stdClass Object ( [id] => 1297285 [title] => Počela je dugo očekivana protuofenziva, no generali NATO-a smatraju da je u ovome ratu Ukrajina daleko od pobjede [alias] => pocela-je-dugo-ocekivana-protuofenziva-no-generali-nato-a-smatraju-da-je-u-ovome-ratu-ukrajina-daleko-od-pobjede [catid] => 241 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Čini se da je ukrajinska ofenziva, koja se već dugo iščekuje, napokon počela. Paralelno s tim, zadnjih tjedana sve više visokih vojnih zapovjednika iz NATO zemalja upozorava na snagu ruske vojske i opreznim tonovima slika mogući domet ukrajinske ofenzive. U ovom tekstu iznosimo stavove trojice NATO generala (američkog, poljskog i češkog), jednog američkog potpukovnika i britanskog vojnog instituta.

---

---

Američki general Christopher Cavoli, zapovjednik američkih snaga u Europi, još je 27. travnja na saslušanju u Kongresu SAD-a negirao da je ruska vojska dosad pretrpjela velike gubitke i da je u rasulu. Naprotiv, kako je istaknuo, ruska vojska sada je čak i jača nego lani:

- Ruske kopnene snage donekle su degradirane, iako su danas veće nego što su bile na početku sukoba. Zračne snage izgubile su vrlo malo, 80 zrakoplova. Imaju još 1000 lovaca i bombardera. Mornarica je izgubila jedan ozbiljan brod - kazao je general Cavoli tog 27. travnja u Kongresu.

Tri dana kasnije, 30. travnja, američki vojni časopis “Military Watch” objavio je razmišljanja načelnika glavnog stožera poljskih oružanih snaga Rajmunda Andrzejczaka, uključujući i njegove ocjene da pozicija Kijeva “brzo slabi” i da ratna situacija “ne izgleda dobro” za Ukrajinu, odnosno da je Rusija “u puno boljoj poziciji da izdrži ratne napore”.

Neuspjeh sankcija

”Rat je uvijek bio (...) stvar politike, a određuju ga brojni ekonomski faktori: financije, infrastruktura, socijalna pitanja, tehnologija, proizvodnja hrane i čitav niz takvih problema... Kada gledam sukob u Ukrajini, uglavnom ga gledam kroz ove političke leće, a nažalost ne izgleda dobro”, rekao je general Andrzejczak.

Kako je vrhovni poljski general objasnio, njegov pesimizam temelji se na uvidu kako “ništa” ne ukazuje da Rusija neće moći održati svoje ratne napore, odnosno na spoznaji da napori Zapada u gospodarskom ratovanju nisu uspjeli omesti Moskvu.

---

image

General Christopher Cavoli: Ruske kopnene snage donekle su degradirane, iako su danas veće nego što su bile na početku sukoba. Zračne snage izgubile su vrlo malo, 80 zrakoplova. Imaju još 1000 lovaca i bombardera

AFP
---

”Oni financijski instrumenti koje je imala prije sukoba, dinamika potrošnje, efikasnost sankcija i cijela složena gospodarska situacija govore o tome da će Rusija imati novca za ovaj sukob”, rekao je Andrzejczak.

Nasuprot tome, napominje američki časopis, Ukrajina “ima velikih financijskih problema”:

”Znamo koliko zemlji treba mjesečno. Znamo što znači američka pomoć, ona cijelog kolektivnog Zapada. Znamo i kolika je poljska pomoć na ovom području, jer smo drugi najveći donator (...). Brzina osipanja u financijskom području je, po mom mišljenju, nažalost nepovoljna”, upozorio je general Andrzejczak.

Načelnik poljskog Glavnog stožera istaknuo je i kako ne vjeruje da će se milijuni Ukrajinaca koji su napustili zemlju vratiti kući kako bi je obnovili, te je izrazio žaljenje zbog toga što zapadni čelnici “nisu shvatili koliko je Ukrajina daleko od pobjede u ratu”.

”Zapadni blok jednostavno nema streljiva, industrija nije spremna ne samo poslati opremu u Ukrajinu, već i obnoviti vlastite zalihe koje se tope. Ta svijest nije ista tamo kao ovdje na rijeci Visli i mora se komunicirati čvrsto (...), gdje god je to moguće, što ja i radim”, poručio je šef poljske vojske.

Meso iz Bahmuta

Komentirajući stavove generala Andrzejczaka, list Military Watch ističe diskrepanciju između zapadnog medijskog prikaza ukrajinskog rata i stvarne situacije na terenu, pišući da je “došlo do oštrog kontrasta između izvještavanja o ratu na Zapadu i izvještaja s prvih borbenih linija, uključujući i izvještaje zapadnih boraca raspoređenih na glavnim žarišnim točkama”:

”Značajan nedavni primjer bili su izvještaji o ‘mlinu za mljevenje mesa’ u gradu Bahmutu, izraz koji se u izvještajima s terena odnosio na ekstremne gubitke koje su pretrpjele ukrajinske i savezničke snage. Međutim, u zapadnim izvještajima izraz ‘mlin za meso’ korišten je gotovo isključivo za tvrdnje o ekstremnim gubicima ruskih snaga, a ne ukrajinskih, za razliku od izvještaja s terena”, pisao je američki časopis 30. travnja.

Tri tjedna potom, 20. svibnja – baš na dan kada je ruska privatna vojska Wagner osvojila Bahmut - britanski vojni institut žovijalnog akronima RUSI (Royal United Services Institute) objavio je studiju u kojoj zaključuje da je ruska vojska “daleko od potrošene sile”, ponajviše zato što je “promijenila način na koji se bori”, što predstavlja “značajnu prijetnju” dok Kijev priprema veliku protuofenzivu.

”Tipične percepcije slabosti ruske vojske u nekim su slučajevima zastarjele ili pogrešno shvaćene. Razumijevanje načina na koji je Rusija promijenila svoj pristup važno je ne samo Ukrajini, nego i članicama NATO-a, koje se suočavaju sa sve neprijateljskije raspoloženim suparnikom u Moskvi”, stoji u izvještaju RUSI-ja, nastalom na temelju terenskih intervjua koji su u travnju i svibnju provedeni s pripadnicima 10 ukrajinskih brigada s ratnim iskustvom u borbi protiv ruskih jedinica.

