StoryEditorOCM
Svijetu igri su milijarde

O ovom će čovjeku ovisiti ratni izgledi Ukrajine u idućim mjesecima, a pribojavaju ga se i u Izraelu

Piše vijesti sd
26. listopada 2023. - 06:41

Zastupnički dom američkog Kongresa izabrao je u srijedu republikanca Mikea Johnsona, konzervativca s malo liderskog iskustva, za svog predsjednika nakon turbulentna tri tjedna zbog kojih Zastupnički dom nije mogao odgovoriti na krizu na Bliskom istoku niti izvršiti bilo koju od svojih osnovnih dužnosti.

S 220 glasa za i 209 protiv kongresnik Johnson (51), koji služi svoj treći mandat, izabran je za predsjednika Zastupničkog doma.

To je mjesto bilo prazno otkako je republikanca Kevina McCarthyja 3. listopada smijenila mala skupina tvrdokornih republikanaca, ogorčena zbog McCarthyjeva dogovora s demokratima kojim je spriječena djelomična obustava rada vlade.

U tjednima koji su uslijedili, republikanci koji imaju malu većinu u Zastupničkom domu, razmatrali su i odbacili tri moguće zamjene prije nego što su se odlučili za Johnsona, odvjetnika iz Louisiane kojeg je podržao bivši predsjednik Donald Trump, a koji je godinama zagovarao konzervativne politike poput molitve u školama, piše Jutarnji list.

Prvi put izabran u Kongres 2016., Johnson je predsjednik Zastupničkog doma s najmanje političkog iskustva u posljednjih nekoliko desetljeća.

Johnson će kao novi šef Zastupničkog doma Kongresa morati odgovoriti na zahtjev demokratskog predsjednika Joea Bidena o trošenju 106 milijardi dolara za pomoć Izraelu, Ukrajini i sigurnosti granica SAD-a. To jest, on je taj koji prijedlog stavlja na raspravu i glasanje u Zastupničkom domu, a od njega se očekuje i da usmjeri republikance kako da o njemu glasaju.

Dok njegovi republikanci općenito podupiru financiranje Izraela i američke granice, podijeljeni su oko nastavka potpore Ukrajini.

Republikanci tijesno kontroliraju Zastupnički dom s 221 zastupnikom, dok je demokrata 212. Zbog toga imaju malo prostora za pogreške pri glasanju o spornim temama. Njihove su podjele bile vidljive proteklih nekoliko tjedana. Tri republikanska kandidata nisu uspjela osigurati potrebnih 217 glasova za predsjednika Zastupničkog doma.

image

Ukrajinska vojska dosad je obilato pomagana iz SAD-a. Što će im donijeti Johnsonovo avanciranje?

Genya Savilov/Afp

Prošloga četvrtka Biden je zatražio podršku Amerikanaca za milijarde dolara vrijedan novi paket pomoći za Izrael i Ukrajinu. Pomoć želi poslati po hitnoj proceduri, a procjenjuje se da je novi paket vrijedan 106 milijardi dolara. Sredstva će biti raspodijeljena na Izrael, Ukrajinu, Tajvan i sigurnost na propusnoj američko-meksičkoj granici. Od spomenutih 106 milijardi, Ukrajina bi mogla dobiti 60, a Izrael 14 milijardi dolara. Tih 60 milijardi dolara, od kojih bi većina išla za oružje i streljivo, Kijevu bi predstavljali ključnu pomoć iduće godine (dosad su primili oko 50 milijardi dolara vojne pomoći iz SAD-a).

Johnson se ranije donekle protivio izdašnijem financiranju Ukrajine, ali zato svesrdno podržava Izrael.

Kako piše američki politički portal The Hill, Mike Johnson je odmah na početku ruske invazije snažno podržao Ukrajinu u naporima da vojno uzvrati Rusiji te se zalagao za nametanje iscrpljujućih sankcija Moskvi.

- Američke molitve su s ukrajinskim narodom, Rusija mora biti isključena iz globalne trgovine i međunarodnih institucija, poručivao je tada, podsjeća Jutarnji list.

U travnju 2022. glasao je za Zakon o obrani demokracije u Ukrajini, koji je donesen kako bi se olakšao proces slanja vojne pomoći Ukrajini, koji je kasnije potpisao Joe Biden.

U zadnje vrijeme je, međutim, sa skepsom komentirao slanje pomoći Ukrajini. Glasovao je protiv dva različita zakona o izdvajanjima za Ukrajinu.

U veljači je na platformi X komentirao kako su američki porezni obveznici poslali više od 100 milijardi dolara pomoći Ukrajini u prošloj godini.

- Oni zaslužuju znati je li ukrajinska vlada u potpunosti transparentna prilikom korištenja goleme svote novca,

S druge strane, Johnson daje snažnu podršku Izraelu u sukobu s militantnom skupinom Hamas.

image

Johnsonova naklonost Izraelu zasad nije upitna...

Yuri Cortez/Afp

- Sjedinjene Američke Države nedvosmisleno stoje uz Izrael i pružit ćemo potporu i resurse potrebne da se Bliski istok i ostatak svijeta oslobode terorističkog režima Hamasa, poručio je nedavno za medijsku kuću Nexstar.

- Pridružite nam se u molitvama za naše prijatelje i saveznike u Izraelu.

Vanjskopolitički kolumnist Jutarnjeg lista Željko Trkanjec smatra da je dolazak Johnsona na čelo Zastupničkog doma dobra stvar i za Ukrajinu i za Izrael: - To znači da će Bidenov paket pomoći ovim zemljama sigurno proći, budući da je Johnson vrlo proizraelski nastrojen. Tako da će zbog toga profitirati i Kijev.

Mike Johnson otvoreno je podržavao bivšeg predsjednika Trumpa, a valja se prisjetiti da je bio ključna figura u Kongresu u neuspjelim pokušajima da se ponište izbori 2020. na kojima je pobijedio Biden.

Nakon što je postalo jasno da je Biden pobjednik predsjedničkih izbora, Mike Johnson je na Twitteru snažno stao uz Trumpa.

“Upravo sam nazvao predsjednika Trumpa i rekao mu: ‘Ostanite jaki i nastavite se boriti! Nacija ovisi o vašoj odlučnosti. Moramo iskoristiti svaki raspoloživi pravni lijek kako bismo vratili povjerenje Amerikanaca u poštenje našeg izbornog sustava", napisao je 7. studenoga 2020. godine Johnson, kojega je ovih dana u utrci za predsjednika Zastupničkog doma podržao Trump, podsjeća Jutarnji list.

Kada su Johnsona novinari sinoć pitali o njegovoj podršci Trumpu kada je krajem 2020. pokušavao osporiti rezultate izbora, nije želio pričati o tome. Odmahnuo je glavom uz slabašni posmijeh i rekao: ‘Sljedeće pitanje‘.

image
Win Mcnamee/Getty Images Via Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. svibanj 2024 23:57