stdClass Object ( [id] => 1169899 [title] => Pročitajte tekst bivšeg američkog vojnika i financijskog stručnjaka o sukobu u Ukrajini: ‘SAD očajnički želi rat kako bi spriječio raspad svoje ekonomije i kraj dolara‘ [alias] => procitajte-tekst-bivseg-americkog-vojnika-i-financijskog-strucnjaka-o-sukobu-u-ukrajini-sad-ocajnicki-zeli-rat-kako-bi-sprijecio-raspad-svoje-ekonomije-i-kraj-dolara [catid] => 241 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Thomas J. Penn je američki državljanin koji već dugi niz godina živi u Njemačkoj. Bio je dočasnik pješaštva u američkoj vojsci. Studirao je financije i menadžment te ima veliko iskustvo na financijskim tržištima. Njegov tekst je pisan za RT portal:

Ostavimo po strani svu galamu koju Washington izbacuje u vezi s ljudskim pravima, demokracijom i suverenitetom, jer to su samo pitanja koja on koristi kao paravan i koja rutinski, kada je SAD u pitanju, zanemaruje kako bi ostvario svoje ciljeve. Što je to što Washington zapravo želi? Želi potaknuti ukrajinsko pitanje kako bi obuzdao Rusiju. Zašto želi obuzdati Rusiju? Pa, Washington svoju globalnu moć crpi kroz kontrolu nad američkim dolarom, također poznatim kao svjetska rezervna valuta. Ovaj poseban status omogućuje Washingtonu da gomila sulude deficite koji ni na koji način ne odražavaju pravu produktivnu sposobnost Amerike.

Američki dolar je bio potpuno dominantan kao valuta koja se koristila za međunarodnu trgovinu otkako je zamijenio funtu 1920-ih. Robe kao što su nafta, zlato, obični metali i poljoprivredni proizvodi imaju cijenu i plaćaju se u dolarima. To je stvorilo veliku svjetsku potražnju za zelenim novčanicama, dodajući veliki značaj njegovoj vrijednosti i stvorilo snažnu potražnju za američkom valutom. Sve to omogućuje američkoj saveznoj vladi da tiska trilijune dolara, posuđuje bez ograničenja i troši kao da nema sutra.

Dominacija dolara priuštila je Americi veliku globalnu moć, ali je sada ugrožena kao nikad prije jer Rusija, Kina i drugi ekonomski izazivaju SAD. Mnogi sada nastoje odbaciti svoju ovisnost o dolaru jer je Washington tijekom desetljeća nastavio zlorabiti svoj status izdavatelja svjetske pričuvne valute.

---

image
Ian Nolan/ AFP
---

Rusija i Kina drastično su smanjile korištenje dolara. U 2015. oko 90 posto njihovih bilateralnih transakcija obavljeno je u dolarima. No, od početka američko-kineskog trgovinskog rata, to je palo na 46 posto i dalje brzo opada. Čak su i američki saveznici i partneri, poput Turske i Indije, počeli trgovati u svojim nacionalnim valutama kada im to odgovara. Zemlje se pitaju zašto bi američke financijske institucije trebale služiti kao posrednici za međunarodno bankarstvo.

Peking aktivno potiče korištenje svoje valute, renminbija, u trgovinskim transakcijama, posebno u okviru svoje velike inicijative Pojas i put. S obzirom na to da se Kina oporavlja snažnije od drugih velikih gospodarstava od Covida-19, strani kapital također pritječe, dok Peking otvara svoja financijska tržišta.

Alexey Maslov, direktor Instituta za dalekoistočne studije pri Ruskoj akademiji znanosti, rekao je za Nikkei Asian Review da se rusko-kineska "dedolarizacija" približava "trenutku proboja" koji bi njihov odnos mogao podići na de-facto savez. Ova unija, i njena prijetnja nadmoći dolara, duboko zabrinjava Washington. "Trenutni sustav usmjeren na dolar ne može se nastaviti zauvijek", kaže Barry Eichengreen, profesor ekonomije i političkih znanosti na Kalifornijskom sveučilištu Berkeley. “Dolazi multipolarni međunarodni monetarni i financijski sustav, budući da Sjedinjene Države imaju sve manji udio u globalnoj ekonomiji.”

