stdClass Object ( [id] => 1275906 [title] => Nevjerojatan splet okolnosti doveo do najveće avionske nesreće u povijesti: ‘Pitanje je dana kada će se to ponoviti!‘ [alias] => nevjerojatan-splet-okolnosti-doveo-do-najvece-avionske-nesrece-u-povijesti-pitanje-je-dana-kada-ce-se-to-ponoviti [catid] => 241 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Datum 27. ožujka crnim slovima upisan je u povijest civilnog i zrakoplovstva uopće. Tog dana prije 46 godina dogodila se najveća i najsmrtonosnija nesreća u zračnom prometu do sada.

Sve se dogodilo zapravo na zemlji, u zračnoj luci Los Rodeos na Tenerifima, a živote je izgubilo 583 putnika i članova posade dvaju identičnih zrakoplova, Boeinga 747. Jedan je bio KLM-ov, drugi kompanije Pan American.

Nesreću je obilježio čitav splet okolnosti i slučajnosti, ali svakako najvažnija jest da se niti jedan od zrakoplova nije trebao naći na tome mjestu u to vrijeme. Za sve je bila kriva dojava o bombi na aerodromu na Gran Canariji, drugom Kanarskom otoku, pa su posade dobile zapovijed kontrole leta da skrenu na Tenerife i pričekaju dok se situacija na konačnom odredištu ne raščisti. Pan Am je doletio iz Los Angelesa preko New Yorka, a nizozemski KLM iz Amsterdama. Sve što je poslije toga uslijedilo složilo je mozaik nevjerojatne tragedije.

---

image

AFP

Afp
---

Gusta magla, gužva na pisti, preopterećeni kontrolni toranj, nejasne naredbe i još nejasnije razumijevanje onoga što je izdala posada ...

Sreća u nesreći je bila što je sudar zrakoplova preživjela 61 osoba iz zrakoplova američke kompanije (svi putnici i članovi posade iz KLM-a su poginuli). Jedan od njih bio je kopilot Robert Bragg, koji je istražiteljima ispričao sve okolnosti, a kasnije će o njima svjedočiti i u svojim javnim nastupima.

Vidljivost nikakva

- Vidljivost na pisti bila je gotovo nikakva. Kapetan je polako pokrenuo zrakoplov brzinom od tri čvora. Procijenio je da je dovoljno sigurno da krenemo. Dobili smo odobrenje kontrolnog tornja da idemo na pistu i pripremimo se za polijetanje, ali smo u jednom trenutku ugledali avion KLM-a koji se pojavio blizu nas. Vidio sam njegova svjetla i nisam mogao vjerovati da polijeće. KLM-ov Boeing već je tada postigao brzinu za polijetanje od preko 200 kilometara na sat. Počeo sam vrištati da se maknu sa piste, a kapetan je pokušavao okrenuti naš zrakoplov.

Pogledao sam kroz prozor s desne strane i vidio kako se KLM-ov zrakoplov diže prema nama. Zatvorio sam oči, bacio se na pod i brzo se pomolio da nas nekako mimoiđe – ispričao je Bragg u jednoj emisiji BBC-a.

- Kada nas je udario, trajalo je kratko. Nikakve buke. Pomislio sam - hvala Bogu da nas je mimoišao. Onda sam pogledao iza sebe i vidio da stropa aviona više nema. Skočio sam iz kabine, s visine od 12 metara, no srećom, ispod je bila trava. Ugledao sam skupinu preživjelih, koji su stajali kraj lijevog krila aviona. Bilo je tamo 50-ak ljudi. Viknuo sam im da skoče. Prvo je skočila jedna gospođa, no onda su svi ostali krenuli skakati i padali su na nju. Slomili su joj kičmu, i obje ruke i noge – njegov je opis prvih trenutaka neviđene tragedije, koju je prvotno preživjelo 65 osoba, ali će četiri kasnije podleći ozljedama.

Nova nevolja bila je eksplozija spremnika s gorivom, do koje je došlo nakon nekih pet minuta. Iako nije trebao, odnosno imao je dovoljno goriva da dođe do svog konačnog odredišta na Kanarima, KLM-ov se zrakoplov nakrcao kerozinom do vrha. Svi koji su se zatekli na i oko aerodroma na Tenerifima mogli su vidjeti plamen koji je dosezao i 80 metara u vis. Pista je u dužini od čak nekoliko kilometra bila zahvaćena požarom.

- Od prvog trenutka vjerujem da je kapetan KLM-a kriv jer je ignorirao sve procedure i pravila kada je odlučio podići zrakoplov. Nikad nećemo znati zašto mu se toliko žurilo i zašto je tako postupio – ustvrdio je Pan Amov kopilot, a za pravo mu je dala kasnija istraga.

---

image

Zdravko Belušić
Jure Mišković/CROPIX

Jure Mišković/Cropix
---

Prijelomni trenutak

civilne avijacije

Ustanovljeno je, naime, da je kontrola leta Nizozemcima uistinu dala dozvolu za ulazak na uzletno-sletnu stazu i čekanje na mjestu za polijetanje na engleskom jeziku, koji je i tada bio službeni jezik avijacije: "You are cleared to line up and hold" (Imate odobrenje za postavljanje i zadržavanje). Pilot je, međutim, vjerojatno čuo "Cleared to line up and go" (Dozvoljeno za postrojavanje i odlazak), ignorirajući dvojicu podređenih kolega u kokpitu, koji su ga pokušali uvjeriti da nisu dobili dozvolu za polijetanje, ali uzaludno. Sve je postalo kasno i polijetanje se nikako nije moglo zaustaviti.

