stdClass Object ( [id] => 1086487 [title] => Obitelj je ispraćala mladića poginulog u Iraku, a prosvjednici su zahvaljivali Bogu što vojnici ginu. No, Vrhovni sud SAD-a zaštitio je taj govor mržnje, evo i zašto [alias] => obitelj-je-ispracala-mladica-poginulog-u-iraku-a-prosvjednici-su-zahvaljivali-bogu-sto-vojnici-ginu-no-vrhovni-sud-sad-a-zastitio-je-taj-govor-mrznje-evo-i-zasto [catid] => 241 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

"Hvala Bogu što ginu američki vojnici", "Bog mrzi pedere", "Završit ćete u paklu skupa s papom", vikali su 2006. godine pripadnici jedne kršćanske sekte ožalošćenim članovima obitelji i prijateljima koji su išli na misu zadušnicu poginulom vojniku u katoličkoj crkvi sv. Ivana u američkoj saveznoj državi Maryland. Četiri godine kasnije Vrhovni sud je presudio da je ovaj sasvim očiti govor mržnje dopušten i zaštićen 1. amandmanom američkog Ustava.

Ovako je Ian Rosenberg, pravni savjetnik američke TV kuće ABC News, u svojoj upravo objavljenoj knjizi "Borba za slobodu govora" sažeo bit današnjeg američkog poimanja slobode govora.

Ovo teško i nerijetko kontroverzno pitanje Rosenberg je u svojoj knjizi, kroz vrlo jednostavno i razumljivo tumačenje presuda američkog Vrhovnog suda, približio potrebama modernog života.

Iako američka sloboda govora mnogima izgleda prilično raspušteno i divlje, Rosenbergova pravna, politička i filozofska analiza važna je za Hrvatsku, koja još uvijek živi u sjeni totalitarizama 20. stoljeća. Zato je iz hrvatske perspektive vrlo zanimljivo to što se na slobodu govora u Americi gleda kroz zamisao o tržištu ideja na kojem je zaštićen čak i poziv na nasilje.

Eksplozivna Madonna

Najbolji moderni primjer primjene ovakve slobode je pop ikona Madonna, koja je prije točno četiri godine na feminističkom i antitrumpovskom skupu u Washingtonu jasno i glasno uzviknula: "Da, vrlo sam ljuta. Da, vrlo sam zgrožena. Da, puno sam razmišljala o tome kako bih Bijelu kuću vrlo rado dignula u zrak iako znam da se time ništa ne bi promijenilo."

Iako je ova verbalna prijetnja odmah izazvala kontroverzije, nitko, pa čak ni tajne službe, nije ozbiljno reagirao. Razlog za to leži u činjenici što je američka sudska praksa, a posebno presude Vrhovnog suda, zadnjih stotinjak godina išla za time da se sloboda govora proširi.

Za slučaj Madonne i drugih ljutitih feministica važna je odluka američkog Vrhovnog suda iz 1969. kojom je izričito dopušteno pozivanje na nasilje i nelegalno postupanje, osim u slučajevima kad je izvjesno da će ti pozivi izazvati nasilje.

Zato ne treba čuditi što je nekoliko mjeseci nakon Madonnine verbalne prijetnje sudsku zaštitu dobio i ekstremistički prosvjed u gradiću Charlottesville, u saveznoj državi Virginiji.

Iako se mnogima neće sviđati usporedba antitrumpovskih feministica i samozvanih fašista, u stvarnosti su i jedni i drugi uživali zaštitu modernog američkog shvaćanja slobode govora. Naime, u kolovozu 2017. godine oko tri stotine bjelačkih ekstremista održalo je skup na kojem su izvikivali antisemitske parole i javnosti poručivali kako su važni i životi bijelaca, a ne samo crnaca.

Nekoliko dana prije gradske su vlasti pokušale premjestiti i omesti skup, bojeći se sukoba s protuprosvjednicima. No, nakon sudske tužbe organizatora sud je presudio kako gradske vlasti moraju dopustiti skup i ne smiju bijelim rasistima ometati njihovu slobodu govora. Ipak, zbog otvorenog sukoba rasista i prosvjednika, skup je na koncu zabranjen i rastjeran. Bijesan zbog ovakvog ishoda, jedan od desničara sjeo je u kombi i zaletio se u gomilu političkih protivnika, ubivši jednu ženu i ozlijedivši desetak protuprosvjednika.

Sve u svemu, za razliku od Madonne, koja se zadovoljila eksplozivnom galamom, rasisti su svoje parole bili spremni pretočiti u nasilje, što je u očima zakona bio najvažniji problem.

