StoryEditor
Svijetanaliza

Jelena Jurišić s Hrvatskih studija o neredima u Rusiji: Ovo nije ozbiljna prijetnja Putinovom režimu, Navaljni je dio igrokaza u režiji Zapada

Piše Silvana Uzinić
23. siječnja 2021. - 18:28
Kirill Kudryavtsev/AFP

Svijet pozorno prati nerede i prosvjede u Rusiji kojima je izravni povod hapšenje Alekseja Navaljnoga, vođe opozije koji tvrdi da su ga po Putinovu nalogu nedavno pokušali i otrovati.

Inače, nekidan je preko youtuba pušten dokumentarni film Navalnoga u kojemu se ističe priča o raskošnoj palači koja je izgrađena za Putina na obali Crnoga mora, a Navalni je iz pritvora pozvao Ruse na prosvjede protiv autoritarne Putinove vladavine.

Za komentar događaja u Rusiji zamolili smo Jelenu Jurišić, profesoricu Hrvatskih studija i stručnjakinju po pitanju Rusije s obzirom da je ondje živjela dugi niz godina. S obzirom da ona budno prate ruske medije, ovi prosvjedi se po njoj ne mogu smatrati značajnom prijetnjom za režim, a ona ga smatra - igrokazom u režiji Zapada.

image
Natalia Kolesnikova/AFP

- Sam Navaljni nema toliko potporu građana, tek nekih pet posto i to u velikim gradovima poput Moskve i San Petersburga, a nedavno su rezultati jedne ankete pokazali da je iza Urala tek jedan i po posto stanovništva uopće čulo za njega. Mislim i da su brojke prosvjednika prenapuhane u zapadnim medijima jer, primjerice, jedan trg u Moskvi na kojemu su se okupili ne može primiti toliko ljudi koliko agencije javljaju da ih ima. Čitam Reuters koji broji nekih 40 tisuća ljudi, a na tom mjestu ih jedva stane četiri tisuće. Mislim da je ovo inscenirani pritisak na Putina potpomognut izvana. A taj dokumentarac o palači, pa to je stara priča koja je demantirana već prije deset godina.

Već u onoj aferi, poznatoj kao Panama papers, dokazano je da su to izgradili njegovi suradnici i znanci, a ne on sam. Mislim da je cilj zapada da Rusiji nametne još sankcija, jer njihov BDP lani je, unatoč restrikcijama, pao tek nekih pet posto, čak i manje po izračunu Svjetske banke. Kaže Joe Biden za Trumpa da je Putinovo štene. Pitam se kako to, kad im je upravo Trump uveo 46 različitih vrsta sankcija. Ali i pored njih, Rusija je lani zabilježila veći izvoz nego uvoz poljoprivrednih i prehrabenih proizvoda. Zapad ih stoga i dalje pritišće, a oni, logično, smatraju da imaju pravo postupati kako hoće kao i svaka druga suverena država. Stariji se sjećaju devedesetih godina kada to nije bilo tako i koga god od njih pitate, pozdravit će sadašnju situaciju i podržati Putina. Naravno da ni kod njih ekonomska situacija nije bajna, rubalj ovisi o cijeni nafte, ali udio energenata u državnom proračunu je svega 32 posto, što nije puno – komentirala je Jurišić.

Ipak, stotine demonstranata ove subote izašlo je i na ulice Vladivostoka i Irkutska i uzvikivalo je “Putin je lažov” i “Mi smo moćni”. Na nekim snimkama vidi se kako se s nekima od prosvjednika policija fizički obračunava, a agencije javljaju da ima i povrijeđenih policajaca.

Demonstrantima u Moskvi je policija preko razglasa poručivala: "Dragi građani, ovo okupljanje je nezakonito. Dajemo sve od sebe da osiguramo vašu sigurnost. Budite oprezni i, ako je moguće, napustite ilegalni događaj." Na žalost, nasilne scene i slike krvoprolića pristižu ove subote s ruskih ulica.

image

 
Natalia Kolesnikova/AFP
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

22. veljača 2021 08:53