda Trumpa.

Milijarder je u klub "Kit Kat" stigao okružen atraktivnim ženama i zatražio njezin broj telefona, no nije mu ga željela dati, smatrajući ga ženskarošem.

"Tražila sam njegov broj želeći znati koji ću dobiti - privatni ili poslovni. Dao mi ih je sve", ispričala je kasnije u jednom intervjuu. I priznala kako ga je ubrzo sama nazvala...

Od prvih crno-bijelih fotografija do odlaska na drugu stranu Atlantika i bračnog 'binga' s Donaldom Trumpom, Melania se u Ljubljani bavila manekenstvom, 1992. je osvojila i titulu prve pratilje Miss Slovenije (pobijedila je Nataša Abram, a u Hrvatskoj iste godine Elena Šuran), te nakratko studirala dizajn i arhitekturu na Ljubljanskom sveučilištu.

Ubrzo se, nakon manekenskih poslova u europskim modnim centrima, 1996. preselila u New York gdje je radila za modnu agenciju Metropolitan International Management.

Iz tog vremena datiraju i njezine golišave fotografije, objavljene ovoga ljeta na naslovnici New York Posta, koje su odjeknule u maniri prvoklasne senzacije u iznimno nepovoljnom trenutku za Trumpovu predsjedničku kampanju. 

Nisu to bile prve fotografije nage Donaldove supruge, ali naslovnica s fotografijom na kojoj Melania grli golu ženu u postelji, garnirana naslovom koji aludira na bračni trokut, i serija fotografija na kojima nova prva dama Amerike pozira samo u cipelama s visokim potpeticama, predstavljale su krajnje neugodnu, na koncu se ipak pokazalo nebitnu, situaciju za njezina supruga.

Američki mediji su i nakon objave u NY Postu nastavili 'pucati' po Melaniji iz svih raspoloživih oružja – čim je golišava afera utihnula, počeli su pisati o 'kćeri slovenskog komunista', a onda je preko noći skinuta i službena biografija Melanije Trump u kojoj je stajalo kako je u Ljubljani diplomirala arhitekturu. 
Revni su novinari iskopali kako je studij napustila nakon prve godine.

Supruga novoga američkog predsjednika uz to se nije proslavila ni srpanjskim govorom, koji je neodoljivo podsjećao na onaj Michelle Obama iz 2008. godine, a uoči samih izbora internet se koncem prošloga tjedna opet rasplamsao nakon njezina posljednjeg javnog nastupa u Pennsylvaniji, gdje su Melaniju mnogi ponovno optužili za prepisivanje, ovoga puta dijela govora Trumpove bivše žene Marle Maples.

U svojim rijetkim javnim istupima u znak potpore suprugu u kampanji uvijek savršeno dotjerana Melania tada je govorila o odrastanju u rodnoj Sloveniji, nekadašnjoj republici bivše Jugoslavije.

- Odrasla sam u malenom slovenskom gradiću… Amerika je značila, sanjaš li, može ti se ostvariti – izjavila je tom prigodom Melania, animirajući birače da glasaju za njezina supruga.

Svojim je primjerom željela osobno uvjeriti Amerikance kako su čuda moguća, no o njezinim načinima kako ih materijalizirati već bi se dalo raspravljati. 

Mirela Goreta

Donald sliči na njezina oca

Kad sam vidjela za koga se udala, primijetila sam sličnost između Trumpa i njezina oca. Ima fizičke sličnosti, a obojica su radoholičari. Mislim da je u njemu našla srodnu dušu, nekoga s kime s osjeća sigurno – kazala je novinarima Melanijina prijateljica Mirjana Jelančič, inače direktorica osnovne škole u Sevnici, koju su obje pohađale.

Mirjana se prisjetila kako je nova američka prva dama tijekom školovanja bila zainteresirana za umjetnost, povijest i zemljopis.

- Voljela je čitati. Uvijek je nosila knjige sa sobom. Ali se sjećam da je u kući imala sprave za vježbanje i održavala tijelo u formi. Voljela je i lijepu odjeću i znala je kako je nositi. Dodavala je i osobni 'štih' redizajnirajući je. Bila je odlična u osvježavanju starih stvari. Bilo mi jasno da će raditi u modnoj inustriji iako nikada nije govorila da želi biti model. Govorila mi je kako ne može dočekati da ode u školu dizajna u Ljubljanu – ispričala je Jelančič.