Stratezi Goldman Sachsa predvidjeli su da sada postoji "stvarna zabrinutost oko dugovječnosti američkog dolara kao rezervne valute", dok je milijarder, upravitelj američkih fondova Stanley Druckenmiller upozorio da bi dolar mogao prestati biti prevladavajuća globalna rezervna valuta u roku od 15 godina.

Ironično, američka sve veća upotreba strogih sankcija protiv zemalja koje joj se ne sviđaju, poput Kine i Rusije, potaknula je ovaj trend, jer zemlje traže nove načine financiranja trgovine, a da Washington nema mogućnost zaplijeniti njihov novac. "SAD kontinuiranim korištenjem sankcija počinje odsijecati nos u inat svom licu", rekla je Anuradha Chenoy, nekadašnja dekanica Škole za međunarodne studije Sveučilišta Jawaharlal Nehru u New Delhiju.

---

image
Xie Zhengyi/ AFP
---

O svemu tome sam detaljno raspravljao u članku za RT DE (Njemačka) u travnju 2021. pod naslovom Sjeverni tok 2 – pravi razlog odbijanja američke vlade:

“...Vladu Sjedinjenih Država, kao izdavatelja svjetske rezervne valute, zanima samo jedna stvar: širenje američkog dolara. Ova jedina činjenica je sve što treba shvatiti da bi se uistinu razumjela vanjska politika SAD-a. Što to znači u praksi? To znači da američka vlada, u dosluhu s Federalnim rezervama, ima mogućnost tiskati američki dolar po svojoj volji... i može izvesti svoju inflaciju u ostale nacije svijeta. Svaka nacija koja se želi baviti međunarodnom trgovinom, uključujući kupnju roba kao što su prirodni plin ili nafta, mora održavati ogromne rezerve u američkim dolarima kako bi omogućila svoje kupnje."

“Svijet, zapravo, djeluje kao spužva koja apsorbira američku inflaciju, dopuštajući američkoj vladi da gomila opscene deficite koji omogućavaju ogroman vojni proračun i obogaćuju vrlo mali dio američkog stanovništva na račun ne samo svjetskog stanovništva, nego i američke radničke klase. Što se tiče svake nacije koja se želi osloboditi američkog dolara, predobro znamo što im SAD sprema... Ovdje u priču uskače Ruska Federacija. Ako netko stvarno želi razumjeti zašto američki establišment mrzi Rusiju pod Vladimirom Putinom, sve što treba učiniti je razumjeti ulogu dolara u svijetu. Rusija je izravna prijetnja proliferaciji američkog dolara. Sa svoje strane, Ruska Federacija je postala prilično otporna tijekom posljednjih 20 godina i mnogo manje podložna bilo kakvom vanjskom pritisku ili utjecaju... Rusija je suverena nacija koju Sjedinjene Države ne zastrašuju."

“Sjedinjene Države ne mogu jednostavno pokrenuti vojni napad na Rusku Federaciju kao što su to učinili u Iraku i mnogim drugim zemljama koje su odbacile hegemoniju dolara. Rusija sada ima moć spriječiti bujanje američkog dolara. Da se vratimo na analogiju sa spužvom: Rusija smanjuje veličinu spužve. To američkoj vladi ostavlja sve manji i manji broj zemalja u koje može izvoziti dolarske inflacije. Što spužva postaje manja, vanjska politika SAD-a postaje sve očajnija, dok američki čelnici na sve načine pokušavaju sačuvati svoju vlast nad svjetskom moći…”

---

image
Sergey Guneev/ AFP
---

Svaka nacija koja se ne pridržava Washingtonskih edikta i odbija igrati igru ​​s dolarima susreće se s revolucijom u boji, državnim udarom, lažnom zastavom ili grubom vojnom silom. Washington zna da će se, ako sve više i više tih dolara koji se drže u stranim rezervama postane suvišno, vratiti u SAD kako bi tamo pojačali inflatorne pritiske. To je, na primjer, glavni razlog zašto je Washington tako žestoko protiv plinovoda Sjeverni tok 2: jer će Rusi i Nijemci zajedno odrediti mehanizam određivanja cijena, a ne Washington.

