stdClass Object ( [id] => 1267490 [title] => Može li se Rusija zbog poraza u Ukrajini doista raspasti? To pitanje Putinu već koristi, no evo što kažu stručnjaci [alias] => moze-li-se-rusija-zbog-poraza-u-ukrajini-doista-raspasti-to-pitanje-putinu-vec-koristi-no-evo-sto-kazu-strucnjaci [catid] => 241 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Raspad Rusije u slučaju Putinova poraza u Ukrajini nova je propagandna simfonija Kremlja za homogeniziranje nacije i zastrašivanje zemalja Zapada scenarijem dugogodišnjeg kaosa i katastrofe. 

Ako država i carstvo od gotovo 600 godina ovisi o jednom običnom despotu, nije ni zaslužilo bolje nego propast – reći će mnogi. Demokratske države mijenjaju vlast i opstaju, a autokratske s padom hozjajina zauvijek nestaju.

Raspad Rusije obradovao bi milijune, u prvome redu narode koji su stoljećima patili pod represijom Moskve, no to jamačno nije scenarij koji bi radosno prihvatila Europa i svijet.

Rizik da će Rusija eksplodirati pod pritiskom svog neuspjelog napada na Ukrajinu zazvonio je na uzbunu od Berlina do Washingtona, u projekciji koja sluti na libijski scenarij s dodanim nuklearnim potencijalom za koji se ne zna u čijim bi rukama mogao završiti. (Kao da je danas u posjedu dokazano stabilnog, odgovornog i predvidivog čovjeka).

---

image

Zabrinuti Putin

Afp
---

Rusija, istinabog, ne zna što je demokracija i njihova povijest govori da se nikad nisu suočili s velikim porazom a da im je državna politika ostala netaknuta. Scenariji za postratnu budućnost tako se kreću od pobuna među više od 20 etničkih teritorija razbacanih po 11 vremenskih zona zemlje, pa do sveobuhvatnog pada u opću agoniju bezakonja kakva je zahvatila Libiju s padom pukovnika Gadafija. Bilo što od toga predstavljalo bi ozbiljne prijetnje regionalnoj stabilnosti s potencijalno ozbiljnim posljedicama za Europu, uključujući poremećaje opskrbnih lanaca, sukobe između različitih nuklearno naoružanih frakcija i nove valove izbjeglica iz destabilizirane Rusije koji bi zapljusnuli stari kontinent.

Tema je trenutačno toliko osjetljiva da EU dužnosnici odbijaju o njoj govoriti iz straha da će to ići na ruku Vladimiru Putinu i potaknuti rusku podršku njegovu ratu. Kad ih je portal POLITICO zamolio da razmotre takve scenarije tijekom nedavne Münchenske sigurnosne konferencije, zapadni dužnosnici listom su izbjegli pitanje.

---

image

Lenjin, s pogledom na nedostojne nasljednike

Afp
---

“Može li se dogoditi raspad Ruske Federacije? Sigurno da može”, smatra Ivan Krastev, politolog i predsjednik bugarskog Centra za liberalne strategije koji savjetuje niz europskih čelnika. Krastev drži da takav raspad "nije baš vjerojatan, ali nije ni nemoguć". No, fokusiranje na tu mogućnost trenutno je potpuno kontraproduktivno, ističe, jer se tom pričom hrani Putinov narativ da Zapad želi da Rusija nestane i da je on pravi agresor.

Ruski lider je doista u svom obraćanju u utorak optužio zapadne elite da žele uništiti Rusiju. U srijedu je bivši ruski predsjednik Dmitr Medvedev otišao još dalje u zastrašivanju nacije, poručivši da će Rusija "nestati" ako izgubi rat u Ukrajini i  jednostavno "biti raskomadana". Ta poruka itekako odjekuje u zemlji još duboko istraumatiziranoj raspadom SSSR-a, pritisnutoj sankcijama i razorenoj ljudskim i materijalnim gubicima u Ukrajini.

---

image

Karanfili za pale 

Afp
---

Ruske muke tijekom Prvog svjetskog rata pogurale su svojedobno revoluciju i građanski rat u kojem su se boljševici Vladimira Iljiča Lenjina suprotstavili šarolikoj skupini rojalista, feudalaca i kapitalista okupljenih oko Bijele armije. Taj rat bio je jedan od najkrvavijih u ruskoj povijesti, a uključivao je i niz pogroma usmjerenih prema Židovima. Završio je 1923. s pobjedom Crvene armije, ali je ostavio duboke podjele u društvu.

