StoryEditorOCM
Svijetdronovi i drugovi

Oni su Putinova slamka spasa. Unatoč sankcijama šalju sve što Rusima treba za nastavak rata u Ukrajini

19. kolovoza 2023. - 15:03

Istovremeno dok tvrdi da je neutralna strana i zagovornik mira te se pokušava pozicionirati kao ključni posrednik u pregovorima o okončanju rata - Kina pomaže naoružati Rusiju helikopterima, dronovima, optičkim nišanima i ključnim metalima koje koristi Putinova obrambena industrija.   

Istraga koju je objavio britanski The Telegraph pokazuje kako su ruske tvrtke - uključujući i one pod sankcijama, a koje proizvode raketne bacače, oklopna vozila i strateške bombardere - primile na desetke tisuća isporuka iz Kine od početka pune ruske invazije na Ukrajine pa do prvog kvartala ove godine.

Nedavno se proširila fotografija sa internetskih stranica kineske tvrtke Shanghai H Win, proizvođača vojne zaštitne opreme, na kojoj se vidi kako muškarac razgledava pancirke u tvornici. U objavi tvrtke bilo je navedeno da je kupac testirao kvalitetu prsluka i odmah potvrdio kupnju. Identitet kupca nije poznat, no velika je vjerojatnost da je riječ o Rusu. Prema carinskim podacima koje je portal Politico dobio na uvid, ruski kupci prijavili su narudžbe za stotine tisuća pancirnih prsluka i kaciga koje proizvodi Shanghai H Win. Artikli navedeni u dokumentima odgovaraju onima u online katalogu tvrtke.

‘Vrlo je jasno to da Kina, usprkos svim svojim tvrdnjama da je neutralan akter, zapravo podržava ruske pozicije u ovom ratu‘, rekla je Helena Legarda, vodeća analitičarka specijalizirana za kinesku obranu i vanjsku politiku u Institutu za kineske studije Mercator, berlinskom think tanku.

Cvjeta trgovinska razmjena 

Trgovinska razmjena između Kine i Rusije ove će godine premašiti više od 200 milijardi dolara, što je novi rekord dok je s druge strane kineski izvoz u druge zemlje značajno pao. Izvoz roba s potencijalnom vojnom upotrebom povećao se više od tri puta u zadnjih godinu dana.

Roba takvog tipa klasificira se za dvojne namjene, što znači da mogu imati i civilnu svrhu, a to omogućuje Kini da zaobiđe međunarodne sankcije i iznosi tvrdnje da se radi o legalnoj trgovini s Rusijom. Čini se da upravo uvoz iz Kine pomaže Rusiji da izdrži međunarodne sankcije što dovodi u pitanje učinkovitost ključnog dijela zapadnih planova da sankcijama bace rusko gospodarstvo na koljena.

image
Pavel Byrkin/Afp

Prema podacima koje je prikupila Molfar Global, organizacija za istraživanje i analiziranje otvorenih izvora, jedna kineska tvrtka poslala je 1000 dronova u Rusiju dva mjeseca prije rata. Ta tvrtka, Shantou Honghu Plastics, na svojoj web stranici i profilima na društvenim mrežama sebe opisuje kao veletrgovca dječjih igračaka. Dronovi su poslani ruskoj tvrtki pod nazivom Samson, koja se na sličan način opisuje kao veletrgovac igricama i igračkama i čini se da je lažna tvrtka, prijavljena samo s 10.000 rubalja kapitala prema javnom registru tvrtki. Četiri dana nakon izbijanja rata u Ukrajini, druga kineska tvrtka Hems999 opskrbila je Rusija s dva helikoptera, a kompanija Tianjin Huarong Aviation od početka rata je prebacila četiri helikoptera Airbus Rusiji.

Uvezla ih je ruska firma Ural Helicopter, čiji je glavni kupac ruska Nacionalna garda na čelu koje je bliski Putinov čovjek Viktor Zolotov koji je bio njegov dugogodišnji tjelohranitelj. Ruska Nacionalna garda ima oko 340.000 pripadnika, a formirana je 2016. godine. Ruski parlament je nedavno nakon pobune Wagnera, odobrio promjene u statusu ruske Nacionalne garde koja može biti naoružana "vojnom opremom" kako bi "suzbijala aktivnosti ilegalnih oružanih skupina".

image
Mikhail Tereshchenko/Afp

Optički nišani 

Kineske tvrtke također su u Rusiju poslale optičke nišane u više od 50 ruskih tvrtki od početka 2022. godine. Uvoz ovih proizvoda gotovo se udvostručio na 2,5 milijuna dolara prošle godine, u usporedbi s prethodnom.