Amerika, Nizozemska i čitav svijet mjesecima su oplakivali mrtve na Tenerifima. Pogibija tolikog broja ljudi, koji su samo željeli poći na odmor i uživati u životu, navest će autoritete da temeljito preispitaju sigurnosne procedure. Promjene su bile brze i temeljite pa je tako standardiziran tzv. zrakoplovni engleski jezik i riječi poput "OK" ili "Roger" više nisu bile dovoljne za potvrdu izdanih uputa.

Da je to bio prijelomni trenutak civilne avijacije, potvrđuju i dva naša sugovornika. Prvi je Zdravko Belušić, koji je 20 godina bio radarski kontrolor u kontroli letenja, a poslije je i u ulozi pilota proveo punih 25 godina, a drugi Alen Šćuric, naš poznati zrakoplovni ekspert i analitičar.

- Nekoliko je čimbenika – kaže Belušić - utjecalo na ovu stravičnu nesreću. Zbog strujanja vlažnog vjetra s okolnih brda na pistu Zračne luke Los Rodeos naglo se spustila gusta magla i kontrolor na tornju nije vidio kretanje zrakoplova niti na rulnim stazama, niti na pisti. Pan Americanov B 747 nije mogao upotrijebiti rulnu stazu koju mu je odredio kontrolor na tornju, zbog oštrog kuta skretanja i izgleda da se posada na trenutak izgubila u rulanju, pa je namjeravala upotrijebiti iduću spojnicu između rulne staze i platforme. KLM-ov B 747 kasnio je preko tri sata pa su posada, a naročito kapetan zrakoplova bili pod velikim pritiskom da što prije polete.

---

image

Alen Sćuric
Davor Žunic/CROPIX

Davor Žunić/Cropix
---

U momentu koji je prethodio tom stravičnom sudaru, prema izvješću komisije za zrakoplovne nesreće, došlo je do istovremene transmisije na frekvenciji između kontrolora u tornju i pilota KLM-ova 747. Taj tehnički problem bio je čest, a tek kasnije se rješava tako da se u slučaju da istovremeno govore dva različita subjekta u slušalicama nastaje jaki pisak koji upozorava sve sudionike na frekvenciji da se radi o dvostrukoj transmisiji. Tada na Los Rodeosu svi su bili sigurni da ostali sudionici razgovora čuju jedni druge na frekvenciji, ali nažalost samo su jedni druge poništavali. Ta činjenica velikim dijelom uzrokovala je i taj stravičan sudar.

Belušić također ističe da je kapetan KLM-ova B 747 bio vrlo utjecajan i autoritativan pilot u kompaniji, čak i njezin glavni instruktor, pa u tom kontekstu vidi i oglušivanje na upozorenje prvog časnika-kopilota da nemaju dozvolu za polijetanje. Osim toga, napominje da aerodrom na Tenerifima tada nije imao radar za kontrolu kretanja zrakoplova na platformi i na rulnim stazama, što je danas normalno u svim većim zračnim lukama.

Četiri incidenta u

zadnja tri mjeseca

- Da je tada bila u upotrebi ta vrsta radara, kontrolor na tornju bi svakako spriječio ovu nesreću u kojoj je život izgubilo 583 putnika i članova posada – ističe naš iskusni pilot.

---

image

AFP

Stf/Afp
---

I za Alena Šćurica radilo se o spletu nevjerojatnih okolnosti, počevši od toga da je Pan Am promašio dva izlaza i išao na treći, dvojbene instrukcije KLM-u s riječi "take off", ali i da su istovremeno bili jako zaposleni s checking listom i nisu se baš previše koncentrirali na ostalo, pa do magle, jer bi KLM, da je nije bilo, vidio da je Pan Am na pisti i ne bi poletio.

- Osim što je nakon nesreće došlo do standardizacije jezika i traženja da se naredbe potvrđuju, treća bitna stvar koja se promijenila jest da kopilot i mehaničar smiju osporavati odluke kapetana. On treba saslušati stav mlađih časnika, mora ga respektirati, pilot će donijeti odluku, ali i elaborirati zašto je njegova odluka takva – pojasnit će Šćuric, ali i upozoriti:

- Da se ne zavaravamo, takve nesreće moguće su i danas. Ja sam napisao analizu o incidentima u Americi u posljednja tri mjeseca s četiri događaja u kojima je samo slučaj htio da nije bilo poginulih. Primjerice u New Yorku, gdje je jedan avion već krenuo s polijetanjem, da bi se ustanovilo da i drugi zrakoplov Americana u tom trenutku prelazi preko piste. Kontrola leta u zadnji tren je izdala naredbu da prekinu polijetanje, a posada je uspjela zakočiti.