Gledano iz perspektive Europe i Hrvatske, gdje političke elite puno vremena troše na pokušaj zabrane tzv. govora mržnje, vrlo neobično izgleda to što je "govor mržnje" u Americi već dugo legalan.

"Nemam ništa protiv njihova govora mržnje. Neka ga nose u Kongres, Bijelu kuću ili na Vrhovni sud. Ali 99 posto Amerikanaca složilo bi se sa mnom da tako ne možete prosvjedovati na sprovodu", rekao je 2010. Albert Snyder, ucviljeni otac vojnika s početka teksta, nakon rasprave ispred Vrhovnog suda u Washingtonu. Oko njega su bili ljutiti pripadnici jedne baptističke sekte koji su, među ostalim, nosili majice na kojima je pisalo "Židovi su ubili Krista".

Iza ovih riječi bila je na početku ovoga teksta spomenuta misa zadušnica održana u ožujku 2006. u crkvi sv. Ivana u gradiću Westminsteru, u američkoj saveznoj državi Maryland. Ucviljena obitelj i tisuće prijatelja ispraćali su dvadesetogodišnjeg Albertova sina, američkog vojnika Matthewa Snydera, koji je nedugo prije toga poginuo u Iraku.

Istovremeno su, na sigurnoj i zakonom propisanoj udaljenosti, pripadnici spomenute baptističke sekte održavali svoj prosvjed i svojim transparentima poručivali: "Hvala Bogu što ginu američki vojnici", "Bog mrzi pedere", "Završit ćete u paklu skupa s papom".

Emocionalni terorizam

Iza ovih riječi stajalo je uvjerenje pripadnika ove sekte kako Amerika zbog zaštite posebnih prava homoseksualaca treba ispaštati Božju kaznu - ali i odbojnost prema Katoličkoj crkvi. Iako je ovaj prosvjed zaista bio emocionalni terorizam, američki Vrhovni sud je nakon vrlo duge sudske parnice 2010. presudio kako je u interesu Amerike "zaštita grubog i uvredljivog javnog govora kada se govori i važnim javnim pitanjima, čak i ako je takav način govora teško prihvatljiv. Zaštita govora mržnje neophodna je da bi se sačuvala slobodna javna rasprava."

Ipak, čak i ova američka, apsolutna i divlja sloboda ima znatna ograničenja. Naime, iako zamisao o "tržištu ideja" na kojem svatko može slušati i govoriti sve što želi zvuči sjajno u stvarnosti, iza svega toga vrlo često stoji novac. Naime, smatra Rosenberg, "tržište ideja" znači trgovanje idejama koje ne moraju pridonositi potrazi za istinom i općim dobrom. Naprotiv. Znatne količine novca koje se ulažu u propagandu omogućavaju da u javnim raspravama nadvlada ne onaj koji zna istinu ili ima dobre namjere, nego onaj koji ima više novca za ulaganje u propagandno-medijsku galamu.

Težinu ovog problema još je u 19. stoljeću opisao američki pisac Mark Twain, kojemu se pripisuje izreka: "Laž može napraviti krug oko zemaljske kugle dok istina još uvijek vezuje cipele i sprema se za put."

U današnje vrijeme, u kojem društvene mreže "drmaju" svijetom, istina se vrlo lako može izgubiti iza bujice lažnih tweetova i drugih objava na društvenim mrežama. Ipak, plaćena propaganda, javni mediji i društvene mreže mogu biti od koristi onima koji su spremni riskirati kako bi zastupali ideje u koje vjeruju. Koliko je ovo istina, svjedoče primjeri tzv. prosvjednog klečanja zvijezda američkog nogometa, ali i američkih sportaša općenito.

U kolovozu 2016. igrač američkog nogometa Colin Kaepernick odlučio je ne ustajati u počast američke himne i zastave. S vremenom tu je gestu zamijenio puno učinkovitijom propagandnom akcijom koja je trebala uvažiti američki osjećaj domoljublja – prosvjednim klečanjem.

"Ne želim stajati da bih pokazao da sam ponosan na zastavu pod kojom se zbiva progon crnaca i svih drugih rasa osim bijele." Ovaj neobičan prosvjed dobio je na težini i zahvaljujući tadašnjem predsjedničkom kandidatu Donaldu Trumpu, koji je s jednog republikanskog političkog skupa, sasvim u svojem stilu, poručio: "Maknite tog kučkinog sina s igrališta! Dajte mu otkaz!"

S druge strane, ovaj način prosvjeda preuzela je i jedna američka lezbijska nogometašica, koja je izjavila kako osjeća da ne može pozdraviti zastavu zemlje koja joj ne jamči sve njezine osobne slobode. S vremenom ovom se prosvjednom klečanju priključilo nekoliko stotina američkih sportaša.

