StoryEditorOCM
SvijetAGENTI U AKCIJI

Posmicali Putinove pristaše: dvojica ubijena jučer u razmaku od nekoliko sati; za jednog Ukrajinci preuzeli odgovornost

Piše VIJESTI SD
7. prosinca 2023. - 15:18

Dva saveznika ruskog predsjednika Vladimira Putina ubijena su u razmaku od nekoliko sati u srijedu.

Jedan od njih je Ilija Kiva, 46-godišnji proruski ukrajinski političar čije je tijelo pronađeno u predgrađu blizu Moskve. Prema izvješću AFP-a, dužnosnik ukrajinskog obrambenog sektora rekao je da je Služba sigurnosti Ukrajine (SBU) organizirala atentat. Ruski istražni odbor rekao je novinskoj kući da je "nepoznata osoba pucala" na bivšeg zastupnika i da je pokrenuta istraga u vezi njegove smrti - javlja N1.

Kiva je izbačen iz ukrajinskog parlamenta nekoliko tjedana nakon što je Rusija pokrenula invaziju na Ukrajinu u veljači 2022. godine, a potom se preselio u Rusiju. Ukrajinski sud osudio ga je u odsutnosti, u studenom, na 14 godina zatvora pod optužbom za izdaju i pokušaj nasilnog svrgavanja vlade, prenosi Newsweek.

Glasnogovornik ukrajinske vojne obavještajne službe Andrij Jusov u srijedu je poručio da je "Kiva gotov" te da će takva sudbina zadesiti i druge izdajice Ukrajine, kao i poslušnike Putinovog režima.

Ruski mediji također su izvijestili da je Oleg Popov, bivši zamjenik šefa parlamenta Narodne Republike Lugansk (LPR) pod ruskom okupacijom, poginuo u eksploziji automobila u srijedu. LPR je osnovana nakon što je Putin nezakonito anektirao četiri ukrajinske regije u jesen 2022.

Službe za provođenje zakona rekle su ruskoj državnoj agenciji TASS da je Popov ubijen u blizini stadiona Avangard u gradu Luhansku. Ukrajina nije preuzela odgovornost za njegovu smrt, kao što je to učinila ranije u nekim slučajevima.

Podsjetimo, prošlog mjeseca, zastupnik LPR-a Mihail Filiponenko ubijen je u napadu autobombom u Luhansku. Glasnogovornik kijevske vojne obavještajne službe kasnije je za Politico telefonom rekao da je atentat organizirala Ukrajina.

"Da, to je bila naša operacija", rekao je Andrij Černiak, predstavnik ukrajinske vojne obavještajne uprave.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 02:47