Raspad Sovjetskog Saveza 1990-ih doveo je do odvajanja zemalja poput Ukrajine, Bjelorusije i Kazahstana, kao i današnjih zemalja EU-a poput Estonije, Latvije i Litve. Protekao je znatno mirnije od boljševičkog ustanka, ali naivno je pretpostaviti da bi danas bilo jednako.

Struktura Sovjetskog Saveza učinila je njegov raspad relativno jednostavnim s ustavnopravnog stajališta, jer je, slično kao i Jugoslavija, priznavala pravo naroda na samoodređenje do odcjepljenja. Nasuprot tome, Ruska Federacija je danas jedinstvena država s vrlo čvrstom središnjom upravom. A za razliku od Sovjetskog Saveza, gdje polovica građana nisu bili Rusi, 80 posto stanovništva današnje Rusije su upravo Rusi.

---

image

Ramzan Kadirov: danas uz Kremlj, sutra protiv njega?

---

Najvažniji element za izbjegavanje krvoprolića 1991. je bio taj što se Rusija, za razliku, primjerice, od Miloševićeve Srbije, tad nije protivila raspadu Sovjetskog Saveza.

Sad je prilično teško zamisliti da bi Putin ili itko iz aktualnog establišmenta stajao mirno ako bi regije prepune prirodnih resursa, poput Baškortostana na južnom Uralu ili Sibira, ruske rudne "škrinje s blagom", pokušali otići svojim putem.

Jedna od briga na Zapadu koja se rijetko javno izgovara je da će se ruski vojnici, kad rat u Ukrajini završi njihovim porazom, vratiti kući i tamo nastaviti borbu protiv Moskve, potpomažući raspad zemlje. Nije tajna da je Putin u rat mahom slao manjine čuvajući Ruse od pogibelji: glavnina ljudi koji se bore u Ukrajini dolazi s neprivilegiranih ruskih teritorija poput planina istočnog Sibira.

Osim što su različitog etnikuma od ruske većine, imaju i snažne kulturne veze s Mongolijom i Sjevernim Kavkazom, a slična stvar je i s Čečenijom i Dagestanom. Čečenski vođa Ramzan Kadirov, koji je igrao središnju ulogu u slamanju islamističkog ustanka početkom 2000-ih, nedavno je rekao da namjerava uspostaviti svoju privatnu vojsku po uzoru na Wagner grupu Jevgenija Prigožina.

---

image

Šef ‘Wagnera‘ Prigožin: je li ovo lice ruske budućnosti?

Afp
---

Govoreći još davne 2011. na Sjevernom Kavkazu, Putin nije skrivao svoje gađenje prema sve prisutnijim pokretima za neovisnost tamo.

„Ako do toga dođe, iste sekunde će se naći i oni koji žele učiniti isto s drugim teritorijalnim entitetima Rusije. To će biti tragedija koja će pogoditi svakoga građanina Rusija bez iznimke", slutio je lančanu reakciju takvih težnji Putin. To sugerira da bi svaki potez regija da se oslobode kontrole Moskve bio krvav, kako između središnje vlasti i potencijalnih secesionista, tako i među samim međusobno konkurentskim regijama.

„Nove države nastale raspadom Ruske Federacije borile bi se dugo i jedna s drugom, kako oko granica, tako i oko ekonomske imovine”, napisala je u nedavnom eseju Marlene Laruelle s Instituta za europske, ruske i euroazijske studije na Sveučilištu "George Washington". Moskovske elite, koje kontroliraju ogroman nuklearni arsenal, po njoj bi odlučno reagirale nasiljem na svaki secesionizam.

Ono što dodatno mogućnost ruskog kolapsa čini alarmantnim je, naravno, nuklearni arsenal zemlje. Uoči raspada Sovjetskog Saveza, SAD i njegovi saveznici bili su daleko od optimizma u pogledu nuklearne prijetnje te se američka obavještajna služba jako bojala da će taktičko nuklearno oružje, takozvane kofer bombe, moglo završiti na terorističkom crnom tržištu. Ti strahovi su ekranizirani i u nizu filmova o Jamesu Bondu.

---

image

Putin i Šojgu u Sibiru 2018., no hoće li moći i sutra?
 

---

Prema zapadnim analitičarima, takva mogućnost u današnjoj Rusiji je znatno manja jer nema nuklearnog oružja u potencijalno separatističkim regijama. Njih više brine izbijanje sukoba u samome Kremlju, između pripadnika ruskog establišmenta i borba za kontrolu nad oružanim snagama.