Iako je, prema istraživanjima javnog mnijenja, za tri četvrtine Amerikanaca ovaj prosvjed bio vrlo uvredljiv, čitava je stvar bila legalno čista jer čak ni poslodavac, odnosno ragbijaški klub nisu smjeli igračima zabranjivati slobodu izražavanja političkog mišljenja.

Ipak, Kaepernick se tri godine sudio sa svojim poslodavcima koji su mu uručili otkaz. Rezultat je bila sudska nagodba koja je pobunjenom igraču vjerojatno donijela financijsku naknadu. Da stvar bude zanimljivija, Kaepernick je dobio i sponzorski ugovor od proizvođača sportske opreme Nike, kojemu je politički samosvjesni igrač američkog nogometa izgledao kao vrlo dobro propagandno sredstvo.

Ovakvo pobunjeničko shvaćanje domoljublja najbolje je sažeo poznati afroamerički pisac James Baldwin, koji je upravo zbog nacionalnog ponosa smatrao da ima pravo kritizirati Ameriku. Zato ne treba čuditi što su američke javne osobe pokrenule pobunu protiv cenzure na najvećem svjetskom tržištu ideja - internetu.

Jedan od takvih pobunjenika je američki komičar Sasha Baron Cohen, koji je 2019. javno poručio moćnim internetskim kompanijama:

Čemu služi internet

"Internet služi tome da svim ljudima na svijetu, pa čak i najodvratnijima, dade najveću platformu za promicanje slobode govora koja može dosegnuti trećinu ovog planeta. Sloboda govora je zato i sloboda dosega." Iza svega stoji otpor nastojanju internetskih divova da cenzuriraju "govor mržnje", koji je, kako smo vidjeli, u Americi već legaliziran.

Zato ne čudi što se američki Vrhovni sud izjasnio protiv bilo kakvih internetskih zabrana, jer je to vrlo važno sredstvo javne komunikacije koje svakome omogućava pristup informacijama o djelovanju vlade i svih odgovornih ljudi, ali i obavijesti o svim važnim društvenim i političkim pitanjima. Internetske zabrane su, smatra američki Vrhovni sud, neprihvatljive jer bi se time velikom broju ljudi blokirao pristup tržištu ideja, koje je važno za funkcioniranje slobodnog i demokratskog društva.

U pozadini svega je vrlo zanimljiva pravno-politička prosudba kako danas živimo u cyber dobu, koje "donosi revoluciju povijesnih razmjera koja donosi promjene koje je teško shvatiti i protumačiti" kako će oblikovati naš život u budućnosti.

Ipak, kako sada stoje stvari, informatički divovi još će neko vrijeme imati potpuno slobodne ruke za "prekrajanje" interneta po svojem ukusu jer su oni, u pravnom smislu, privatna poduzeća s vlastitom uređivačkom politikom. To znači da će mnogi korisnici socijalnih mreža i dalje doživljavati sudbinu bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa kojemu je, zbog neslaganja sa sadržajem njegovih poruka, Twitter jednostavno ukinuo korisnički račun.

Usprkos tome, Donald Trump i sve druge javne osobe, smatra se u Americi, moraju bez pogovora podnositi posljedice slobode izrugivanja.

U pozadini ovih riječi je Trumpov predsjednički sukob s humorističkom emisijom "Saturday Night Live", kojoj je zbog izrugivanja njegove politike i njega osobno zamjerao totalnu političku pristranost i nazvao je "tvornicom spinova Demokratske stranke".

Odgovarajući na Trumpove optužbe, vlasnica ove humorističke emisije TV postaje NBC Trumpu je poručila:

"Amerika je velika jer se ljudi mogu smijati slobodno i bez straha od kazne. Prvi amandman Ustava dopušta našoj emisiji da vam se stalno izruguje."

Iza ovih riječi stoji presuda američkog Vrhovnog suda iz 1988. u kojoj je, među ostalim, pisalo kako je dopušteno izrugivanje s javnim osobama, bez obzira na to koliko je neukusno i uvredljivo. To je cijena koju javne osobe moraju platiti kako bi se zajamčila sloboda izražavanja čak i najodvratnijih ideja.