---

image

General Rajmund Andrzejczak: Andrzejczak: Rat je uvijek bio stvar politike, a određuju ga brojni ekonomski faktori. Kada gledam sukob u Ukrajini, gledam ga uglavnom kroz ove političke leće, a nažalost ne izgleda dobro

AFP
---

’Rusija ispravila propuste’

Među ostalim, britanski institut navodi da je Rusija “u velikoj mjeri ispravila rane propuste u protuzračnoj obrani, pravilnim povezivanjem raketnih sustava i njihovih senzora duž fronta od 1200 kilometara”, čime je značajno otupila oštricu napadačkih raketnih potencijala ukrajinske vojske.

”Kao rezultat toga, ruske su snage uspjele u velikoj mjeri otkloniti prijetnju od ukrajinskih HARM projektila, presresti rakete i oboriti niskoleteće ukrajinske borbene avione s udaljenosti od 150 kilometara”, notiraju autori izvještaja, Nick Reynolds i Jack Watling.

Britanski istraživači pišu da se i ruske mogućnosti elektroničkog ratovanja “neprestano razvijaju”, što Ukrajinu “košta 10.000 dronova mjesečno”:

”Čini se da ruske snage mogu dešifrirati ukrajinske šifrirane komunikacijske sustave Motorola u stvarnom vremenu”, ističe se u studiji.

Osim toga, kako pišu britanski autori, Kremlj je poboljšao i sigurnost zapovjednih centara ruske vojske: “Ruski zapovjedni centri, koji su se lani u srpnju pokazali ranjivima na precizne napade američkih raketa HIMARS i čiji su komunikacijski sustavi bili rutinski hakirani, sada su ukopani u čvrste bunkere. Preuzeli su lokalne telefonske mreže na okupiranim područjima, izolirali ih i usmjerili u ratne svrhe”, stoji u izvještaju.

Konačno, u studiji se ističe da je ruska vojska “učinila svoje tenkove T-80 i T-72 manje ranjivima na ukrajinski arsenal zapadnog protutenkovskog oružja”. K tome, navodeći kako je Rusija “uveliko ismijavana na Zapadu zbog raspoređivanja zastarjelih tenkova T-55 i T-62”, britanski autori upozoravaju da ti tenkovi “ipak predstavljaju ozbiljnu prijetnju na bojnom polju”, jer se koriste “u ulozi vatrene potpore kao borbena vozila pješaštva”.

Studija britanskog instituta publicirana je 20. svibnja, a šest dana kasnije, 26. svibnja, u intervjuu za njemački “Bild” na opasnost od podcjenjivanja ruske vojske upozorio je i načelnik glavnog stožera češke vojske, general Karel Řehka. Istaknuvši da ukrajinska ofenziva može i propasti, odnosno doživjeti neuspjeh, vrhovni češki general poručio je da moramo biti spremni na “produženje rata u nedogled”, te je pozvao saveznike Kijeva da se pripreme “za pomaganje Ukrajini u dužem razdoblju”.

Najgori scenarij

Tri dana potom, 29. svibnja, general Řehka je na konferenciji u češkom parlamentu produbio svoje upozorenje. Kako je prenio češki portal Novinky, general je poručio da se “moramo početi pripremati za mogućnost rata između NATO-a i Rusije”.

- Vidimo rat između Rusije i Sjevernoatlantskog saveza kao najgori mogući scenarij, ali on nije nemoguć. Moguć je - kazao je general Řehka, nazvavši Rusiju “visoko tehnološki razvijenim protivnikom, koji je trenutno na kursu prema sukobu s NATO savezom”.

Nakon trojice aktivnih NATO generala, naš idući vojni izvor – umirovljeni potpukovnik američke vojske Daniel Davis – formalno je niži po činu i statusu ali je u analitičkom smislu možda i važniji od ostalih. O tome govori kako njegova militaristička karijera, tako i njegovi recentni angažmani višeg suradnika i vojnog eksperta u američkom think-tanku Defense Priorities, odnosno urednika i komentatora vojnog časopisa “19FortyFive” koji izlazi u Washingtonu.

Za vrijeme aktivne službe Davis je četiri puta bio raspoređen u borbene zone (operacija “Pustinjska oluja” 1991., Irak 2009. te Afganistan 2005. i 2011. godine), a zadnjih deset godina njegovi radovi o obrani i vanjskim poslovima objavljeni su u vodećim američkim i zapadnim medijima. Za ovaj tekst posebno je važno to što se Davis već iskazao kao točan ratni prognozer kad je američki službeni narativ tvrdio da stvari stoje drukčije.

---

image

General Karel ŘEHKA: Vidimo rat između Rusije i NATO-a kao najgori mogući scenarij, ali on nije nemoguć. Rusija je visoko tehnološki razvijeni protivnik, koji je trenutno na kursu prema sukobu s NATO savezom

Profimedia
---

Konkretno, Davis je u službenim krugovima State Departmenta i Pentagona postao “zloglasan” nakon što je 2012., po povratku iz Afganistana, objavio detaljni izvještaj o tome kako su vojni i civilni čelnici SAD-a lažno tumačili američkoj javnosti i Kongresu da afganistanski rat ide dobro po interese SAD-a, dok je u stvarnosti američka vojska bila “na putu poraza”.

Kako znamo, potonji događaji u Afganistanu posve su potvrdili taj Davisov izvještaj, što je preklani rezultiralo kaotičnim bijegom američke vojske iz Kabula. Stoga je plauzibilno zaključiti da bivši američki oficir i sada ima točan pregled ratne situacije.