Snažna prepucavanja između ratnih jastrebova poput šefa Wagner grupe Jevgenija Prigožina i ruskog ministra obrane Sergeja Šojgua i načelnika Glavnog stožera oružanih snaga Valerija Gerasimova u završnici bi se mogla svesti na borbu za Putinov nuklearni kofer.

Veliko je pitanje i kakvu bi ulogu imala Kina u bilo kojem scenariju ruskog raspada. Nestabilnost u susjedstvu bogatom resursima i Pekingu bi možda razbuktala apetite za lako dostupnim sirovinama, no vjeruje se da ipak ne bi pokušali ponovno crtati ruske granice.

Pokojni češki predsjednik Vaclav Havel znao je svojedobno reći kako je glavni problem s Rusijom što nikad ne znate gdje ona zapravo završava. Njegova rečenica bi se mogla opet pokazati proročanskom, ali u sasvim drugom kontekstu od onoga hladnoratovskog u kojemu je svojedobno izrečena.

Iz dana u dan trudimo se približiti naš sadržaj vašim potrebama, Slobodna Dalmacija je tu za vas i zbog vas. Molimo vas stoga da izaberete jedan od ponuđenih odgovora i podijelite s nama mišljenje o članku koji ste upravo pročitali.

---

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => NUKLEARNI KOVČEG [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => NUKLEARNI KOVČEG 2 0 8070 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-02-23 10:50:17 [created_by] => 3073 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-02-23 19:30:00 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2023-02-23 19:30:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 83 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 241 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Europe i svijeta. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, politika, europa, svijet [secure] => 0 [page_title] => Svijet [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Može li se Rusija zbog poraza u Ukrajini doista raspasti? To pitanje Putinu već koristi, no evo što kažu stručnjaci [metakey] => rat u ukrajini, Raspad Rusije, vladimir putin, zapad [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/02\/23\/24374548.jpg","\/images\/slike\/2023\/02\/23\/24374549.jpg","\/images\/slike\/2023\/02\/23\/24369720.jpg","\/images\/slike\/2023\/02\/23\/24374550.jpg","\/images\/slike\/2023\/02\/23\/21142170.jpg","\/images\/slike\/2023\/02\/23\/24368032.jpg","\/images\/slike\/2023\/02\/23\/21476298.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Artur Widak\/Nurphoto Via Afp"," Afp","Afp","Afp","","Afp",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Vojska pora\u017eenih mogla bi se okrenuti protiv gospodara rata<\/p>","

Zabrinuti Putin<\/p>","

Lenjin, s pogledom na nedostojne nasljednike<\/p>","

Karanfili za pale\u00a0<\/p>","

Ramzan Kadirov: danas uz Kremlj, sutra protiv njega?<\/p>","

\u0160ef \u2018Wagnera\u2018 Prigo\u017ein: je li ovo lice ruske budu\u0107nosti?<\/p>","

