StoryEditorOCM
Svijetsve veći kaos

Prosvjedi protiv Hamasa na jugu Gaze: Militanti pucali na mladiće koji su došli po humanitarnu pomoć

Piše hina
24. prosinca 2023. - 22:21

Prosvjedi desetaka Palestinaca protiv islamističkog pokreta Hamas izbili su u nedjelju na jugu Gaze nakon što su militanti organizacije navodno otvorili vatru na skupinu mladih muškaraca koji su pokušali uzeti humanitarnu pomoć.

Očevici su rekli da su nastali neredi s desecima ljudi u gradu Rafah blizu egipatske granice u nedjelju.

Gomila je bila bijesna zbog izvješća o tome da su Hamasovi militanti pucali na ljude koji su pokušali uzeti humanitarnu pomoć bez autorizacije Hamasa. Jedan mladić je navodno ubijen, a drugi su ozlijeđeni.

Gnjevni prosvjednici su prema navodima zapalili policijsku postaju, kojom upravlja Hamas.

Humanitarna situacija u Pojasu Gaze sve je katastrofalnija usred izraelske blokade gusto naseljene priobalne enklave i višemjesečne vojne ofenzive.

Distribucija ograničenih potrepština u Gazi se u nekoliko navrata pretvorila u pljačku i kaos.

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda je izglasalo rezoluciju kojom poziva na povećanje humanitarne pomoći za Gazu, no Izrael ustraje u svom zahtjevu za nadgledanjem dostave pomoći radi sprečavanja krijumčarenja oružja.

Vlada u Tel Avivu istovremeno tvrdi da inspekcije ne ometaju dostavu pomoći te optužuje agencije UN-a za neuspjeh u njenoj distribuciji.

Dužnosnici Ujedinjenih naroda pak su rekli da ratni uvjeti i izraelski zračni napadi u velikoj mjeri otežavaju prijevoz i distribuciju dobara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
10. svibanj 2024 01:35