Četiri velika poraza

A dok ostala vojna lica navedena u ovom tekstu na snagu ruske armije i neizvjesnost ukrajinskog vojnog uspjeha upozoravaju tek zadnjih tjedana, Davis o tome piše već mjesecima. Tako je još u veljači, u članku pod naslovom “Je li Rusija doista izgubila rat u Ukrajini”, ukazao da hvalospjevi o uspjesima ukrajinske vojske koje potenciraju zapadni mediji stvaraju pogrešan utisak koji zapadne čitatelje dovodi u zabludu:

”Konačni rezultat u zapadnim medijima bio je jasan dojam da će Ukrajina na kraju prevladati. Međutim, trezvena i nepristrana procjena rata otkriva da je situacija za Kijev vjerojatno daleko opasnija nego što se misli”, pisao je Davis u veljači, navodeći da zaraćene zemlje imaju “različite strategije”:

”Kad Rusi vjeruju da je cijena napada ili obrane određenog mjesta veća od potencijalnog dobitka, pokazali su spremnost napustiti bitku i premjestiti snage na drugo mjesto. Putinove snage su to lani učinile povlačenjem iz Kijeva, Harkova i Hersona. Nasuprot tome, čini se da je Ukrajina usvojila koncept obrane svakog centimetra svog teritorija, bez obzira na cijenu”, kaže Davis.

Američki potpukovnik pritom ukazuje da je takva strategija Kijeva dovela do ozbiljnih poraza ukrajinske vojske, koja je žrtvovala veliki broj boraca za gradove koje je na kraju izgubila. Kako navodi, ova tendencija je prvi put uočena lani u gradu Mariupolju, “u kojem se ukrajinski Glavni stožer odbio povući, čak i kada je postalo jasno da je držanje grada neodrživo”.

”Tisuće ukrajinskih vojnika na kraju su ubijene, ranjene ili zarobljene. Slična dinamika odigrala se prošlog ljeta kada su se ukrajinske trupe do kraja borile u Severodonjecku, Lisičansku i nedavno u Soledaru. U svakom se gradu UAF (Oružane snage Ukrajine) odbio povući. U svakom tom slučaju borili su se hrabro, ali su žrtvovali ogroman broj poginulih i ranjenih vojnika, da bi na kraju izgubili i gradove. Slična dinamika trenutno se odvija u Bahmutu...”, pisao je Davis u veljači.

Bahmut je pao 20. svibnja, a Davis pet dana kasnije objavljuje članak “Tužna stvarnost: Ukrajinski rat sada ide na ruku Rusiji”, u kojem konstatira da je Ukrajina “izgubila četiri velike gradske bitke protiv Rusije, trpeći u svakoj sve veće razine gubitaka: Severodonjeck, Lisičansk, Soledar i nedavno Bahmut”, što je, prema njegovu sudu, ostavilo ozbiljne posljedice na snagu i borbene sposobnosti ukrajinske vojske.

---

image

Ukrajinski vojnici

AFP
---

Opasne iluzije

”Kao rezultat toga, Ukrajina je u te četiri gradske borbe izgubila doslovno desetke tisuća poginulih i ranjenih, uz ogromne količine opreme i streljiva. Na temelju vjerojatne vatrene nadmoći od 10 prema 1 u rusku korist, Ukrajina je bez sumnje pretrpjela znatno više žrtava u tim borbama od Rusa. Ali čak i da su platili jednaku cijenu, Rusija ima mnogo više stanovnika, od kojih može izvući više boraca, i velike domaće industrijske kapacitete za proizvodnju streljiva. U usporedbi s Rusijom, Ukrajina nema osoblja ili industrijskih kapaciteta da nadomjesti svoje izgubljene ljude i opremu”, piše Davis.

U jednom drugom svibanjskom članku, pod naslovom “Ukrajinska dugo očekivana ofenziva: zašto neće pobijediti Putina”, Davis upozorava da se ukrajinska vojska “suočava s golemom zadaćom uoči pokretanja svoje ofenzive”, pri čemu američki stručnjak evocira vlastito ratno iskustvo:

”Kao netko tko se borio u velikim napadnim tenkovskim bitkama i godinama trenirao za vođenje obrambenih operacija u oklopnim postrojbama, mogu zaključiti da je obrana daleko manje izazovan i težak oblik rata, a kombinirana ofenziva je najteži. Ne smije se podcijeniti izazov s kojim se suočavaju postrojbe UAF-a u ofenzivi koja zahtijeva čvrstu koordinaciju svake postrojbe na stotinama kilometara fronta, osobito kad nijedan ukrajinski vojnik, časnik ili general nije izveo takav zadatak ove veličine”, piše Davis.

K tome, američki potpukovnik ističe da se ukrajinska vojska, s obzirom da je “pretrpjela goleme gubitke”, trenutno sastoji od vojnika i zapovjednika “koji imaju ograničeno ratno iskustvo i samo površinsku obuku u operacijama kombiniranog naoružanja”, dok Rusija, s druge strane, “već više od pola godine priprema opsežne obrambene položaje gotovo na čitavoj fronti od 1000 kilometara”, koje neće biti lako probiti.

”Rusi su osmislili i izgradili impresivan niz obrambenih pojaseva koje bi bilo teško probiti čak i potpuno obučenim zapadnim vojskama”, napominje Davis, koji zbog svih tih okolnosti smatra da Kijev ne može pobijediti Moskvu:

”Ocjenjujem da vjerojatno više ne postoji način da Ukrajina ostvari vojnu pobjedu. Nastavak borbe s tim iluzijama može samo dovesti do toga da Kijev izgubi još više teritorija”, zaključio je američki ekspert u članku od 25. svibnja.

Na ukrajinskoj vojsci ostaje da ga kroz ovu ofenzivu pokuša demantirati. Iako bi možda, sa stanovišta ljudske krvarine, bilo oportunije da ga posluša.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Ruski rulet [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => Ruski rulet 2 0 14005 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-06-06 20:43:31 [created_by] => 3107 [created_by_alias] => Damir Pilić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-06-10 12:16:44 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2023-06-10 12:16:44 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 1952 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 241 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Europe i svijeta. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, politika, europa, svijet [secure] => 0 [page_title] => Svijet [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Počela je dugo očekivana protuofenziva, no generali NATO-a smatraju da je u ovome ratu Ukrajina daleko od pobjede [metakey] => Ukrajina, protuofenziva, rusija, generali NATO-a, NATO, Rajmund Andrzejczak, Karel Řehka, Christopher Cavoli [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/06\/06\/25017180.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/06\/25048821.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/06\/25048848.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/06\/25048851.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/06\/25017178.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["AFP","Profimedia","AFP","AFP","AFP"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Po\u010dela je dugo o\u010dekivana protuofenziva, ima li na\u010dina da Ukrajina ostvari vojnu pobjedu?<\/p>","