Putin i \u0160ojgu u Sibiru 2018., no ho\u0107e li mo\u0107i i sutra?
\n\u00a0<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1024x733","hd_24374548_1920.jpg":"1920x1080","k_24374548_1280.jpg":"1280x1280","k_24374548_1024.jpg":"1024x1024","k_24374548_640.jpg":"640x640","k_24374548_480.jpg":"480x480","k_24374548_340.jpg":"340x340","k_24374548_220.jpg":"220x220","o_24374548_1280.jpg":"1280x916","o_24374548_1024.jpg":"1024x733","o_24374548_640.jpg":"640x458","o_24374548_480.jpg":"480x343","o_24374548_340.jpg":"340x243","o_24374548_220.jpg":"220x157","h_24374548_1280.jpg":"1280x854","h_24374548_1024.jpg":"1024x683","h_24374548_640.jpg":"640x427","h_24374548_480.jpg":"480x320","h_24374548_340.jpg":"340x227","h_24374548_220.jpg":"220x147","pp_24374548_1280.jpg":"1280x1628","pp_24374548_1024.jpg":"1024x1303","pp_24374548_640.jpg":"640x814","pp_24374548_480.jpg":"480x611","pp_24374548_340.jpg":"340x432","pp_24374548_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1024x631","hd_24374549_1920.jpg":"1920x1080","k_24374549_1280.jpg":"1280x1280","k_24374549_1024.jpg":"1024x1024","k_24374549_640.jpg":"640x640","k_24374549_480.jpg":"480x480","k_24374549_340.jpg":"340x340","k_24374549_220.jpg":"220x220","o_24374549_1280.jpg":"1280x788","o_24374549_1024.jpg":"1024x631","o_24374549_640.jpg":"640x394","o_24374549_480.jpg":"480x295","o_24374549_340.jpg":"340x209","o_24374549_220.jpg":"220x135","h_24374549_1280.jpg":"1280x854","h_24374549_1024.jpg":"1024x683","h_24374549_640.jpg":"640x427","h_24374549_480.jpg":"480x320","h_24374549_340.jpg":"340x227","h_24374549_220.jpg":"220x147","pp_24374549_1280.jpg":"1280x1628","pp_24374549_1024.jpg":"1024x1303","pp_24374549_640.jpg":"640x814","pp_24374549_480.jpg":"480x611","pp_24374549_340.jpg":"340x432","pp_24374549_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1277","hd_24369720_1920.jpg":"1920x1080","k_24369720_1280.jpg":"1280x1280","k_24369720_1024.jpg":"1024x1024","k_24369720_640.jpg":"640x640","k_24369720_480.jpg":"480x480","k_24369720_340.jpg":"340x340","k_24369720_220.jpg":"220x220","o_24369720_1280.jpg":"1280x851","o_24369720_1024.jpg":"1024x681","o_24369720_640.jpg":"640x425","o_24369720_480.jpg":"480x319","o_24369720_340.jpg":"340x226","o_24369720_220.jpg":"220x146","h_24369720_1280.jpg":"1280x854","h_24369720_1024.jpg":"1024x683","h_24369720_640.jpg":"640x427","h_24369720_480.jpg":"480x320","h_24369720_340.jpg":"340x227","h_24369720_220.jpg":"220x147","pp_24369720_1280.jpg":"1280x1628","pp_24369720_1024.jpg":"1024x1303","pp_24369720_640.jpg":"640x814","pp_24369720_480.jpg":"480x611","pp_24369720_340.jpg":"340x432","pp_24369720_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1024x663","hd_24374550_1920.jpg":"1920x1080","k_24374550_1280.jpg":"1280x1280","k_24374550_1024.jpg":"1024x1024","k_24374550_640.jpg":"640x640","k_24374550_480.jpg":"480x480","k_24374550_340.jpg":"340x340","k_24374550_220.jpg":"220x220","o_24374550_1280.jpg":"1280x828","o_24374550_1024.jpg":"1024x663","o_24374550_640.jpg":"640x414","o_24374550_480.jpg":"480x310","o_24374550_340.jpg":"340x220","o_24374550_220.jpg":"220x142","h_24374550_1280.jpg":"1280x854","h_24374550_1024.jpg":"1024x683","h_24374550_640.jpg":"640x427","h_24374550_480.jpg":"480x320","h_24374550_340.jpg":"340x227","h_24374550_220.jpg":"220x147","pp_24374550_1280.jpg":"1280x1628","pp_24374550_1024.jpg":"1024x1303","pp_24374550_640.jpg":"640x814","pp_24374550_480.jpg":"480x611","pp_24374550_340.jpg":"340x432","pp_24374550_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1024x721","hd_21142170_1920.jpg":"1920x1080","k_21142170_1280.jpg":"1280x1280","k_21142170_1024.jpg":"1024x1024","k_21142170_640.jpg":"640x640","k_21142170_480.jpg":"480x480","k_21142170_340.jpg":"340x340","k_21142170_220.jpg":"220x220","o_21142170_1280.jpg":"1280x901","o_21142170_1024.jpg":"1024x721","o_21142170_640.jpg":"640x450","o_21142170_480.jpg":"480x337","o_21142170_340.jpg":"340x239","o_21142170_220.jpg":"220x154","h_21142170_1280.jpg":"1280x854","h_21142170_1024.jpg":"1024x683","h_21142170_640.jpg":"640x427","h_21142170_480.jpg":"480x320","h_21142170_340.jpg":"340x227","h_21142170_220.jpg":"220x147","pp_21142170_1280.jpg":"1280x1628","pp_21142170_1024.jpg":"1024x1303","pp_21142170_640.jpg":"640x814","pp_21142170_480.jpg":"480x