Mirela Goreta

Clintonovi na Trumpovu vjenčanju

Za Melanijinu ljubavnu vezu s Donaldom Trumpom javnost je doznala tek nakon godinu dana, a učvrstili su je brakom sklopljenim 2005. godine u kojemu je godinu kasnije rođen i njihov sin Barron William. Zanimljivo, na glamuroznom i raskošnom vjenčanju u Palm Beachu – Melania je zabljesnula u vjenčanici Christiana Diora vrijednoj 100.000 dolara – između brojnih slavnih gostiju poput Heidi Klum, Barbare Walters i Simona Cowella, bio je i bračni par Hillary i Bill Clinton.

Mirela Goreta

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ATMOSFERA TRUMPOMANIJE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2016-11-10 16:40:09 [created_by] => 39370 [created_by_alias] => Davor Krile [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2016-11-10 19:37:08 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2016-11-10 16:40:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 11511 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 241 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Europe i svijeta. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, politika, europa, svijet [secure] => 0 [page_title] => Svijet [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"is_import_from_dnn":true,"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/Archive\/Images\/2016\/11\/10\/Novosti\/8193439.jpg","\/Archive\/Images\/2016\/11\/10\/Novosti\/8193451.jpg","\/Archive\/Images\/2016\/11\/10\/Novosti\/8193446.jpg","\/Archive\/Images\/2016\/11\/10\/Novosti\/8193445.jpg","\/Archive\/Images\/2016\/11\/10\/Novosti\/8193443.jpg","\/Archive\/Images\/2016\/11\/10\/Novosti\/8193442.jpg","\/Archive\/Images\/2016\/11\/10\/Novosti\/8193440.jpg","\/Archive\/Images\/2016\/11\/10\/Novosti\/8192665.jpg","\/Archive\/Images\/2016\/11\/10\/Novosti\/8192439.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["","","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1200x832"},{"size0":"1200x818"},{"size0":"1200x818"},{"size0":"1200x811"},{"size0":"1200x808"},{"size0":"1200x801"},{"size0":"1200x801"},{"size0":"1200x860"},{"size0":"1200x803"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 241 [name] => Svijet [alias] => svijet [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 2 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15542822 Threads: 3 Questions: 3208946254 Slow queries: 7234371 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 236140126 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 55 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/svijet ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /vijesti/svijet/reporteri-slobodne-u-rodnom-mjestu-prve-americke-dame-u-maglenim-nocima-sanjala-je-o-uspjehu-i-slavi-a-onda-je-iz-doma-oca-komunjare-krenula-u-svijet-449632 [printLink] => /vijesti/svijet/reporteri-slobodne-u-rodnom-mjestu-prve-americke-dame-u-maglenim-nocima-sanjala-je-o-uspjehu-i-slavi-a-onda-je-iz-doma-oca-komunjare-krenula-u-svijet-449632?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 242267 [name] => melania trump [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => melania-trump [link] => /tag/melania-trump ) [1] => stdClass Object ( [id] => 308183 [name] => melanija trump [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => melanija-trump [link] => /tag/melanija-trump ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ATMOSFERA TRUMPOMANIJE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Reporteri 'Slobodne' u rodnom mjestu prve američke dame: u maglenim noćima sanjala je o uspjehu i slavi, a onda je iz doma oca 'komunjare' krenula u svijet [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-19-06-37-57-39370 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/11/10/Novosti/8193439.jpg [galleryCount] => 9 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/11/10/Novosti/8193439.jpg [title] => ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/11/10/Novosti/8193451.jpg [title] => ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/11/10/Novosti/8193446.jpg [title] => ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/11/10/Novosti/8193445.jpg [title] => ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/11/10/Novosti/8193443.jpg [title] => ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/11/10/Novosti/8193442.jpg [title] => ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/11/10/Novosti/8193440.jpg [title] => ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/11/10/Novosti/8192665.jpg [title] => ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/11/10/Novosti/8192439.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Nas i Rusa 300 milijuna – svojedobno su se hvalili Crnogorci neformalnim statusom regionalne sile. Malobrojni Slovenci su dugo čekali, ali su, bogme, i oni dočekali svojih pet minuta ili godina slave.

Njih i Amerikanaca 320 milijuna, pa vi i dalje pričajte viceve tipa “zašto slovenska djeca na tjelesnom moraju vježbati u dvorani – jer prelaze sve granice” ili “koje su boje slovenski tenkovi – oba su zelena”. Kad se Šesta flota uskoro parkira u Savudrijsku valu, zapet će vam u grlu sve slične šale.

