StoryEditorOCM
Svijetžestoke reakcije

Nijemci u šoku zbog scena u Berlinu nakon masakra u Izraelu; Kancelar Scholtz: ‘Ove su organizacije odsad zabranjene!‘

Piše vijesti
12. listopada 2023. - 12:48

Propalestinske udruge u Njemačkoj optužile su u srijedu njemačke vlasti za rasizam zbog zabrane prosvjeda u znak podrške Palestincima, koji su se trebali održati u srijedu, do čega je došlo nakon otvorene potpore u berlinskoj arapskoj četvrti subotnjem krvavom napadu Hamasa na Izrael.

"Prosvjede najavljene za ovu srijedu policija je zabranila uz rasističko obrazloženje", priopćila je organizacija Inicijativa za Palestinu. Nadalje se objašnjava kako vlasti koriste "navodne akcije" jedne manjine kako bi cijeloj zajednici zabranile slobodno izražavanje mišljenja. Organizacija je najavila tužbu protiv odluke policije.

U priopćenju se aludira na akcije propalestinske organizacije Samidoun koja je u subotu u berlinskoj četvrti Neukölln organizirala slavlje nakon upada terorista Hamasa na područje Izraela. Tom su prilikom u toj četvrti, u kojoj živi velik broj pripadnika arapske zajednice, napadnuti i novinari. Policija je u ponedjeljak zabranila za srijedu najavljeni prosvjed s 250 sudionika, uz obrazloženje kako postoji opasnost od remećenja javnog reda i mira. Policija je i u prošlosti zabranjivala slična okupljanja zbog antisemitskog karaktera prosvjeda, piše Jutarnji list.

Svakako se čini da je brutalni napad Hamasovih militanata iscrpio bilo kakvo razumijevanje njemačke vlade - naime, kancelar Olaf Scholz u četvrtak je rekao da će bilo kakvo djelovanje Hamasa u Njemačkoj biti zabranjeno. Osim toga, zabranjuje se i djelovanje gore spomenute organizacije "Samidoun".

- Njihovi su članovi otvoreno slavili brutalni napad, objasnio je razlog zabrane Scholz.

image
John Macdougall/Afp

Njemački kancelar također je napao i Iran zbog njihove potpore Hamasu, iako je rekao da nema čvrstih dokaza da je Teheran dao konkretnu podršku za "kukavički napad Hamasa". No, bez dugogodišnje iranske potpore Hamas ovakav napad ipak ne bi mogao izvesti, dodao je.

Scholz je također upozorio militantno-terorističku organizaciju Hezbollah da se ne miješa u ovaj sukob jer bi to uzrokovalo ne samo snažan i opravdan odgovor Izraela, već bi i Libanon povuklo u "ponor".

U svojem nastupu Scholz je otkrio da Njemačka iza kulisa blisko surađuje s Izraelom kako bi se omogućilo oslobađanje svih taoca.

- Bojimo se da će ih Hamas nastaviti koristiti kao ljudski štit u narednim tjednima, rekao je Scholz i dodao da su svi duboko zabrinuti zbog sudbine otetih ljudi.

Scholz je također rekao kako računa na egipatskog predsjednika al-Sisija, turskog predsjednika Erdogana, jordanskog kralja Abdullaha II bin al-Husseina i emira od Katara kao moguće medijatore u ovom sukobu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. svibanj 2024 00:58