Sve u svemu, gledano iz američke ustavne perspektive, dopuštena je vrlo radikalna sloboda koja uključuje izrugivanje, ali i tzv. govor mržnje. Ta sloboda, sasvim u američkom stilu, vrlo uspješno ide ruku pod ruku s novcem i zaradom.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Sloboda govora u Americi [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) ) [extra_fields_search] => Sloboda govora u Americi 1 1 1 1 1 2 0 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2021-03-17 14:06:53 [created_by] => 3157 [created_by_alias] => Tihomir Rajčić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2021-03-24 22:58:47 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2021-03-24 22:58:47 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 2246 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 241 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Europe i svijeta. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, politika, europa, svijet [secure] => 0 [page_title] => Svijet [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2021\/03\/17\/17181320.jpg","\/images\/slike\/2021\/03\/17\/15726648.jpg","\/images\/slike\/2021\/03\/17\/17209046.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["AFP","AFP","AFP"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["Gledano iz perspektive Europe i Hrvatske, gdje politi\u010dke elite puno vremena tro\u0161e na poku\u0161aj zabrane tzv. govora mr\u017enje, vrlo neobi\u010dno izgleda to \u0161to je \u201dgovor mr\u017enje\u201d u Americi ve\u0107 dugo legalan","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1380","hd_17181320_1920.jpg":"1920x1080","k_17181320_1280.jpg":"1280x1280","k_17181320_1024.jpg":"1024x1024","k_17181320_640.jpg":"640x640","k_17181320_480.jpg":"480x480","k_17181320_340.jpg":"340x340","k_17181320_220.jpg":"220x220","o_17181320_1280.jpg":"1280x920","o_17181320_1024.jpg":"1024x736","o_17181320_640.jpg":"640x460","o_17181320_480.jpg":"480x345","o_17181320_340.jpg":"340x244","o_17181320_220.jpg":"220x158","h_17181320_1280.jpg":"1280x854","h_17181320_1024.jpg":"1024x683","h_17181320_640.jpg":"640x427","h_17181320_480.jpg":"480x320","h_17181320_340.jpg":"340x227","h_17181320_220.jpg":"220x147","pp_17181320_1280.jpg":"1006x1280","pp_17181320_1024.jpg":"805x1024","pp_17181320_640.jpg":"503x640","pp_17181320_480.jpg":"377x480","pp_17181320_340.jpg":"267x340","pp_17181320_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_15726648_1920.jpg":"1920x1080","k_15726648_1280.jpg":"1280x1280","k_15726648_1024.jpg":"1024x1024","k_15726648_640.jpg":"640x640","k_15726648_480.jpg":"480x480","k_15726648_340.jpg":"340x340","k_15726648_220.jpg":"220x220","o_15726648_1280.jpg":"1280x853","o_15726648_1024.jpg":"1024x682","o_15726648_640.jpg":"640x426","o_15726648_480.jpg":"480x320","o_15726648_340.jpg":"340x226","o_15726648_220.jpg":"220x146","h_15726648_1280.jpg":"1280x854","h_15726648_1024.jpg":"1024x683","h_15726648_640.jpg":"640x427","h_15726648_480.jpg":"480x320","h_15726648_340.jpg":"340x227","h_15726648_220.jpg":"220x147","pp_15726648_1280.jpg":"1006x1280","pp_15726648_1024.jpg":"805x1024","pp_15726648_640.jpg":"503x640","pp_15726648_480.jpg":"377x480","pp_15726648_340.jpg":"267x340","pp_15726648_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_17209046_1920.jpg":"1920x1080","k_17209046_1280.jpg":"1280x1280","k_17209046_1024.jpg":"1024x1024","k_17209046_640.jpg":"640x640","k_17209046_480.jpg":"480x480","k_17209046_340.jpg":"340x340","k_17209046_220.jpg":"220x220","o_17209046_1280.jpg":"1280x853","o_17209046_1024.jpg":"1024x682","o_17209046_640.jpg":"640x426","o_17209046_480.jpg":"480x320","o_17209046_340.jpg":"340x226","o_17209046_220.jpg":"220x146","h_17209046_1280.jpg":"1280x854","h_17209046_1024.jpg":"1024x683","h_17209046_640.jpg":"640x427","h_17209046_480.jpg":"480x320","h_17209046_340.jpg":"340x227","h_17209046_220.jpg":"220x147","pp_17209046_1280.jpg":"1006x1280","pp_17209046_1024.jpg":"805x1024","pp_17209046_640.jpg":"503x640","pp_17209046_480.jpg":"377x480","pp_17209046_340.jpg":"267x340","pp_17209046_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 204 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 241 [name] => Svijet [alias] => svijet [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 2 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15190001 Threads: 6 Questions: 3168579183 Slow queries: 7095220 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 235324498 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 53 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/svijet ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 241 [name] => Svijet [alias] => svijet [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/svijet ) ) [link] => /vijesti/svijet/obitelj-je-ispracala-mladica-poginulog-u-iraku-a-prosvjednici-su-zahvaljivali-bogu-sto-vojnici-ginu-no-vrhovni-sud-sad-a-zastitio-je-taj-govor-mrznje-evo-i-zasto-1086487 [printLink] => /vijesti/svijet/obitelj-je-ispracala-mladica-poginulog-u-iraku-a-prosvjednici-su-zahvaljivali-bogu-sto-vojnici-ginu-no-vrhovni-sud-sad-a-zastitio-je-taj-govor-mrznje-evo-i-zasto-1086487?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 355771 [name] => SAD [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => sad [link] => /tag/sad ) [1] => stdClass Object ( [id] => 430577 [name] => Amerika [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => amerika [link] => /tag/amerika ) [2] => stdClass Object ( [id] => 359200 [name] => sloboda govora [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => sloboda-govora [link] => /tag/sloboda-govora ) [3] => stdClass Object ( [id] => 522622 [name] => govor mržnje [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => govor-mrznje [link] => /tag/govor-mrznje ) [4] => stdClass Object ( [id] => 634367 [name] => ian rosenberg [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-03-24 23:59:01 [main_article_id] => 0 [alias] => ian-rosenberg [link] => /tag/ian-rosenberg ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Sloboda govora u Americi [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Obitelj je ispraćala mladića poginulog u Iraku, a prosvjednici su zahvaljivali Bogu što vojnici ginu. No, Vrhovni sud SAD-a zaštitio je taj govor mržnje, evo i zašto [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3157 [name] => Lidija Gnjidić [username] => lidija-gnjidi [email] => lidija-gnjidi@sd.hr [password] => $2y$10$mtngOqzQV8jneai0Ik7mIexV4pAvDlAqOL0lsOSs2gQuEk7KEba92 [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/lidija-gnjidic-3157 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1675 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/30b1a32f8a9df9371676b36d9e6e20f4?s=100&default=https%3A%2F%2Ff05.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/03/17/17181320.jpg [galleryCount] => 3 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => AFP [mainImageDesc] => Gledano iz perspektive Europe i Hrvatske, gdje političke elite puno vremena troše na pokušaj zabrane tzv. govora mržnje, vrlo neobično izgleda to što je ”govor mržnje” u Americi već dugo legalan [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/03/17/17181320.jpg [title] => AFPGledano iz perspektive Europe i Hrvatske, gdje političke elite puno vremena troše na pokušaj zabrane tzv. govora mržnje, vrlo neobično izgleda to što je ”govor mržnje” u Americi već dugo legalan ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/03/17/15726648.jpg [title] => AFP ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/03/17/17209046.jpg [title] => AFP ) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

