stdClass Object ( [id] => 1304899 [title] => Povijest nas uči: Nije Putin slučajno spominjao ‘Veliku smutnju‘, građanski rat u Rusiji je realna mogućnost [alias] => povijest-nas-uci-nije-putin-slucajno-spominjao-veliku-smutnju-gradanski-rat-u-rusiji-je-realna-mogucnost [catid] => 241 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Autor ovih redaka je u ožujku 2022. i u svibnju 2023. javno predvidio mogućnost građanskog rat u Rusiji jer povijesna literatura i stoljetno iskustvo ove zemlje potvrđuje da je takvo nešto zaista realna mogućnost.

Tu mogućnost je nedavno potvrdio i sam ruski predsjednik Vladimir Putin suočen s kratkotrajnom pobunom vođe plaćeničke vojne skupine Wagner Jevgenija Prigožina. S Putinom se slaže i glavni ukrajinski vojni obavještajac Kyrylo Budanov, koji je prošli tjedan izjavio kako su građanski rat i raspad Rusije vrlo izgledni i kako bi to jako pomoglo Ukrajini u njezinoj protuofenzivi za oslobođenje juga zemlje, uključujući i Krim.

Detaljnu, znanstvenu analizu sve izglednijega građanskog rata u Rusiji nekidan je objavio prestižni vanjsko-politički časopis Foreign Affairs, koji je posegnuo za primjerom iz "doba velike smutnje" s kraja 16. i početka 17. stoljeća.

U čitavoj stvari je ključno što je ruski predsjednik Vladimir Putin otvoreno priznao da se boji ponavljanja revolucionarnih prevrata iz 1917. koji su doveli do raspada Rusije.

Suočen s pobunom vođe plaćeničke skupine Wagner, ruski predsjednik je 24. lipnja u obraćanju javnosti poručio kako Rusiji prijeti građanski rat sličan onome koji su donijele revolucije iz 1917. godine.

"Intrige, svađe i politička prepucavanja pretvorili su se u veliki nered, koji je rezultirao uništenjem vojske, slomom države, golemim teritorijalnim gubicima, što je na koncu dovelo do tragedije građanskoga rata", poručio je Putin, podsjećajući publiku na uzroke i posljedice građanskog rata koji je vođen od 1918. do 1921. godine.

Prema Putinovim riječima, najgore je što su u svemu profitirali "razni politički pustolovi i razne strane snage koje su trgale Rusiju". S obzirom na to da su se u ondašnji građanski rat u Rusiji vojno umiješali Velika Britanija, Amerika, Poljska i Japan, koje službeni Kremlj danas smatra neprijateljima Rusije, jasno je zbog čega je Putin ruskoj publici poručio kako će zaštititi rusku državnost od svih prijetnji, unutarnjih ili vanjskih.

---

image

Pobjeda će biti naša - piše na plakatu. Tko više u to vjeruje u Rusiji...

Afp
---

Prema mišljenju Budanova, nedavni pokušaj prevrata mogao je rascijepiti Rusiju na dva dijela jer je politički vrh u Kremlju bio spreman pobjeći u Sankt Peterburg. U takvoj situaciji ruska je javnost mogla vidjeti prazan Kremlj, što je moglo značiti stvaranje prevratničke vlade u Moskvi koja bi se sukobljavala s izbjegličkom vladom u Sankt Peterburgu, ali i s vladama u nekim drugim područjima koja su mogla početi djelovati samostalno.

Iako su Vladimir Putin i Jevgenij Prigožin postigli kompromis koji je spriječio raspad zemlje, opasnost od novog unutarnjeg sukoba i dalje je prisutna, jer je dosadašnji imidž Vladimira Putina kao čvrstog i neupitnog vladara u znatnoj mjeri potkopan. Iza ovih riječi krije se vrlo stara i vrlo važna povijesna tradicija po kojoj ruski vladar mora biti "grozan" i "tišajši".

Poznavanje ruskog povijesno-političkog nasljeđa važno je za razumijevanje postupanja predsjednika Vladimira Putina, ali i razumijevanje Rusa koji svoje vladare gledaju na način koji je identičan od 16. stoljeća i doba vladavine cara Ivana Groznog.

Naime, Ivan je u ruskoj povijesti ostao zapamćen po tome što je progonio i ubijao političke moćnike, ali i sve ostale za koje je smatrao da ugrožavaju njegovu vlast. Po njegovu nalogu zloglasna carska vojno-policijska garda pod imenom opričniki je obavljala čak i masovne likvidacije. Najpoznatija takva likvidacija izvedena je u gradu Novgorodu, smještenom sjeverozapadno od Moskve, gdje je car Ivan osobno sudjelovao u razaranju grada i smaknuću nekoliko tisuća njegovih stanovnika.