611","pp_21142170_340.jpg":"340x432","pp_21142170_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1342","hd_24368032_1920.jpg":"1920x1080","k_24368032_1280.jpg":"1280x1280","k_24368032_1024.jpg":"1024x1024","k_24368032_640.jpg":"640x640","k_24368032_480.jpg":"480x480","k_24368032_340.jpg":"340x340","k_24368032_220.jpg":"220x220","o_24368032_1280.jpg":"1280x894","o_24368032_1024.jpg":"1024x715","o_24368032_640.jpg":"640x447","o_24368032_480.jpg":"480x335","o_24368032_340.jpg":"340x237","o_24368032_220.jpg":"220x153","h_24368032_1280.jpg":"1280x854","h_24368032_1024.jpg":"1024x683","h_24368032_640.jpg":"640x427","h_24368032_480.jpg":"480x320","h_24368032_340.jpg":"340x227","h_24368032_220.jpg":"220x147","pp_24368032_1280.jpg":"1280x1628","pp_24368032_1024.jpg":"1024x1303","pp_24368032_640.jpg":"640x814","pp_24368032_480.jpg":"480x611","pp_24368032_340.jpg":"340x432","pp_24368032_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1024x717","hd_21476298_1920.jpg":"1920x1080","k_21476298_1280.jpg":"1280x1280","k_21476298_1024.jpg":"1024x1024","k_21476298_640.jpg":"640x640","k_21476298_480.jpg":"480x480","k_21476298_340.jpg":"340x340","k_21476298_220.jpg":"220x220","o_21476298_1280.jpg":"1280x896","o_21476298_1024.jpg":"1024x717","o_21476298_640.jpg":"640x448","o_21476298_480.jpg":"480x336","o_21476298_340.jpg":"340x238","o_21476298_220.jpg":"220x154","h_21476298_1280.jpg":"1280x854","h_21476298_1024.jpg":"1024x683","h_21476298_640.jpg":"640x427","h_21476298_480.jpg":"480x320","h_21476298_340.jpg":"340x227","h_21476298_220.jpg":"220x147","pp_21476298_1280.jpg":"1280x1628","pp_21476298_1024.jpg":"1024x1303","pp_21476298_640.jpg":"640x814","pp_21476298_480.jpg":"480x611","pp_21476298_340.jpg":"340x432","pp_21476298_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 241 [name] => Svijet [alias] => svijet [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 2 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 14846424 Threads: 4 Questions: 3135468655 Slow queries: 6984873 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 234679338 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 49 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/svijet ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) ) [link] => /vijesti/svijet/moze-li-se-rusija-zbog-poraza-u-ukrajini-doista-raspasti-to-pitanje-putinu-vec-koristi-no-evo-sto-kazu-strucnjaci-1267490 [printLink] => /vijesti/svijet/moze-li-se-rusija-zbog-poraza-u-ukrajini-doista-raspasti-to-pitanje-putinu-vec-koristi-no-evo-sto-kazu-strucnjaci-1267490?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 669181 [name] => rat u ukrajini [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-03-02 16:31:02 [main_article_id] => 0 [alias] => rat-u-ukrajini [link] => /tag/rat-u-ukrajini ) [1] => stdClass Object ( [id] => 706848 [name] => Raspad Rusije [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-02-20 20:32:21 [main_article_id] => 0 [alias] => raspad-rusije [link] => /tag/raspad-rusije ) [2] => stdClass Object ( [id] => 407006 [name] => Vladimir Putin [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => vladimir-putin [link] => /tag/vladimir-putin ) [3] => stdClass Object ( [id] => 629764 [name] => zapad [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-02-01 12:02:12 [main_article_id] => 0 [alias] => zapad [link] => /tag/zapad ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => NUKLEARNI KOVČEG [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Može li se Rusija zbog poraza u Ukrajini doista raspasti? To pitanje Putinu već koristi, no evo što kažu stručnjaci [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3073 [name] => Davor Krile [username] => davor.krile [email] => davor.krile@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$LyMi.JNgiiRFR4xSVwf7gO72c0ej6V3duSAlXomIM0PF91jeTDIwm [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/davor-krile-3073 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1592 [gender] => m [description] => [image] => 1592.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1592.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/02/23/24374548.jpg [galleryCount] => 7 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Artur Widak/Nurphoto Via Afp [mainImageDesc] =>