Turistički procvat

U rodnom mjestu prve dame Melanije Trump - Sevnici – ne osjeti se odmah na prvi dojam novostečena politička grandioznost, ali je mali industrijski gradić uz Savu i željezničku prugu s prvom trumpovskom zorom opsesivno obuzela neka nesvakidašnja dinamika.

Velika američka zastava koči se u centru mjesta, fali samo natpis “Dobrodošao, predsjedniče”, a lokalna spadala već pomalo grintaju na kamere i novinarske objektive što im remete uobičajenu jesensku dosadu.

Gradska uprava nada se turističkom procvatu, konobari očekuju puno bogatiji inkas, a i prvi susjed roditelja Melanije Trump – Franc Zagorc zvani Frenki - ima neke svoje, sasvim konkretne planove. Franc je pčelar i proizvodi savršenu rakiju medicu, mrtvoga bi digla iz groba.

Pred svojom kućom, odmah iza Melanijine, već je poslagao dvadesetak košnica s namjerom da ih uskoro prebaci pred Bijelu kuću, a školska su ih djeca čak oslikala prigodnim crtežima. Već dogodine – realan je Franc – imat ću oko tonu prvoklasnog “Meda prve dame”. Nek je kilo petsto dolara, meni dosta.

Već se detaljno raspitao: u Washingtonu ima javora, lipe, akacije, kestena, a sve to garantira vrlo kvalitetnu ispašu. Što je najvažnije – hvali se Franc - nadaleko nema nikakve pčelarske konkurencije.

On i Melanijin otac su prije tridesetak godina otprilike u isto vrijeme kupili placeve u ovome dijelu Sevnice i zajedno su kuće gradili. Franc je radio na željeznici, a Viktor Knavs bio je trgovački putnik "Tomosa", da bi kasnije otvorio trgovinu autodijelovima.

Melanijini roditelji su u Sloveniji sad jednom-dvaput godišnje, većinu vremena čuvaju unuka Barrona u SAD-u. Zadnji put su bili u julu – veli Franc – Viktor je navratio samo na dan upaliti grijanje da mu zimi ne popucaju cijevi. S njim sam kratko popričao i bio je već onda uvjeren da će njegov zet Donald biti sljedeći američki predsjednik. Koliko ih ja poznajem, oni će se sad isto preseliti k Trumpu u Bijelu kuću, šali se susjed Zagorc.

Radnički kvart

Pisalo se da je Trumpov punac bio član Saveza komunista, je li to istina? - raspitujemo se šćeto-neto i iz prve ruke.

“A čujte, nekad su svi koji su htjeli dobar posao bili u partiji” - odgovara diplomatski ovaj željezničar u mirovini.

Čini se da glasine o infiltraciji bivših komunista u najmoćnije tvrđave svjetskog imperijalizma imaju vrlo konkretne temelje.

Moglo bi se reći da su Viktor i Amalija Knavs bili prilično tipični izdanci generacije što je od zemlje odijelio plimni val naglog industrijskog razvoja u bivšoj Jugoslaviji. Oboje su rođenjem iz Sevnici gravitirajućih sela.

Ovaj relativno mali gradić, tek pedesetak kilometara udaljen od Zagreba, imao je već od konca pedesetih prilično jake privredne subjekte u tekstilnoj, kemijskoj, metalskoj i industriji obuće.

Ovdje je sjedište i danas slavne "Lisce", trikotaže ženskog rublja i kupaćih kostima, a tu je i "Jutranjka", tvornica modne konfekcije u kojoj je kao dizajnerica radila Melanijina majka Amalija.

Prije nego su koncem osamdesetih sagradili kuću, roditelji aktualne prve dame SAD-a živjeli su sa dvije kćeri u društvenome stanu u klasičnom radničkom kvartu s puno bosanskih prezimena na portafonima, a koji i danas nosi “revolucionarno” ime Naselje heroja Maroka.

Alojz Kolman Marok bio je slovenski partizan i narodni heroj Jugoslavije koji je koncem 1944., nakon što je u zasjedi bio opkoljen od nacista, izvršio samoubojstvo da neprijatelju živ ne padne u ruke. U Marokovu naselju na broju 27 tipična je socijalistička četverokatnica, danas, doduše, s obnovljenom i energetski učinkovitom fasadom.