"Hvala Bogu što ginu američki vojnici", "Bog mrzi pedere", "Završit ćete u paklu skupa s papom", vikali su 2006. godine pripadnici jedne kršćanske sekte ožalošćenim članovima obitelji i prijateljima koji su išli na misu zadušnicu poginulom vojniku u katoličkoj crkvi sv. Ivana u američkoj saveznoj državi Maryland. Četiri godine kasnije Vrhovni sud je presudio da je ovaj sasvim očiti govor mržnje dopušten i zaštićen 1. amandmanom američkog Ustava.

Ovako je Ian Rosenberg, pravni savjetnik američke TV kuće ABC News, u svojoj upravo objavljenoj knjizi "Borba za slobodu govora" sažeo bit današnjeg američkog poimanja slobode govora.

Ovo teško i nerijetko kontroverzno pitanje Rosenberg je u svojoj knjizi, kroz vrlo jednostavno i razumljivo tumačenje presuda američkog Vrhovnog suda, približio potrebama modernog života.

Iako američka sloboda govora mnogima izgleda prilično raspušteno i divlje, Rosenbergova pravna, politička i filozofska analiza važna je za Hrvatsku, koja još uvijek živi u sjeni totalitarizama 20. stoljeća. Zato je iz hrvatske perspektive vrlo zanimljivo to što se na slobodu govora u Americi gleda kroz zamisao o tržištu ideja na kojem je zaštićen čak i poziv na nasilje.

Eksplozivna Madonna

Najbolji moderni primjer primjene ovakve slobode je pop ikona Madonna, koja je prije točno četiri godine na feminističkom i antitrumpovskom skupu u Washingtonu jasno i glasno uzviknula: "Da, vrlo sam ljuta. Da, vrlo sam zgrožena. Da, puno sam razmišljala o tome kako bih Bijelu kuću vrlo rado dignula u zrak iako znam da se time ništa ne bi promijenilo."

Iako je ova verbalna prijetnja odmah izazvala kontroverzije, nitko, pa čak ni tajne službe, nije ozbiljno reagirao. Razlog za to leži u činjenici što je američka sudska praksa, a posebno presude Vrhovnog suda, zadnjih stotinjak godina išla za time da se sloboda govora proširi.