General Karel \u0158EHKA: Vidimo rat izme\u0111u Rusije i NATO-a kao najgori mogu\u0107i scenarij, ali on nije nemogu\u0107. Rusija je visoko tehnolo\u0161ki razvijeni protivnik, koji je trenutno na kursu prema sukobu s NATO savezom<\/p>","

General Christopher Cavoli: Ruske kopnene snage donekle su degradirane, iako su danas ve\u0107e nego \u0161to su bile na po\u010detku sukoba. Zra\u010dne snage izgubile su vrlo malo, 80 zrakoplova. Imaju jo\u0161 1000 lovaca i bombardera<\/p>","

General Rajmund Andrzejczak: Andrzejczak: Rat je uvijek bio stvar politike, a odre\u0111uju ga brojni ekonomski faktori. Kada gledam sukob u Ukrajini, gledam ga uglavnom kroz ove politi\u010dke le\u0107e, a na\u017ealost ne izgleda dobro<\/p>","

Ukrajinski vojnici<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1024x682","hd_25017180_1920.jpg":"1920x1080","k_25017180_1280.jpg":"1280x1280","k_25017180_1024.jpg":"1024x1024","k_25017180_640.jpg":"640x640","k_25017180_480.jpg":"480x480","k_25017180_340.jpg":"340x340","k_25017180_220.jpg":"220x220","o_25017180_1280.jpg":"1280x852","o_25017180_1024.jpg":"1024x682","o_25017180_640.jpg":"640x426","o_25017180_480.jpg":"480x319","o_25017180_340.jpg":"340x226","o_25017180_220.jpg":"220x146","h_25017180_1280.jpg":"1280x854","h_25017180_1024.jpg":"1024x683","h_25017180_640.jpg":"640x427","h_25017180_480.jpg":"480x320","h_25017180_340.jpg":"340x227","h_25017180_220.jpg":"220x147","pp_25017180_1280.jpg":"1280x1628","pp_25017180_1024.jpg":"1024x1303","pp_25017180_640.jpg":"640x814","pp_25017180_480.jpg":"480x611","pp_25017180_340.jpg":"340x432","pp_25017180_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1415","hd_25048821_1920.jpg":"1920x1080","k_25048821_1280.jpg":"1280x1280","k_25048821_1024.jpg":"1024x1024","k_25048821_640.jpg":"640x640","k_25048821_480.jpg":"480x480","k_25048821_340.jpg":"340x340","k_25048821_220.jpg":"220x220","o_25048821_1280.jpg":"1280x943","o_25048821_1024.jpg":"1024x754","o_25048821_640.jpg":"640x471","o_25048821_480.jpg":"480x353","o_25048821_340.jpg":"340x250","o_25048821_220.jpg":"220x162","h_25048821_1280.jpg":"1280x854","h_25048821_1024.jpg":"1024x683","h_25048821_640.jpg":"640x427","h_25048821_480.jpg":"480x320","h_25048821_340.jpg":"340x227","h_25048821_220.jpg":"220x147","pp_25048821_1280.jpg":"1280x1628","pp_25048821_1024.jpg":"1024x1303","pp_25048821_640.jpg":"640x814","pp_25048821_480.jpg":"480x611","pp_25048821_340.jpg":"340x432","pp_25048821_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1273","hd_25048848_1920.jpg":"1920x1080","k_25048848_1280.jpg":"1280x1280","k_25048848_1024.jpg":"1024x1024","k_25048848_640.jpg":"640x640","k_25048848_480.jpg":"480x480","k_25048848_340.jpg":"340x340","k_25048848_220.jpg":"220x220","o_25048848_1280.jpg":"1280x848","o_25048848_1024.jpg":"1024x678","o_25048848_640.jpg":"640x424","o_25048848_480.jpg":"480x318","o_25048848_340.jpg":"340x225","o_25048848_220.jpg":"220x145","h_25048848_1280.jpg":"1280x854","h_25048848_1024.jpg":"1024x683","h_25048848_640.jpg":"640x427","h_25048848_480.jpg":"480x320","h_25048848_340.jpg":"340x227","h_25048848_220.jpg":"220x147","pp_25048848_1280.jpg":"1280x1628","pp_25048848_1024.jpg":"1024x1303","pp_25048848_640.jpg":"640x814","pp_25048848_480.jpg":"480x611","pp_25048848_340.jpg":"340x432","pp_25048848_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25048851_1920.jpg":"1920x1080","k_25048851_1280.jpg":"1280x1280","k_25048851_1024.jpg":"1024x1024","k_25048851_640.jpg":"640x640","k_25048851_480.jpg":"480x480","k_25048851_340.jpg":"340x340","k_25048851_220.jpg":"220x220","o_25048851_1280.jpg":"1280x853","o_25048851_1024.jpg":"1024x682","o_25048851_640.jpg":"640x426","o_25048851_480.jpg":"480x320","o_25048851_340.jpg":"340x226","o_25048851_220.jpg":"220x146","h_25048851_1280.jpg":"1280x854","h_25048851_1024.jpg":"1024x683","h_25048851_640.jpg":"640x427","h_25048851_480.jpg":"480x320","h_25048851_340.jpg":"340x227","h_25048851_220.jpg":"220x147","pp_25048851_1280.jpg":"1280x1628","pp_25048851_1024.jpg":"1024x1303","pp_25048851_640.jpg":"640x814","pp_25048851_480.jpg":"480x611","pp_25048851_340.jpg":"340x432","pp_25048851_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1024x682","hd_25017178_1920.jpg":"1920x1080","k_25017178_1280.jpg":"1280x1280","k_25017178_1024.jpg":"1024x1024","k_25017178_640.jpg":"640x640","k_25017178_480.jpg":"480x480","k_25017178_340.jpg":"340x340","k_25017178_220.jpg":"220x220","o_25017178_1280.jpg":"1280x852","o_25017178_1024.jpg":"1024x682","o_25017178_640.jpg":"640x426","o_25017178_480.jpg":"480x319","o_25017178_340.jpg":"340x226","o_25017178_220.jpg":"220x146","h_25017178_1280.jpg":"1280x854","h_25017178_1024.jpg":"1024x683","h_25017178_640.jpg":"640x427","h_25017178_480.jpg":"480x320","h_25017178_340.jpg":"340x227","h_25017178_220.jpg":"220x147","pp_25017178_1280.jpg":"1280x1628","pp_25017178_1024.jpg":"1024x1303","pp_25017178_640.jpg":"640x814","pp_25017178_480.jpg":"480x611","pp_25017178_340.jpg":"340x432","pp_25017178_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 241 [name] => Svijet [alias] => svijet [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 2 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15629309 Threads: 1 Questions: 3220612936 Slow queries: 7278109 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 236358864 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 50 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/svijet ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 241 [name] => Svijet [alias] => svijet [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/svijet ) ) [link] => /vijesti/svijet/pocela-je-dugo-ocekivana-protuofenziva-no-generali-nato-a-smatraju-da-je-u-ovome-ratu-ukrajina-daleko-od-pobjede-1297285 [printLink] => /vijesti/svijet/pocela-je-dugo-ocekivana-protuofenziva-no-generali-nato-a-smatraju-da-je-u-ovome-ratu-ukrajina-daleko-od-pobjede-1297285?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 439881 [name] => Ukrajina [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => ukrajina [link] => /tag/ukrajina ) [1] => stdClass Object ( [id] => 673128 [name] => protuofenziva [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-04-06 15:26:45 [main_article_id] => 0 [alias] => protuofenziva [link] => /tag/protuofenziva ) [2] => stdClass Object ( [id] => 521548 [name] => Rusija [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => rusija [link] => /tag/rusija ) [3] => stdClass Object ( [id] => 719205 [name] => generali NATO-a [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-06-09 16:02:12 [main_article_id] => 0 [alias] => generali-nato-a [link] => /tag/generali-nato-a ) [4] => stdClass Object ( [id] => 418937 [name] => NATO [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => nato [link] => /tag/nato ) [5] => stdClass Object ( [id] => 719206 [name] => Rajmund Andrzejczak [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-06-09 16:02:12 [main_article_id] => 0 [alias] => rajmund-andrzejczak [link] => /tag/rajmund-andrzejczak ) [6] => stdClass Object ( [id] => 719207 [name] => Karel Řehka [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-06-09 16:02:12 [main_article_id] => 0 [alias] => karel-rehka [link] => /tag/karel-rehka ) [7] => stdClass Object ( [id] => 719208 [name] => Christopher Cavoli [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-06-09 16:02:12 [main_article_id] => 0 [alias] => christopher-cavoli [link] => /tag/christopher-cavoli ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Ruski rulet [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Počela je dugo očekivana protuofenziva, no generali NATO-a smatraju da je u ovome ratu Ukrajina daleko od pobjede [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3107 [name] => Damir Pilić [username] => damir-pili [email] => damir-pili@sd.hr [password] => $2y$10$KrU/.ZEYdVjL4WRvqz720ueo0NRuLxdeba4TsMluTxBUClcQKLy7W [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/damir-pilic-3107 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1625 [gender] => m [description] => [image] => 1625.png [url] => [group] => 4 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1625.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/06/25017180.jpg [galleryCount] => 5 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => AFP [mainImageDesc] =>