U Ivanovo vrijeme njegova krvava odlučnost se smatrala potrebnom za obuzdavanje moćnih prinčevskih i velikaških obitelji koje su mogle ugroziti jedinstvo Rusije.

Zato je surovi carski despotizam bio neophodan. Smatralo se da vladara može sputati samo bog koji je caru, koji je morao čuvati državu, Crkvu i vjeru te se brinuti za spasenje svojih podanika na onom svijetu, dao pravo da bude grozan, odnosno silan, neumoljiv i okrutan. Krajnji politički cilj ovakvog sustava je bio dati vladaru slobodne ruke da nemilosrdno kazni sve vrste grješnika te da izaziva strahopoštovanje, i kod kuće i u inozemstvu.

---

image

Sve će se ovo Moskvi vratiti - spominik u čast 501 pobijenog civila u Buči, sjeverno od Kijeva, mjestu gdje su Putinovi zločinici počinili masakr

Afp
---

Istovremeno Ivan Grozni je iza sebe ostavio tradiciju po kojoj ruski car mora biti bogobojazan predstavljajući tako drugu važnu karakteristiku ruskog vladara poznatu pod imenom tišajši, što će reći blaga i očinska figura koja štiti narod.

Kad se zna sve ovo, jasno je da Vladimir Putin nakon pobune Jevgenija Prigožina više nije grozni, odnosno jaki vladar kojeg se boje svi, i u Rusiji i u inozemstvu. Istovremeno, Putin više nije i tišajši jer je objavom djelomične mobilizacije u rujnu prošle godine na ruske građane svalio teret rata u Ukrajini, što se pokazalo vrlo nepopularnim.

Zato se postavlja pitanje je li realistično u Rusiji očekivati građanski rat koji bi mogao sličiti na doba krajem 16. i početkom 17. stoljeća koje je ostalo zapamćeno kao "smuta", odnosno "vrijeme smutnje" kada se pod pritiskom unutarnjih nereda i vanjskih opasnosti Rusija raspala.

Foreign Affairs je u nedavnoj analizi odbacio Putinov strah od ponavljanja 1917., jer na političkoj pozornici Rusije više nema tadašnjih europski usmjerenih liberala i idealističnih ljevičarskih revolucionara koji su bili pokretačka snaga revolucionarnih događaja 1917. godine. Umjesto toga, Rusijom danas vlada oslabljeni predsjednik-car i grabežljiva vojno-policijska i politička elita, vrlo slična onoj krajem 16. i početkom 17. stoljeća.

"Vrijeme smutnje" je započelo nakon smrti Ivana IV. Groznog 1584. čiji su zakoniti nasljednici vrlo brzo stradali u dvorskim zavjerama.

Godine 1595. carem je postao sposobni Boris Godunov koji nije bio iz carske obitelji, pa mu je nedostajala važna političko-vjerska aura božjeg poslanika na zemlji. Uz to, Godunov se suočio s "lažnim Dimitrijem" koji je bio raspušteni pravoslavni redovnik Griška Otrepjev, koji je vrlo uspješno "prodao" političku priču kako je čudom preživjeli sin cara Ivana Groznog te stoga ima pravo nositi carsku krunu kao božji namjesnik na zemlji. Ovaj varalica je uz pomoć vojske Poljsko-Litavske Unije, koja je onda bila europska velesila, osvojio Kremlj i proglasio se carem.

---

image

Koliko će još biti na vlasti...

Shutterstock
---

No čitava ova priča je završila tragičnim pokoljem u kojem su Moskovljani ubili i rastrgali "lažnog Dimitrija", njegovu poljsku vojnu pratnju i mnoge njegove ruske pristalice. Tijela ubijenih zatim su spalili i ispalili iz topa prema Poljskoj, najavljujući tako buduće krvave rusko-poljske odnose.

Da stvar bude gora, u Rusiji je izbio sukob između pripadnika stare i nove feudalne elite oko političkog utjecaja na dvoru i u zemlji. Čitavu je situaciju početkom 17. stoljeća pogoršala glad koja je pogodila Rusiju, zbog čega su uslijedile masovne seljačke bune.

Usporedo s užasom građanskoga rata Rusija se suočila s vanjskim neprijateljima, Šveđanima na sjeveru, Krimskim Kanatom i Osmanskim Carstvom na jugu i moćnom Poljsko-Litavskom Unijom na zapadu.

U ovakvoj situaciji uslijedila su dva vala masovnih mobilizacija koje su bile popraćene vjerskim i patriotskim zanosom, koji je rezultirao protjerivanjem poljsko-litavskih snaga iz Moskve. Godine 1613. na velikom državnom saboru za cara je izabran Mihail Romanov čija je obitelj Rusijom vladala sve do rušenja monarhije 1917. godine.

