StoryEditorOCM
Svijetbivši predsjednik

O ratu u Gazi oglasio se Obama: ‘Ono što je Hamas učinio je užasno, ali to što se čini Palestincima je nepodnošljivo‘

Piše Iva Badanjak/ JL
5. studenog 2023. - 16:02
Barack Obama: Ako želite riješiti problem, onda morate prihvatiti cijelu istinu i tada morate priznati da ničije ruke nisu čiste i da smo svi do neke mjere sukrivciAfp

Bivši predsjednik SAD-a Barack Obama pozvao je Amerikance da uzmu u obzir "čitavu sliku" u raspravi o sukobu između Izraela i Hamasa.

"Ono što je Hamas učinio bilo je užasno i za to nema opravdanja. Ali je također istina da je okupacija i sve ovo što se događa Palestincima nepodnošljivo", rekao je Obama u intervjuu za podcast Pod Save America, koji vode njegovi bivši zaposlenici u Bijeloj kući, piše Jutarnji list.

Obama je ranije upozorio da bi izraelska kopnena operacija u Gazi mogla imati "obrnutu reakciju", tvrdeći da bi, iako Izrael ima pravo na samoobranu, svaka smrt civila povećala podršku ekstremizmu i naštetila dugoročnoj sigurnosti zemlje.

Bivši američki predsjednik se umjesto toga zalaže za to da sve strane u raspravi o Izraelu i Palestini priznaju složenost sukoba i valjane pritužbe svih strana.

Kritika društvenih mreža

"Ako postoji ikakva šansa da možemo djelovati konstruktivno i učiniti nešto, to će zahtijevati priznanje složenosti i održavanje onoga što se na površini može činiti kontradiktornim idejama", rekao je Obama, dodajući da "trenutno postoje ljudi koji umiru, a koji nemaju nikakve veze s onim što je Hamas učinio".

"Ako želite riješiti problem", nastavio je Obama, "onda morate prihvatiti cijelu istinu i tada morate priznati da ničije ruke nisu čiste i da smo svi do neke mjere sukrivci."

image

Obamine stavove mogao bi dijeliti i Joe Biden, njegov višegodišnji bliski suradnik

Mandel Ngan/Afp

Bivši predsjednik SAD-a okrivio je društvene mreže za jačanje podjela i pristranosti jer pridaju veću pozornost sloganima umjesto slojevitosti.

"Problem s društvenim medijima i pokušajima aktivizma na TikToku je što ne možete govoriti istinu. Možete se pretvarati da govorite istinu. Možete govoriti jednu stranu istine, a u nekim slučajevima možete pokušati zadržati svoju moralnu nevinost. Ali to neće riješiti problem", smatra Obama, koji je inače bio prvi američki predsjednik koji je u potpunosti iskoristio snagu društvenih mreža u izgradnji osobnog brenda.

Sukrivnja baracka obame

Obama je ušao u Bijelu kuću uvjeren da bi mogao biti predsjednik koji će riješiti desetljećima star sukob između Izraelaca i Palestinaca. Dok je bio na dužnosti, Obama je podržavao mirovne pregovore između Izraela i palestinskih vlasti s ciljem osiguravanja dvodržavnog rješenja. U govoru 2013. godine također je pozvao Izraelce da razmotre perspektivu Palestinaca koji žive pod okupacijom na Zapadnoj obali. Napustio je dužnost nakon godina previranja s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom, koji je bio frustriran Obaminim inzistiranjem na sporazumu o iranskom nuklearnom programu i njegovim zahtjevima da Izrael obustavi planove o izgradnji ilegalnih naselja na Zapadnoj obali.

image

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu bio je frustriran Obaminim zahtjevima da Izrael obustavi planove o izgradnji ilegalnih naselja na Zapadnoj obali

Afp

Međutim, Obama je također podržao izraelske vojne akcije u Gazi, uključujući "Operaciju Zaštitni rub", bombardiranje u kojem je ubijeno više od 2200 Palestinaca, od kojih su oko dvije trećine civili. Kao i svaki drugi američki predsjednik prije njega, Obama nije uspio osigurati sporazum između Izraela i Palestinaca, piše Jutarnji list.

image

Barack Obama je 2014. godine podržao izraelsku ‘Operaciju Zaštitni rub‘, bombardiranje u kojem je ubijeno više od 2200 Palestinaca, od kojih su oko dvije trećine bili civili

Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 14:35