StoryEditor
Svijetstrašne brojke

Prošle je godine zbog vjere progonjeno 360 milijuna kršćana, ovo je za Kristove sljedbenike definitivno najopasnija zemlja svijeta

Piše Damir Šarac
21. siječnja 2022. - 22:58

Godišnji izvještaj organizacije Open Doors pokazuje drastičan porast progona kršćana u svim dijelovima svijeta: prošle je godine 360 milijuna kršćana u svijetu doživjelo pritiske, diskriminaciju i nasilje zbog vjere, što je za 20 milijuna više nego 2020. godine.

Prvi put se kao najopasnije mjesto za kršćane navodi Afganistan od dolaska talibana na vlast, a više od dvadeset godina na vrhu popisa je bila Sjeverna Koreja, koja je sada zauzela drugo mjesto.

Direktor austrijskog Open Doorsa, evangelički teolog Kurt Igler ističe kako su nakon pada Kabula svi kršćani u Afganistanu u životnoj opasnosti, talibani mogu identificirati sve koji su prešli na kršćanstvo.

– Kad ih nađu, za kršćanske muškarce to znači gotovo sigurnu smrt, dok žene i djevojke postaju "ratni plijen" i nasilno ih udaju za talibanske borce ili ih odmah siluju i otimaju. Većina kršćana skriva se po udaljenim selima ili je pobjegla iz Afganistana i živi u izbjegličkim kampovima u susjednim zemljama, gdje su također u opasnosti – kazao je Igler.

Jačanje ekstremista

Nakon pada ISIL-a u Siriji i Iraku trenutno jača protukršćanski ekstremizam u Nigeriji i drugim afričkim zemljama južno od Sahare, umrežavaju se radikalne islamističke skupine a nasilje prema kršćanima i umjerenim muslimanima jača. Stanje je alarmantno u Maliju, Nigeru, Burkini Faso, DR Kongu i Srednjoafričkoj Republici, upozoravaju iz Open Doorsa.

– Dok je prije deset godina ekstremni progon kršćana bio zabilježen samo u Sjevernoj Koreji danas se navodi čak 11 zemalja. Razloge vidimo u jačanju ekstremističkog islamizma, novoga rasta religijskoga nacionalizma, kao i totalnom nadzoru koji vlada u nekim zemljama. Među zemljama s najjačim progonom kršćana nakon Afganistana i Sjeverne Koreje su Somalija, Libija, Jemen i Eritreja, a slijede ih Nigerija, Pakistan, Iran i Indija.

Od listopada 2020. do rujna 2021. u svijetu je zbog vjere ubijeno 5898 kršćana, 1137 više nego godinu prije. Najviše je ubojstva počinjeno u supsaharskoj Africi, posebno u Nigeriji – 4650. Ukupni broj napadnutih crkava popeo se na 5110, uhićenja i zatvaranja kršćana veća su za 44 posto – navodi direktor Igler.

U Kini, koja se nalazi na 17. mjestu, slično kao u Vijetnamu ili Kubi – ograničavaju se sva područja svakidašnjega života – slobode govora, prakticiranje vjere, vjerske vođe obvezuje se na podržavanje režima, u vjerske prostore instalira se oprema za praćenje, onemogućavaju se biblijske aplikacije ili uopće pristup Bibliji.

U Indiji pak vlasti dopuštaju ili čak potiču nasilje prema kršćanima i drugim manjinama, kao i ciljane dezinformacije i propagandu u medijima i na društvenim mrežama.

Pandemija koronavirusa pogoršava stanje kršćana na više načina: na mnogim mjestima režimi ciljano koriste epidemiološke mjere protiv kršćana, pa su tako u Kataru ili u Alžiru kršćanska okupljanja ostala zabranjena i nakon "lockdowna", a u Kini se zatvaranje koristilo kao povod da se onemoguće božićna slavlja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. svibanj 2022 14:20