Nacije svijeta trebale bi imati suvereno pravo da biraju kojom valutom žele trgovati i ne biti prisiljene, suočene sa cijevi američkog oružja, koristiti američki dolar. To je pravi razlog zašto je Washington pakleno sklon uvlačenju ruskih snaga u Ukrajinu. Washington mora pokušati, na bilo koji mogući način, obuzdati Rusiju, a zatim je pokušati natjerati na pokoravanje, odnosno potpuno prihvaćanje hegemonije američkog dolara nad njom.

No, nakon desetljeća zlouporabe, trenutni monetarni sustav koji se temelji na dolarima je ostao bez goriva. Kamatne stope su umjetno izmanipulirane na nulu, zapadne središnje banke monetiziraju dug putem kvantitativnog popuštanja šokantnim tempom, a potrošačke cijene vrtoglavo rastu kao funkcija napuhavanja monetarne baze.

Washington će nastaviti činiti sve što je potrebno za nastavak nadmoći dolara, uključujući korištenje Ukrajine i ukrajinskog naroda kao topovskog mesa u svojim naporima da isprovocira Rusiju i nametne joj hegemoniju dolara. Amerika želi dodatno izolirati Rusiju od Zapada slikajući je kao nasilnog agresora. Uvjeren sam da Vladimir Putin neće biti namamljen.

