StoryEditor
Svijetinternet sve otkrio

Jedinica specijalne policije u Njemačkoj raspuštena jer su njeni pripadnici članovi ekstremne desnice

Piše Hina
10. lipnja 2021. - 16:12

Specijalna postrojba policije (SEK) pri policijskoj upravi u Frankfurtu raspuštena je u četvrtak nakon što se otkrilo da su pripadnici ove postrojbe bili aktivni na komunikacijskim platformama na internetu na kojima su se okupljali pripadnici ekstremne desnice.

"Ne možemo ići dalje kao da se ništa nije dogodilo", rekao je ministar unutarnjih poslova savezne pokrajine Hessen, Peter Beuth (Kršćansko-demokratska unija CDU), obrazlažući odluku o raspuštanju.

On je najavio temeljitu organizacijsku reformu specijalnog odjela frankfurtske policije. "Ponašanje policajaca protiv koji se vodi istraga kao i toleriranje nadređenih je neprihvatljivo", rekao je Beuth.

Po njegovim riječima, niti jedan od onih protiv kojih se vodi istraga više neće raditi za specijalnu policiju, a ovisno o težini dokazanog djela, niti za policiju općenito.

Pokrajinski ministar policije kazao je da u Frankfurtu mora zavladati "potpuno novi duh" na nižoj i srednjoj hijerarhijskoj razini policije.

"Naravno da su nam specijalne postrojbe i u budućnosti potrebne, ali one moraju biti formirane u novim okvirima", rekao je Beuth.

Državno odvjetništvo u Frankfurtu i Pokrajinski ured za borbu protiv kriminala u Wiesbadenu jučer su pokrenuli istragu protiv 19 aktivnih policajaca i jednog bivšeg pripadnika policije u Frankfurtu zbog aktivnog sudjelovanja u grupama na internetu preko kojih su šireni neonacistički sadržaji i vjerska i nacionalna mržnja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
31. srpanj 2021 00:17