Iako je današnja Rusija globalna nuklearna velesila, Foreign Affairs ističe kako je organizacija vlasti i moći u Rusiji još uvijek slična kao u "doba velike smutnje" koje bi se moglo ponoviti u budućnosti. Ključ svega je činjenica da je neocarizam predsjednika Vladimira Putina Rusiju politički udaljio od Europe i vratio na njezine drevne političke postavke iz 16. i 17. stoljeća.

U takvome političkome sklopu predsjednik Vladimir Putin sve više podsjeća na Ivana IV. Groznog koji je pred kraj vladavine bio izolirani starac, s jedne strane okružen podložnim patrijarhom Ruske pravoslavne crkve, a s druge strane prevrtljivim dvorjanima u čiju odanost ne može biti siguran. Zato će se ruska politička budućnost vjerojatno odigrati po starom scenariju iz 16. i 17. stoljeća kada su se osvajanju carske vlasti, osim spomenutog "lažnog Dimitrija" približila i dvojica pustolova. Jedan je bio lažljivi i koristoljubivi dvorjanin Vasilij Šuitski, a drugi je bio pobunjenik i bivši robijaš Ivan Bolotnikov.

---

image

Ukrajinci polako vraćaju svoj teritorij

Afp
---

Potonji je u kolovozu 1606. krenuo prema Moskvi sa na brzinu skupljenom vojskom, obećavajući kako će pobiti feudalnu političku elitu i na prijestolje dovesti "narodnoga cara" koji će vladati pravedno. Kada je pretrpio poraz od carskih trupa, prvo je za osvetu oslijepljen, a zatim udavljen. Svaka sličnost ove dvojice s Jevgenijem Prigožinom nije ni malo slučajna, isto kao što nije slučajno što je dio vojno-političke elite i dio naroda šutke gledao nedavni pohod prema Moskvi. Također, nije slučajno što je Putin u svome govoru od 24. lipnja uporabio riječ "smuta" upozoravajući obične Ruse da im ponavljanje "velike smutnje" iz 17. stoljeća neće donijeti ništa dobro.

Istovremeno mogućnost ponavljanje davnog scenarija "velike smutnje" na Zapadu izaziva strah, jer bi se u tom slučaju ruski nuklearni arsenal mogao naći u rukama nekog novog pustolova sličnog Jevgeniju Prigožinu ili Ivanu Bolotnikovu.

Pred našim očima će se, vjerojatno, odigrati nova varijanta ruske "velike smutnje" čije je moguće posljedice u ovom trenutku nemoguće predvidjeti.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => SVE BLIŽE KRAJU [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => SVE BLIŽE KRAJU 2 0 9441 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-07-04 14:23:01 [created_by] => 3249 [created_by_alias] => Tihomir Rajčić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-07-08 20:20:48 [modified_by] => 3249 [publish_up] => 2023-07-08 19:39:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 241 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Europe i svijeta. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, politika, europa, svijet [secure] => 0 [page_title] => Svijet [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Povijest nas uči: Nije Putin slučajno spominjao "Veliku smutnju", građanski rat u Rusiji je realna mogućnost [metakey] => građanski rat, ivan grozni, vladimir putin, Prigožinova pobuna, Velika smutnja, Raspad zemlje [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/07\/04\/25212737.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/04\/24502325.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/04\/25205636.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/04\/25201056.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/04\/25195559.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Afp","Afp","Afp","Shutterstock","Afp"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Vladimir Putin s Raisat Akipovom, 8-godi\u0161njom djevoj\u010dicom, za posjeta Dagestanu. Putin se poku\u0161ava predstaviti \u010dovjekom iz naroda. Ne\u0107e i\u0107i....<\/p>","

Pobjeda \u0107e biti na\u0161a - pi\u0161e na plakatu. Tko vi\u0161e u to vjeruje u Rusiji...<\/p>","

Sve \u0107e se ovo Moskvi vratiti - spominik u \u010dast 501 pobijenog civila u Bu\u010di, sjeverno od Kijeva, mjestu gdje su Putinovi zlo\u010dinici po\u010dinili masakr<\/p>","

Koliko \u0107e jo\u0161 biti na vlasti...<\/p>","

