StoryEditorOCM
Svijetkakva greška!

Na Google Earthu osvanula jedna od najstrože čuvanih vojnih tajni! Fotografije američkog čuda proširile se brzinom munje

Piše L.G./JL
26. lipnja 2024. - 09:26

Satelitski snimci s Google Eartha postali su viralni nakon što je na njima snimljen jedan od najstrože čuvanih američkih vojnih projekata - podvodni dron Manta Ray, piše britanski Daily Mail, a prenosi Jutarnji list.

Plovilo se inače koristi za otkrivanje podvodnih prijetnji i dizajnirala ga je korporacija Northrop Grunman. Futuristički podvodni dron ove kompanije dio je projekta američke mornarice za razvoj nove klase podvodnih dronova koji su opremljeni kapacitetom da obavljaju duže misije.

Letjelica je dizajnirana na način da se kreće kroz ocean bez ljudskog nadzora ili potrebe za nadopunom goriva, a ima i mogućnost hibernacije na morskom dnu.

Recimo i da je ovo prvi takav dron u novoj klasi bespilotnih podvodnih vozila dugog trajanja, velikog dometa i nosivosti, a koja izvršavaju složene vojne operacije bez ljudskog uplitanja.

Do nedavno, njegov pionirski dizajn, bio je držan u strogoj tajnosti.

Ali kada je podvodno plovilo pušteno u more na testiranje i snimljeno na Google Earthu tijekom vikenda, korisnici interneta su brzo uočili tajno američko oružje u obliku drona. Internet pamti, a fotografije su proširile brzinom munje.

Inače, kompanija Northrop Grunman objavila je u veljači i ožujku ove godine da su testiranja na Manti Ray kompletirana. Neki obrambeni analitičari nagađaju da američka mornarica želi razviti bespilotnu letjelicu sposobnu za obavljanje dugih misija traženja ruskih i kineskih podmornica u morima, pisao je i britanski The Telegraph, prenosi Jutarnji list.

U međuvremenu, mnogi korisnici interneta, primjećuje Daily Mail, tvrde da su satelitske snimke Mante Ray u međuvremenu uklonjene i zamijenjene s čamcima.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. lipanj 2024 09:26