stdClass Object ( [id] => 1057949 [title] => Poraz Trumpa ne znači i slom populizma: američki izbori još su jedan dokaz estradizacije politike, a tom spektaklu nisu odoljeli ni Hrvati [alias] => poraz-trumpa-ne-znaci-i-slom-populizma-americki-izbori-jos-su-jedan-dokaz-estradizacije-politike-a-tom-spektaklu-nisu-odoljeli-ni-hrvati [catid] => 241 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Uoči prve TV debate Donalda Trumpa i njegova "izazivača" Joe Bidena, tamo krajem rujna, cijela stvar je intenzivnije zanimala tek rijetke kolege novinare, "specijaliste" za vanjsku politiku.

Nitko i ništa nas tada nije moglo pripremiti na svojevrsnu histeriju koja je uslijedila primicanjem datuma američkih izbora. Mediji su, naravno, "dali ruke", pogotovo nikad fokusiraniji portali, i američki su izbori u neku ruku postali i "naši". Groznica (američke) izborne večeri je postala globalna stvar.

I Hrvatska se strastveno podijelila na "bidenovce" i "trumpovce", da ne kažem na "demokrate" i "republikance", pucala su prijateljstva na Facebooku, navijalo se, makar se o predizbornim programima - politikama, najmanje govorilo. Ali, zato se prebrojavanje glasova pratilo iz minute u minutu, uz kokice, umjesto kina. I u Pennsylvaniji i u Georgiji podjednako kao i u Nevadi...

Onako kako se, recimo, izbori za Europski parlament kod nas, iako smo, je li, mlada članica Europske unije, nikad nisu pratili. Uostalom, i pregled izlaznosti na euroizbore govori o tome da su to još uvijek "drugorazredni izbori" u svijesti "prosječnog birača" u Republici Hrvatskoj.

Ima nešto sigurno i u spektaklu, dašku celebrity kulture koja je odavno uzela pod svoje i politiku, u Americi pogotovo. I dok su izbori za Europarlament još uvijek daleko od spektakla, pa samim tim i nisu toliko zanimljivi najširoj javnosti, američki izbori elemente spektakla imaju na pretek. Evo, i u danima nakon njihova održavanja.

Pa i ne čudi da su te izbore neki pratili, a da usput nisu ni novinari ni politolozi, onako kako se u kasnim noćnim satima dosad pratilo neke prijenose NBA ili NFL lige, odnosno, posebne boksačke mečeve s one strane oceana...

Mržnja prema Trumpu, ljubav prema Kamali

Pa što je tako privlačno u izborima koji naš život, ruku na srce, neće previše promijeniti iduće četiri godine, uz sve uvažavanje činjenice da je riječ o izborima na čelu svjetske velesile?

Uostalom, većina ovdašnjih promatrača - voajera izbora u Americi nije se niti "zamarala" specifičnostima njihovih politika, od odnosa prema imigrantima, poreznoj ili zdravstvenoj politici, itd., pa je sugestivna komponenta temeljena na tek ponekom citatu i dojmu bila potpuno u prvom planu.

Jer, valjda se samo tako može racionalno tumačiti odbojnost koju su neki pokazivali prema Trumpu, i simpatije koje su ovdašnji promatrači izbora pokazali prema Kamali Harris, svodeći je tek na "prvu potpredsjednicu SAD-a" i "prvu tamnoputu političarku" na tako visokoj dužnosti u hijerarhiji američke državne administracije, iako je pritom malo tko znao reći išta drugo o njezinoj višegodišnjoj karijeri.

Otud i "polemike" u stilu bi li možda aktivistica Alexandria Ocasio-Cortez možda ipak bila bolji izbor od Harris... Jer, da, Ocasio-Cortez je mlađa i fizički na prvi pogled atraktivnija. A to je itekako važan element kad politiku pratite kao - voajer.

Od Trumpa i Bidena se, iako su obojica odavno prevalila sedamdesetu, očekivalo – spektakl, predstavu. Pogotovo od prvospomenutog, koji je sklonost kerumovski - senzacionalnim provalama demonstrirao još od dolaska u Bijelu kuću 2016. godine, stječući simpatije i među ovdašnjim desnim populistima koji u njemu, iako je tajkun, vide oličenje "pravog" predsjednika koji razumije "malog čovjeka" i "svima će bez pardona reći što ih ide".

Pa makar to značilo potkopavanje demokratskih vrijednosti u državi i udar na autoritet institucija te promicanje rasizma ili bilo koje druge netrpeljivosti, ali istodobno svojom retorikom i stvara dojam bliskosti "običnom čovjeku" (ovih dana ga tako zazivaju američke kamiondžije, tj. cestovni prijevoznici, ogorčeni zbog Bidenovih najava ekološkijih politika).