Da nisu, imali bi nekoliko stotina mrtvih. Problem je bio što pilot Americana nije shvatio da se mora zaustaviti prije piste. Isto se se dogodilo kada je posada jednog helikoptera uvježbavala uzlijetanje, a na istu pistu počeo je slijetati avion Southwest Airlinesa. U sva četiri slučaja radilo se o sekundama, nekoliko metara je značilo razliku između života i smrti. Tehnologija nije ista danas i prije 45 godina, ali je zato promet daleko gušći, pa i rizici veći. Incidenata ima i pitanje je dana kada će se ponoviti. Bog nas je čuvao, a hoće li dalje, što da vam kažem?!

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => UŽASna tragedija [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => UŽASna tragedija 2 0 8684 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-03-24 08:28:28 [created_by] => 3234 [created_by_alias] => Zoran Šagolj [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-03-26 09:07:00 [modified_by] => 3234 [publish_up] => 2023-03-26 09:07:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 11138 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 241 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Europe i svijeta. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, politika, europa, svijet [secure] => 0 [page_title] => Svijet [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Nevjerojatan splet okolnosti doveo je do najveće avionske nesreće u povijesti; stručnjak upozorava: Pitanje je dana kada će se to ponoviti! [metakey] => tenerifi, avionska nesreća, Zdravko Belušić, alen šćuric [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/03\/24\/24559635.jpg","\/images\/slike\/2023\/03\/24\/24559647.jpg","\/images\/slike\/2023\/03\/24\/24559600.jpg","\/images\/slike\/2023\/03\/24\/24559598.jpg","\/images\/slike\/2023\/03\/24\/24559597.jpg","\/images\/slike\/2023\/03\/24\/24559596.jpg","\/images\/slike\/2023\/03\/24\/24321158.jpg","\/images\/slike\/2023\/03\/24\/23586378.jpg","\/images\/slike\/2023\/03\/24\/22404744.jpg","\/images\/slike\/2023\/03\/24\/24527912.jpg","\/images\/slike\/2023\/03\/24\/24572743.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Afp","Profimedia","Afp","Corr\/Afp","Corr\/Afp","Stf\/Afp","Emmanuel Dunand\/Afp","\/Shutterstock","Nicolas Economou\/Nurphoto Via Afp","Jure Mi\u0161kovi\u0107\/Cropix","Davor \u017duni\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Stravi\u010dni prizori<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>","

Svijet je mjesecima oplakivao \u017ertve nezapam\u0107ene tragedije<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>","

AFP<\/p>","

AFP<\/p>","

Do nesre\u0107e je do\u0161lo spletom nevjerojatnih okolnosti<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>","

AFP<\/p>","

AFP<\/p>","","

AFP<\/p>","

Zdravko Belu\u0161i\u0107
\nJure Mi\u0161kovi\u0107\/CROPIX<\/p>","