Ukrajinci polako vra\u0107aju svoj teritorij<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1278","hd_25212737_1920.jpg":"1920x1080","k_25212737_1280.jpg":"1280x1280","k_25212737_1024.jpg":"1024x1024","k_25212737_640.jpg":"640x640","k_25212737_480.jpg":"480x480","k_25212737_340.jpg":"340x340","k_25212737_220.jpg":"220x220","o_25212737_1280.jpg":"1280x852","o_25212737_1024.jpg":"1024x681","o_25212737_640.jpg":"640x426","o_25212737_480.jpg":"480x319","o_25212737_340.jpg":"340x226","o_25212737_220.jpg":"220x146","h_25212737_1280.jpg":"1280x854","h_25212737_1024.jpg":"1024x683","h_25212737_640.jpg":"640x427","h_25212737_480.jpg":"480x320","h_25212737_340.jpg":"340x227","h_25212737_220.jpg":"220x147","pp_25212737_1280.jpg":"1280x1628","pp_25212737_1024.jpg":"1024x1303","pp_25212737_640.jpg":"640x814","pp_25212737_480.jpg":"480x611","pp_25212737_340.jpg":"340x432","pp_25212737_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24502325_1920.jpg":"1920x1080","k_24502325_1280.jpg":"1280x1280","k_24502325_1024.jpg":"1024x1024","k_24502325_640.jpg":"640x640","k_24502325_480.jpg":"480x480","k_24502325_340.jpg":"340x340","k_24502325_220.jpg":"220x220","o_24502325_1280.jpg":"1280x853","o_24502325_1024.jpg":"1024x682","o_24502325_640.jpg":"640x426","o_24502325_480.jpg":"480x320","o_24502325_340.jpg":"340x226","o_24502325_220.jpg":"220x146","h_24502325_1280.jpg":"1280x854","h_24502325_1024.jpg":"1024x683","h_24502325_640.jpg":"640x427","h_24502325_480.jpg":"480x320","h_24502325_340.jpg":"340x227","h_24502325_220.jpg":"220x147","pp_24502325_1280.jpg":"1280x1628","pp_24502325_1024.jpg":"1024x1303","pp_24502325_640.jpg":"640x814","pp_24502325_480.jpg":"480x611","pp_24502325_340.jpg":"340x432","pp_24502325_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1238","hd_25205636_1920.jpg":"1920x1080","k_25205636_1280.jpg":"1280x1280","k_25205636_1024.jpg":"1024x1024","k_25205636_640.jpg":"640x640","k_25205636_480.jpg":"480x480","k_25205636_340.jpg":"340x340","k_25205636_220.jpg":"220x220","o_25205636_1280.jpg":"1280x825","o_25205636_1024.jpg":"1024x660","o_25205636_640.jpg":"640x412","o_25205636_480.jpg":"480x309","o_25205636_340.jpg":"340x219","o_25205636_220.jpg":"220x141","h_25205636_1280.jpg":"1280x854","h_25205636_1024.jpg":"1024x683","h_25205636_640.jpg":"640x427","h_25205636_480.jpg":"480x320","h_25205636_340.jpg":"340x227","h_25205636_220.jpg":"220x147","pp_25205636_1280.jpg":"1280x1628","pp_25205636_1024.jpg":"1024x1303","pp_25205636_640.jpg":"640x814","pp_25205636_480.jpg":"480x611","pp_25205636_340.jpg":"340x432","pp_25205636_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2044","hd_25201056_1920.jpg":"1920x1080","k_25201056_1280.jpg":"1280x1280","k_25201056_1024.jpg":"1024x1024","k_25201056_640.jpg":"640x640","k_25201056_480.jpg":"480x480","k_25201056_340.jpg":"340x340","k_25201056_220.jpg":"220x220","o_25201056_1280.jpg":"1280x1362","o_25201056_1024.jpg":"1024x1090","o_25201056_640.jpg":"640x681","o_25201056_480.jpg":"480x511","o_25201056_340.jpg":"340x361","o_25201056_220.jpg":"220x234","h_25201056_1280.jpg":"1280x854","h_25201056_1024.jpg":"1024x683","h_25201056_640.jpg":"640x427","h_25201056_480.jpg":"480x320","h_25201056_340.jpg":"340x227","h_25201056_220.jpg":"220x147","pp_25201056_1280.jpg":"1280x1628","pp_25201056_1024.jpg":"1024x1303","pp_25201056_640.jpg":"640x814","pp_25201056_480.jpg":"480x611","pp_25201056_340.jpg":"340x432","pp_25201056_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25195559_1920.jpg":"1920x1080","k_25195559_1280.jpg":"1280x1280","k_25195559_1024.jpg":"1024x1024","k_25195559_640.jpg":"640x640","k_25195559_480.jpg":"480x480","k_25195559_340.jpg":"340x340","k_25195559_220.jpg":"220x220","o_25195559_1280.jpg":"1280x853","o_25195559_1024.jpg":"1024x682","o_25195559_640.jpg":"640x426","o_25195559_480.jpg":"480x320","o_25195559_340.jpg":"340x226","o_25195559_220.jpg":"220x146","h_25195559_1280.jpg":"1280x854","h_25195559_1024.jpg":"1024x683","h_25195559_640.jpg":"640x427","h_25195559_480.jpg":"480x320","h_25195559_340.jpg":"340x227","h_25195559_220.jpg":"220x147","pp_25195559_1280.jpg":"1280x1628","pp_25195559_1024.jpg":"1024x1303","pp_25195559_640.jpg":"640x814","pp_25195559_480.jpg":"480x611","pp_25195559_340.jpg":"340x432","pp_25195559_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 241 [name] => Svijet [alias] => svijet [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 2 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15334274 Threads: 3 Questions: 3183907282 Slow queries: 7144819 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 235657017 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 50 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/svijet ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) ) [link] => /vijesti/svijet/povijest-nas-uci-nije-putin-slucajno-spominjao-veliku-smutnju-gradanski-rat-u-rusiji-je-realna-mogucnost-1304899 [printLink] => /vijesti/svijet/povijest-nas-uci-nije-putin-slucajno-spominjao-veliku-smutnju-gradanski-rat-u-rusiji-je-realna-mogucnost-1304899?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 312875 [name] => građanski rat [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => gradanski-rat [link] => /tag/gradanski-rat ) [1] => stdClass Object ( [id] => 674857 [name] => ivan grozni [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-04-21 07:21:46 [main_article_id] => 0 [alias] => ivan-grozni [link] => /tag/ivan-grozni ) [2] => stdClass Object ( [id] => 407006 [name] => Vladimir Putin [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => vladimir-putin [link] => /tag/vladimir-putin ) [3] => stdClass Object ( [id] => 722681 [name] => Prigožinova pobuna [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-07-08 21:40:04 [main_article_id] => 0 [alias] => prigozinova-pobuna [link] => /tag/prigozinova-pobuna ) [4] => stdClass Object ( [id] => 722682 [name] => Velika smutnja [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-07-08 21:40:04 [main_article_id] => 0 [alias] => velika-smutnja [link] => /tag/velika-smutnja ) [5] => stdClass Object ( [id] => 722683 [name] => Raspad zemlje [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-07-08 21:40:04 [main_article_id] => 0 [alias] => raspad-zemlje [link] => /tag/raspad-zemlje ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => SVE BLIŽE KRAJU [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Povijest nas uči: Nije Putin slučajno spominjao ‘Veliku smutnju‘, građanski rat u Rusiji je realna mogućnost [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3249 [name] => Ivo Bonković [username] => ivo.bonkovic [email] => ivo.bonkovic@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$PTu5te97NwgpryJHXuBWce/nT6ExpQWeu1WkcKLxi.huGN5VB7S.q [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/ivo-bonkovic-3249 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1763 [gender] => m [description] => [image] => 1763.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1763.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/04/25212737.jpg [galleryCount] => 5 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Afp [mainImageDesc] =>