Za slučaj Madonne i drugih ljutitih feministica važna je odluka američkog Vrhovnog suda iz 1969. kojom je izričito dopušteno pozivanje na nasilje i nelegalno postupanje, osim u slučajevima kad je izvjesno da će ti pozivi izazvati nasilje.

Zato ne treba čuditi što je nekoliko mjeseci nakon Madonnine verbalne prijetnje sudsku zaštitu dobio i ekstremistički prosvjed u gradiću Charlottesville, u saveznoj državi Virginiji.

Iako se mnogima neće sviđati usporedba antitrumpovskih feministica i samozvanih fašista, u stvarnosti su i jedni i drugi uživali zaštitu modernog američkog shvaćanja slobode govora. Naime, u kolovozu 2017. godine oko tri stotine bjelačkih ekstremista održalo je skup na kojem su izvikivali antisemitske parole i javnosti poručivali kako su važni i životi bijelaca, a ne samo crnaca.

Nekoliko dana prije gradske su vlasti pokušale premjestiti i omesti skup, bojeći se sukoba s protuprosvjednicima. No, nakon sudske tužbe organizatora sud je presudio kako gradske vlasti moraju dopustiti skup i ne smiju bijelim rasistima ometati njihovu slobodu govora. Ipak, zbog otvorenog sukoba rasista i prosvjednika, skup je na koncu zabranjen i rastjeran. Bijesan zbog ovakvog ishoda, jedan od desničara sjeo je u kombi i zaletio se u gomilu političkih protivnika, ubivši jednu ženu i ozlijedivši desetak protuprosvjednika.

Sve u svemu, za razliku od Madonne, koja se zadovoljila eksplozivnom galamom, rasisti su svoje parole bili spremni pretočiti u nasilje, što je u očima zakona bio najvažniji problem.

Gledano iz perspektive Europe i Hrvatske, gdje političke elite puno vremena troše na pokušaj zabrane tzv. govora mržnje, vrlo neobično izgleda to što je "govor mržnje" u Americi već dugo legalan.

"Nemam ništa protiv njihova govora mržnje. Neka ga nose u Kongres, Bijelu kuću ili na Vrhovni sud. Ali 99 posto Amerikanaca složilo bi se sa mnom da tako ne možete prosvjedovati na sprovodu", rekao je 2010. Albert Snyder, ucviljeni otac vojnika s početka teksta, nakon rasprave ispred Vrhovnog suda u Washingtonu. Oko njega su bili ljutiti pripadnici jedne baptističke sekte koji su, među ostalim, nosili majice na kojima je pisalo "Židovi su ubili Krista".

Iza ovih riječi bila je na početku ovoga teksta spomenuta misa zadušnica održana u ožujku 2006. u crkvi sv. Ivana u gradiću Westminsteru, u američkoj saveznoj državi Maryland. Ucviljena obitelj i tisuće prijatelja ispraćali su dvadesetogodišnjeg Albertova sina, američkog vojnika Matthewa Snydera, koji je nedugo prije toga poginuo u Iraku.

Istovremeno su, na sigurnoj i zakonom propisanoj udaljenosti, pripadnici spomenute baptističke sekte održavali svoj prosvjed i svojim transparentima poručivali: "Hvala Bogu što ginu američki vojnici", "Bog mrzi pedere", "Završit ćete u paklu skupa s papom".

Emocionalni terorizam

Iza ovih riječi stajalo je uvjerenje pripadnika ove sekte kako Amerika zbog zaštite posebnih prava homoseksualaca treba ispaštati Božju kaznu - ali i odbojnost prema Katoličkoj crkvi. Iako je ovaj prosvjed zaista bio emocionalni terorizam, američki Vrhovni sud je nakon vrlo duge sudske parnice 2010. presudio kako je u interesu Amerike "zaštita grubog i uvredljivog javnog govora kada se govori i važnim javnim pitanjima, čak i ako je takav način govora teško prihvatljiv. Zaštita govora mržnje neophodna je da bi se sačuvala slobodna javna rasprava."

Ipak, čak i ova američka, apsolutna i divlja sloboda ima znatna ograničenja. Naime, iako zamisao o "tržištu ideja" na kojem svatko može slušati i govoriti sve što želi zvuči sjajno u stvarnosti, iza svega toga vrlo često stoji novac. Naime, smatra Rosenberg, "tržište ideja" znači trgovanje idejama koje ne moraju pridonositi potrazi za istinom i općim dobrom. Naprotiv. Znatne količine novca koje se ulažu u propagandu omogućavaju da u javnim raspravama nadvlada ne onaj koji zna istinu ili ima dobre namjere, nego onaj koji ima više novca za ulaganje u propagandno-medijsku galamu.

Težinu ovog problema još je u 19. stoljeću opisao američki pisac Mark Twain, kojemu se pripisuje izreka: "Laž može napraviti krug oko zemaljske kugle dok istina još uvijek vezuje cipele i sprema se za put."

