StoryEditorOCM
SvijetChristian Brueckner

Na suđenju osumnjičenom za nestanak Maddie McCann otkriveni stravični detalji; silovao stariju ženu i sve snimao

Piše JL
26. veljače 2024. - 07:51

Stravični detalji mogli su se danas čuti na suđenju Christianu Brueckneru (47), koji je, između ostalog, osumnjičen i za slučaj nestanka Madeleine McCann.

Brueckner je optužen za tri silovanja i dva seksualna napada koji su navodno izvršeni u portugalskom Algarveu u razdoblju od 2000. do 2017. godine.

Napadi su se dogodili samo nekoliko minuta s mjesta gdje je tada trogodišnja Madeleine nestala iz apartmana u Praia da Luz u svibnju 2007. gdje je boravila s roditeljima Kate i Gerryjem te svojom braćom i sestrama.

Od tada nije viđena, a u lipnju 2020. njemačka policija je imenovala Bruecknera kao čovjeka odgovornog za njezinu otmicu i ubojstvo, ali on još nije optužen ni za što u vezi s njezinim nestankom, piše Jutarnji list.

Na sudu su pročitani šokantni detalji o tome kako se Bruecknerova žrtva Hazel Behan, koja je rekla da je napadnuta 2004. dok je radila u Algarveu kao turistički vodič, bojala da će joj napadač ‘odrubiti glavu‘.

Druga dva silovanja za koja se tereti nad nepoznatom ženom u dobi između 70 i 80 godina i djevojčicom od 14 godina također su opisana u stravičnim detaljima, a tužitelj je rekao da je Brueckner ‘udarao stariju ženu po tijelu i licu bičem te natjerao tinejdžerku na povraćanje dok ju je oralno silovao.

image

Christian Brueckner

Cattaneo/fotogramma/Zuma Press/Profimedia/Cattaneo/fotogramma/Zuma Press/Profimedia

Tužiteljica Ute Lindemann rekla je sudu da je Brueckner koristio drogu za silovanje kako bi onesposobio svoje žrtve prije nego što ih je zarobio u svojoj kući.

‘Nakon što je premlaćivanje završilo, optuženi je odvezao svjedokinju Behan sa šanka, držeći joj ruke vezane pojasom te ju je golu za kosu odvukao natrag u spavaću sobu. Tamo je, stojeći ispred nje, stavio svježi kondom preko penisa i pokušao oralno penetrirati u žrtvu, što je u početku bilo neuspješno zbog nastavka gušenja. Kad se zagrcnula i rekla optuženom da će povratiti, on je u bijesu prekinuo oralni seks i gurnuo ozlijeđenu ženu unatrag rukom na njeno čelo, zbog čega je pala na noge s rukama još uvijek vezanim na leđima. Potom ju je grubo zgrabio za kosu, odvukao natrag u dnevnu sobu i prvo pustio kako bi uzeo svoj nož koji je ostavio pokraj televizora. U tom trenutku svjedokinja Behan je bila u strahu od smrti jer se bojala da će joj optuženi nožem odsjeći glavu. Međutim, bacio je plahtu preko njezinog tijela i počeo skupljati sve stvari koje je donio sa sobom i koristio te ih stavljati u torbu. Zatim je izašao unatrag kroz balkonska vrata, obuo cipele koje su bile tamo ostavljene i pobjegao‘, ispričala je Lindemann.

U daljnjim slikovitim detaljima o napadu na Hazel, tužiteljica je rekla: ‘Otišao je do Behanine spavaće sobe i zatekao je kako tamo spava. U tom trenutku bio je potpuno odjeven u crno, nosio je kožne rukavice i masku za cijelo lice. Ovaj je imao samo dva okrugla izreza za oči i mali prorez za usta, tako da je oštećeni mogao vidjeti samo oči i obrve optuženika.

U lijevoj je ruci držao nož s oštricom dužine oko 30 cm, kleknuo je nad usnulu žrtvu i zazvao je po imenu, što ju je probudilo. Nož je držao tako da ga je oštećena dobro vidjela kad se probudila.

Dok je ona bila u panici, on joj je ozbiljnim, ali smirenim tonom rekao da ne vrišti, prekrio joj usta i gurnuo joj glavu natrag na jastuk. Potom ju je izvukao iz kreveta za vanjsku odjeću i kosu i okrenuo na leđa.

