StoryEditorOCM
Svijetsmekšali ih napadi

Palestinski militanti okreću ploču: ‘Otvoreni smo za pregovore o oslobađanju talaca. Imamo samo jedan uvjet...‘

Piše hina
24. siječnja 2024. - 06:23

Prema pisanju medija, palestinska militantna skupina Hamas pokazala je otvorenost za pregovore o oslobađanju nekih izraelskih talaca u ratu u Gazi.

Hamas je rekao posrednicima da je spreman razgovarati o oslobađanju ženskih civila i djece u zamjenu za "značajan" prekid vatre, izvijestio je u utorak Wall Street Journal pozivajući se na egipatske dužnosnike.

Hamas je oslobodio 105 talaca tijekom jednotjednog prekida vatre krajem studenog prošle godine. Zauzvrat, Izrael je pustio 240 palestinskih zatvorenika iz svojih zatvora.

Hamas je prethodno povezivao daljnja oslobađanja talaca sa završetkom rata. Prema izvorima izraelske vlade, Hamas još uvijek drži oko 130 ljudi koje su oteli iz Izraela u Gazu 7. listopada.

image
Menahem Kahana/Afp

Prema Wall Street Journalu, među njima su i izraelske vojnikinje. Izraelska vlada pretpostavlja da je 105 talaca još uvijek živo i da Hamas mnoge od njih drži u svojoj mreži podzemnih tunela.

Prema američkom novinskom portalu Axios, Izrael je navodno predložio dvomjesečni prekid vatre u zamjenu za oslobađanje svih talaca. Ponuda je navodno predstavljena posrednicima iz Egipta i Katara, koji trenutno nastoje pomiriti različite zahtjeve.

Iako je najnoviji razvoj događaja pozitivan, to ne znači da je dogovor neizbježan, piše Wall Street Journal. Prema egipatskim dužnosnicima, pregovori bi ipak mogli propasti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 19:34