StoryEditorOCM
SvijetRovovska bitka

Kao da im nije dosta kaljuže, promrznutih prstiju, mokrih uniformi sad se još moraju boriti i s invazijom miševa!

6. prosinca 2023. - 06:21

Zimski uvjeti na ukrajinskoj bojišnici dodatno su teški i za ruske okupatore i za ukrajinske branitelje, a uz kaljužu, minuse, promrznute prste, mokre uniforme, valjanje po blatu - sad su u njihove rovove navalili i miševi i drugi glodavci koji traže zaklon od hladnoće. Prošle ih godine nije bilo toliko puno, no sada, nakon neuobičajeno tople jeseni koju je doslovno preko noći presjekla brutalna hladnoća, miševi su se razmili posvuda.

Na društvenim mrežama puno je snimaka koje dijele i Rusi i Ukrajinci. Na videu koji su snimili Rusi nakon što su pokrenuli svoju 120 mm samohodnu haubicu 2S9 Nona-S, vidi se kako horda miševa  izlijeće iz auspuha haubice.

Rovovi su puni miševa koji  gmižu posvuda.

Novinari agencije France Press dok su radili reportažu s ukrajinskim vojnicima na prvoj crti izvijestili su kako su im miševi pregrizli i dobro oštetili komunikacijsku opremu.

"Problem je što grizu kablove", rekao je Volodimir, 45-godišnji zapovjednik jedinice, pokazujući kabel koji se koristi za spajanje na internet putem satelita Starlink. Glodavaci su uspjeli onesposobiti  i topničko punjenje.

Ovaj ukrajinski vojnik morao je dobro istresti svoju jaknu iz koje su ispadali miševi na sve strane.

Na drugom videu vojnik ih tjera francuskim ključem, no oni i dalje hodaju po bombama i konzervama.

U ukrajinskom rovu ima i lasica koje vojnicima ‘pomažu‘ likvidirati poljske miševe prije nego što im prožvaču pancirke:

Glodavci koji utječu na vojne operacije nisu ništa novo. I tijekom Drugog svjetskog rata veliki broj njemačkih oklopnih vozila onesposobili su glodavci koji su žvakali žice. Tako je 19. studenog 1942., Crvena armija započela operaciju velikih razmjera nazvanu Uran kako bi okružila njemačke snage. Tad se dogodila neočekivana situacija. Dio njemačkih tenkova jednostavno se nije htio pokrenuti, dok bi se drugi ugasili nedugo nakon pokretanja. Kako se pokazalo, krivci su bili obični poljski miševi, koji su živjeli u slami koju je tenkovska divizija koristila kao zaklon. Prožvakali su velik dio električnih žica. Kao rezultat toga, u najkritičnijem trenutku, kad su ti tenkovi bili potrebni na bojnom polju, samo je njih 30 od ukupno 100 bilo spremno za bitku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
09. svibanj 2024 05:00