U današnje vrijeme, u kojem društvene mreže "drmaju" svijetom, istina se vrlo lako može izgubiti iza bujice lažnih tweetova i drugih objava na društvenim mrežama. Ipak, plaćena propaganda, javni mediji i društvene mreže mogu biti od koristi onima koji su spremni riskirati kako bi zastupali ideje u koje vjeruju. Koliko je ovo istina, svjedoče primjeri tzv. prosvjednog klečanja zvijezda američkog nogometa, ali i američkih sportaša općenito.

U kolovozu 2016. igrač američkog nogometa Colin Kaepernick odlučio je ne ustajati u počast američke himne i zastave. S vremenom tu je gestu zamijenio puno učinkovitijom propagandnom akcijom koja je trebala uvažiti američki osjećaj domoljublja – prosvjednim klečanjem.

"Ne želim stajati da bih pokazao da sam ponosan na zastavu pod kojom se zbiva progon crnaca i svih drugih rasa osim bijele." Ovaj neobičan prosvjed dobio je na težini i zahvaljujući tadašnjem predsjedničkom kandidatu Donaldu Trumpu, koji je s jednog republikanskog političkog skupa, sasvim u svojem stilu, poručio: "Maknite tog kučkinog sina s igrališta! Dajte mu otkaz!"

S druge strane, ovaj način prosvjeda preuzela je i jedna američka lezbijska nogometašica, koja je izjavila kako osjeća da ne može pozdraviti zastavu zemlje koja joj ne jamči sve njezine osobne slobode. S vremenom ovom se prosvjednom klečanju priključilo nekoliko stotina američkih sportaša.

Iako je, prema istraživanjima javnog mnijenja, za tri četvrtine Amerikanaca ovaj prosvjed bio vrlo uvredljiv, čitava je stvar bila legalno čista jer čak ni poslodavac, odnosno ragbijaški klub nisu smjeli igračima zabranjivati slobodu izražavanja političkog mišljenja.

Ipak, Kaepernick se tri godine sudio sa svojim poslodavcima koji su mu uručili otkaz. Rezultat je bila sudska nagodba koja je pobunjenom igraču vjerojatno donijela financijsku naknadu. Da stvar bude zanimljivija, Kaepernick je dobio i sponzorski ugovor od proizvođača sportske opreme Nike, kojemu je politički samosvjesni igrač američkog nogometa izgledao kao vrlo dobro propagandno sredstvo.

Ovakvo pobunjeničko shvaćanje domoljublja najbolje je sažeo poznati afroamerički pisac James Baldwin, koji je upravo zbog nacionalnog ponosa smatrao da ima pravo kritizirati Ameriku. Zato ne treba čuditi što su američke javne osobe pokrenule pobunu protiv cenzure na najvećem svjetskom tržištu ideja - internetu.

Jedan od takvih pobunjenika je američki komičar Sasha Baron Cohen, koji je 2019. javno poručio moćnim internetskim kompanijama:

Čemu služi internet

"Internet služi tome da svim ljudima na svijetu, pa čak i najodvratnijima, dade najveću platformu za promicanje slobode govora koja može dosegnuti trećinu ovog planeta. Sloboda govora je zato i sloboda dosega." Iza svega stoji otpor nastojanju internetskih divova da cenzuriraju "govor mržnje", koji je, kako smo vidjeli, u Americi već legaliziran.

Zato ne čudi što se američki Vrhovni sud izjasnio protiv bilo kakvih internetskih zabrana, jer je to vrlo važno sredstvo javne komunikacije koje svakome omogućava pristup informacijama o djelovanju vlade i svih odgovornih ljudi, ali i obavijesti o svim važnim društvenim i političkim pitanjima. Internetske zabrane su, smatra američki Vrhovni sud, neprihvatljive jer bi se time velikom broju ljudi blokirao pristup tržištu ideja, koje je važno za funkcioniranje slobodnog i demokratskog društva.

U pozadini svega je vrlo zanimljiva pravno-politička prosudba kako danas živimo u cyber dobu, koje "donosi revoluciju povijesnih razmjera koja donosi promjene koje je teško shvatiti i protumačiti" kako će oblikovati naš život u budućnosti.

Ipak, kako sada stoje stvari, informatički divovi još će neko vrijeme imati potpuno slobodne ruke za "prekrajanje" interneta po svojem ukusu jer su oni, u pravnom smislu, privatna poduzeća s vlastitom uređivačkom politikom. To znači da će mnogi korisnici socijalnih mreža i dalje doživljavati sudbinu bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa kojemu je, zbog neslaganja sa sadržajem njegovih poruka, Twitter jednostavno ukinuo korisnički račun.

