StoryEditorOCM
Svijetkruže snimke

Prvo Kina, a sada Nizozemska i Danska. ‘Sindrom bijelih pluća‘ opasno vreba, jesmo li na pragu nove pandemije?

Piše Vijesti SD
3. prosinca 2023. - 10:41

Porast respiratornih bolesti u Kini, posebno među djecom, navodno je preplavio gradske bolnice. Ujedno, nadležni apeliraju na građane da ne paničare i pozivaju na smirenost, a sve pripisuju valu oboljevanja koji je izbio nakon izolacije od pandemije koronavirusa. Međutim, društvenim mrežama kruže video snimke prepunih bolnica u Kini, sa stotinama ljudi koji nose zaštitne maske. Sada je stigla vijest da je sličan fenomen primijećen u bolnicama u Danskoj i Nizozemskoj, piše nova.rs.

Prema izvješćima državnih i drugih medija u Kini, mnogi bolnički odjeli su puni. Global Times je u utorak izvijestio da dječja bolnica u Pekingu prima do 9378 pacijenata dnevno i da je bila u punom kapacitetu posljednja dva mjeseca. Također je rečeno da su u proteklih sedam dana ambulante, pedijatrijske klinike i respiratorni odjeli u nekoliko bolnica u Pekingu bili prebukirani.

Fotografije i videozapisi na društvenim mrežama i državnim medijima prikazuju prepune čekaonice s krevetima duž hodnika u bolnici u Hebeiju. U jednom izvješću, roditelji u Jinanu kažu da je polovica učenika u razredu njihovog djeteta bolesna. Snimke učenika koji pišu zadaću u bolnici navodno su potaknule upozorenja lokalnih dužnosnika da škole ne bi trebale tjerati djecu da uče dok su bolesna. Jedan roditelj ispričao je medijima da je nastava u školi njegovog djeteta morala biti prekinuta zbog izostanka velikog broja djece.

image
Shutterstock

Prošlog je tjedna Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) rekla da prati porast "nedijagnosticirane upale pluća u dječjim bolnicama u Pekingu, Liaoningu i drugim mjestima u Kini".

Dostupni podaci upućuju na to da su stope oboljenja sličnih gripi više nego dvostruko veće u usporedbi s prethodnim godinama, ali vlasti porast broja slučajeva pripisuju početku prve sezone gripe otkako je ukinuta pandemija koronavirusa.

Na tiskovnoj konferenciji, nacionalno zdravstveno povjerenstvo pozvalo je lokalne vlasti da otvore više klinika za prehladu, produže radno vrijeme medicinskih ustanova i povećaju zalihe lijekova.

- Također podsjećamo sve da se pridržavaju mjera nošenja maski, često provjetravaju prostorije i peru ruke. Također potičemo ključne skupine poput starijih i mladih da se cijepe", rekao je šef imunizacije Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) Wang Huaqing.

Oni koji se mogu cijepiti trebaju se potruditi kako bi spriječili širenje zaraznih bolesti, rekao je.

Stručnjaci kažu da povećanje broja slučajeva nisu uzrokovali novi patogeni, već širenje bakterija kao što je Mycoplasma pneumoniae i uobičajenih patogena uključujući gripu, rinovirus, adenovirus i respiratorni sincicijski virus (RSV).

Kineske vlasti odgovorile su na zahtjev WHO-a za informacijama u roku od 24 sata, a zatim su objavile podatke za koje je WHO rekao da ukazuju na povećanje broja medicinskih konzultacija i bolničkih prijema djece zbog mycoplasma pneumonije od svibnja, te RSV-a, adenovirusa i virusa influence od listopada. Također je rečeno da se ne preporučuju ograničenja putovanja ili trgovine.

Vršiteljica dužnosti ravnateljice SZO-ovog Odjela za pripravnost i prevenciju epidemije i pandemije, Maria Van Kerhove, rekla je da je porast slučajeva bolesti u skladu s "onim s čime se većina zemalja suočavala prije godinu ili dvije".

Dansko zdravstvo kaže da je stopa mikoplazmalne pneumonije, bakterijske infekcije za koju su neki antibiotici beskorisni, dosegla razinu "epidemijske".

image
Shutterstock

Danski Statens Serum Institut (SSI) otkrio je da su se stope utrostručile u posljednjih pet tjedana i upozorio da će ove zime više djece biti zaraženo.

Sve ovo dolazi samo nekoliko dana nakon što je Nizozemska izvijestila o vlastitom alarmantnom porastu djece koja se bore s upalom pluća, sa sličnim izvješćima u Švedskoj.

Širenje slučajeva povećalo je strah da se europska epidemija širi kontinentom.

"Mycoplasma pneumoniae" ili "sindrom bijelih pluća" obično se manifestira kao blaga bolest slična gripi, s vrućicom, umorom, glavoboljom, grloboljom i dugotrajnim kašljem.

Slučajevi su najčešći kod djece od šest do 12 godina.

Stručnjaci su ovoj bolesti dali nadimak "atipična upala pluća" jer penicilin, uobičajeni antibiotik koji inače pomaže u borbi protiv bakterijskih infekcija, nema učinka, piše nova.rs.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 22:21