Vojska poraženih mogla bi se okrenuti protiv gospodara rata

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/02/23/24374548.jpg [title] => Artur Widak/Nurphoto Via Afp

Vojska poraženih mogla bi se okrenuti protiv gospodara rata

) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/02/23/24374549.jpg [title] => Afp

Zabrinuti Putin

) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/02/23/24369720.jpg [title] => Afp

Lenjin, s pogledom na nedostojne nasljednike

) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/02/23/24374550.jpg [title] => Afp

Karanfili za pale 

) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/02/23/21142170.jpg [title] =>

Ramzan Kadirov: danas uz Kremlj, sutra protiv njega?

) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/02/23/24368032.jpg [title] => Afp

Šef ‘Wagnera‘ Prigožin: je li ovo lice ruske budućnosti?

) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/02/23/21476298.jpg [title] =>

Putin i Šojgu u Sibiru 2018., no hoće li moći i sutra?
 

) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Raspad Rusije u slučaju Putinova poraza u Ukrajini nova je propagandna simfonija Kremlja za homogeniziranje nacije i zastrašivanje zemalja Zapada scenarijem dugogodišnjeg kaosa i katastrofe. 

Ako država i carstvo od gotovo 600 godina ovisi o jednom običnom despotu, nije ni zaslužilo bolje nego propast – reći će mnogi. Demokratske države mijenjaju vlast i opstaju, a autokratske s padom hozjajina zauvijek nestaju.

Raspad Rusije obradovao bi milijune, u prvome redu narode koji su stoljećima patili pod represijom Moskve, no to jamačno nije scenarij koji bi radosno prihvatila Europa i svijet.

Rizik da će Rusija eksplodirati pod pritiskom svog neuspjelog napada na Ukrajinu zazvonio je na uzbunu od Berlina do Washingtona, u projekciji koja sluti na libijski scenarij s dodanim nuklearnim potencijalom za koji se ne zna u čijim bi rukama mogao završiti. (Kao da je danas u posjedu dokazano stabilnog, odgovornog i predvidivog čovjeka).

---

image

Zabrinuti Putin

Afp
---

Rusija, istinabog, ne zna što je demokracija i njihova povijest govori da se nikad nisu suočili s velikim porazom a da im je državna politika ostala netaknuta. Scenariji za postratnu budućnost tako se kreću od pobuna među više od 20 etničkih teritorija razbacanih po 11 vremenskih zona zemlje, pa do sveobuhvatnog pada u opću agoniju bezakonja kakva je zahvatila Libiju s padom pukovnika Gadafija. Bilo što od toga predstavljalo bi ozbiljne prijetnje regionalnoj stabilnosti s potencijalno ozbiljnim posljedicama za Europu, uključujući poremećaje opskrbnih lanaca, sukobe između različitih nuklearno naoružanih frakcija i nove valove izbjeglica iz destabilizirane Rusije koji bi zapljusnuli stari kontinent.

Tema je trenutačno toliko osjetljiva da EU dužnosnici odbijaju o njoj govoriti iz straha da će to ići na ruku Vladimiru Putinu i potaknuti rusku podršku njegovu ratu. Kad ih je portal POLITICO zamolio da razmotre takve scenarije tijekom nedavne Münchenske sigurnosne konferencije, zapadni dužnosnici listom su izbjegli pitanje.

---

image

Lenjin, s pogledom na nedostojne nasljednike

Afp
---

“Može li se dogoditi raspad Ruske Federacije? Sigurno da može”, smatra Ivan Krastev, politolog i predsjednik bugarskog Centra za liberalne strategije koji savjetuje niz europskih čelnika. Krastev drži da takav raspad "nije baš vjerojatan, ali nije ni nemoguć". No, fokusiranje na tu mogućnost trenutno je potpuno kontraproduktivno, ističe, jer se tom pričom hrani Putinov narativ da Zapad želi da Rusija nestane i da je on pravi agresor.

Ruski lider je doista u svom obraćanju u utorak optužio zapadne elite da žele uništiti Rusiju. U srijedu je bivši ruski predsjednik Dmitr Medvedev otišao još dalje u zastrašivanju nacije, poručivši da će Rusija "nestati" ako izgubi rat u Ukrajini i  jednostavno "biti raskomadana". Ta poruka itekako odjekuje u zemlji još duboko istraumatiziranoj raspadom SSSR-a, pritisnutoj sankcijama i razorenoj ljudskim i materijalnim gubicima u Ukrajini.