Kolumna je prenesena s portala Russia Today.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => navija za rusiju [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => navija za rusiju 2 0 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-02-22 18:21:25 [created_by] => 3268 [created_by_alias] => PSD [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-02-22 19:17:02 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2022-02-22 19:17:02 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 1 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 25936 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 241 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Europe i svijeta. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, politika, europa, svijet [secure] => 0 [page_title] => Svijet [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/02\/22\/21034000.jpg","\/images\/slike\/2022\/02\/22\/21033998.jpg","\/images\/slike\/2022\/02\/22\/21034002.jpg","\/images\/slike\/2022\/02\/22\/21034004.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Christian Zachariasen\/ AFP","Sergey Guneev\/ AFP","Xie Zhengyi\/ AFP","Ian Nolan\/ AFP"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1023x762","hd_21034000_1920.jpg":"1920x1080","k_21034000_1280.jpg":"1280x1280","k_21034000_1024.jpg":"1024x1024","k_21034000_640.jpg":"640x640","k_21034000_480.jpg":"480x480","k_21034000_340.jpg":"340x340","k_21034000_220.jpg":"220x220","o_21034000_1280.jpg":"1280x953","o_21034000_1024.jpg":"1024x762","o_21034000_640.jpg":"640x476","o_21034000_480.jpg":"480x357","o_21034000_340.jpg":"340x253","o_21034000_220.jpg":"220x163","h_21034000_1280.jpg":"1280x854","h_21034000_1024.jpg":"1024x683","h_21034000_640.jpg":"640x427","h_21034000_480.jpg":"480x320","h_21034000_340.jpg":"340x227","h_21034000_220.jpg":"220x147","pp_21034000_1280.jpg":"1006x1280","pp_21034000_1024.jpg":"805x1024","pp_21034000_640.jpg":"503x640","pp_21034000_480.jpg":"377x480","pp_21034000_340.jpg":"267x340","pp_21034000_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1024x676","hd_21033998_1920.jpg":"1920x1080","k_21033998_1280.jpg":"1280x1280","k_21033998_1024.jpg":"1024x1024","k_21033998_640.jpg":"640x640","k_21033998_480.jpg":"480x480","k_21033998_340.jpg":"340x340","k_21033998_220.jpg":"220x220","o_21033998_1280.jpg":"1280x845","o_21033998_1024.jpg":"1024x676","o_21033998_640.jpg":"640x422","o_21033998_480.jpg":"480x316","o_21033998_340.jpg":"340x224","o_21033998_220.jpg":"220x145","h_21033998_1280.jpg":"1280x854","h_21033998_1024.jpg":"1024x683","h_21033998_640.jpg":"640x427","h_21033998_480.jpg":"480x320","h_21033998_340.jpg":"340x227","h_21033998_220.jpg":"220x147","pp_21033998_1280.jpg":"1006x1280","pp_21033998_1024.jpg":"805x1024","pp_21033998_640.jpg":"503x640","pp_21033998_480.jpg":"377x480","pp_21033998_340.jpg":"267x340","pp_21033998_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1024x648","hd_21034002_1920.jpg":"1920x1080","k_21034002_1280.jpg":"1280x1280","k_21034002_1024.jpg":"1024x1024","k_21034002_640.jpg":"640x640","k_21034002_480.jpg":"480x480","k_21034002_340.jpg":"340x340","k_21034002_220.jpg":"220x220","o_21034002_1280.jpg":"1280x810","o_21034002_1024.jpg":"1024x648","o_21034002_640.jpg":"640x405","o_21034002_480.jpg":"480x303","o_21034002_340.jpg":"340x215","o_21034002_220.jpg":"220x139","h_21034002_1280.jpg":"1280x854","h_21034002_1024.jpg":"1024x683","h_21034002_640.jpg":"640x427","h_21034002_480.jpg":"480x320","h_21034002_340.jpg":"340x227","h_21034002_220.jpg":"220x147","pp_21034002_1280.jpg":"1006x1280","pp_21034002_1024.jpg":"805x1024","pp_21034002_640.jpg":"503x640","pp_21034002_480.jpg":"377x480","pp_21034002_340.jpg":"267x340","pp_21034002_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1024x682","hd_21034004_1920.jpg":"1920x1080","k_21034004_1280.jpg":"1280x1280","k_21034004_1024.jpg":"1024x1024","k_21034004_640.jpg":"640x640","k_21034004_480.jpg":"480x480","k_21034004_340.jpg":"340x340","k_21034004_220.jpg":"220x220","o_21034004_1280.jpg":"1280x852","o_21034004_1024.jpg":"1024x682","o_21034004_640.jpg":"640x426","o_21034004_480.jpg":"480x319","o_21034004_340.jpg":"340x226","o_21034004_220.jpg":"220x146","h_21034004_1280.jpg":"1280x854","h_21034004_1024.jpg":"1024x683","h_21034004_640.jpg":"640x427","h_21034004_480.jpg":"480x320","h_21034004_340.jpg":"340x227","h_21034004_220.jpg":"220x147","pp_21034004_1280.jpg":"1006x1280","pp_21034004_1024.jpg":"805x1024","pp_21034004_640.jpg":"503x640","pp_21034004_480.jpg":"377x480","pp_21034004_340.jpg":"267x340","pp_21034004_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 204 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 241 [name] => Svijet [alias] => svijet [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 2 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 14905265 Threads: 3 Questions: 3141142566 Slow queries: 7003054 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 234794240 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 49 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/svijet ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 241 [name] => Svijet [alias] => svijet [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/svijet ) ) [link] => /vijesti/svijet/procitajte-tekst-bivseg-americkog-vojnika-i-financijskog-strucnjaka-o-sukobu-u-ukrajini-sad-ocajnicki-zeli-rat-kako-bi-sprijecio-raspad-svoje-ekonomije-i-kraj-dolara-1169899 [printLink] => /vijesti/svijet/procitajte-tekst-bivseg-americkog-vojnika-i-financijskog-strucnjaka-o-sukobu-u-ukrajini-sad-ocajnicki-zeli-rat-kako-bi-sprijecio-raspad-svoje-ekonomije-i-kraj-dolara-1169899?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 355771 [name] => SAD [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => sad [link] => /tag/sad ) [1] => stdClass Object ( [id] => 233756 [name] => rusija [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => rusija [link] => /tag/rusija ) [2] => stdClass Object ( [id] => 439881 [name] => Ukrajina [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => ukrajina [link] => /tag/ukrajina ) [3] => stdClass Object ( [id] => 303396 [name] => putin [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => putin [link] => /tag/putin ) [4] => stdClass Object ( [id] => 344269 [name] => rat [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => rat [link] => /tag/rat ) [5] => stdClass Object ( [id] => 214393 [name] => dolar [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => dolar [link] => /tag/dolar ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => navija za rusiju [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Pročitajte tekst bivšeg američkog vojnika i financijskog stručnjaka o sukobu u Ukrajini: ‘SAD očajnički želi rat kako bi spriječio raspad svoje ekonomije i kraj dolara‘ [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3268 [name] => Marin Prvan [username] => marin.prvan [email] => marin.prvan@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$GWP8zzSH5rRjqEKZ6l0whejihuAKy0ZdB67mN/zV1/QEkeFRrDAri [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/marin-prvan-3268 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1782 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/12c390f42fccf3621d7c6741bc019c02?s=100&default=https%3A%2F%2Ff05.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/22/21034000.jpg [galleryCount] => 4 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Christian Zachariasen/ AFP [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/22/21034000.jpg [title] => Christian Zachariasen/ AFP ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/22/21033998.jpg [title] => Sergey Guneev/ AFP ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/22/21034002.jpg [title] => Xie Zhengyi/ AFP ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/22/21034004.jpg [title] => Ian Nolan/ AFP ) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Thomas J. Penn je američki državljanin koji već dugi niz godina živi u Njemačkoj. Bio je dočasnik pješaštva u američkoj vojsci. Studirao je financije i menadžment te ima veliko iskustvo na financijskim tržištima. Njegov tekst je pisan za RT portal:

Ostavimo po strani svu galamu koju Washington izbacuje u vezi s ljudskim pravima, demokracijom i suverenitetom, jer to su samo pitanja koja on koristi kao paravan i koja rutinski, kada je SAD u pitanju, zanemaruje kako bi ostvario svoje ciljeve. Što je to što Washington zapravo želi? Želi potaknuti ukrajinsko pitanje kako bi obuzdao Rusiju. Zašto želi obuzdati Rusiju? Pa, Washington svoju globalnu moć crpi kroz kontrolu nad američkim dolarom, također poznatim kao svjetska rezervna valuta. Ovaj poseban status omogućuje Washingtonu da gomila sulude deficite koji ni na koji način ne odražavaju pravu produktivnu sposobnost Amerike.

Američki dolar je bio potpuno dominantan kao valuta koja se koristila za međunarodnu trgovinu otkako je zamijenio funtu 1920-ih. Robe kao što su nafta, zlato, obični metali i poljoprivredni proizvodi imaju cijenu i plaćaju se u dolarima. To je stvorilo veliku svjetsku potražnju za zelenim novčanicama, dodajući veliki značaj njegovoj vrijednosti i stvorilo snažnu potražnju za američkom valutom. Sve to omogućuje američkoj saveznoj vladi da tiska trilijune dolara, posuđuje bez ograničenja i troši kao da nema sutra.

Dominacija dolara priuštila je Americi veliku globalnu moć, ali je sada ugrožena kao nikad prije jer Rusija, Kina i drugi ekonomski izazivaju SAD. Mnogi sada nastoje odbaciti svoju ovisnost o dolaru jer je Washington tijekom desetljeća nastavio zlorabiti svoj status izdavatelja svjetske pričuvne valute.

---

image
Ian Nolan/ AFP
---

Rusija i Kina drastično su smanjile korištenje dolara. U 2015. oko 90 posto njihovih bilateralnih transakcija obavljeno je u dolarima. No, od početka američko-kineskog trgovinskog rata, to je palo na 46 posto i dalje brzo opada. Čak su i američki saveznici i partneri, poput Turske i Indije, počeli trgovati u svojim nacionalnim valutama kada im to odgovara. Zemlje se pitaju zašto bi američke financijske institucije trebale služiti kao posrednici za međunarodno bankarstvo.

Peking aktivno potiče korištenje svoje valute, renminbija, u trgovinskim transakcijama, posebno u okviru svoje velike inicijative Pojas i put. S obzirom na to da se Kina oporavlja snažnije od drugih velikih gospodarstava od Covida-19, strani kapital također pritječe, dok Peking otvara svoja financijska tržišta.

Alexey Maslov, direktor Instituta za dalekoistočne studije pri Ruskoj akademiji znanosti, rekao je za Nikkei Asian Review da se rusko-kineska "dedolarizacija" približava "trenutku proboja" koji bi njihov odnos mogao podići na de-facto savez. Ova unija, i njena prijetnja nadmoći dolara, duboko zabrinjava Washington. "Trenutni sustav usmjeren na dolar ne može se nastaviti zauvijek", kaže Barry Eichengreen, profesor ekonomije i političkih znanosti na Kalifornijskom sveučilištu Berkeley. “Dolazi multipolarni međunarodni monetarni i financijski sustav, budući da Sjedinjene Države imaju sve manji udio u globalnoj ekonomiji.”