Oko nje su se sestre Knavs svojedobno igrale skrivača i školice. S njezina trećeg kata krenula je u svijet Melania Trump i isključivo vlastitim nogama došla do trona svijeta. Negdje drugdje bila bi simbol proleterskog uspjeha i vitalnosti, ali na ovim prostorima ljudi su ipak primarno zavidni i zajedljivi.

Vrijedna i poštena

Nekad je susjeda Knavsovih bila i gospođa Mojca koja nam je locirala balkon iza kojeg su se davno, u slovenskim maglenim noćima, rojili mladenački snovi Melanije Knavs o uspjehu i svjetskoj slavi. Hoće li, zahvaljujući slavnoj sugrađanki, sad konačno i čitavoj Sevnici svanuti bolja zora?

Gospođa Mojca nema baš velikih nada da će to popraviti nezaposlenost, pogotovo mladih. Ona je s mnogima, primjerice, radila u "Kopitarni", sve dok vlasnik pogone radi pojeftinjenja proizvodnje nije premjestio u Srbiju. Ni Slovenka u Bijeloj kući, skeptična je Mojca, neće promijeniti takvu praksu.

Melanijina prijateljica iz mladosti i sadašnja ravnateljica osnovne škole u Sevnici Mirjana Jelančić ipak se nada boljem.

Ni Slavica Ecclestone nije nakon svjetskog uspjeha zaboravila svoj rodni kraj, nada se, pa vjerujemo da neće ni ona. Bila je vrlo vrijedna, poštena i ljubazna cura, sklona tradicionalnim vrijednostima – hvali je generacijska družbenica Mirjana.

Ona se već bacila u potragu za nekadašnjim školskim zadaćama i slikama prve dame SAD-a u školskoj arhivi, pa će joj kad se odluči odazvati pozivu da posjeti svoju nekadašnju školu prirediti izložbu kao malo iznenađenje. Melanijina škola se, međutim, također još uvijek zove po nekadašnjem partizanu i skojevcu Savi Kladniku.

Čak mu je i bista s titovkom na glavi posve netaknuta u školskom dvorištu. Kako ćete Donaldu Trumpu objasniti da djeca u školu ulaze pored spomenika komunjari? - pitamo dobrohotnu ravnateljicu oko koje se roje prvašići.

- Nemamo mu što objašnjavati, to je dio naše povijesti i naše tradicije – spremno uzvraća.

Nije lako ni američkom predsjedniku s ovim Slovenkama, ma koliko konzervativan bio.

Spremni za invaziju američkih novinara

Sevnički ugostitelji su uglavnom spremni za invaziju američkih novinara, regionalni im služe samo za zagrijavanje. Lokalni kafić "Central" prvi je osjetio strahotan potencijal u slutnji da baš Slovenka, njihova Sevničanka, može postati druga prva dama SAD-a u povijesti rođena izvan Amerike.

Radili su cijelu noć euforično iščekujući izborne rezultate, zajedno s gradonačelnikom Srećkom Ocvirkom koji je duboko uvjeren u skori gospodarski preporod mjesta. Lokalni punk-bend je skladao i prvu himnu u slavu planetarnoga ostvarenja Melanijina talenta: “Ona je našla svoju tržišnu nišu/ prek Donalda Trampa je prišla u Belo Hišu...”

Restoran "Rondo" je, pak, osmislio desert od mascarponea, jagoda i biskvita u čast slavne sugrađanke. Kako nas je uputio konobar Elvis, slobodno ga se može konzumirati i pri strasnim ljubavnim igricama.

 Ona je uvijek znala napraviti pravi potez

Nekako je oduvijek znala napraviti prave poteze – još otkako je odrastala u Sevnici, gradiću atu jugoistočnoj Sloveniji, tridesetak kilometara udaljenom od hrvske granice, 46-godišnja Melania Trump djevojačkog prezimena Knavs (u Americi ga je promijenila u Knauss), do titule prve dame SAD-a znala je iskoristiti prigode koje joj je ponudio život.

Socijalističko okruženje u kojemu je odrastala uoči raspada Jugoslavije zasigurno je naučilo vrebanju prave prilike i premda nije doslovna junakinja stereotipne priče od trnja do zvijezda Melanijin status i život supruge američkog multimilijardera daleko je od skromnih joj slovenskih korijena. 

Dok jedni izvori kažu kako je njezin otac Viktor prodavao autodijelove, uz to bio i aktivan član komunističke partije jer je tako mogao napredovati, a majka Amalija radila kao krojačica u tvornici dječje odjeće, u nedavnoj Trumpovoj kampanji ponudili su malo drukčiji pogled na djetinjstvo njegove treće supruge, ustvrdivši kako je Melanijin otac bio menadžer u automobilskoj kompaniji, a majka modna dizajnerica?!