---

image

Karanfili za pale 

Afp
---

Ruske muke tijekom Prvog svjetskog rata pogurale su svojedobno revoluciju i građanski rat u kojem su se boljševici Vladimira Iljiča Lenjina suprotstavili šarolikoj skupini rojalista, feudalaca i kapitalista okupljenih oko Bijele armije. Taj rat bio je jedan od najkrvavijih u ruskoj povijesti, a uključivao je i niz pogroma usmjerenih prema Židovima. Završio je 1923. s pobjedom Crvene armije, ali je ostavio duboke podjele u društvu.

Raspad Sovjetskog Saveza 1990-ih doveo je do odvajanja zemalja poput Ukrajine, Bjelorusije i Kazahstana, kao i današnjih zemalja EU-a poput Estonije, Latvije i Litve. Protekao je znatno mirnije od boljševičkog ustanka, ali naivno je pretpostaviti da bi danas bilo jednako.

Struktura Sovjetskog Saveza učinila je njegov raspad relativno jednostavnim s ustavnopravnog stajališta, jer je, slično kao i Jugoslavija, priznavala pravo naroda na samoodređenje do odcjepljenja. Nasuprot tome, Ruska Federacija je danas jedinstvena država s vrlo čvrstom središnjom upravom. A za razliku od Sovjetskog Saveza, gdje polovica građana nisu bili Rusi, 80 posto stanovništva današnje Rusije su upravo Rusi.

---

image

Ramzan Kadirov: danas uz Kremlj, sutra protiv njega?

---

Najvažniji element za izbjegavanje krvoprolića 1991. je bio taj što se Rusija, za razliku, primjerice, od Miloševićeve Srbije, tad nije protivila raspadu Sovjetskog Saveza.

Sad je prilično teško zamisliti da bi Putin ili itko iz aktualnog establišmenta stajao mirno ako bi regije prepune prirodnih resursa, poput Baškortostana na južnom Uralu ili Sibira, ruske rudne "škrinje s blagom", pokušali otići svojim putem.

Jedna od briga na Zapadu koja se rijetko javno izgovara je da će se ruski vojnici, kad rat u Ukrajini završi njihovim porazom, vratiti kući i tamo nastaviti borbu protiv Moskve, potpomažući raspad zemlje. Nije tajna da je Putin u rat mahom slao manjine čuvajući Ruse od pogibelji: glavnina ljudi koji se bore u Ukrajini dolazi s neprivilegiranih ruskih teritorija poput planina istočnog Sibira.

Osim što su različitog etnikuma od ruske većine, imaju i snažne kulturne veze s Mongolijom i Sjevernim Kavkazom, a slična stvar je i s Čečenijom i Dagestanom. Čečenski vođa Ramzan Kadirov, koji je igrao središnju ulogu u slamanju islamističkog ustanka početkom 2000-ih, nedavno je rekao da namjerava uspostaviti svoju privatnu vojsku po uzoru na Wagner grupu Jevgenija Prigožina.

---

image

Šef ‘Wagnera‘ Prigožin: je li ovo lice ruske budućnosti?

Afp
---

Govoreći još davne 2011. na Sjevernom Kavkazu, Putin nije skrivao svoje gađenje prema sve prisutnijim pokretima za neovisnost tamo.

„Ako do toga dođe, iste sekunde će se naći i oni koji žele učiniti isto s drugim teritorijalnim entitetima Rusije. To će biti tragedija koja će pogoditi svakoga građanina Rusija bez iznimke", slutio je lančanu reakciju takvih težnji Putin. To sugerira da bi svaki potez regija da se oslobode kontrole Moskve bio krvav, kako između središnje vlasti i potencijalnih secesionista, tako i među samim međusobno konkurentskim regijama.

„Nove države nastale raspadom Ruske Federacije borile bi se dugo i jedna s drugom, kako oko granica, tako i oko ekonomske imovine”, napisala je u nedavnom eseju Marlene Laruelle s Instituta za europske, ruske i euroazijske studije na Sveučilištu "George Washington". Moskovske elite, koje kontroliraju ogroman nuklearni arsenal, po njoj bi odlučno reagirale nasiljem na svaki secesionizam.

Ono što dodatno mogućnost ruskog kolapsa čini alarmantnim je, naravno, nuklearni arsenal zemlje. Uoči raspada Sovjetskog Saveza, SAD i njegovi saveznici bili su daleko od optimizma u pogledu nuklearne prijetnje te se američka obavještajna služba jako bojala da će taktičko nuklearno oružje, takozvane kofer bombe, moglo završiti na terorističkom crnom tržištu. Ti strahovi su ekranizirani i u nizu filmova o Jamesu Bondu.

---

image

Putin i Šojgu u Sibiru 2018., no hoće li moći i sutra?
 