Stratezi Goldman Sachsa predvidjeli su da sada postoji "stvarna zabrinutost oko dugovječnosti američkog dolara kao rezervne valute", dok je milijarder, upravitelj američkih fondova Stanley Druckenmiller upozorio da bi dolar mogao prestati biti prevladavajuća globalna rezervna valuta u roku od 15 godina.

Ironično, američka sve veća upotreba strogih sankcija protiv zemalja koje joj se ne sviđaju, poput Kine i Rusije, potaknula je ovaj trend, jer zemlje traže nove načine financiranja trgovine, a da Washington nema mogućnost zaplijeniti njihov novac. "SAD kontinuiranim korištenjem sankcija počinje odsijecati nos u inat svom licu", rekla je Anuradha Chenoy, nekadašnja dekanica Škole za međunarodne studije Sveučilišta Jawaharlal Nehru u New Delhiju.

---

image
Xie Zhengyi/ AFP
---

O svemu tome sam detaljno raspravljao u članku za RT DE (Njemačka) u travnju 2021. pod naslovom Sjeverni tok 2 – pravi razlog odbijanja američke vlade:

“...Vladu Sjedinjenih Država, kao izdavatelja svjetske rezervne valute, zanima samo jedna stvar: širenje američkog dolara. Ova jedina činjenica je sve što treba shvatiti da bi se uistinu razumjela vanjska politika SAD-a. Što to znači u praksi? To znači da američka vlada, u dosluhu s Federalnim rezervama, ima mogućnost tiskati američki dolar po svojoj volji... i može izvesti svoju inflaciju u ostale nacije svijeta. Svaka nacija koja se želi baviti međunarodnom trgovinom, uključujući kupnju roba kao što su prirodni plin ili nafta, mora održavati ogromne rezerve u američkim dolarima kako bi omogućila svoje kupnje."

“Svijet, zapravo, djeluje kao spužva koja apsorbira američku inflaciju, dopuštajući američkoj vladi da gomila opscene deficite koji omogućavaju ogroman vojni proračun i obogaćuju vrlo mali dio američkog stanovništva na račun ne samo svjetskog stanovništva, nego i američke radničke klase. Što se tiče svake nacije koja se želi osloboditi američkog dolara, predobro znamo što im SAD sprema... Ovdje u priču uskače Ruska Federacija. Ako netko stvarno želi razumjeti zašto američki establišment mrzi Rusiju pod Vladimirom Putinom, sve što treba učiniti je razumjeti ulogu dolara u svijetu. Rusija je izravna prijetnja proliferaciji američkog dolara. Sa svoje strane, Ruska Federacija je postala prilično otporna tijekom posljednjih 20 godina i mnogo manje podložna bilo kakvom vanjskom pritisku ili utjecaju... Rusija je suverena nacija koju Sjedinjene Države ne zastrašuju."

“Sjedinjene Države ne mogu jednostavno pokrenuti vojni napad na Rusku Federaciju kao što su to učinili u Iraku i mnogim drugim zemljama koje su odbacile hegemoniju dolara. Rusija sada ima moć spriječiti bujanje američkog dolara. Da se vratimo na analogiju sa spužvom: Rusija smanjuje veličinu spužve. To američkoj vladi ostavlja sve manji i manji broj zemalja u koje može izvoziti dolarske inflacije. Što spužva postaje manja, vanjska politika SAD-a postaje sve očajnija, dok američki čelnici na sve načine pokušavaju sačuvati svoju vlast nad svjetskom moći…”

---

image
Sergey Guneev/ AFP
---

Svaka nacija koja se ne pridržava Washingtonskih edikta i odbija igrati igru ​​s dolarima susreće se s revolucijom u boji, državnim udarom, lažnom zastavom ili grubom vojnom silom. Washington zna da će se, ako sve više i više tih dolara koji se drže u stranim rezervama postane suvišno, vratiti u SAD kako bi tamo pojačali inflatorne pritiske. To je, na primjer, glavni razlog zašto je Washington tako žestoko protiv plinovoda Sjeverni tok 2: jer će Rusi i Nijemci zajedno odrediti mehanizam određivanja cijena, a ne Washington.