Počela je dugo očekivana protuofenziva, ima li načina da Ukrajina ostvari vojnu pobjedu?

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/06/25017180.jpg [title] => AFP

Počela je dugo očekivana protuofenziva, ima li načina da Ukrajina ostvari vojnu pobjedu?

) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/06/25048821.jpg [title] => Profimedia

General Karel ŘEHKA: Vidimo rat između Rusije i NATO-a kao najgori mogući scenarij, ali on nije nemoguć. Rusija je visoko tehnološki razvijeni protivnik, koji je trenutno na kursu prema sukobu s NATO savezom

) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/06/25048848.jpg [title] => AFP

General Christopher Cavoli: Ruske kopnene snage donekle su degradirane, iako su danas veće nego što su bile na početku sukoba. Zračne snage izgubile su vrlo malo, 80 zrakoplova. Imaju još 1000 lovaca i bombardera

) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/06/25048851.jpg [title] => AFP

General Rajmund Andrzejczak: Andrzejczak: Rat je uvijek bio stvar politike, a određuju ga brojni ekonomski faktori. Kada gledam sukob u Ukrajini, gledam ga uglavnom kroz ove političke leće, a nažalost ne izgleda dobro

) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/06/25017178.jpg [title] => AFP

Ukrajinski vojnici

) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Čini se da je ukrajinska ofenziva, koja se već dugo iščekuje, napokon počela. Paralelno s tim, zadnjih tjedana sve više visokih vojnih zapovjednika iz NATO zemalja upozorava na snagu ruske vojske i opreznim tonovima slika mogući domet ukrajinske ofenzive. U ovom tekstu iznosimo stavove trojice NATO generala (američkog, poljskog i češkog), jednog američkog potpukovnika i britanskog vojnog instituta.

---

---

Američki general Christopher Cavoli, zapovjednik američkih snaga u Europi, još je 27. travnja na saslušanju u Kongresu SAD-a negirao da je ruska vojska dosad pretrpjela velike gubitke i da je u rasulu. Naprotiv, kako je istaknuo, ruska vojska sada je čak i jača nego lani:

- Ruske kopnene snage donekle su degradirane, iako su danas veće nego što su bile na početku sukoba. Zračne snage izgubile su vrlo malo, 80 zrakoplova. Imaju još 1000 lovaca i bombardera. Mornarica je izgubila jedan ozbiljan brod - kazao je general Cavoli tog 27. travnja u Kongresu.

Tri dana kasnije, 30. travnja, američki vojni časopis “Military Watch” objavio je razmišljanja načelnika glavnog stožera poljskih oružanih snaga Rajmunda Andrzejczaka, uključujući i njegove ocjene da pozicija Kijeva “brzo slabi” i da ratna situacija “ne izgleda dobro” za Ukrajinu, odnosno da je Rusija “u puno boljoj poziciji da izdrži ratne napore”.

