StoryEditor
Svijetruski oporbenjak

Navaljni otpušten iz berlinske bolnice Charite, iz Kremlja poručuju: ‘Može se vratiti u Rusiju poput svakog drugog građanina‘

23. rujna 2020. - 13:13
Aleksej NavaljniAlexander Nemenov/AFP

Ruski oporbeni političar Aleksej Navaljni pušten je iz berlinske klinike Charite gdje se liječio nakon pokušaja ubojstva trovanjem bojnim otrovom novičokom, a liječnici smatraju da bi mogao i potpuno ozdraviti.

"Liječnici koji su liječili Navaljnog na temelju dosadašnjeg tijeka bolesti i aktualnog stanja pacijenta vjeruju u potpuno ozdravljenje", priopćila je sveučilišna bolnica Charite u kojoj se Navaljni liječio nakon što je krajem kolovoza otrovan na istoku Rusije, nakon čega je, po nalogu obitelji, prebačen na liječenje u Berlin.

Hoće li trovanje novičokom ostaviti trajne posljedice po zdravlja 44-godišnjeg ruskog političara bit će moguće procijeniti tek u sljedećoj fazi liječenja, priopćila je bolnica.

Navaljni je otpušten još jučer nakon što je proveo 32 dana u bolnici, od čega 24 na intenzivnom odjelu.
Priopćenje o njegovom otpuštanju je uslijedilo, kako je priopćila uprava bolnice, u dogovoru s obitelji Navaljnog.

Na to je reagirao danas i službeni Kremlj. Iz Moskve su poručili u srijedu da se Navaljni može vratiti u Rusiju poput svakog drugog građanina.

Četrdesetčetverogodišnji kritičar vlasti Vladimira Putina srušio se u zrakoplovu iznad Sibira prošloga tjedna. Prebačen je potom iz Rusije u Berlin, a njemačka je vlada poručila kako testovi obrađeni u Njemačkoj, Francuskoj i Švedskoj pokazuju da je otrovan nervnim agensom Novičokom.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je novinarima u srijedu kako je Kremlju drago što se Navaljni oporavlja te što je otpušten iz bolnice.

Navaljni je objavio na Instagramu fotografiju sebe na klupi u parku, nakon što je otpušten iz bolnice. Kazao je da planira ići svaki dan na fizioterapiju te da će posjećivati rehabilitacijski centar kako bi povratio svoje motoričke sposobnosti, uključujući funkcionalno korištenje lijeve ruke.

U svojoj objavi Navaljni je napisao kako ponovno uči zadobiti ravnotežu stajanjem na jednoj nozi te se zahvalio liječnicima berlinske bolnice Charite u kojoj je bio liječen.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

13. siječanj 2021 21:50