U tom položaju spustio joj je hlače i gaćice do gležnjeva. Potom ju je ponovno okrenuo tako da je klečala na krevetu na sve četiri u nekakvom psećem položaju. Prilikom analnog odnosa ozlijeđenoj ženi kratko je rukama dodirivao kukove i držao je za kosu.

Optuženi je nakon obavljenog analnog odnosa skinuo kondom s penisa, stavio ga u ruksak koji je ponio sa sobom, te krpom za čišćenje koju je ponio sa sobom očistio rukavice.

U stravičnim detaljima opisana su i druga dva silovanja za koja se tereti nad nepoznatom ženom u dobi između 70 i 80 godina i djevojčicom od 14 godina.

‘Imao je masku koja je imala samo rupe za oči i usta te je stavio naočale za plivanje starijoj gospođi koja je bila u spavaćici. Budući da su naočale bile obojene u sivo, žrtva više ništa nije mogla vidjeti. Ženu je položio potrbuške na njezin krevet i svezao joj ruke na leđima kako bi žrtvi onemogućio otpor.

Potom je postavio kamere koje je ponio sa sobom na dva različita položaja u spavaćoj sobi, usmjerio ih prema krevetu i počeo snimati.

Sada je staricu okrenuo na leđa i povukao joj spavaćicu do struka. Nakon završenog spolnog odnosa skinuo je kondom s penisa i otišao u kupaonicu u stanu.

image

Christian Brueckner s djevojkom Nakscije Miftari

Gkalbln/Mega/The Mega Agency/Profimedia/Gkalbln/Mega/The Mega Agency/Profimedia

Tamo je bacio kondom u zahodsku školjku. Potom se s bičem vratio do žrtvinog kreveta te joj zadao najmanje 20 udaraca bičem kako bi uživao u boli i strahu.

Žrtva je vrištala i vrijeđala optuženog dok je zločin izvođen. Nakon fizičkog kažnjavanja, optuženi je teško dišući sjeo na kraj kreveta, skinuo masku i stavio jastuk na lice potpuno preplašene žene prije nego što je završio snimku‘, opisala je tužiteljica strašan zločin.

Tužiteljica je potom opisala pojedinosti o napadu na tinejdžerku.

‘Optuženi je upoznao nepoznatu djevojku mlađahnog izgleda s naočalama koja govori njemački, staru najmanje 14 godina. Svezao ju je golu na drveni stup u svojoj dnevnoj sobi. Prvo ju je bičevao. Djevojka je optuženog oslovljavala imenom "Chris" i jasno mu dala do znanja da je ono što radi protivno njezinoj volji.

Molila ga je da prestane i vikala "ovo je otmica, ovo je silovanje", a onda je Brueckner izvršio oralno silovanje nad žrtvom, zbog čega je povraćala.

Optuženi je ovu okolnost jezgrovito komentirao riječima: ‘Sad si mi uprljala c tepih‘. Također je snimio ovaj čin.‘

U svom pobijanju optužnice Bruecknerov odvjetnik je priznao da je Hazel Behan, koja se odrekla anonimnosti, bila silovana i ‘prošla kroz nešto užasno te noći‘.

No dodao je da ‘u spisima postoji izjava svjedoka osobe bliske Behan koja ju optužuje da je izmislila cijeli incident.‘

‘Maskirani muškarac tjerao ju je na seks, nanosio joj bol i ponižavao je. Međutim, osoba koja je počinila ovo kazneno djelo nije okrivljenik. Gđa Behan može biti uvjerena u to. Tijekom izvođenja dokaza bit će važno da obrana pokaže izvore pogreške u prepoznavanju svjedoka: počevši od niske pouzdanosti procjene veličine tijela, okolnosti maskiranja, loših uvjeta osvjetljenja na mjestu zločina, utjecaj efekta fokusa oružja, kao i razine stresa i protoka vremena.

Ukoliko se procijeni da je svjedokinja dovoljno pouzdana u pogledu opisa osobe, to će se također morati uzeti kao osnova za njezino zapažanje da je počinitelj imao ožiljak u obliku križa na desnom bedru. Riječ je o tjelesnom svojstvu koje optuženi nema i stoga ga isključuje kao počinitelja.

Na kraju saslušanja dokaza, neće biti moguće utvrditi da je optuženik koji ovdje sjedi odgovoran za prekršaj počinjen protiv Hazel Behan. Kao i u drugim slučajevima, morat će biti oslobođen‘, kazao je odvjetnik.