Nacije svijeta trebale bi imati suvereno pravo da biraju kojom valutom žele trgovati i ne biti prisiljene, suočene sa cijevi američkog oružja, koristiti američki dolar. To je pravi razlog zašto je Washington pakleno sklon uvlačenju ruskih snaga u Ukrajinu. Washington mora pokušati, na bilo koji mogući način, obuzdati Rusiju, a zatim je pokušati natjerati na pokoravanje, odnosno potpuno prihvaćanje hegemonije američkog dolara nad njom.

No, nakon desetljeća zlouporabe, trenutni monetarni sustav koji se temelji na dolarima je ostao bez goriva. Kamatne stope su umjetno izmanipulirane na nulu, zapadne središnje banke monetiziraju dug putem kvantitativnog popuštanja šokantnim tempom, a potrošačke cijene vrtoglavo rastu kao funkcija napuhavanja monetarne baze.

Washington će nastaviti činiti sve što je potrebno za nastavak nadmoći dolara, uključujući korištenje Ukrajine i ukrajinskog naroda kao topovskog mesa u svojim naporima da isprovocira Rusiju i nametne joj hegemoniju dolara. Amerika želi dodatno izolirati Rusiju od Zapada slikajući je kao nasilnog agresora. Uvjeren sam da Vladimir Putin neće biti namamljen.

Kolumna je prenesena s portala Russia Today.

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Christian Zachariasen/ AFP Sergey Guneev/ AFP Xie Zhengyi/ AFP Ian Nolan/ AFP
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/svijet/procitajte-tekst-bivseg-americkog-vojnika-i-financijskog-strucnjaka-o-sukobu-u-ukrajini-sad-ocajnicki-zeli-rat-kako-bi-sprijecio-raspad-svoje-ekonomije-i-kraj-dolara-1169899 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=669c0406929e154443d74f357c171b52c2b52f35 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Pro%C4%8Ditajte+tekst+biv%C5%A1eg+ameri%C4%8Dkog+vojnika+i+financijskog+stru%C4%8Dnjaka+o+sukobu+u+Ukrajini%3A+%E2%80%98SAD+o%C4%8Dajni%C4%8Dki+%C5%BEeli+rat+kako+bi+sprije%C4%8Dio+raspad+svoje+ekonomije+i+kraj+dolara%E2%80%98&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Fprocitajte-tekst-bivseg-americkog-vojnika-i-financijskog-strucnjaka-o-sukobu-u-ukrajini-sad-ocajnicki-zeli-rat-kako-bi-sprijecio-raspad-svoje-ekonomije-i-kraj-dolara-1169899 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Fprocitajte-tekst-bivseg-americkog-vojnika-i-financijskog-strucnjaka-o-sukobu-u-ukrajini-sad-ocajnicki-zeli-rat-kako-bi-sprijecio-raspad-svoje-ekonomije-i-kraj-dolara-1169899 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => navija za rusiju [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
Svijetnavija za rusiju

Pročitajte tekst bivšeg američkog vojnika i financijskog stručnjaka o sukobu u Ukrajini: ‘SAD očajnički želi rat kako bi spriječio raspad svoje ekonomije i kraj dolara‘

Piše PSD
22. veljače 2022. - 20:17

Thomas J. Penn je američki državljanin koji već dugi niz godina živi u Njemačkoj. Bio je dočasnik pješaštva u američkoj vojsci. Studirao je financije i menadžment te ima veliko iskustvo na financijskim tržištima. Njegov tekst je pisan za RT portal:

Ostavimo po strani svu galamu koju Washington izbacuje u vezi s ljudskim pravima, demokracijom i suverenitetom, jer to su samo pitanja koja on koristi kao paravan i koja rutinski, kada je SAD u pitanju, zanemaruje kako bi ostvario svoje ciljeve. Što je to što Washington zapravo želi? Želi potaknuti ukrajinsko pitanje kako bi obuzdao Rusiju. Zašto želi obuzdati Rusiju? Pa, Washington svoju globalnu moć crpi kroz kontrolu nad američkim dolarom, također poznatim kao svjetska rezervna valuta. Ovaj poseban status omogućuje...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. svibanj 2024 23:32