StoryEditorOCM
SvijetASTRONOMI U ČUDU

Kakvo otkriće u svemiru: ‘Ovo vidiš jednom u životu, nitko se tome nije nadao. Pa veće je od Sunca čak 33 puta!‘

Piše I. P./JL
17. travnja 2024. - 18:34

Astronomi su otkrili najmasivniju zvjezdanu crnu rupu Mliječne staze koja je 33 puta veća od Sunca i udaljena 2000 svjetlosnih godina od zemlje, piše Sky News.

Zvjezdana crna rupa nastaje kad se zvijezda uruši, a one koje su dosad pronađene u Mliječnom putu bile su oko 10 puta veće od mase Sunca. Znanstvenici iz misije Gaia Europskog južnog opservatorija primijetili su crnu rupu nakon što je uočena "klimava" zvijezda koja je kružila oko tog područja. Crna rupa dobila je ime Gaia BH3.

image
-/Instar Images/Profimedia/-/Instar Images/Profimedia

- Nitko nije očekivao da će pronaći crnu rupu ovako velike mase u blizini. Ovo je otkriće do kojeg dođeš jednom u životu, rekao je Pasquale Panuzzo, astronom iz pariškog Nacionalnog centra za znanstvena istraživanja.

Smatra se da "klimava" zvijezda koja kruži oko nje daje važne informacije o tome kako je nastala crna rupa s obzirom na to da su zvijezde u paru obično slične.

Kad zvijezde dođu do kraja svog života, većina njih se napuhuje, gubi masu pa se hladi stvarajući takozvane bijele patuljke. Smatra se da crne rupe nastaju kad zvijezda ne sadrži teške elemente i kad gubi manje mase tijekom svog životnog vijeka. Umjesto da se ohladi u bijelog patuljka, zvijezda se uruši i formira crnu rupu.

Postoji oko 50 zvjezdanih crnih rupa koje su znanstvenici otkrili u Mliječnom putu, prema NASA-i. U siječnju su znanstvenici otkrili najstariju crnu rupu koja datira iz ranog svemira prije više od 13 milijardi godina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. travanj 2024 18:35