Najviše nišana isporučila je tvrtka Yiwu Wojie Optics Instrument – oko 2500 – i to ruskoj kompaniji CEK, koja je ranije isporučivala takvu robu i opremu za noćno gledanje ruskom Ministarstvu unutarnjih poslova. Na fakturama se navodi da je takva oprema namijenjena za "lov", iako se uređaji mogu ugraditi u vojno oružje i nude poboljšanu vidljivost za vojne operacije. Poznato je kako je nedostatak optike kočio je proizvodnju ruskih tenkova. No, vojni analitičari primijetili su kako odnedavno ruska industrija isporučuje nove tenkove s modernom optikom. Prije nego što su ruske snage izvršile invaziju na ukrajinski Krimski poluotok 2014. godine, dvije ruske aktivne tvornice tenkova nabavljale su termalne kamere Catherine-FC, temeljnu komponentu nišana, od francuske tvrtke Thales koja ih odavno ne isporučuje Rusiji.    

Ruski uvoz sirovina raste

Kineski izvoz turbomlaznih i radarskih projektilnih navigacijskih sustava također je poslan preko Indije i Kostarike prije nego što je ponovno izvezen u Rusiju, štp je očiti način da se zaobiđu sankcije. Također, prema trgovinskim podacima, uvoz sirovina i komponenata koje su od vitalnog značaja za proizvodnju naoružanja u Rusiju znatno je skočio. Kina je tako u 2022., u Rusiju izvezla proizvode od legura titana u iznosu od 18 milijuna dolara, što je gotovo dvostruko više nego godinu ranije.

Lagane i toplinski otporne legure titana ključni su materijal koji se koristi za proizvodnju vojnih zrakoplova i oružja. Ploče i šipke od titana isporučene su iz Kine NPP Startu, proizvođaču raketnih lansera protuzračne obrane koji je dio ruskog obrambenog konglomerata Rostec.

image
Ichiro Ohara/The Yomiuri Shimbun Via Afp

Proizvodi od titana također su poslani tvrtki S7 Technics, koja održava i popravlja zrakoplove, a radila je i za kompaniju koja nadzire zračni prijevoz Vladimira Putina i drugih dužnosnika Kremlja. S7 također izrađuje rezervne dijelove za zrakoplove kako bi ruski zračni prijevoznici mogli održati svoje flote operativnima nakon što su sankcije prekinule opskrbu zapadno proizvedenih komponenti za zrakoplove Airbus i Boeing.

Kineske tvrtke također su isporučile legure magnezija Tupoljevu, koji gradi i održava bombardere dugog dometa kao što su Tu-95 i Tu-160M. Bombarderi su korišteni za lansiranje krstarećih projektila u napadima na Ukrajinu. Poduzeća povezana s proizvodnjom vozila Kamaz, čiji oklopni transporteri, poput Kamaz Typhoona, prevoze ruske trupe i teret, primile su najmanje 520 isporuka iz Kine. Isporuka je uključivala rezervne dijelove, kao i aparate za zavarivanje i laserske alatne strojeve koji se mogu koristiti za proizvodnju oružja i vojne opreme. Kina slala i čelik koji se koristi u proizvodnji i izradi motora za oklopna vozila Kamaz. Jedna od najvećih ruskih tvrtki, Magnitogorsk Iron and Steel Works – koja surađuje u proizvodnji vozila Kamaz – bila je među onima koji su primali pošiljke, a SAD i Ukrajina su joj uveli sankcije.

image
Mikhail Metzel/Afp

Neke od kineskih tvrtki, kao što su Wuxi Tianxing Steel i Xi‘an Alpha Metal imaju urede u Moskvi ili web stranice na ruskom, ne trudeći se ni sakriti svoje vojne veze, a na naslovnim stranicama imaju fotografije borbenih zrakoplova i mornaričkih brodova.

Sumnja se kako Kina opskrbljuje ​​Rusiju sirovinama preko prikrivenih kanala. Navodno su Peking i Moskva održali tajne pregovore s Iranom o isporuci amonijevog perklorata, kemijskog spoja koji se koristi za pogon balističkih projektila.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. svibanj 2024 06:40