Uostalom, sjetite se Trumpove kampanje pred pobjedu 2016. godine – on je tada, spominjući svako toliko riječi "poštenje" i "narod" - radništvu obećao vraćanje proizvodnje u Ameriku i otvaranje 25 milijuna radnih mjesta u 10 godina! Ne zaboravimo, i tada je, tijekom predizbora, govorio o izbornim prijevarama...

Vlada naroda umjesto močvare

Abraham Lincoln se vjerojatno okretao u grobu dok je Trump populistički obećavao "isušivanje močvare u Washingtonu" koju će, govorio je, zamijeniti 'novom "vladom naroda, od naroda i za narod", parafrazirajući čuveni Lincolnov govor iz 1863. godine...

A kako kaže Chris Hedges u svojoj knjizi "Carstvo opsjena – kraj pismenosti i trijumf spektakla", "u političkom teatru i potrošačkoj kulturi lukavština je najbitnija vještina".

Pa nastavlja: "Politički prvaci koji se koriste sredstvima i alatima masovne propagande kako bi stvarali osjećaj lažne prisnosti s građanima, više ne moraju biti zaista dorasli, iskreni i pošteni. Jedino moraju ostavljati dojam kako posjeduju te značajke".

Naposljetku, ni Biden nije ostao posve imun na sirenski zov populizma: i on je pred izbore, među ostalim, ciljano zaigrao na kartu domoljublja, pa je tako najavio povećanje poreza za bogate kao i poreze od 10 posto za tvrtke koje svoju proizvodnju drže izvan SAD-a... A takvih u Meksiku ili Kini nije malo!

Ipak, kad maknemo elemente populizma i senzacije sa strane, ipak staje činjenica da su ovo bili povijesno važni izbori, ako ni zbog čega onda zbog rekordne izlaznosti i broja glasova koje je dobio pobjednički kandidat (jasno, broj glasova u SAD-u nije presudan zbog izbornog sustava; pa su tako Hillary Clinton i recimo Al Gore gubili izbore na kojima su, u apsolutnom iznosu, dobili više glasova birača od svojih protukandidata!).

To što većina, pa i onih ostrašćenih "navijača" u Hrvatskoj nema pojma kako su prošli istodobno održani izbori za članove Zastupničkog doma Kongresa, odnosno za trećinu Senata i lokalne dužnosnike, očito ostaje manje bitno i tek je još jedan dokaz estradizacije politike, ali i površnosti njezina prosječnog konzumenta.

---

image
Hoće li se Svevišnji smilovati Americi?
Samuel Corum/AFP
---

Što očekivati od Bidena?

Primopredaja i medeni mjesec će brzo proći (iako, po svemu sudeći, ne baš i glatko) pa ostaje pitanje: što zapravo možemo očekivati od novog predsjednika, Joea Bidena?

Jer, ovog trenutka ne možemo znati hoće li uistinu biti drastičnih razlika u odnosu na prethodni Trumpov mandat jer velikim silama veliki i nagli zaokreti u vanjskoj politici baš i nisu svojstveni.

Gledano iz perspektive EU-a i Hrvatske, novom predsjedniku se može postaviti sljedeća pitanja, prije svega mislimo na ona koja nas se najizravnije tiču, a očekivano, o njima kandidati za Bijelu kuću nisu govorili u kampanji. Jer ih to, što da se lažemo, u ovom trenutku ni najmanje ne zanima.

Imamo li na umu da su povratak Amerike u Pariški sporazum, Svjetsku zdravstvenu organizaciju te Vijeće za ljudska prava Ujedinjenih naroda, za Bidena gotova stvar, nešto iza čega čvrsto stoji, evo skice nekih mogućih važnih pitanja za budućeg predsjednika SAD-a, krenut ćemo od makro-perspektive prema ovdašnjim prilikama:

- Hoće li EU doživljavati kao ravnopravnog saveznika i partnera, u kojoj će mjeri uopće inzistirati na transatlantskoj (ekonomskoj) suradnji i što će biti s trgovinskim sporazumom između EU-a i SAD-a?

- Kani li kritizirati ili na bilo koji način sankcionirati europske zemlje koje trgovački ili na bilo koji drugi način poslovno surađuju s Kinom, odnosno, Rusijom?

- Planira li revitaliziranje čelne uloge Amerike u NATO-u biti jedan od vanjskopolitičkih prioriteta i hoće li to automatski značiti zaoštravanje odnosa s Rusijom?

