StoryEditorOCM
Svijetzavisnost pravosuđa

Putinov režim uhitio trojicu odvjetnika Navaljnog, dvoje pobjeglo; Navaljni: ‘Jako sam zabrinut za njihove obitelji‘

Piše vijesti sd
17. listopada 2023. - 17:38

Vladimir Putin oštro se obračunava s neprijateljima. Na vanjskom planu to je Ukrajian i NATO, a na unutarnjem opozicija. Među opozicijom najveći je Putinov neprijatelj, najveći kritičar Aleksej Navaljni.

Njegov odvjetnik Aleksandar Fedulov pobjegao je iz Rusije nakon što su prošli tjedan uhićena još tri odvjetnika koji su branili kritičara Kremlja.

Fedulov je na Instagramu kasno 16. listopada napisao da je napustio zemlju jer su "uhićenja naših kolega koji su branili Navaljnog donijela značajne promjene u radu odvjetnika koji nisu zatvoreni".

image

Protivnici predviđaju zatvor i Vladimiru Putinu

Justin Tallis/Afp

Fedulovljeva izjava na Instagramu uslijedila je nekoliko sati nakon što je tim Navaljnog napisao na Telegramu da se odvjetnik nije pojavio na ročištu u kaznenoj koloniji kako je bilo zakazano te da mu je telefon bio isključen, piše Radio Slobodna Evropa.

Navaljni je tokom saslušanja 16. listopada rekao da mu je kazano kako je još jedna njegova odvjetnica, Olga Mihailova, također nedavno pobjegla iz Rusije.

Odvjetnici proglašeni ekstremistima

Dok je 17. listopada nastavljeno saslušanje pritužbi Navaljnog o kršenju njegovih prava u kaznenoj koloniji, borac protiv korupcije u Rusiji rekao je kako mu je Istražna komisija preporučila da pronađe nove odvjetnike.

"Kakvu akciju mogu poduzeti kad uopće ne razumijem što se događa s mojim odvjetnicima. Nitko me ne smije posjetiti, izoliran sam i odsječen od bilo kakvih informacija", rekao je Navaljni, dodavši da je "jako zahvalan svojim odvjetnicima".

"Drugo, jako sam zabrinut za njihove obitelji, naravno, želio bih reći svojim odvjetnicima i njihovim obiteljima da moraju biti jaki, nevjerojatni su", dodao je Navaljni.

image

Odvjetnik Igor Sergunin u zatvoru

Yevgeny Kurakin/Afp

Prošlog tjedna odvjetnik Vadim Kobzev te bivši odvjetnici Navaljnog Igor Sergunin i Aleksej Lipster privedeni su i kasnije poslani u istražni zatvor na najmanje dva mjeseca pod optužbom da su sudjelovali u aktivnostima ekstremističke grupe.

Nakon uhićenja ruska odvjetnička udruženja objavila su online peticiju pozivajući sve odvjetnike u Rusiji na "štrajk upozorenja" od 25. do 27. listopada u znak protesta protiv "sistemskog progona" desetine njihovih kolega širom zemlje.

U najstrožem zatvoru

Grupe i organizacija Navaljnog označene su kao ekstremističke i zabranjene u Rusiji 2021. godine. Kazna za sudjelovanje u aktivnostima ekstremističke grupe je do 12 godina zatvora.

U kolovozu su suci moskovskog Gradskog suda proglasili Navaljnog krivim za formiranje ekstremističke organizacije i više nego udvostručili njegovu kaznu na 19 godina, odlučivši da jedan od najoštrijih kritičara ruskog predsjednika mora biti prebačen u ustanovu sa strožim "posebnim režimom". Što znači, u zatvor s najvećim stupnjem sigurnosti u kojem se trenutno nalazi.

image

Aleksej Navaljni: Kakvu akciju mogu poduzeti kad uopće ne razumijem što se događa s mojim odvjetnicima? Nitko me ne smije posjetiti, izoliran sam i odsječen od bilo kakvih informacija

Tatyana Makeyeva/Afp

Optužbe protiv Navaljnog generalno se smatraju odmazdom za njegove napore da razotkrije ono što on opisuje kao sveprisutno bezakonje, korupciju i represiju Putina i njegovog političkog sistema.

Navaljnom je prethodna kazna izrečena 2021. nakon što je stigao u Moskvu iz Njemačke, gdje se oporavljao od napada otrovnim agensom za koji je okrivio Kremlj. Prije posljednje presude služio je zatvorsku kaznu 11 i po godina zbog pronevjere i kršenja uvjetnog otpusta dok je bio u Njemačkoj na liječenju od trovanja, piše Radio Slobodna Evropa.

image

Uhićeni odvjetnik Vadim Kobzev

Yevgeny Kurakin/Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 18:11