Alen S\u0107uric
\nDavor \u017dunic\/CROPIX<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1395","hd_24559635_1920.jpg":"1920x1080","k_24559635_1280.jpg":"1280x1280","k_24559635_1024.jpg":"1024x1024","k_24559635_640.jpg":"640x640","k_24559635_480.jpg":"480x480","k_24559635_340.jpg":"340x340","k_24559635_220.jpg":"220x220","o_24559635_1280.jpg":"1280x930","o_24559635_1024.jpg":"1024x744","o_24559635_640.jpg":"640x465","o_24559635_480.jpg":"480x348","o_24559635_340.jpg":"340x247","o_24559635_220.jpg":"220x159","h_24559635_1280.jpg":"1280x854","h_24559635_1024.jpg":"1024x683","h_24559635_640.jpg":"640x427","h_24559635_480.jpg":"480x320","h_24559635_340.jpg":"340x227","h_24559635_220.jpg":"220x147","pp_24559635_1280.jpg":"1280x1628","pp_24559635_1024.jpg":"1024x1303","pp_24559635_640.jpg":"640x814","pp_24559635_480.jpg":"480x611","pp_24559635_340.jpg":"340x432","pp_24559635_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1336","hd_24559647_1920.jpg":"1920x1080","k_24559647_1280.jpg":"1280x1280","k_24559647_1024.jpg":"1024x1024","k_24559647_640.jpg":"640x640","k_24559647_480.jpg":"480x480","k_24559647_340.jpg":"340x340","k_24559647_220.jpg":"220x220","o_24559647_1280.jpg":"1280x890","o_24559647_1024.jpg":"1024x712","o_24559647_640.jpg":"640x445","o_24559647_480.jpg":"480x334","o_24559647_340.jpg":"340x236","o_24559647_220.jpg":"220x153","h_24559647_1280.jpg":"1280x854","h_24559647_1024.jpg":"1024x683","h_24559647_640.jpg":"640x427","h_24559647_480.jpg":"480x320","h_24559647_340.jpg":"340x227","h_24559647_220.jpg":"220x147","pp_24559647_1280.jpg":"1280x1628","pp_24559647_1024.jpg":"1024x1303","pp_24559647_640.jpg":"640x814","pp_24559647_480.jpg":"480x611","pp_24559647_340.jpg":"340x432","pp_24559647_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1317","hd_24559600_1920.jpg":"1920x1080","k_24559600_1280.jpg":"1280x1280","k_24559600_1024.jpg":"1024x1024","k_24559600_640.jpg":"640x640","k_24559600_480.jpg":"480x480","k_24559600_340.jpg":"340x340","k_24559600_220.jpg":"220x220","o_24559600_1280.jpg":"1280x878","o_24559600_1024.jpg":"1024x702","o_24559600_640.jpg":"640x439","o_24559600_480.jpg":"480x329","o_24559600_340.jpg":"340x233","o_24559600_220.jpg":"220x150","h_24559600_1280.jpg":"1280x854","h_24559600_1024.jpg":"1024x683","h_24559600_640.jpg":"640x427","h_24559600_480.jpg":"480x320","h_24559600_340.jpg":"340x227","h_24559600_220.jpg":"220x147","pp_24559600_1280.jpg":"1280x1628","pp_24559600_1024.jpg":"1024x1303","pp_24559600_640.jpg":"640x814","pp_24559600_480.jpg":"480x611","pp_24559600_340.jpg":"340x432","pp_24559600_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1359","hd_24559598_1920.jpg":"1920x1080","k_24559598_1280.jpg":"1280x1280","k_24559598_1024.jpg":"1024x1024","k_24559598_640.jpg":"640x640","k_24559598_480.jpg":"480x480","k_24559598_340.jpg":"340x340","k_24559598_220.jpg":"220x220","o_24559598_1280.jpg":"1280x906","o_24559598_1024.jpg":"1024x724","o_24559598_640.jpg":"640x453","o_24559598_480.jpg":"480x339","o_24559598_340.jpg":"340x240","o_24559598_220.jpg":"220x155","h_24559598_1280.jpg":"1280x854","h_24559598_1024.jpg":"1024x683","h_24559598_640.jpg":"640x427","h_24559598_480.jpg":"480x320","h_24559598_340.jpg":"340x227","h_24559598_220.jpg":"220x147","pp_24559598_1280.jpg":"1280x1628","pp_24559598_1024.jpg":"1024x1303","pp_24559598_640.jpg":"640x814","pp_24559598_480.jpg":"480x611","pp_24559598_340.jpg":"340x432","pp_24559598_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1334","hd_24559597_1920.jpg":"1920x1080","k_24559597_1280.jpg":"1280x1280","k_24559597_1024.jpg":"1024x1024","k_24559597_640.jpg":"640x640","k_24559597_480.jpg":"480x480","k_24559597_340.jpg":"340x340","k_24559597_220.jpg":"220x220","o_24559597_1280.jpg":"1280x889","o_24559597_1024.jpg":"1024x711","o_24559597_640.jpg":"640x444","o_24559597_480.jpg":"480x333","o_24559597_340.jpg":"340x236","o_24559597_220.jpg":"220x152","h_24559597_1280.jpg":"1280x854","h_24559597_1024.jpg":"1024x683","h_24559597_640.jpg":"640x427","h_24559597_480.jpg":"480x320","h_24559597_340.jpg":"340x227","h_24559597_220.jpg":"220x147","pp_24559597_1280.jpg":"1280x1628","pp_24559597_1024.jpg":"1024x1303","pp_24559597_640.jpg":"640x814","pp_24559597_480.jpg":"480x611","pp_24559597_340.jpg":"340x432","pp_24559597_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1309","hd_24559596_1920.jpg":"1920x1080","k_24559596_1280.jpg":"1280x1280","k_24559596_1024.jpg":"1024x1024","k_24559596_640.jpg":"640x640","k_24559596_480.jpg":"480x480","k_24559596_340.jpg":"340x340","k_24559596_220.jpg":"220x220","o_24559596_1280.jpg":"1280x872","o_24559596_1024.jpg":"1024x698","o_24559596_640.jpg":"640x436","o_24559596_480.jpg":"480x327","o_24559596_340.jpg":"340x231","o_24559596_220.jpg":"220x149","h_24559596_1280.jpg":"1280x854","h_24559596_1024.jpg":"1024x683","h_24559596_640.jpg":"640x427","h_24559596_480.jpg":"480x320","h_24559596_340.jpg":"340x227","h_24559596_220.jpg":"220x147","pp_24559596_1280.jpg":"1280x1628","pp_24559596_1024.jpg":"1024x1303","pp_24559596_640.jpg":"640x814","pp_24559596_480.jpg":"480x611","pp_24559596_340.jpg":"340x432","pp_24559596_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1136","hd_24321158_1920.jpg":"1920x1080","k_24321158_1280.jpg":"1280x1280","k_24321158_1024.jpg":"1024x1024","k_24321158_640.jpg":"640x640","k_24321158_480.jpg":"480x480","k_24321158_340.jpg":"340x340","k_24321158_220.jpg":"220x220","o_24321158_1280.jpg":"1280x757","o_24321158_1024.jpg":"1024x605","o_24321158_640.jpg":"640x378","o_24321158_480.jpg":"480x284","o_24321158_340.jpg":"340x201","o_24321158_220.jpg":"220x130","h_24321158_1280.jpg":"1280x854","h_24321158_1024.jpg":"1024x683","h_24321158_640.jpg":"640x427","h_24321158_480.jpg":"480x320","h_24321158_340.jpg":"340x227","h_24321158_220.jpg":"220x147","pp_24321158_1280.jpg":"1280x1628","pp_24321158_1024.jpg":"1024x1303","pp_24321158_640.jpg":"640x814","pp_24321158_480.jpg":"480x611","pp_24321158_340.jpg":"340x432","pp_24321158_