- Hoće li i on inzistirati na zaključku sa summita u Walesu iz mandata Baracka Obame 2014. godine, po kojem članice NATO-a za vojsku moraju izdvojiti 2 posto svog BDP-a?

- Kako gleda na vojni angažman u Afganistanu i proces povlačenja čiji je dovršetak, nota bene, obećavao još spomenuti Obama?

- Kakvu politiku misli voditi prema Iranu (povratak u Iranski nuklearni sporazum?) i na Bliskom istoku, hoće li taj prostor tretirati kao nacionalni interes SAD-a?

- Što će se promijeniti u odnosima s Rusijom nakon isticanja Sporazuma o smanjenju strategijskog naoružanja (START), koji je na snazi do 5. veljače 2021..

- Kakav će stav zauzeti u odnosu na inicijativu Tri mora? Hoće li američka administracija uskratiti podršku toj inicijativi na račun svog eventualnog poboljšanja odnosa s Bruxellesom?

- Bi li bio voljan "pogurati" ukidanje sporazuma o dvostrukom oporezivanju s Hrvatskom i vizama za Hrvate ili će to ostati u strogoj domeni propisanih normi koje "nije briga" tko je u Bijeloj kući, demokrat ili republikanac?

- Hoće li Hrvatsku gledati kao glavnog partnera u ovom dijelu Europe, ili će više vremena i pozornosti posvetiti "otvorenim pitanjima" u regiji, kao što su neriješeni odnosi i granice Srbije i Kosova?

- Može li ga uopće posebno zanimati pitanje položaja Hrvata u BiH, kad je riječ o primjeni Daytona u današnjim uvjetima?

- Hoće li SAD ostati zainteresiran za LNG terminal u Omišlju zbog izvoza američkog plina?

Što će nova Amerika biti Europi

Neki analitičari upozoravaju kako od Bidena ne treba očekivati trenutno odbacivanje baš svega što je karakteriziralo Trumpovu administraciju. Ali ako već mi u Hrvatskoj i nećemo tako drastično osjetiti da je u Bijelu kuću uselio novi stanar (isto očekuje i većina europskih lidera!), Amerikanci bi ipak trebali. Naime, i Biden im je obećao nova radna mjesta...

Mi ćemo se zasad morati zadovoljiti s nekom novom donacijom oružja, eventualno i borbenim avionima, ako se odlučimo za američku ponudu "F-16-ica", ali taj se posao ionako odvija po proceduri koja nema previše veze s tim tko sjedi u Bijeloj kući. A ima i svoju konkretnu cijenu.

Ali to ne znači da je (post)izborna "zabava" gotova: bit će u idućim tjednima itekako zanimljivo pratiti raznorazne kolumniste i ekipu po društvenim mrežama, odnosno, kako će se i kojim tempom brojni Bidenovi navijači koji su proteklih tjedana gorljivo "branili Ameriku od Trumpa", vraćati na svoje stare pozicije žestokog kritiziranja "imperijalističke vanjske politike SAD-a" i, naravno "tog strašnog zla" zvanog kapitalizam.

Nego, što mislite, je li poraz Trumpa ujedno i poraz populizma?

Naravno da nije! Kako u Americi, tako i u Europi.

Pa i vijest da je estonski ministar unutarnjih poslova Mart Helme, inače član desničarske i populističke Ekre, ponudio ostavku nakon što je bez ikakvih dokaza ustvrdio da su Biden i njegov sin korumpirani, zapravo simbolično potvrđuje da ne svjedočimo kraju populističke retorike i "argumentacije".

Principi populizma - shvaćenog kroz diskurs, jer je "prešaren" da bi se gledao kao homogena ideologija - uhvatili su korijena i u Americi i u Europi, čemu često pomažu i nevoljki pokušaji vladajućih da se obračunaju s korupcijom i oligarhijskom tradicijom. Populisti, bili u oporbi ili na vlasti, uobičajeno igraju na kartu retorike oštre borbe protiv iskvarenih i kompromitiranih elita u ime "poštenog naroda", i razobličavanja navodnih i stvarnih interesnih komplota.

Dovoljno je frustriranih da bi populizam o(p)stao na sceni, čas s desnim, čas s lijevim predznakom.

Hoće li Miro Bulj postati Srbin?

Ili u kombinaciji i jednih i drugih, kao recimo u prošlotjednom primjeru "mostovca" Mira Bulja, koji je u saborskoj raspravi napao politiku SDSS-a, kao omiljene mete desnih populista, odnosno, Draganu Jeckov kao jedinu zastupnicu te stranke koja je u tom trenutku bila u sabornici, a sve u ime "srpske sirotinje".