U svom podužem pobijanju također je doveo u pitanje pouzdanost ključnih svjedoka Helgea Buschinga i Manfreda Seyfertha, dvojice bivših Bruecknerovih prijatelja koji su pomogli osigurati njegovu osudu za silovanje 2019.

Obojica su rekli da su pronašli video kameru na kojoj su vidjeli snimku Bruecknera kako siluje i muči stariju žrtvu, ali ta snimka nikada nije pronađena.

Bruecknerov odvjetnik doveo je u pitanje njihovu pouzdanost rekavši da se njihova ‘konzumacija narkotika i alkohola‘ mora ‘pomno ispitati‘.

U svom jutrošnjem uvodnom govoru, Bruecknerov odvjetnik rekao je da je njegov klijent bio žrtva nepoštene medijske kampanje.

‘Pod stalnom je medijskom paljbom diljem svijeta. Prema uredu javnog tužitelja u Braunschweigu, on je navodno oteo i ubio Madeleine Beth McCann. Ovu teoriju istražni organi medijima stalno ponavljaju.‘

Inače, postupak je započeo tako što je tužiteljica Ute Lindemann pročitala pet optužbi protiv Bruecknera. On ju je pozorno slušao dok je pregledavao dosje ispred sebe, vodio bilješke i povremeno se okrećući kako bi nešto šapnuo svom pravnom timu.

Lindemann je trebalo gotovo 25 minuta da pročita optužnicu protiv njega, a on je cijelo vrijeme ostao ravnodušan dok je fiksirao pogled na nju.

Prije suđenja Brueckner je stigao u kombiju s policijskom pratnjom te je dopraćen u sudnicu uz pratnju stražara i s lisicama na rukama.

Odjeven u isti sako kao prošli tjedan, bijelu košulju i kaki hlače, rukovao se sa svojim odvjetničkim timom te mi namignuo.

Noseći spis u ruci nije gledao prema novinarima ili galeriji za javnost jer je rasprava počela sedam minuta nakon zakazanog početka u 9 sati.

Prošlotjedni postupak trajao je manje od deset minuta nakon što je Bruecknerov odvjetnik podnio hitan zahtjev za izuzeće jednog od sudaca porotnika zbog prijetnji smrću na društvenim mrežama bivšem brazilskom predsjedniku Jairu Bolsonaru.

Ranije ovog mjeseca Brueckner je za MailOnline rekao da je slučaj protiv njega ‘smiješan‘ i sarkastično dodao: ‘Nadam se da će (oni) uskoro pronaći neke odgovore na (svoja) pitanja.‘

Bruecknerov odvjetnik je rekao da njegov klijent poriče bilo kakvu umiješanost u Madeleinein nestanak, kao i trenutne optužbe i rekao je da je Brueckner ‘pod stresom‘ zbog prisutnosti u medijima i ‘lošeg fizičkog zdravlja‘.

Suđenje nije povezano s Madeleineinim nestankom, a mediji i javnost koji su htjeli ući u zgradu suda u Braunschweigu morali su proći kroz dva detektora metala prije nego što su došli do sudnice na prvom katu.

U pokušaju da se izbjegne kaos od prošlog tjedna kada je suđenje odgođeno 40 minuta, sud je rano otvorio iako se činilo da je manja gužva nego prošli tjedan čekala da uđe.

Ako ga se proglasi krivim, Brueckner bi mogao ostatak života provesti u zatvoru, no on inzistira na tome da su DNK i ostali dokazi protiv njega pogrešni te da svjedoci lažu o njemu. Suđenje bi trebalo trajati do lipnja.

Ranije ove godine Brueckner je premješten iz zatvora Oldenburg u sjevernoj Njemačkoj u Schnedebruch blizu Hannovera za vrijeme trajanja suđenja. Premješten je nakon što se žalio na loše postupanje stražara u Oldenburgu gdje je bio u izoliranoj jedinici. Tada je za MailOnline rekao: ‘Moja situacija nije se nimalo promijenila. Upravo sam premjestio zatvor. Još uvijek sam potpuno izoliran. Već više od dvije godine. Još uvijek mi nije dopušteno razgovarati ni s kim osim sa svojim odvjetnikom i sa svojim čuvarima.‘

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 22:45