Vladimir Putin s Raisat Akipovom, 8-godišnjom djevojčicom, za posjeta Dagestanu. Putin se pokušava predstaviti čovjekom iz naroda. Neće ići....

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/04/25212737.jpg [title] =>

Vladimir Putin s Raisat Akipovom, 8-godišnjom djevojčicom, za posjeta Dagestanu. Putin se pokušava predstaviti čovjekom iz naroda. Neće ići....

Afp ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/04/24502325.jpg [title] =>

Pobjeda će biti naša - piše na plakatu. Tko više u to vjeruje u Rusiji...

Afp ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/04/25205636.jpg [title] =>

Sve će se ovo Moskvi vratiti - spominik u čast 501 pobijenog civila u Buči, sjeverno od Kijeva, mjestu gdje su Putinovi zločinici počinili masakr

Afp ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/04/25201056.jpg [title] =>

Koliko će još biti na vlasti...

Shutterstock ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/04/25195559.jpg [title] =>

Ukrajinci polako vraćaju svoj teritorij

Afp ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Autor ovih redaka je u ožujku 2022. i u svibnju 2023. javno predvidio mogućnost građanskog rat u Rusiji jer povijesna literatura i stoljetno iskustvo ove zemlje potvrđuje da je takvo nešto zaista realna mogućnost.

Tu mogućnost je nedavno potvrdio i sam ruski predsjednik Vladimir Putin suočen s kratkotrajnom pobunom vođe plaćeničke vojne skupine Wagner Jevgenija Prigožina. S Putinom se slaže i glavni ukrajinski vojni obavještajac Kyrylo Budanov, koji je prošli tjedan izjavio kako su građanski rat i raspad Rusije vrlo izgledni i kako bi to jako pomoglo Ukrajini u njezinoj protuofenzivi za oslobođenje juga zemlje, uključujući i Krim.