Na to mu je Jeckov uzvratila ciničnim prijedlogom da se na idućim izborima izjasni kao Srbin pa onda kao takav izađe na izbore, po glasove Srba iz Cetinske krajine, čime je, razotkrila licemjerje populista kojima su napadi na SDSS i Milorada Pupovca već opće mjesto pokušaja homogeniziranja glasova, ali i ogoljujući svoju monopolističku poziciju kad je u pitanju zastupanje interesa i problema srpskog stanovništva, slično kao kad populisti inzistiraju na tome da samo oni "izvorno" predstavljaju "narod"...

I zato, umjesto da se zadovoljite ulogom voajera, bilo da su u pitanju prijenosi iz sabornice na Markovu trgu ili TV sučeljavanja Bidena i Trumpa te njihovi javni istupi, iziđite na izbore. Bilo koje!

Znam da nadolazeći, lokalni, nisu ni blizu spektakularnosti koju imaju predsjednički u SAD-u, ali također su dio priče o demokraciji.

A i zbog nje smo valjda pratili i izbore u dalekoj Americi.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ‘prosječni birači‘ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) ) [extra_fields_search] => ‘prosječni birači‘ 1 1 1 1 1 1 0 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2020-11-13 08:18:08 [created_by] => 3127 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2020-11-16 07:54:00 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2020-11-16 07:53:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 241 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Europe i svijeta. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, politika, europa, svijet [secure] => 0 [page_title] => Svijet [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2020\/11\/13\/15269134.jpg","\/images\/slike\/2020\/11\/13\/15277714.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Joe Raedle\/AFP","Samuel Corum\/AFP"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["Joe i dr. Jill Biden - \u0161to \u0107e novoga donijeti podstanari u Bijeloj ku\u0107i
\n\u00a0","Ho\u0107e li se Svevi\u0161nji smilovati Americi?"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1372","k_15269134_1280.jpg":"1280x1280","k_15269134_1024.jpg":"1024x1024","k_15269134_640.jpg":"640x640","k_15269134_480.jpg":"480x480","k_15269134_340.jpg":"340x340","k_15269134_220.jpg":"220x220","o_15269134_1280.jpg":"1280x914","o_15269134_1024.jpg":"1024x731","o_15269134_640.jpg":"640x457","o_15269134_480.jpg":"480x343","o_15269134_340.jpg":"340x242","o_15269134_220.jpg":"220x157","h_15269134_1280.jpg":"1280x854","h_15269134_1024.jpg":"1024x683","h_15269134_640.jpg":"640x427","h_15269134_480.jpg":"480x320","h_15269134_340.jpg":"340x227","h_15269134_220.jpg":"220x147","pp_15269134_1280.jpg":"1006x1280","pp_15269134_1024.jpg":"805x1024","pp_15269134_640.jpg":"503x640","pp_15269134_480.jpg":"377x480","pp_15269134_340.jpg":"267x340","pp_15269134_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","k_15277714_1280.jpg":"1280x1280","k_15277714_1024.jpg":"1024x1024","k_15277714_640.jpg":"640x640","k_15277714_480.jpg":"480x480","k_15277714_340.jpg":"340x340","k_15277714_220.jpg":"220x220","o_15277714_1280.jpg":"1280x853","o_15277714_1024.jpg":"1024x682","o_15277714_640.jpg":"640x426","o_15277714_480.jpg":"480x320","o_15277714_340.jpg":"340x226","o_15277714_220.jpg":"220x146","h_15277714_1280.jpg":"1280x854","h_15277714_1024.jpg":"1024x683","h_15277714_640.jpg":"640x427","h_15277714_480.jpg":"480x320","h_15277714_340.jpg":"340x227","h_15277714_220.jpg":"220x147","pp_15277714_1280.jpg":"1006x1280","pp_15277714_1024.jpg":"805x1024","pp_15277714_640.jpg":"503x640","pp_15277714_480.jpg":"377x480","pp_15277714_340.jpg":"267x340","pp_15277714_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 241 [name] => Svijet [alias] => svijet [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 2 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 14935200 Threads: 2 Questions: 3144110507 Slow queries: 7010213 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 234841884 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 48 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/svijet ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 241 [name] => Svijet [alias] => svijet [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/svijet ) ) [link] => /vijesti/svijet/poraz-trumpa-ne-znaci-i-slom-populizma-americki-izbori-jos-su-jedan-dokaz-estradizacije-politike-a-tom-spektaklu-nisu-odoljeli-ni-hrvati-1057949 [printLink] => /vijesti/svijet/poraz-trumpa-ne-znaci-i-slom-populizma-americki-izbori-jos-su-jedan-dokaz-estradizacije-politike-a-tom-spektaklu-nisu-odoljeli-ni-hrvati-1057949?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 615512 [name] => izbori u SAD-u [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-08-18 23:51:25 [main_article_id] => 0 [alias] => izbori-u-sad-u [link] => /tag/izbori-u-sad-u ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ‘prosječni birači‘ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Poraz Trumpa ne znači i slom populizma: američki izbori još su jedan dokaz estradizacije politike, a tom spektaklu nisu odoljeli ni Hrvati [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3127 [name] => Hrvoje Prnjak [username] => hrvoje-prnjak [email] => hrvoje-prnjak@sd.hr [password] => $2y$10$Y4luKz1IlJc.uVykb8ag5uxFiMOpwxBSgWDMihSGHVvj6mi9HVY4i [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/hrvoje-prnjak-3127 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1645 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/9d026d46ecd5929a4ba78babd6e96d66?s=100&default=https%3A%2F%2Ff05.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/11/13/15269134.jpg [galleryCount] => 2 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Joe Raedle/AFP [mainImageDesc] => Joe i dr. Jill Biden - što će novoga donijeti podstanari u Bijeloj kući
  [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/11/13/15269134.jpg [title] => Joe Raedle/AFPJoe i dr. Jill Biden - što će novoga donijeti podstanari u Bijeloj kući
 
) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/11/13/15277714.jpg [title] => Samuel Corum/AFPHoće li se Svevišnji smilovati Americi? ) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Uoči prve TV debate Donalda Trumpa i njegova "izazivača" Joe Bidena, tamo krajem rujna, cijela stvar je intenzivnije zanimala tek rijetke kolege novinare, "specijaliste" za vanjsku politiku.

Nitko i ništa nas tada nije moglo pripremiti na svojevrsnu histeriju koja je uslijedila primicanjem datuma američkih izbora. Mediji su, naravno, "dali ruke", pogotovo nikad fokusiraniji portali, i američki su izbori u neku ruku postali i "naši". Groznica (američke) izborne večeri je postala globalna stvar.

I Hrvatska se strastveno podijelila na "bidenovce" i "trumpovce", da ne kažem na "demokrate" i "republikance", pucala su prijateljstva na Facebooku, navijalo se, makar se o predizbornim programima - politikama, najmanje govorilo. Ali, zato se prebrojavanje glasova pratilo iz minute u minutu, uz kokice, umjesto kina. I u Pennsylvaniji i u Georgiji podjednako kao i u Nevadi...

Onako kako se, recimo, izbori za Europski parlament kod nas, iako smo, je li, mlada članica Europske unije, nikad nisu pratili. Uostalom, i pregled izlaznosti na euroizbore govori o tome da su to još uvijek "drugorazredni izbori" u svijesti "prosječnog birača" u Republici Hrvatskoj.

Ima nešto sigurno i u spektaklu, dašku celebrity kulture koja je odavno uzela pod svoje i politiku, u Americi pogotovo. I dok su izbori za Europarlament još uvijek daleko od spektakla, pa samim tim i nisu toliko zanimljivi najširoj javnosti, američki izbori elemente spektakla imaju na pretek. Evo, i u danima nakon njihova održavanja.

Pa i ne čudi da su te izbore neki pratili, a da usput nisu ni novinari ni politolozi, onako kako se u kasnim noćnim satima dosad pratilo neke prijenose NBA ili NFL lige, odnosno, posebne boksačke mečeve s one strane oceana...

Mržnja prema Trumpu, ljubav prema Kamali

Pa što je tako privlačno u izborima koji naš život, ruku na srce, neće previše promijeniti iduće četiri godine, uz sve uvažavanje činjenice da je riječ o izborima na čelu svjetske velesile?

Uostalom, većina ovdašnjih promatrača - voajera izbora u Americi nije se niti "zamarala" specifičnostima njihovih politika, od odnosa prema imigrantima, poreznoj ili zdravstvenoj politici, itd., pa je sugestivna komponenta temeljena na tek ponekom citatu i dojmu bila potpuno u prvom planu.

Jer, valjda se samo tako može racionalno tumačiti odbojnost koju su neki pokazivali prema Trumpu, i simpatije koje su ovdašnji promatrači izbora pokazali prema Kamali Harris, svodeći je tek na "prvu potpredsjednicu SAD-a" i "prvu tamnoputu političarku" na tako visokoj dužnosti u hijerarhiji američke državne administracije, iako je pritom malo tko znao reći išta drugo o njezinoj višegodišnjoj karijeri.

