StoryEditorOCM
SvijetIzazovna misija

NASA traži četvero kandidata za svoj ‘reality‘ - jednogodišnju simulaciju života na Marsu. Nije to nimalo lak zadatak...

Piše hina
17. veljače 2024. - 20:05

Američka svemirska agencija NASA traži četvero motiviranih kandidata za jednogodišnju simulaciju života na crvenom planetu.

Počevši od proljeća 2025. četvero volontera će provesti 12 mjeseci u "Mars Dune Alpha" u Houstonu, simulacijskom mjestu veličine oko 160 četvornih metara, po uzoru na zamišljenu stanicu za istraživanje Marsa, objavila je NASA u petak.

Istraživačka stanica je modularna 3D ispisana konstrukcija u svemirskom centru Johnson u Houstonu.

image

AFP

Mark Felix/Afp

Program će simulirati izazove misije na Marsu, uključujući ograničenja resursa, kvarove opreme, kašnjenja komunikacije i okolišne stresore. Zadaci posade uključuju simulirane svemirske šetnje, robotske operacije, održavanje staništa, tjelovježbu i uzgoj usjeva.

Ovo je već druga takva simulacija koja je dio NASA-inog programa "CHAPEA" (Crew Health And Performance Exploration Analog) koji ima za cilj pripreme za misije na Mars.

Prijave su otvorene do 2. travnja, a kandidati moraju imati diplomu iz prirodnih znanosti, biti u dobi od 30 i 55 godina, "zdravi, motivirani", nepušači i imati američko državljanstvo ili stalni boravak. Također moraju vladati engleskim jezikom.

image

AFP

Mark Felix/Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 08:31