Detaljnu, znanstvenu analizu sve izglednijega građanskog rata u Rusiji nekidan je objavio prestižni vanjsko-politički časopis Foreign Affairs, koji je posegnuo za primjerom iz "doba velike smutnje" s kraja 16. i početka 17. stoljeća.

U čitavoj stvari je ključno što je ruski predsjednik Vladimir Putin otvoreno priznao da se boji ponavljanja revolucionarnih prevrata iz 1917. koji su doveli do raspada Rusije.

Suočen s pobunom vođe plaćeničke skupine Wagner, ruski predsjednik je 24. lipnja u obraćanju javnosti poručio kako Rusiji prijeti građanski rat sličan onome koji su donijele revolucije iz 1917. godine.

"Intrige, svađe i politička prepucavanja pretvorili su se u veliki nered, koji je rezultirao uništenjem vojske, slomom države, golemim teritorijalnim gubicima, što je na koncu dovelo do tragedije građanskoga rata", poručio je Putin, podsjećajući publiku na uzroke i posljedice građanskog rata koji je vođen od 1918. do 1921. godine.

Prema Putinovim riječima, najgore je što su u svemu profitirali "razni politički pustolovi i razne strane snage koje su trgale Rusiju". S obzirom na to da su se u ondašnji građanski rat u Rusiji vojno umiješali Velika Britanija, Amerika, Poljska i Japan, koje službeni Kremlj danas smatra neprijateljima Rusije, jasno je zbog čega je Putin ruskoj publici poručio kako će zaštititi rusku državnost od svih prijetnji, unutarnjih ili vanjskih.

---

image

Pobjeda će biti naša - piše na plakatu. Tko više u to vjeruje u Rusiji...

Afp
---

Prema mišljenju Budanova, nedavni pokušaj prevrata mogao je rascijepiti Rusiju na dva dijela jer je politički vrh u Kremlju bio spreman pobjeći u Sankt Peterburg. U takvoj situaciji ruska je javnost mogla vidjeti prazan Kremlj, što je moglo značiti stvaranje prevratničke vlade u Moskvi koja bi se sukobljavala s izbjegličkom vladom u Sankt Peterburgu, ali i s vladama u nekim drugim područjima koja su mogla početi djelovati samostalno.

Iako su Vladimir Putin i Jevgenij Prigožin postigli kompromis koji je spriječio raspad zemlje, opasnost od novog unutarnjeg sukoba i dalje je prisutna, jer je dosadašnji imidž Vladimira Putina kao čvrstog i neupitnog vladara u znatnoj mjeri potkopan. Iza ovih riječi krije se vrlo stara i vrlo važna povijesna tradicija po kojoj ruski vladar mora biti "grozan" i "tišajši".

Poznavanje ruskog povijesno-političkog nasljeđa važno je za razumijevanje postupanja predsjednika Vladimira Putina, ali i razumijevanje Rusa koji svoje vladare gledaju na način koji je identičan od 16. stoljeća i doba vladavine cara Ivana Groznog.

Naime, Ivan je u ruskoj povijesti ostao zapamćen po tome što je progonio i ubijao političke moćnike, ali i sve ostale za koje je smatrao da ugrožavaju njegovu vlast. Po njegovu nalogu zloglasna carska vojno-policijska garda pod imenom opričniki je obavljala čak i masovne likvidacije. Najpoznatija takva likvidacija izvedena je u gradu Novgorodu, smještenom sjeverozapadno od Moskve, gdje je car Ivan osobno sudjelovao u razaranju grada i smaknuću nekoliko tisuća njegovih stanovnika.

U Ivanovo vrijeme njegova krvava odlučnost se smatrala potrebnom za obuzdavanje moćnih prinčevskih i velikaških obitelji koje su mogle ugroziti jedinstvo Rusije.

Zato je surovi carski despotizam bio neophodan. Smatralo se da vladara može sputati samo bog koji je caru, koji je morao čuvati državu, Crkvu i vjeru te se brinuti za spasenje svojih podanika na onom svijetu, dao pravo da bude grozan, odnosno silan, neumoljiv i okrutan. Krajnji politički cilj ovakvog sustava je bio dati vladaru slobodne ruke da nemilosrdno kazni sve vrste grješnika te da izaziva strahopoštovanje, i kod kuće i u inozemstvu.

---

image

Sve će se ovo Moskvi vratiti - spominik u čast 501 pobijenog civila u Buči, sjeverno od Kijeva, mjestu gdje su Putinovi zločinici počinili masakr

Afp
---

Istovremeno Ivan Grozni je iza sebe ostavio tradiciju po kojoj ruski car mora biti bogobojazan predstavljajući tako drugu važnu karakteristiku ruskog vladara poznatu pod imenom tišajši, što će reći blaga i očinska figura koja štiti narod.