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1217","hd_23586378_1920.jpg":"1920x1080","k_23586378_1280.jpg":"1280x1280","k_23586378_1024.jpg":"1024x1024","k_23586378_640.jpg":"640x640","k_23586378_480.jpg":"480x480","k_23586378_340.jpg":"340x340","k_23586378_220.jpg":"220x220","o_23586378_1280.jpg":"1280x811","o_23586378_1024.jpg":"1024x649","o_23586378_640.jpg":"640x405","o_23586378_480.jpg":"480x304","o_23586378_340.jpg":"340x215","o_23586378_220.jpg":"220x139","h_23586378_1280.jpg":"1280x854","h_23586378_1024.jpg":"1024x683","h_23586378_640.jpg":"640x427","h_23586378_480.jpg":"480x320","h_23586378_340.jpg":"340x227","h_23586378_220.jpg":"220x147","pp_23586378_1280.jpg":"1280x1628","pp_23586378_1024.jpg":"1024x1303","pp_23586378_640.jpg":"640x814","pp_23586378_480.jpg":"480x611","pp_23586378_340.jpg":"340x432","pp_23586378_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1024x682","hd_22404744_1920.jpg":"1920x1080","k_22404744_1280.jpg":"1280x1280","k_22404744_1024.jpg":"1024x1024","k_22404744_640.jpg":"640x640","k_22404744_480.jpg":"480x480","k_22404744_340.jpg":"340x340","k_22404744_220.jpg":"220x220","o_22404744_1280.jpg":"1280x852","o_22404744_1024.jpg":"1024x682","o_22404744_640.jpg":"640x426","o_22404744_480.jpg":"480x319","o_22404744_340.jpg":"340x226","o_22404744_220.jpg":"220x146","h_22404744_1280.jpg":"1280x854","h_22404744_1024.jpg":"1024x683","h_22404744_640.jpg":"640x427","h_22404744_480.jpg":"480x320","h_22404744_340.jpg":"340x227","h_22404744_220.jpg":"220x147","pp_22404744_1280.jpg":"1280x1628","pp_22404744_1024.jpg":"1024x1303","pp_22404744_640.jpg":"640x814","pp_22404744_480.jpg":"480x611","pp_22404744_340.jpg":"340x432","pp_22404744_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1258","hd_24527912_1920.jpg":"1920x1080","k_24527912_1280.jpg":"1280x1280","k_24527912_1024.jpg":"1024x1024","k_24527912_640.jpg":"640x640","k_24527912_480.jpg":"480x480","k_24527912_340.jpg":"340x340","k_24527912_220.jpg":"220x220","o_24527912_1280.jpg":"1280x838","o_24527912_1024.jpg":"1024x670","o_24527912_640.jpg":"640x419","o_24527912_480.jpg":"480x314","o_24527912_340.jpg":"340x222","o_24527912_220.jpg":"220x144","h_24527912_1280.jpg":"1280x854","h_24527912_1024.jpg":"1024x683","h_24527912_640.jpg":"640x427","h_24527912_480.jpg":"480x320","h_24527912_340.jpg":"340x227","h_24527912_220.jpg":"220x147","pp_24527912_1280.jpg":"1280x1628","pp_24527912_1024.jpg":"1024x1303","pp_24527912_640.jpg":"640x814","pp_24527912_480.jpg":"480x611","pp_24527912_340.jpg":"340x432","pp_24527912_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2879","hd_24572743_1920.jpg":"1920x1080","k_24572743_1280.jpg":"1280x1280","k_24572743_1024.jpg":"1024x1024","k_24572743_640.jpg":"640x640","k_24572743_480.jpg":"480x480","k_24572743_340.jpg":"340x340","k_24572743_220.jpg":"220x220","o_24572743_1280.jpg":"1280x1919","o_24572743_1024.jpg":"1024x1535","o_24572743_640.jpg":"640x959","o_24572743_480.jpg":"480x719","o_24572743_340.jpg":"340x509","o_24572743_220.jpg":"220x329","h_24572743_1280.jpg":"1280x854","h_24572743_1024.jpg":"1024x683","h_24572743_640.jpg":"640x427","h_24572743_480.jpg":"480x320","h_24572743_340.jpg":"340x227","h_24572743_220.jpg":"220x147","pp_24572743_1280.jpg":"1280x1628","pp_24572743_1024.jpg":"1024x1303","pp_24572743_640.jpg":"640x814","pp_24572743_480.jpg":"480x611","pp_24572743_340.jpg":"340x432","pp_24572743_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 241 [name] => Svijet [alias] => svijet [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 2 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15206217 Threads: 4 Questions: 3170180470 Slow queries: 7099945 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 235357689 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 54 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/svijet ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 241 [name] => Svijet [alias] => svijet [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/svijet ) ) [link] => /vijesti/svijet/nevjerojatan-splet-okolnosti-doveo-do-najvece-avionske-nesrece-u-povijesti-pitanje-je-dana-kada-ce-se-to-ponoviti-1275906 [printLink] => /vijesti/svijet/nevjerojatan-splet-okolnosti-doveo-do-najvece-avionske-nesrece-u-povijesti-pitanje-je-dana-kada-ce-se-to-ponoviti-1275906?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 710540 [name] => tenerifi [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-03-26 10:54:55 [main_article_id] => 0 [alias] => tenerifi [link] => /tag/tenerifi ) [1] => stdClass Object ( [id] => 448888 [name] => avionska nesreća [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => avionska-nesreca [link] => /tag/avionska-nesreca ) [2] => stdClass Object ( [id] => 709655 [name] => Zdravko Belušić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-03-18 07:47:13 [main_article_id] => 0 [alias] => zdravko-belusic [link] => /tag/zdravko-belusic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 679026 [name] => alen šćuric [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-05-30 10:59:27 [main_article_id] => 0 [alias] => alen-scuric [link] => /tag/alen-scuric ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => UŽASna tragedija [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Nevjerojatan splet okolnosti doveo do najveće avionske nesreće u povijesti: ‘Pitanje je dana kada će se to ponoviti!‘ [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3234 [name] => Zoran Šagolj [username] => zoran-agolj [email] => zoran-agolj@sd.hr [password] => $2y$10$tIfZayMMEQBtDnjPtu1K6uwW0tR6aJ9YVMB9PK6eFFOzAczYbw98a [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/zoran-sagolj-3234 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1752 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/de7d173dbb6f36fbc651af48772e1806?s=100&default=https%3A%2F%2Ff05.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/03/24/24559635.jpg [galleryCount] => 11 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Afp [mainImageDesc] =>