Otud i "polemike" u stilu bi li možda aktivistica Alexandria Ocasio-Cortez možda ipak bila bolji izbor od Harris... Jer, da, Ocasio-Cortez je mlađa i fizički na prvi pogled atraktivnija. A to je itekako važan element kad politiku pratite kao - voajer.

Od Trumpa i Bidena se, iako su obojica odavno prevalila sedamdesetu, očekivalo – spektakl, predstavu. Pogotovo od prvospomenutog, koji je sklonost kerumovski - senzacionalnim provalama demonstrirao još od dolaska u Bijelu kuću 2016. godine, stječući simpatije i među ovdašnjim desnim populistima koji u njemu, iako je tajkun, vide oličenje "pravog" predsjednika koji razumije "malog čovjeka" i "svima će bez pardona reći što ih ide".

Pa makar to značilo potkopavanje demokratskih vrijednosti u državi i udar na autoritet institucija te promicanje rasizma ili bilo koje druge netrpeljivosti, ali istodobno svojom retorikom i stvara dojam bliskosti "običnom čovjeku" (ovih dana ga tako zazivaju američke kamiondžije, tj. cestovni prijevoznici, ogorčeni zbog Bidenovih najava ekološkijih politika).

Uostalom, sjetite se Trumpove kampanje pred pobjedu 2016. godine – on je tada, spominjući svako toliko riječi "poštenje" i "narod" - radništvu obećao vraćanje proizvodnje u Ameriku i otvaranje 25 milijuna radnih mjesta u 10 godina! Ne zaboravimo, i tada je, tijekom predizbora, govorio o izbornim prijevarama...

Vlada naroda umjesto močvare

Abraham Lincoln se vjerojatno okretao u grobu dok je Trump populistički obećavao "isušivanje močvare u Washingtonu" koju će, govorio je, zamijeniti 'novom "vladom naroda, od naroda i za narod", parafrazirajući čuveni Lincolnov govor iz 1863. godine...

A kako kaže Chris Hedges u svojoj knjizi "Carstvo opsjena – kraj pismenosti i trijumf spektakla", "u političkom teatru i potrošačkoj kulturi lukavština je najbitnija vještina".

Pa nastavlja: "Politički prvaci koji se koriste sredstvima i alatima masovne propagande kako bi stvarali osjećaj lažne prisnosti s građanima, više ne moraju biti zaista dorasli, iskreni i pošteni. Jedino moraju ostavljati dojam kako posjeduju te značajke".

Naposljetku, ni Biden nije ostao posve imun na sirenski zov populizma: i on je pred izbore, među ostalim, ciljano zaigrao na kartu domoljublja, pa je tako najavio povećanje poreza za bogate kao i poreze od 10 posto za tvrtke koje svoju proizvodnju drže izvan SAD-a... A takvih u Meksiku ili Kini nije malo!

Ipak, kad maknemo elemente populizma i senzacije sa strane, ipak staje činjenica da su ovo bili povijesno važni izbori, ako ni zbog čega onda zbog rekordne izlaznosti i broja glasova koje je dobio pobjednički kandidat (jasno, broj glasova u SAD-u nije presudan zbog izbornog sustava; pa su tako Hillary Clinton i recimo Al Gore gubili izbore na kojima su, u apsolutnom iznosu, dobili više glasova birača od svojih protukandidata!).

To što većina, pa i onih ostrašćenih "navijača" u Hrvatskoj nema pojma kako su prošli istodobno održani izbori za članove Zastupničkog doma Kongresa, odnosno za trećinu Senata i lokalne dužnosnike, očito ostaje manje bitno i tek je još jedan dokaz estradizacije politike, ali i površnosti njezina prosječnog konzumenta.

---

image
Hoće li se Svevišnji smilovati Americi?
Samuel Corum/AFP
---

Što očekivati od Bidena?

Primopredaja i medeni mjesec će brzo proći (iako, po svemu sudeći, ne baš i glatko) pa ostaje pitanje: što zapravo možemo očekivati od novog predsjednika, Joea Bidena?

Jer, ovog trenutka ne možemo znati hoće li uistinu biti drastičnih razlika u odnosu na prethodni Trumpov mandat jer velikim silama veliki i nagli zaokreti u vanjskoj politici baš i nisu svojstveni.

Gledano iz perspektive EU-a i Hrvatske, novom predsjedniku se može postaviti sljedeća pitanja, prije svega mislimo na ona koja nas se najizravnije tiču, a očekivano, o njima kandidati za Bijelu kuću nisu govorili u kampanji. Jer ih to, što da se lažemo, u ovom trenutku ni najmanje ne zanima.