Kad se zna sve ovo, jasno je da Vladimir Putin nakon pobune Jevgenija Prigožina više nije grozni, odnosno jaki vladar kojeg se boje svi, i u Rusiji i u inozemstvu. Istovremeno, Putin više nije i tišajši jer je objavom djelomične mobilizacije u rujnu prošle godine na ruske građane svalio teret rata u Ukrajini, što se pokazalo vrlo nepopularnim.

Zato se postavlja pitanje je li realistično u Rusiji očekivati građanski rat koji bi mogao sličiti na doba krajem 16. i početkom 17. stoljeća koje je ostalo zapamćeno kao "smuta", odnosno "vrijeme smutnje" kada se pod pritiskom unutarnjih nereda i vanjskih opasnosti Rusija raspala.

Foreign Affairs je u nedavnoj analizi odbacio Putinov strah od ponavljanja 1917., jer na političkoj pozornici Rusije više nema tadašnjih europski usmjerenih liberala i idealističnih ljevičarskih revolucionara koji su bili pokretačka snaga revolucionarnih događaja 1917. godine. Umjesto toga, Rusijom danas vlada oslabljeni predsjednik-car i grabežljiva vojno-policijska i politička elita, vrlo slična onoj krajem 16. i početkom 17. stoljeća.

"Vrijeme smutnje" je započelo nakon smrti Ivana IV. Groznog 1584. čiji su zakoniti nasljednici vrlo brzo stradali u dvorskim zavjerama.

Godine 1595. carem je postao sposobni Boris Godunov koji nije bio iz carske obitelji, pa mu je nedostajala važna političko-vjerska aura božjeg poslanika na zemlji. Uz to, Godunov se suočio s "lažnim Dimitrijem" koji je bio raspušteni pravoslavni redovnik Griška Otrepjev, koji je vrlo uspješno "prodao" političku priču kako je čudom preživjeli sin cara Ivana Groznog te stoga ima pravo nositi carsku krunu kao božji namjesnik na zemlji. Ovaj varalica je uz pomoć vojske Poljsko-Litavske Unije, koja je onda bila europska velesila, osvojio Kremlj i proglasio se carem.

---

image

Koliko će još biti na vlasti...

Shutterstock
---

No čitava ova priča je završila tragičnim pokoljem u kojem su Moskovljani ubili i rastrgali "lažnog Dimitrija", njegovu poljsku vojnu pratnju i mnoge njegove ruske pristalice. Tijela ubijenih zatim su spalili i ispalili iz topa prema Poljskoj, najavljujući tako buduće krvave rusko-poljske odnose.

Da stvar bude gora, u Rusiji je izbio sukob između pripadnika stare i nove feudalne elite oko političkog utjecaja na dvoru i u zemlji. Čitavu je situaciju početkom 17. stoljeća pogoršala glad koja je pogodila Rusiju, zbog čega su uslijedile masovne seljačke bune.

Usporedo s užasom građanskoga rata Rusija se suočila s vanjskim neprijateljima, Šveđanima na sjeveru, Krimskim Kanatom i Osmanskim Carstvom na jugu i moćnom Poljsko-Litavskom Unijom na zapadu.

U ovakvoj situaciji uslijedila su dva vala masovnih mobilizacija koje su bile popraćene vjerskim i patriotskim zanosom, koji je rezultirao protjerivanjem poljsko-litavskih snaga iz Moskve. Godine 1613. na velikom državnom saboru za cara je izabran Mihail Romanov čija je obitelj Rusijom vladala sve do rušenja monarhije 1917. godine.

Iako je današnja Rusija globalna nuklearna velesila, Foreign Affairs ističe kako je organizacija vlasti i moći u Rusiji još uvijek slična kao u "doba velike smutnje" koje bi se moglo ponoviti u budućnosti. Ključ svega je činjenica da je neocarizam predsjednika Vladimira Putina Rusiju politički udaljio od Europe i vratio na njezine drevne političke postavke iz 16. i 17. stoljeća.

U takvome političkome sklopu predsjednik Vladimir Putin sve više podsjeća na Ivana IV. Groznog koji je pred kraj vladavine bio izolirani starac, s jedne strane okružen podložnim patrijarhom Ruske pravoslavne crkve, a s druge strane prevrtljivim dvorjanima u čiju odanost ne može biti siguran. Zato će se ruska politička budućnost vjerojatno odigrati po starom scenariju iz 16. i 17. stoljeća kada su se osvajanju carske vlasti, osim spomenutog "lažnog Dimitrija" približila i dvojica pustolova. Jedan je bio lažljivi i koristoljubivi dvorjanin Vasilij Šuitski, a drugi je bio pobunjenik i bivši robijaš Ivan Bolotnikov.

