StoryEditorOCM
Svijet‘Steadfast noon‘

NATO je započeo redovite godišnje vojne vježbe s nuklearnim oružjem, dio aktivnosti odvijat će se iznad Hrvatske

Piše Hina
16. listopada 2023. - 15:55

NATO je započeo svoje redovite godišnje vojne vježbe s nuklearnim oružjem, potvrdio je u ponedjeljak za agenciju dpa glasnogovornik Saveza o vježbama koje će se odvijati u zračnome prostoru iznad Italije, Hrvatske i Sredozemlja.

U vježbi koja se odvija pod nazivom "Steadfast noon" i traje do četvrtka idući tjedan, sudjelovat će do 60 zrakoplova.

Među letjelicama su moderni borbeni zrakoplovi, ali i promatrački zrakoplovi i zračni tankeri te bombarderi dugog dometa B-52.

Ove godine manevri se odvijaju većinom u zračnome prostoru iznad Italije, Hrvatske i Sredozemlja.

U njima sudjeluje ukupno 13 članica saveza, među kojima je i Njemačka.

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg prošli je tjedan rekao da je ruski rat protiv Ukrajine podsjetnik na važnu ulogu nuklearnog oružja u sklopu politike odvraćanja.

Premda je riječ o rutinskoj obuci, vježba "Steadfast Noon" pridonijet će jamčenju vjerodostojnosti, učinkovitosti i sigurnosti nuklearnog odvraćanja, rekao je.

NATO nije objavio nikakve pojedinosti o vježbi niti scenarij po kojemu će se odvijati.

Vojni stručnjaci kažu da su manevri važni da bi se uvježbalo na koji način sigurno transportirati američko nuklearno oružje na europsko tlo iz podzemnih skladišta do zrakoplova i kako ga pričvrstiti za borbene zrakoplove. Vježbe se sada odvijaju bez bombi. 

NATO-ova doktrina o dijeljenju nuklearnog oružja služi za raspoređivanje američkog nuklearnog oružja u nenuklearnim europskim članicama Saveza, u sklopu politike nuklearnog odvraćanja (od zemalja poput Rusije i Kine).

Premda nije službeno potvrđeno, zna se da se američko nuklearno oružje nalazi u sjevernoj Italiji, Turskoj, Belgiji, Nizozemskoj i Njemačkoj, čime NATO proširuje svoj nuklearni radijus. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 21:40