Imamo li na umu da su povratak Amerike u Pariški sporazum, Svjetsku zdravstvenu organizaciju te Vijeće za ljudska prava Ujedinjenih naroda, za Bidena gotova stvar, nešto iza čega čvrsto stoji, evo skice nekih mogućih važnih pitanja za budućeg predsjednika SAD-a, krenut ćemo od makro-perspektive prema ovdašnjim prilikama:

- Hoće li EU doživljavati kao ravnopravnog saveznika i partnera, u kojoj će mjeri uopće inzistirati na transatlantskoj (ekonomskoj) suradnji i što će biti s trgovinskim sporazumom između EU-a i SAD-a?

- Kani li kritizirati ili na bilo koji način sankcionirati europske zemlje koje trgovački ili na bilo koji drugi način poslovno surađuju s Kinom, odnosno, Rusijom?

- Planira li revitaliziranje čelne uloge Amerike u NATO-u biti jedan od vanjskopolitičkih prioriteta i hoće li to automatski značiti zaoštravanje odnosa s Rusijom?

- Hoće li i on inzistirati na zaključku sa summita u Walesu iz mandata Baracka Obame 2014. godine, po kojem članice NATO-a za vojsku moraju izdvojiti 2 posto svog BDP-a?

- Kako gleda na vojni angažman u Afganistanu i proces povlačenja čiji je dovršetak, nota bene, obećavao još spomenuti Obama?

- Kakvu politiku misli voditi prema Iranu (povratak u Iranski nuklearni sporazum?) i na Bliskom istoku, hoće li taj prostor tretirati kao nacionalni interes SAD-a?

- Što će se promijeniti u odnosima s Rusijom nakon isticanja Sporazuma o smanjenju strategijskog naoružanja (START), koji je na snazi do 5. veljače 2021..

- Kakav će stav zauzeti u odnosu na inicijativu Tri mora? Hoće li američka administracija uskratiti podršku toj inicijativi na račun svog eventualnog poboljšanja odnosa s Bruxellesom?

- Bi li bio voljan "pogurati" ukidanje sporazuma o dvostrukom oporezivanju s Hrvatskom i vizama za Hrvate ili će to ostati u strogoj domeni propisanih normi koje "nije briga" tko je u Bijeloj kući, demokrat ili republikanac?

- Hoće li Hrvatsku gledati kao glavnog partnera u ovom dijelu Europe, ili će više vremena i pozornosti posvetiti "otvorenim pitanjima" u regiji, kao što su neriješeni odnosi i granice Srbije i Kosova?

- Može li ga uopće posebno zanimati pitanje položaja Hrvata u BiH, kad je riječ o primjeni Daytona u današnjim uvjetima?

- Hoće li SAD ostati zainteresiran za LNG terminal u Omišlju zbog izvoza američkog plina?

Što će nova Amerika biti Europi

Neki analitičari upozoravaju kako od Bidena ne treba očekivati trenutno odbacivanje baš svega što je karakteriziralo Trumpovu administraciju. Ali ako već mi u Hrvatskoj i nećemo tako drastično osjetiti da je u Bijelu kuću uselio novi stanar (isto očekuje i većina europskih lidera!), Amerikanci bi ipak trebali. Naime, i Biden im je obećao nova radna mjesta...

Mi ćemo se zasad morati zadovoljiti s nekom novom donacijom oružja, eventualno i borbenim avionima, ako se odlučimo za američku ponudu "F-16-ica", ali taj se posao ionako odvija po proceduri koja nema previše veze s tim tko sjedi u Bijeloj kući. A ima i svoju konkretnu cijenu.

Ali to ne znači da je (post)izborna "zabava" gotova: bit će u idućim tjednima itekako zanimljivo pratiti raznorazne kolumniste i ekipu po društvenim mrežama, odnosno, kako će se i kojim tempom brojni Bidenovi navijači koji su proteklih tjedana gorljivo "branili Ameriku od Trumpa", vraćati na svoje stare pozicije žestokog kritiziranja "imperijalističke vanjske politike SAD-a" i, naravno "tog strašnog zla" zvanog kapitalizam.

Nego, što mislite, je li poraz Trumpa ujedno i poraz populizma?

Naravno da nije! Kako u Americi, tako i u Europi.

Pa i vijest da je estonski ministar unutarnjih poslova Mart Helme, inače član desničarske i populističke Ekre, ponudio ostavku nakon što je bez ikakvih dokaza ustvrdio da su Biden i njegov sin korumpirani, zapravo simbolično potvrđuje da ne svjedočimo kraju populističke retorike i "argumentacije".