Stravični prizori

 

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/03/24/24559635.jpg [title] => Afp

Stravični prizori

 

) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/03/24/24559647.jpg [title] => Profimedia

Svijet je mjesecima oplakivao žrtve nezapamćene tragedije

 

) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/03/24/24559600.jpg [title] => Afp

AFP

) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/03/24/24559598.jpg [title] => Corr/Afp

AFP

) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/03/24/24559597.jpg [title] => Corr/Afp

Do nesreće je došlo spletom nevjerojatnih okolnosti

 

) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/03/24/24559596.jpg [title] => Stf/Afp

AFP

) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/03/24/24321158.jpg [title] => Emmanuel Dunand/Afp

AFP

) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/03/24/23586378.jpg [title] => /Shutterstock ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/03/24/22404744.jpg [title] => Nicolas Economou/Nurphoto Via Afp

AFP

) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/03/24/24527912.jpg [title] => Jure Mišković/Cropix

Zdravko Belušić
Jure Mišković/CROPIX

) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/03/24/24572743.jpg [title] => Davor Žunić/Cropix

Alen Sćuric
Davor Žunic/CROPIX

) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Datum 27. ožujka crnim slovima upisan je u povijest civilnog i zrakoplovstva uopće. Tog dana prije 46 godina dogodila se najveća i najsmrtonosnija nesreća u zračnom prometu do sada.

Sve se dogodilo zapravo na zemlji, u zračnoj luci Los Rodeos na Tenerifima, a živote je izgubilo 583 putnika i članova posade dvaju identičnih zrakoplova, Boeinga 747. Jedan je bio KLM-ov, drugi kompanije Pan American.

Nesreću je obilježio čitav splet okolnosti i slučajnosti, ali svakako najvažnija jest da se niti jedan od zrakoplova nije trebao naći na tome mjestu u to vrijeme. Za sve je bila kriva dojava o bombi na aerodromu na Gran Canariji, drugom Kanarskom otoku, pa su posade dobile zapovijed kontrole leta da skrenu na Tenerife i pričekaju dok se situacija na konačnom odredištu ne raščisti. Pan Am je doletio iz Los Angelesa preko New Yorka, a nizozemski KLM iz Amsterdama. Sve što je poslije toga uslijedilo složilo je mozaik nevjerojatne tragedije.

---

image

AFP

Afp
---

Gusta magla, gužva na pisti, preopterećeni kontrolni toranj, nejasne naredbe i još nejasnije razumijevanje onoga što je izdala posada ...

Sreća u nesreći je bila što je sudar zrakoplova preživjela 61 osoba iz zrakoplova američke kompanije (svi putnici i članovi posade iz KLM-a su poginuli). Jedan od njih bio je kopilot Robert Bragg, koji je istražiteljima ispričao sve okolnosti, a kasnije će o njima svjedočiti i u svojim javnim nastupima.

Vidljivost nikakva

- Vidljivost na pisti bila je gotovo nikakva. Kapetan je polako pokrenuo zrakoplov brzinom od tri čvora. Procijenio je da je dovoljno sigurno da krenemo. Dobili smo odobrenje kontrolnog tornja da idemo na pistu i pripremimo se za polijetanje, ali smo u jednom trenutku ugledali avion KLM-a koji se pojavio blizu nas. Vidio sam njegova svjetla i nisam mogao vjerovati da polijeće. KLM-ov Boeing već je tada postigao brzinu za polijetanje od preko 200 kilometara na sat. Počeo sam vrištati da se maknu sa piste, a kapetan je pokušavao okrenuti naš zrakoplov.

Pogledao sam kroz prozor s desne strane i vidio kako se KLM-ov zrakoplov diže prema nama. Zatvorio sam oči, bacio se na pod i brzo se pomolio da nas nekako mimoiđe – ispričao je Bragg u jednoj emisiji BBC-a.