---

Prema zapadnim analitičarima, takva mogućnost u današnjoj Rusiji je znatno manja jer nema nuklearnog oružja u potencijalno separatističkim regijama. Njih više brine izbijanje sukoba u samome Kremlju, između pripadnika ruskog establišmenta i borba za kontrolu nad oružanim snagama.

Snažna prepucavanja između ratnih jastrebova poput šefa Wagner grupe Jevgenija Prigožina i ruskog ministra obrane Sergeja Šojgua i načelnika Glavnog stožera oružanih snaga Valerija Gerasimova u završnici bi se mogla svesti na borbu za Putinov nuklearni kofer.

Veliko je pitanje i kakvu bi ulogu imala Kina u bilo kojem scenariju ruskog raspada. Nestabilnost u susjedstvu bogatom resursima i Pekingu bi možda razbuktala apetite za lako dostupnim sirovinama, no vjeruje se da ipak ne bi pokušali ponovno crtati ruske granice.

Pokojni češki predsjednik Vaclav Havel znao je svojedobno reći kako je glavni problem s Rusijom što nikad ne znate gdje ona zapravo završava. Njegova rečenica bi se mogla opet pokazati proročanskom, ali u sasvim drugom kontekstu od onoga hladnoratovskog u kojemu je svojedobno izrečena.

Iz dana u dan trudimo se približiti naš sadržaj vašim potrebama, Slobodna Dalmacija je tu za vas i zbog vas. Molimo vas stoga da izaberete jedan od ponuđenih odgovora i podijelite s nama mišljenje o članku koji ste upravo pročitali.

---

---

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Artur Widak/Nurphoto Via Afp  Afp Afp Afp Afp
Artur Widak/Nurphoto Via Afp

Vojska poraženih mogla bi se okrenuti protiv gospodara rata

Afp

Zabrinuti Putin

Afp

Lenjin, s pogledom na nedostojne nasljednike

Afp

Karanfili za pale 


Ramzan Kadirov: danas uz Kremlj, sutra protiv njega?

Afp

Šef ‘Wagnera‘ Prigožin: je li ovo lice ruske budućnosti?


Putin i Šojgu u Sibiru 2018., no hoće li moći i sutra?
 

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/svijet/moze-li-se-rusija-zbog-poraza-u-ukrajini-doista-raspasti-to-pitanje-putinu-vec-koristi-no-evo-sto-kazu-strucnjaci-1267490 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=e27b2ba640d9537de199c6318df9d1c29fcc5f19 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Mo%C5%BEe+li+se+Rusija+zbog+poraza+u+Ukrajini+doista+raspasti%3F+To+pitanje+Putinu+ve%C4%87+koristi%2C+no+evo+%C5%A1to+ka%C5%BEu+stru%C4%8Dnjaci&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Fmoze-li-se-rusija-zbog-poraza-u-ukrajini-doista-raspasti-to-pitanje-putinu-vec-koristi-no-evo-sto-kazu-strucnjaci-1267490 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Fmoze-li-se-rusija-zbog-poraza-u-ukrajini-doista-raspasti-to-pitanje-putinu-vec-koristi-no-evo-sto-kazu-strucnjaci-1267490 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => NUKLEARNI KOVČEG [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
SvijetNUKLEARNI KOVČEG

Može li se Rusija zbog poraza u Ukrajini doista raspasti? To pitanje Putinu već koristi, no evo što kažu stručnjaci

23. veljače 2023. - 20:30

Raspad Rusije u slučaju Putinova poraza u Ukrajini nova je propagandna simfonija Kremlja za homogeniziranje nacije i zastrašivanje zemalja Zapada scenarijem dugogodišnjeg kaosa i katastrofe. 

Ako država i carstvo od gotovo 600 godina ovisi o jednom običnom despotu, nije ni zaslužilo bolje nego propast – reći će mnogi. Demokratske države mijenjaju vlast i opstaju, a autokratske s padom hozjajina zauvijek nestaju.

Raspad Rusije obradovao bi milijune, u prvome redu narode koji su stoljećima patili pod represijom Moskve, no to jamačno nije scenarij koji bi radosno prihvatila Europa i svijet.

Rizik da će Rusija eksplodirati pod pritiskom svog neuspjelog napada na Ukrajinu zazvonio je na uzbunu od Berlina do Washingtona, u projekciji koja sluti na libijski scenarij s dodanim...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. svibanj 2024 07:11