Usprkos tome, Donald Trump i sve druge javne osobe, smatra se u Americi, moraju bez pogovora podnositi posljedice slobode izrugivanja.

U pozadini ovih riječi je Trumpov predsjednički sukob s humorističkom emisijom "Saturday Night Live", kojoj je zbog izrugivanja njegove politike i njega osobno zamjerao totalnu političku pristranost i nazvao je "tvornicom spinova Demokratske stranke".

Odgovarajući na Trumpove optužbe, vlasnica ove humorističke emisije TV postaje NBC Trumpu je poručila:

"Amerika je velika jer se ljudi mogu smijati slobodno i bez straha od kazne. Prvi amandman Ustava dopušta našoj emisiji da vam se stalno izruguje."

Iza ovih riječi stoji presuda američkog Vrhovnog suda iz 1988. u kojoj je, među ostalim, pisalo kako je dopušteno izrugivanje s javnim osobama, bez obzira na to koliko je neukusno i uvredljivo. To je cijena koju javne osobe moraju platiti kako bi se zajamčila sloboda izražavanja čak i najodvratnijih ideja.

Sve u svemu, gledano iz američke ustavne perspektive, dopuštena je vrlo radikalna sloboda koja uključuje izrugivanje, ali i tzv. govor mržnje. Ta sloboda, sasvim u američkom stilu, vrlo uspješno ide ruku pod ruku s novcem i zaradom.

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
AFP AFP AFP
AFP
Gledano iz perspektive Europe i Hrvatske, gdje političke elite puno vremena troše na pokušaj zabrane tzv. govora mržnje, vrlo neobično izgleda to što je ”govor mržnje” u Americi već dugo legalan
AFP
AFP
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/svijet/obitelj-je-ispracala-mladica-poginulog-u-iraku-a-prosvjednici-su-zahvaljivali-bogu-sto-vojnici-ginu-no-vrhovni-sud-sad-a-zastitio-je-taj-govor-mrznje-evo-i-zasto-1086487 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=e76853ea3f1948c3eae087c18cc8e7ad3591f600 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Obitelj+je+ispra%C4%87ala+mladi%C4%87a+poginulog+u+Iraku%2C+a+prosvjednici+su+zahvaljivali+Bogu+%C5%A1to+vojnici+ginu.+No%2C+Vrhovni+sud+SAD-a+za%C5%A1titio+je+taj+govor+mr%C5%BEnje%2C+evo+i+za%C5%A1to&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Fobitelj-je-ispracala-mladica-poginulog-u-iraku-a-prosvjednici-su-zahvaljivali-bogu-sto-vojnici-ginu-no-vrhovni-sud-sad-a-zastitio-je-taj-govor-mrznje-evo-i-zasto-1086487 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Fobitelj-je-ispracala-mladica-poginulog-u-iraku-a-prosvjednici-su-zahvaljivali-bogu-sto-vojnici-ginu-no-vrhovni-sud-sad-a-zastitio-je-taj-govor-mrznje-evo-i-zasto-1086487 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Sloboda govora u Americi [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) )
StoryEditorOCM
SvijetSloboda govora u Americi

Obitelj je ispraćala mladića poginulog u Iraku, a prosvjednici su zahvaljivali Bogu što vojnici ginu. No, Vrhovni sud SAD-a zaštitio je taj govor mržnje, evo i zašto

Piše Tihomir Rajčić
24. ožujka 2021. - 23:58
Gledano iz perspektive Europe i Hrvatske, gdje političke elite puno vremena troše na pokušaj zabrane tzv. govora mržnje, vrlo neobično izgleda to što je ”govor mržnje” u Americi već dugo legalanAFP

"Hvala Bogu što ginu američki vojnici", "Bog mrzi pedere", "Završit ćete u paklu skupa s papom", vikali su 2006. godine pripadnici jedne kršćanske sekte ožalošćenim članovima obitelji i prijateljima koji su išli na misu zadušnicu poginulom vojniku u katoličkoj crkvi sv. Ivana u američkoj saveznoj državi Maryland. Četiri godine kasnije Vrhovni sud je presudio da je ovaj sasvim očiti govor mržnje dopušten i zaštićen 1. amandmanom američkog Ustava.

Ovako je Ian Rosenberg, pravni savjetnik američke TV kuće ABC News, u svojoj upravo objavljenoj knjizi "Borba za slobodu govora" sažeo bit današnjeg američkog poimanja slobode govora.

Ovo teško i nerijetko kontroverzno pitanje Rosenberg je u svojoj knjizi, kroz vrlo jednostavno i razumljivo tumačenje presuda...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. svibanj 2024 06:37