Neuspjeh sankcija

”Rat je uvijek bio (...) stvar politike, a određuju ga brojni ekonomski faktori: financije, infrastruktura, socijalna pitanja, tehnologija, proizvodnja hrane i čitav niz takvih problema... Kada gledam sukob u Ukrajini, uglavnom ga gledam kroz ove političke leće, a nažalost ne izgleda dobro”, rekao je general Andrzejczak.

Kako je vrhovni poljski general objasnio, njegov pesimizam temelji se na uvidu kako “ništa” ne ukazuje da Rusija neće moći održati svoje ratne napore, odnosno na spoznaji da napori Zapada u gospodarskom ratovanju nisu uspjeli omesti Moskvu.

---

image

General Christopher Cavoli: Ruske kopnene snage donekle su degradirane, iako su danas veće nego što su bile na početku sukoba. Zračne snage izgubile su vrlo malo, 80 zrakoplova. Imaju još 1000 lovaca i bombardera

AFP
---

”Oni financijski instrumenti koje je imala prije sukoba, dinamika potrošnje, efikasnost sankcija i cijela složena gospodarska situacija govore o tome da će Rusija imati novca za ovaj sukob”, rekao je Andrzejczak.

Nasuprot tome, napominje američki časopis, Ukrajina “ima velikih financijskih problema”:

”Znamo koliko zemlji treba mjesečno. Znamo što znači američka pomoć, ona cijelog kolektivnog Zapada. Znamo i kolika je poljska pomoć na ovom području, jer smo drugi najveći donator (...). Brzina osipanja u financijskom području je, po mom mišljenju, nažalost nepovoljna”, upozorio je general Andrzejczak.

Načelnik poljskog Glavnog stožera istaknuo je i kako ne vjeruje da će se milijuni Ukrajinaca koji su napustili zemlju vratiti kući kako bi je obnovili, te je izrazio žaljenje zbog toga što zapadni čelnici “nisu shvatili koliko je Ukrajina daleko od pobjede u ratu”.

”Zapadni blok jednostavno nema streljiva, industrija nije spremna ne samo poslati opremu u Ukrajinu, već i obnoviti vlastite zalihe koje se tope. Ta svijest nije ista tamo kao ovdje na rijeci Visli i mora se komunicirati čvrsto (...), gdje god je to moguće, što ja i radim”, poručio je šef poljske vojske.

Meso iz Bahmuta

Komentirajući stavove generala Andrzejczaka, list Military Watch ističe diskrepanciju između zapadnog medijskog prikaza ukrajinskog rata i stvarne situacije na terenu, pišući da je “došlo do oštrog kontrasta između izvještavanja o ratu na Zapadu i izvještaja s prvih borbenih linija, uključujući i izvještaje zapadnih boraca raspoređenih na glavnim žarišnim točkama”:

”Značajan nedavni primjer bili su izvještaji o ‘mlinu za mljevenje mesa’ u gradu Bahmutu, izraz koji se u izvještajima s terena odnosio na ekstremne gubitke koje su pretrpjele ukrajinske i savezničke snage. Međutim, u zapadnim izvještajima izraz ‘mlin za meso’ korišten je gotovo isključivo za tvrdnje o ekstremnim gubicima ruskih snaga, a ne ukrajinskih, za razliku od izvještaja s terena”, pisao je američki časopis 30. travnja.

Tri tjedna potom, 20. svibnja – baš na dan kada je ruska privatna vojska Wagner osvojila Bahmut - britanski vojni institut žovijalnog akronima RUSI (Royal United Services Institute) objavio je studiju u kojoj zaključuje da je ruska vojska “daleko od potrošene sile”, ponajviše zato što je “promijenila način na koji se bori”, što predstavlja “značajnu prijetnju” dok Kijev priprema veliku protuofenzivu.

”Tipične percepcije slabosti ruske vojske u nekim su slučajevima zastarjele ili pogrešno shvaćene. Razumijevanje načina na koji je Rusija promijenila svoj pristup važno je ne samo Ukrajini, nego i članicama NATO-a, koje se suočavaju sa sve neprijateljskije raspoloženim suparnikom u Moskvi”, stoji u izvještaju RUSI-ja, nastalom na temelju terenskih intervjua koji su u travnju i svibnju provedeni s pripadnicima 10 ukrajinskih brigada s ratnim iskustvom u borbi protiv ruskih jedinica.

---

image

General Rajmund Andrzejczak: Andrzejczak: Rat je uvijek bio stvar politike, a određuju ga brojni ekonomski faktori. Kada gledam sukob u Ukrajini, gledam ga uglavnom kroz ove političke leće, a nažalost ne izgleda dobro

AFP
---

’Rusija ispravila propuste’

Među ostalim, britanski institut navodi da je Rusija “u velikoj mjeri ispravila rane propuste u protuzračnoj obrani, pravilnim povezivanjem raketnih sustava i njihovih senzora duž fronta od 1200 kilometara”, čime je značajno otupila oštricu napadačkih raketnih potencijala ukrajinske vojske.

”Kao rezultat toga, ruske su snage uspjele u velikoj mjeri otkloniti prijetnju od ukrajinskih HARM projektila, presresti rakete i oboriti niskoleteće ukrajinske borbene avione s udaljenosti od 150 kilometara”, notiraju autori izvještaja, Nick Reynolds i Jack Watling.

Britanski istraživači pišu da se i ruske mogućnosti elektroničkog ratovanja “neprestano razvijaju”, što Ukrajinu “košta 10.000 dronova mjesečno”:

”Čini se da ruske snage mogu dešifrirati ukrajinske šifrirane komunikacijske sustave Motorola u stvarnom vremenu”, ističe se u studiji.

Osim toga, kako pišu britanski autori, Kremlj je poboljšao i sigurnost zapovjednih centara ruske vojske: “Ruski zapovjedni centri, koji su se lani u srpnju pokazali ranjivima na precizne napade američkih raketa HIMARS i čiji su komunikacijski sustavi bili rutinski hakirani, sada su ukopani u čvrste bunkere. Preuzeli su lokalne telefonske mreže na okupiranim područjima, izolirali ih i usmjerili u ratne svrhe”, stoji u izvještaju.