---

image

Ukrajinci polako vraćaju svoj teritorij

Afp
---

Potonji je u kolovozu 1606. krenuo prema Moskvi sa na brzinu skupljenom vojskom, obećavajući kako će pobiti feudalnu političku elitu i na prijestolje dovesti "narodnoga cara" koji će vladati pravedno. Kada je pretrpio poraz od carskih trupa, prvo je za osvetu oslijepljen, a zatim udavljen. Svaka sličnost ove dvojice s Jevgenijem Prigožinom nije ni malo slučajna, isto kao što nije slučajno što je dio vojno-političke elite i dio naroda šutke gledao nedavni pohod prema Moskvi. Također, nije slučajno što je Putin u svome govoru od 24. lipnja uporabio riječ "smuta" upozoravajući obične Ruse da im ponavljanje "velike smutnje" iz 17. stoljeća neće donijeti ništa dobro.

Istovremeno mogućnost ponavljanje davnog scenarija "velike smutnje" na Zapadu izaziva strah, jer bi se u tom slučaju ruski nuklearni arsenal mogao naći u rukama nekog novog pustolova sličnog Jevgeniju Prigožinu ili Ivanu Bolotnikovu.

Pred našim očima će se, vjerojatno, odigrati nova varijanta ruske "velike smutnje" čije je moguće posljedice u ovom trenutku nemoguće predvidjeti.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Afp Afp Afp Shutterstock Afp
Afp

Vladimir Putin s Raisat Akipovom, 8-godišnjom djevojčicom, za posjeta Dagestanu. Putin se pokušava predstaviti čovjekom iz naroda. Neće ići....

Afp

Pobjeda će biti naša - piše na plakatu. Tko više u to vjeruje u Rusiji...

Afp

Sve će se ovo Moskvi vratiti - spominik u čast 501 pobijenog civila u Buči, sjeverno od Kijeva, mjestu gdje su Putinovi zločinici počinili masakr

Shutterstock

Koliko će još biti na vlasti...

Afp

Ukrajinci polako vraćaju svoj teritorij

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/svijet/povijest-nas-uci-nije-putin-slucajno-spominjao-veliku-smutnju-gradanski-rat-u-rusiji-je-realna-mogucnost-1304899 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=7db27a33cb219a18231d12447f6c867496fcf6b7 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Povijest+nas+u%C4%8Di%3A+Nije+Putin+slu%C4%8Dajno+spominjao+%E2%80%98Veliku+smutnju%E2%80%98%2C+gra%C4%91anski+rat+u+Rusiji+je+realna+mogu%C4%87nost&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Fpovijest-nas-uci-nije-putin-slucajno-spominjao-veliku-smutnju-gradanski-rat-u-rusiji-je-realna-mogucnost-1304899 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Fpovijest-nas-uci-nije-putin-slucajno-spominjao-veliku-smutnju-gradanski-rat-u-rusiji-je-realna-mogucnost-1304899 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => SVE BLIŽE KRAJU [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
SvijetSVE BLIŽE KRAJU

Povijest nas uči: Nije Putin slučajno spominjao ‘Veliku smutnju‘, građanski rat u Rusiji je realna mogućnost

Piše Tihomir Rajčić
8. srpnja 2023. - 21:39
Vladimir Putin s Raisat Akipovom, 8-godišnjom djevojčicom, za posjeta Dagestanu. Putin se pokušava predstaviti čovjekom iz naroda. Neće ići....Afp

Autor ovih redaka je u ožujku 2022. i u svibnju 2023. javno predvidio mogućnost građanskog rat u Rusiji jer povijesna literatura i stoljetno iskustvo ove zemlje potvrđuje da je takvo nešto zaista realna mogućnost.

Tu mogućnost je nedavno potvrdio i sam ruski predsjednik Vladimir Putin suočen s kratkotrajnom pobunom vođe plaćeničke vojne skupine Wagner Jevgenija Prigožina. S Putinom se slaže i glavni ukrajinski vojni obavještajac Kyrylo Budanov, koji je prošli tjedan izjavio kako su građanski rat i raspad Rusije vrlo izgledni i kako bi to jako pomoglo Ukrajini u njezinoj protuofenzivi za oslobođenje juga zemlje, uključujući i Krim.

Detaljnu, znanstvenu analizu sve izglednijega građanskog rata u Rusiji nekidan je objavio prestižni vanjsko-politički časopis Foreign Affairs...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. svibanj 2024 22:42