Viktor Knavs, dematirala je glasnogovornica Trumpove kampanje, nikad nije bio komunist, a s iste je adrese službeno priopćeno kako se u djetinjstvu mirna i povučena Melania već u petoj godini počela baviti manekenstvom. 

Ulasku u svijet mode danas iznimno atraktivne dizajnerice nakita, javno je pak u puno navrata posvjedočio slovenski fotograf Stane Jerko, koji je slučajno susreo u Ljubljani 1987. godine odlazeći s jedne modne revije.

- Zapazio sam je jer je bila visoka i mršava. Prišao sam joj i predložio probno fotografiranje. Ispočetka je bila sramežljiva, ali je brzo učila i iskazivala interes za svaku pojedinost fotografiranja. Bila je poput uspavane kukuljice koja se preobrazila u glamuroznog leptira – ispričao je Jerko medijima o nastajanju Melanijinih crno-bijelih fotografije, zahvaljujući kojima je krenula u modni svijet, te preko Milana i Pariza konačno stigla i do New Yorka, gdje je na jednoj zabavi tijekom Tjedna mode 1998. godine upoznala Donalda Trumpa.

Milijarder je u klub "Kit Kat" stigao okružen atraktivnim ženama i zatražio njezin broj telefona, no nije mu ga željela dati, smatrajući ga ženskarošem.

"Tražila sam njegov broj želeći znati koji ću dobiti - privatni ili poslovni. Dao mi ih je sve", ispričala je kasnije u jednom intervjuu. I priznala kako ga je ubrzo sama nazvala...

Od prvih crno-bijelih fotografija do odlaska na drugu stranu Atlantika i bračnog 'binga' s Donaldom Trumpom, Melania se u Ljubljani bavila manekenstvom, 1992. je osvojila i titulu prve pratilje Miss Slovenije (pobijedila je Nataša Abram, a u Hrvatskoj iste godine Elena Šuran), te nakratko studirala dizajn i arhitekturu na Ljubljanskom sveučilištu.

Ubrzo se, nakon manekenskih poslova u europskim modnim centrima, 1996. preselila u New York gdje je radila za modnu agenciju Metropolitan International Management.

Iz tog vremena datiraju i njezine golišave fotografije, objavljene ovoga ljeta na naslovnici New York Posta, koje su odjeknule u maniri prvoklasne senzacije u iznimno nepovoljnom trenutku za Trumpovu predsjedničku kampanju. 

Nisu to bile prve fotografije nage Donaldove supruge, ali naslovnica s fotografijom na kojoj Melania grli golu ženu u postelji, garnirana naslovom koji aludira na bračni trokut, i serija fotografija na kojima nova prva dama Amerike pozira samo u cipelama s visokim potpeticama, predstavljale su krajnje neugodnu, na koncu se ipak pokazalo nebitnu, situaciju za njezina supruga.

Američki mediji su i nakon objave u NY Postu nastavili 'pucati' po Melaniji iz svih raspoloživih oružja – čim je golišava afera utihnula, počeli su pisati o 'kćeri slovenskog komunista', a onda je preko noći skinuta i službena biografija Melanije Trump u kojoj je stajalo kako je u Ljubljani diplomirala arhitekturu. 
Revni su novinari iskopali kako je studij napustila nakon prve godine.

Supruga novoga američkog predsjednika uz to se nije proslavila ni srpanjskim govorom, koji je neodoljivo podsjećao na onaj Michelle Obama iz 2008. godine, a uoči samih izbora internet se koncem prošloga tjedna opet rasplamsao nakon njezina posljednjeg javnog nastupa u Pennsylvaniji, gdje su Melaniju mnogi ponovno optužili za prepisivanje, ovoga puta dijela govora Trumpove bivše žene Marle Maples.

U svojim rijetkim javnim istupima u znak potpore suprugu u kampanji uvijek savršeno dotjerana Melania tada je govorila o odrastanju u rodnoj Sloveniji, nekadašnjoj republici bivše Jugoslavije.

- Odrasla sam u malenom slovenskom gradiću… Amerika je značila, sanjaš li, može ti se ostvariti – izjavila je tom prigodom Melania, animirajući birače da glasaju za njezina supruga.

Svojim je primjerom željela osobno uvjeriti Amerikance kako su čuda moguća, no o njezinim načinima kako ih materijalizirati već bi se dalo raspravljati. 