Konačno, u studiji se ističe da je ruska vojska “učinila svoje tenkove T-80 i T-72 manje ranjivima na ukrajinski arsenal zapadnog protutenkovskog oružja”. K tome, navodeći kako je Rusija “uveliko ismijavana na Zapadu zbog raspoređivanja zastarjelih tenkova T-55 i T-62”, britanski autori upozoravaju da ti tenkovi “ipak predstavljaju ozbiljnu prijetnju na bojnom polju”, jer se koriste “u ulozi vatrene potpore kao borbena vozila pješaštva”.

Studija britanskog instituta publicirana je 20. svibnja, a šest dana kasnije, 26. svibnja, u intervjuu za njemački “Bild” na opasnost od podcjenjivanja ruske vojske upozorio je i načelnik glavnog stožera češke vojske, general Karel Řehka. Istaknuvši da ukrajinska ofenziva može i propasti, odnosno doživjeti neuspjeh, vrhovni češki general poručio je da moramo biti spremni na “produženje rata u nedogled”, te je pozvao saveznike Kijeva da se pripreme “za pomaganje Ukrajini u dužem razdoblju”.

Najgori scenarij

Tri dana potom, 29. svibnja, general Řehka je na konferenciji u češkom parlamentu produbio svoje upozorenje. Kako je prenio češki portal Novinky, general je poručio da se “moramo početi pripremati za mogućnost rata između NATO-a i Rusije”.

- Vidimo rat između Rusije i Sjevernoatlantskog saveza kao najgori mogući scenarij, ali on nije nemoguć. Moguć je - kazao je general Řehka, nazvavši Rusiju “visoko tehnološki razvijenim protivnikom, koji je trenutno na kursu prema sukobu s NATO savezom”.

Nakon trojice aktivnih NATO generala, naš idući vojni izvor – umirovljeni potpukovnik američke vojske Daniel Davis – formalno je niži po činu i statusu ali je u analitičkom smislu možda i važniji od ostalih. O tome govori kako njegova militaristička karijera, tako i njegovi recentni angažmani višeg suradnika i vojnog eksperta u američkom think-tanku Defense Priorities, odnosno urednika i komentatora vojnog časopisa “19FortyFive” koji izlazi u Washingtonu.

Za vrijeme aktivne službe Davis je četiri puta bio raspoređen u borbene zone (operacija “Pustinjska oluja” 1991., Irak 2009. te Afganistan 2005. i 2011. godine), a zadnjih deset godina njegovi radovi o obrani i vanjskim poslovima objavljeni su u vodećim američkim i zapadnim medijima. Za ovaj tekst posebno je važno to što se Davis već iskazao kao točan ratni prognozer kad je američki službeni narativ tvrdio da stvari stoje drukčije.

---

image

General Karel ŘEHKA: Vidimo rat između Rusije i NATO-a kao najgori mogući scenarij, ali on nije nemoguć. Rusija je visoko tehnološki razvijeni protivnik, koji je trenutno na kursu prema sukobu s NATO savezom

Profimedia
---

Konkretno, Davis je u službenim krugovima State Departmenta i Pentagona postao “zloglasan” nakon što je 2012., po povratku iz Afganistana, objavio detaljni izvještaj o tome kako su vojni i civilni čelnici SAD-a lažno tumačili američkoj javnosti i Kongresu da afganistanski rat ide dobro po interese SAD-a, dok je u stvarnosti američka vojska bila “na putu poraza”.

Kako znamo, potonji događaji u Afganistanu posve su potvrdili taj Davisov izvještaj, što je preklani rezultiralo kaotičnim bijegom američke vojske iz Kabula. Stoga je plauzibilno zaključiti da bivši američki oficir i sada ima točan pregled ratne situacije.

Četiri velika poraza

A dok ostala vojna lica navedena u ovom tekstu na snagu ruske armije i neizvjesnost ukrajinskog vojnog uspjeha upozoravaju tek zadnjih tjedana, Davis o tome piše već mjesecima. Tako je još u veljači, u članku pod naslovom “Je li Rusija doista izgubila rat u Ukrajini”, ukazao da hvalospjevi o uspjesima ukrajinske vojske koje potenciraju zapadni mediji stvaraju pogrešan utisak koji zapadne čitatelje dovodi u zabludu:

”Konačni rezultat u zapadnim medijima bio je jasan dojam da će Ukrajina na kraju prevladati. Međutim, trezvena i nepristrana procjena rata otkriva da je situacija za Kijev vjerojatno daleko opasnija nego što se misli”, pisao je Davis u veljači, navodeći da zaraćene zemlje imaju “različite strategije”:

”Kad Rusi vjeruju da je cijena napada ili obrane određenog mjesta veća od potencijalnog dobitka, pokazali su spremnost napustiti bitku i premjestiti snage na drugo mjesto. Putinove snage su to lani učinile povlačenjem iz Kijeva, Harkova i Hersona. Nasuprot tome, čini se da je Ukrajina usvojila koncept obrane svakog centimetra svog teritorija, bez obzira na cijenu”, kaže Davis.

Američki potpukovnik pritom ukazuje da je takva strategija Kijeva dovela do ozbiljnih poraza ukrajinske vojske, koja je žrtvovala veliki broj boraca za gradove koje je na kraju izgubila. Kako navodi, ova tendencija je prvi put uočena lani u gradu Mariupolju, “u kojem se ukrajinski Glavni stožer odbio povući, čak i kada je postalo jasno da je držanje grada neodrživo”.

”Tisuće ukrajinskih vojnika na kraju su ubijene, ranjene ili zarobljene. Slična dinamika odigrala se prošlog ljeta kada su se ukrajinske trupe do kraja borile u Severodonjecku, Lisičansku i nedavno u Soledaru. U svakom se gradu UAF (Oružane snage Ukrajine) odbio povući. U svakom tom slučaju borili su se hrabro, ali su žrtvovali ogroman broj poginulih i ranjenih vojnika, da bi na kraju izgubili i gradove. Slična dinamika trenutno se odvija u Bahmutu...”, pisao je Davis u veljači.