- Kada nas je udario, trajalo je kratko. Nikakve buke. Pomislio sam - hvala Bogu da nas je mimoišao. Onda sam pogledao iza sebe i vidio da stropa aviona više nema. Skočio sam iz kabine, s visine od 12 metara, no srećom, ispod je bila trava. Ugledao sam skupinu preživjelih, koji su stajali kraj lijevog krila aviona. Bilo je tamo 50-ak ljudi. Viknuo sam im da skoče. Prvo je skočila jedna gospođa, no onda su svi ostali krenuli skakati i padali su na nju. Slomili su joj kičmu, i obje ruke i noge – njegov je opis prvih trenutaka neviđene tragedije, koju je prvotno preživjelo 65 osoba, ali će četiri kasnije podleći ozljedama.

Nova nevolja bila je eksplozija spremnika s gorivom, do koje je došlo nakon nekih pet minuta. Iako nije trebao, odnosno imao je dovoljno goriva da dođe do svog konačnog odredišta na Kanarima, KLM-ov se zrakoplov nakrcao kerozinom do vrha. Svi koji su se zatekli na i oko aerodroma na Tenerifima mogli su vidjeti plamen koji je dosezao i 80 metara u vis. Pista je u dužini od čak nekoliko kilometra bila zahvaćena požarom.

- Od prvog trenutka vjerujem da je kapetan KLM-a kriv jer je ignorirao sve procedure i pravila kada je odlučio podići zrakoplov. Nikad nećemo znati zašto mu se toliko žurilo i zašto je tako postupio – ustvrdio je Pan Amov kopilot, a za pravo mu je dala kasnija istraga.

---

image

Zdravko Belušić
Jure Mišković/CROPIX

Jure Mišković/Cropix
---

Prijelomni trenutak

civilne avijacije

Ustanovljeno je, naime, da je kontrola leta Nizozemcima uistinu dala dozvolu za ulazak na uzletno-sletnu stazu i čekanje na mjestu za polijetanje na engleskom jeziku, koji je i tada bio službeni jezik avijacije: "You are cleared to line up and hold" (Imate odobrenje za postavljanje i zadržavanje). Pilot je, međutim, vjerojatno čuo "Cleared to line up and go" (Dozvoljeno za postrojavanje i odlazak), ignorirajući dvojicu podređenih kolega u kokpitu, koji su ga pokušali uvjeriti da nisu dobili dozvolu za polijetanje, ali uzaludno. Sve je postalo kasno i polijetanje se nikako nije moglo zaustaviti.

Amerika, Nizozemska i čitav svijet mjesecima su oplakivali mrtve na Tenerifima. Pogibija tolikog broja ljudi, koji su samo željeli poći na odmor i uživati u životu, navest će autoritete da temeljito preispitaju sigurnosne procedure. Promjene su bile brze i temeljite pa je tako standardiziran tzv. zrakoplovni engleski jezik i riječi poput "OK" ili "Roger" više nisu bile dovoljne za potvrdu izdanih uputa.

Da je to bio prijelomni trenutak civilne avijacije, potvrđuju i dva naša sugovornika. Prvi je Zdravko Belušić, koji je 20 godina bio radarski kontrolor u kontroli letenja, a poslije je i u ulozi pilota proveo punih 25 godina, a drugi Alen Šćuric, naš poznati zrakoplovni ekspert i analitičar.

- Nekoliko je čimbenika – kaže Belušić - utjecalo na ovu stravičnu nesreću. Zbog strujanja vlažnog vjetra s okolnih brda na pistu Zračne luke Los Rodeos naglo se spustila gusta magla i kontrolor na tornju nije vidio kretanje zrakoplova niti na rulnim stazama, niti na pisti. Pan Americanov B 747 nije mogao upotrijebiti rulnu stazu koju mu je odredio kontrolor na tornju, zbog oštrog kuta skretanja i izgleda da se posada na trenutak izgubila u rulanju, pa je namjeravala upotrijebiti iduću spojnicu između rulne staze i platforme. KLM-ov B 747 kasnio je preko tri sata pa su posada, a naročito kapetan zrakoplova bili pod velikim pritiskom da što prije polete.

---

image

Alen Sćuric
Davor Žunic/CROPIX

Davor Žunić/Cropix
---

U momentu koji je prethodio tom stravičnom sudaru, prema izvješću komisije za zrakoplovne nesreće, došlo je do istovremene transmisije na frekvenciji između kontrolora u tornju i pilota KLM-ova 747. Taj tehnički problem bio je čest, a tek kasnije se rješava tako da se u slučaju da istovremeno govore dva različita subjekta u slušalicama nastaje jaki pisak koji upozorava sve sudionike na frekvenciji da se radi o dvostrukoj transmisiji. Tada na Los Rodeosu svi su bili sigurni da ostali sudionici razgovora čuju jedni druge na frekvenciji, ali nažalost samo su jedni druge poništavali. Ta činjenica velikim dijelom uzrokovala je i taj stravičan sudar.

Belušić također ističe da je kapetan KLM-ova B 747 bio vrlo utjecajan i autoritativan pilot u kompaniji, čak i njezin glavni instruktor, pa u tom kontekstu vidi i oglušivanje na upozorenje prvog časnika-kopilota da nemaju dozvolu za polijetanje. Osim toga, napominje da aerodrom na Tenerifima tada nije imao radar za kontrolu kretanja zrakoplova na platformi i na rulnim stazama, što je danas normalno u svim većim zračnim lukama.