Principi populizma - shvaćenog kroz diskurs, jer je "prešaren" da bi se gledao kao homogena ideologija - uhvatili su korijena i u Americi i u Europi, čemu često pomažu i nevoljki pokušaji vladajućih da se obračunaju s korupcijom i oligarhijskom tradicijom. Populisti, bili u oporbi ili na vlasti, uobičajeno igraju na kartu retorike oštre borbe protiv iskvarenih i kompromitiranih elita u ime "poštenog naroda", i razobličavanja navodnih i stvarnih interesnih komplota.

Dovoljno je frustriranih da bi populizam o(p)stao na sceni, čas s desnim, čas s lijevim predznakom.

Hoće li Miro Bulj postati Srbin?

Ili u kombinaciji i jednih i drugih, kao recimo u prošlotjednom primjeru "mostovca" Mira Bulja, koji je u saborskoj raspravi napao politiku SDSS-a, kao omiljene mete desnih populista, odnosno, Draganu Jeckov kao jedinu zastupnicu te stranke koja je u tom trenutku bila u sabornici, a sve u ime "srpske sirotinje".

Na to mu je Jeckov uzvratila ciničnim prijedlogom da se na idućim izborima izjasni kao Srbin pa onda kao takav izađe na izbore, po glasove Srba iz Cetinske krajine, čime je, razotkrila licemjerje populista kojima su napadi na SDSS i Milorada Pupovca već opće mjesto pokušaja homogeniziranja glasova, ali i ogoljujući svoju monopolističku poziciju kad je u pitanju zastupanje interesa i problema srpskog stanovništva, slično kao kad populisti inzistiraju na tome da samo oni "izvorno" predstavljaju "narod"...

I zato, umjesto da se zadovoljite ulogom voajera, bilo da su u pitanju prijenosi iz sabornice na Markovu trgu ili TV sučeljavanja Bidena i Trumpa te njihovi javni istupi, iziđite na izbore. Bilo koje!

Znam da nadolazeći, lokalni, nisu ni blizu spektakularnosti koju imaju predsjednički u SAD-u, ali također su dio priče o demokraciji.

A i zbog nje smo valjda pratili i izbore u dalekoj Americi.

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Joe Raedle/AFP Samuel Corum/AFP
Joe Raedle/AFP
Joe i dr. Jill Biden - što će novoga donijeti podstanari u Bijeloj kući
 
Samuel Corum/AFP
Hoće li se Svevišnji smilovati Americi?
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/svijet/poraz-trumpa-ne-znaci-i-slom-populizma-americki-izbori-jos-su-jedan-dokaz-estradizacije-politike-a-tom-spektaklu-nisu-odoljeli-ni-hrvati-1057949 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=bfcdc1f3ea3e88b577616f47878e65ae601a0818 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Poraz+Trumpa+ne+zna%C4%8Di+i+slom+populizma%3A+ameri%C4%8Dki+izbori+jo%C5%A1+su+jedan+dokaz+estradizacije+politike%2C+a+tom+spektaklu+nisu+odoljeli+ni+Hrvati&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Fporaz-trumpa-ne-znaci-i-slom-populizma-americki-izbori-jos-su-jedan-dokaz-estradizacije-politike-a-tom-spektaklu-nisu-odoljeli-ni-hrvati-1057949 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Fporaz-trumpa-ne-znaci-i-slom-populizma-americki-izbori-jos-su-jedan-dokaz-estradizacije-politike-a-tom-spektaklu-nisu-odoljeli-ni-hrvati-1057949 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ‘prosječni birači‘ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) )
StoryEditorOCM
Svijet‘prosječni birači‘

Poraz Trumpa ne znači i slom populizma: američki izbori još su jedan dokaz estradizacije politike, a tom spektaklu nisu odoljeli ni Hrvati

16. studenog 2020. - 08:53

Uoči prve TV debate Donalda Trumpa i njegova "izazivača" Joe Bidena, tamo krajem rujna, cijela stvar je intenzivnije zanimala tek rijetke kolege novinare, "specijaliste" za vanjsku politiku.

Nitko i ništa nas tada nije moglo pripremiti na svojevrsnu histeriju koja je uslijedila primicanjem datuma američkih izbora. Mediji su, naravno, "dali ruke", pogotovo nikad fokusiraniji portali, i američki su izbori u neku ruku postali i "naši". Groznica (američke) izborne večeri je postala globalna stvar.

I Hrvatska se strastveno podijelila na "bidenovce" i "trumpovce", da ne kažem na "demokrate" i "republikance", pucala su prijateljstva na Facebooku, navijalo se, makar se o predizbornim programima - politikama, najmanje govorilo. Ali, zato se prebrojavanje glasova pratilo iz minute u...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. svibanj 2024 07:50