Bahmut je pao 20. svibnja, a Davis pet dana kasnije objavljuje članak “Tužna stvarnost: Ukrajinski rat sada ide na ruku Rusiji”, u kojem konstatira da je Ukrajina “izgubila četiri velike gradske bitke protiv Rusije, trpeći u svakoj sve veće razine gubitaka: Severodonjeck, Lisičansk, Soledar i nedavno Bahmut”, što je, prema njegovu sudu, ostavilo ozbiljne posljedice na snagu i borbene sposobnosti ukrajinske vojske.

---

image

Ukrajinski vojnici

AFP
---

Opasne iluzije

”Kao rezultat toga, Ukrajina je u te četiri gradske borbe izgubila doslovno desetke tisuća poginulih i ranjenih, uz ogromne količine opreme i streljiva. Na temelju vjerojatne vatrene nadmoći od 10 prema 1 u rusku korist, Ukrajina je bez sumnje pretrpjela znatno više žrtava u tim borbama od Rusa. Ali čak i da su platili jednaku cijenu, Rusija ima mnogo više stanovnika, od kojih može izvući više boraca, i velike domaće industrijske kapacitete za proizvodnju streljiva. U usporedbi s Rusijom, Ukrajina nema osoblja ili industrijskih kapaciteta da nadomjesti svoje izgubljene ljude i opremu”, piše Davis.

U jednom drugom svibanjskom članku, pod naslovom “Ukrajinska dugo očekivana ofenziva: zašto neće pobijediti Putina”, Davis upozorava da se ukrajinska vojska “suočava s golemom zadaćom uoči pokretanja svoje ofenzive”, pri čemu američki stručnjak evocira vlastito ratno iskustvo:

”Kao netko tko se borio u velikim napadnim tenkovskim bitkama i godinama trenirao za vođenje obrambenih operacija u oklopnim postrojbama, mogu zaključiti da je obrana daleko manje izazovan i težak oblik rata, a kombinirana ofenziva je najteži. Ne smije se podcijeniti izazov s kojim se suočavaju postrojbe UAF-a u ofenzivi koja zahtijeva čvrstu koordinaciju svake postrojbe na stotinama kilometara fronta, osobito kad nijedan ukrajinski vojnik, časnik ili general nije izveo takav zadatak ove veličine”, piše Davis.

K tome, američki potpukovnik ističe da se ukrajinska vojska, s obzirom da je “pretrpjela goleme gubitke”, trenutno sastoji od vojnika i zapovjednika “koji imaju ograničeno ratno iskustvo i samo površinsku obuku u operacijama kombiniranog naoružanja”, dok Rusija, s druge strane, “već više od pola godine priprema opsežne obrambene položaje gotovo na čitavoj fronti od 1000 kilometara”, koje neće biti lako probiti.

”Rusi su osmislili i izgradili impresivan niz obrambenih pojaseva koje bi bilo teško probiti čak i potpuno obučenim zapadnim vojskama”, napominje Davis, koji zbog svih tih okolnosti smatra da Kijev ne može pobijediti Moskvu:

”Ocjenjujem da vjerojatno više ne postoji način da Ukrajina ostvari vojnu pobjedu. Nastavak borbe s tim iluzijama može samo dovesti do toga da Kijev izgubi još više teritorija”, zaključio je američki ekspert u članku od 25. svibnja.

Na ukrajinskoj vojsci ostaje da ga kroz ovu ofenzivu pokuša demantirati. Iako bi možda, sa stanovišta ljudske krvarine, bilo oportunije da ga posluša.

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
AFP Profimedia AFP AFP AFP
AFP

Počela je dugo očekivana protuofenziva, ima li načina da Ukrajina ostvari vojnu pobjedu?

Profimedia

General Karel ŘEHKA: Vidimo rat između Rusije i NATO-a kao najgori mogući scenarij, ali on nije nemoguć. Rusija je visoko tehnološki razvijeni protivnik, koji je trenutno na kursu prema sukobu s NATO savezom

AFP

General Christopher Cavoli: Ruske kopnene snage donekle su degradirane, iako su danas veće nego što su bile na početku sukoba. Zračne snage izgubile su vrlo malo, 80 zrakoplova. Imaju još 1000 lovaca i bombardera

AFP

General Rajmund Andrzejczak: Andrzejczak: Rat je uvijek bio stvar politike, a određuju ga brojni ekonomski faktori. Kada gledam sukob u Ukrajini, gledam ga uglavnom kroz ove političke leće, a nažalost ne izgleda dobro

AFP

Ukrajinski vojnici

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/svijet/pocela-je-dugo-ocekivana-protuofenziva-no-generali-nato-a-smatraju-da-je-u-ovome-ratu-ukrajina-daleko-od-pobjede-1297285 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=a9ec85981887b4562f235385a5ba43ce3a1b09a4 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Po%C4%8Dela+je+dugo+o%C4%8Dekivana+protuofenziva%2C+no+generali+NATO-a+smatraju+da+je+u+ovome+ratu+Ukrajina+daleko+od+pobjede&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Fpocela-je-dugo-ocekivana-protuofenziva-no-generali-nato-a-smatraju-da-je-u-ovome-ratu-ukrajina-daleko-od-pobjede-1297285 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Fpocela-je-dugo-ocekivana-protuofenziva-no-generali-nato-a-smatraju-da-je-u-ovome-ratu-ukrajina-daleko-od-pobjede-1297285 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Ruski rulet [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
SvijetRuski rulet

Počela je dugo očekivana protuofenziva, no generali NATO-a smatraju da je u ovome ratu Ukrajina daleko od pobjede

Piše Damir Pilić
10. lipnja 2023. - 14:16

Čini se da je ukrajinska ofenziva, koja se već dugo iščekuje, napokon počela. Paralelno s tim, zadnjih tjedana sve više visokih vojnih zapovjednika iz NATO zemalja upozorava na snagu ruske vojske i opreznim tonovima slika mogući domet ukrajinske ofenzive. U ovom tekstu iznosimo stavove trojice NATO generala (američkog, poljskog i češkog), jednog američkog potpukovnika i britanskog vojnog instituta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. svibanj 2024 08:39