Mirela Goreta

Donald sliči na njezina oca

Kad sam vidjela za koga se udala, primijetila sam sličnost između Trumpa i njezina oca. Ima fizičke sličnosti, a obojica su radoholičari. Mislim da je u njemu našla srodnu dušu, nekoga s kime s osjeća sigurno – kazala je novinarima Melanijina prijateljica Mirjana Jelančič, inače direktorica osnovne škole u Sevnici, koju su obje pohađale.

Mirjana se prisjetila kako je nova američka prva dama tijekom školovanja bila zainteresirana za umjetnost, povijest i zemljopis.

- Voljela je čitati. Uvijek je nosila knjige sa sobom. Ali se sjećam da je u kući imala sprave za vježbanje i održavala tijelo u formi. Voljela je i lijepu odjeću i znala je kako je nositi. Dodavala je i osobni 'štih' redizajnirajući je. Bila je odlična u osvježavanju starih stvari. Bilo mi jasno da će raditi u modnoj inustriji iako nikada nije govorila da želi biti model. Govorila mi je kako ne može dočekati da ode u školu dizajna u Ljubljanu – ispričala je Jelančič.

Mirela Goreta

Clintonovi na Trumpovu vjenčanju

Za Melanijinu ljubavnu vezu s Donaldom Trumpom javnost je doznala tek nakon godinu dana, a učvrstili su je brakom sklopljenim 2005. godine u kojemu je godinu kasnije rođen i njihov sin Barron William. Zanimljivo, na glamuroznom i raskošnom vjenčanju u Palm Beachu – Melania je zabljesnula u vjenčanici Christiana Diora vrijednoj 100.000 dolara – između brojnih slavnih gostiju poput Heidi Klum, Barbare Walters i Simona Cowella, bio je i bračni par Hillary i Bill Clinton.

Mirela Goreta

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>









[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/svijet/reporteri-slobodne-u-rodnom-mjestu-prve-americke-dame-u-maglenim-nocima-sanjala-je-o-uspjehu-i-slavi-a-onda-je-iz-doma-oca-komunjare-krenula-u-svijet-449632 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=c89f7787f6fd4f3239de0bf3d8f7ed3554ad8c42 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Reporteri+%26%23039%3BSlobodne%26%23039%3B+u+rodnom+mjestu+prve+ameri%C4%8Dke+dame%3A+u+maglenim+no%C4%87ima+sanjala+je+o+uspjehu+i+slavi%2C+a+onda+je+iz+doma+oca+%26%23039%3Bkomunjare%26%23039%3B+krenula+u+svijet&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Freporteri-slobodne-u-rodnom-mjestu-prve-americke-dame-u-maglenim-nocima-sanjala-je-o-uspjehu-i-slavi-a-onda-je-iz-doma-oca-komunjare-krenula-u-svijet-449632 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Freporteri-slobodne-u-rodnom-mjestu-prve-americke-dame-u-maglenim-nocima-sanjala-je-o-uspjehu-i-slavi-a-onda-je-iz-doma-oca-komunjare-krenula-u-svijet-449632 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ATMOSFERA TRUMPOMANIJE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
SvijetATMOSFERA TRUMPOMANIJE

Reporteri 'Slobodne' u rodnom mjestu prve američke dame: u maglenim noćima sanjala je o uspjehu i slavi, a onda je iz doma oca 'komunjare' krenula u svijet

Piše Davor Krile
10. studenog 2016. - 17:40

Nas i Rusa 300 milijuna – svojedobno su se hvalili Crnogorci neformalnim statusom regionalne sile. Malobrojni Slovenci su dugo čekali, ali su, bogme, i oni dočekali svojih pet minuta ili godina slave.

Njih i Amerikanaca 320 milijuna, pa vi i dalje pričajte viceve tipa “zašto slovenska djeca na tjelesnom moraju vježbati u dvorani – jer prelaze sve granice” ili “koje su boje slovenski tenkovi – oba su zelena”. Kad se Šesta flota uskoro parkira u Savudrijsku valu, zapet će vam u grlu sve slične šale.

Turistički procvat

U rodnom mjestu prve dame Melanije Trump - Sevnici – ne osjeti se odmah na prvi dojam novostečena politička grandioznost, ali je mali industrijski gradić uz Savu i željezničku prugu s prvom trumpovskom zorom opsesivno obuzela neka nesvakidašnja dinamika.

Velika...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. svibanj 2024 08:37