Četiri incidenta u

zadnja tri mjeseca

- Da je tada bila u upotrebi ta vrsta radara, kontrolor na tornju bi svakako spriječio ovu nesreću u kojoj je život izgubilo 583 putnika i članova posada – ističe naš iskusni pilot.

---

image

AFP

Stf/Afp
---

I za Alena Šćurica radilo se o spletu nevjerojatnih okolnosti, počevši od toga da je Pan Am promašio dva izlaza i išao na treći, dvojbene instrukcije KLM-u s riječi "take off", ali i da su istovremeno bili jako zaposleni s checking listom i nisu se baš previše koncentrirali na ostalo, pa do magle, jer bi KLM, da je nije bilo, vidio da je Pan Am na pisti i ne bi poletio.

- Osim što je nakon nesreće došlo do standardizacije jezika i traženja da se naredbe potvrđuju, treća bitna stvar koja se promijenila jest da kopilot i mehaničar smiju osporavati odluke kapetana. On treba saslušati stav mlađih časnika, mora ga respektirati, pilot će donijeti odluku, ali i elaborirati zašto je njegova odluka takva – pojasnit će Šćuric, ali i upozoriti:

- Da se ne zavaravamo, takve nesreće moguće su i danas. Ja sam napisao analizu o incidentima u Americi u posljednja tri mjeseca s četiri događaja u kojima je samo slučaj htio da nije bilo poginulih. Primjerice u New Yorku, gdje je jedan avion već krenuo s polijetanjem, da bi se ustanovilo da i drugi zrakoplov Americana u tom trenutku prelazi preko piste. Kontrola leta u zadnji tren je izdala naredbu da prekinu polijetanje, a posada je uspjela zakočiti.

Da nisu, imali bi nekoliko stotina mrtvih. Problem je bio što pilot Americana nije shvatio da se mora zaustaviti prije piste. Isto se se dogodilo kada je posada jednog helikoptera uvježbavala uzlijetanje, a na istu pistu počeo je slijetati avion Southwest Airlinesa. U sva četiri slučaja radilo se o sekundama, nekoliko metara je značilo razliku između života i smrti. Tehnologija nije ista danas i prije 45 godina, ali je zato promet daleko gušći, pa i rizici veći. Incidenata ima i pitanje je dana kada će se ponoviti. Bog nas je čuvao, a hoće li dalje, što da vam kažem?!

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Afp Profimedia Afp Corr/Afp Corr/Afp Stf/Afp Emmanuel Dunand/Afp /Shutterstock Nicolas Economou/Nurphoto Via Afp Jure Mišković/Cropix Davor Žunić/Cropix
Afp

Stravični prizori

 

Profimedia

Svijet je mjesecima oplakivao žrtve nezapamćene tragedije

 

Afp

AFP

Corr/Afp

AFP

Corr/Afp

Do nesreće je došlo spletom nevjerojatnih okolnosti

 

Stf/Afp

AFP

Jure Mišković/Cropix

Zdravko Belušić
Jure Mišković/CROPIX

Davor Žunić/Cropix

Alen Sćuric
Davor Žunic/CROPIX

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/svijet/nevjerojatan-splet-okolnosti-doveo-do-najvece-avionske-nesrece-u-povijesti-pitanje-je-dana-kada-ce-se-to-ponoviti-1275906 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=b93d02639add15c9dc344a97fef8a7b89629b579 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Nevjerojatan+splet+okolnosti+doveo+do+najve%C4%87e+avionske+nesre%C4%87e+u+povijesti%3A+%E2%80%98Pitanje+je+dana+kada+%C4%87e+se+to+ponoviti%21%E2%80%98&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Fnevjerojatan-splet-okolnosti-doveo-do-najvece-avionske-nesrece-u-povijesti-pitanje-je-dana-kada-ce-se-to-ponoviti-1275906 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Fnevjerojatan-splet-okolnosti-doveo-do-najvece-avionske-nesrece-u-povijesti-pitanje-je-dana-kada-ce-se-to-ponoviti-1275906 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => UŽASna tragedija [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
SvijetUŽASna tragedija

Nevjerojatan splet okolnosti doveo do najveće avionske nesreće u povijesti: ‘Pitanje je dana kada će se to ponoviti!‘

Piše Zoran Šagolj
26. ožujka 2023. - 11:07

Datum 27. ožujka crnim slovima upisan je u povijest civilnog i zrakoplovstva uopće. Tog dana prije 46 godina dogodila se najveća i najsmrtonosnija nesreća u zračnom prometu do sada.

Sve se dogodilo zapravo na zemlji, u zračnoj luci Los Rodeos na Tenerifima, a živote je izgubilo 583 putnika i članova posade dvaju identičnih zrakoplova, Boeinga 747. Jedan je bio KLM-ov, drugi kompanije Pan American.

Nesreću je obilježio čitav splet okolnosti i slučajnosti, ali svakako najvažnija jest da se niti jedan od zrakoplova nije trebao naći na tome mjestu u to vrijeme. Za sve je bila kriva dojava o bombi na aerodromu na Gran Canariji, drugom Kanarskom otoku, pa su posade dobile zapovijed kontrole leta da skrenu na Tenerife i pričekaju dok se situacija na konačnom odredištu ne...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. svibanj 2024 11:07