StoryEditorOCM
Svijetnema konkurencije

Raspisani prijevremeni predsjednički izbori u Azerbajdžanu: Alijev je siguran u pobjedu, a uzda se i u podršku iz Turske

Piše hina
7. prosinca 2023. - 13:11

Azerbajdžanski predsjednik Ilham Alijev sazvao je u četvrtak prijevremene predsjedničke izbore za 7. veljače, prema dokumentu koji je objavio njegov ured.

Alijev, (61), zadnji je put ponovno izabran 2018. na sedmogodišnji mandat i, s obzirom na to da je političko neslaganje uglavnom potisnuto, gotovo je sigurno da će osvojiti novi mandat sljedeće godine.

U rujnu je Alijev naredio munjevitu ofenzivu, nakon devetomjesečne blokade, kako bi ponovno preuzeo kontrolu nad odcijepljenim teritorijem Gorskim Karabahom koji su kontrolirali etnički Armenci, što je bio drugi uspješni napad u tri godine.

Čineći to, ispravio je ono što su on i većina u Azerbajdžanu vidjeli kao povijesnu nepravdu de facto secesije regije u krvavom etničkom sukobu koji je pratio raspad Sovjetskog Saveza kasnih 1980-ih i ranih 1990-ih.

Potpomognut naftnim bogatstvom svoje zemlje, Alijev je uspostavio čvrst savez s turskim predsjednikom Tayyipom Erdoganom, a istodobno je uspio održati aktivne odnose i s Rusijom i sa Zapadom, duboko zavađenima zbog rata Moskve u Ukrajini.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 21:23