StoryEditorOCM
SvijetKAKVA TUGA

Izraelskim vojnicima se slomila srca kad su upali u Hamasov tunel: ‘Snimite ovo prije nego što sve raznesemo!‘

Piše hina
23. siječnja 2024. - 09:40

Izraelske obrambene snage otkrile su kilometarski minirani tunel u kojem je Hamas navodno držao oko 20 talaca.

Na kraju tunela bile su skučene ćelije u kojima su držani zarobljenici – pet uskih prostorija iza metalnih rešetki.

Pronađeni su zahodi, madraci, pa čak i crteži djevojčice oslobođene u studenom - Emilije Aloni, rekao je glasnogovornik IDF-a Daniel Hagari.

Nakon što su hodali oko kilometar u tunelu, na dubini od oko 20 metara ispod zemlje, vojnici su pronašli središnju prostoriju u kojoj su, prema svjedočenjima, taoci koji su se vratili iz Gaze provodili većinu vremena‘, rekao je.

Vojska je objavila fotografije iz podzemnog labirinta i rekla da je dovela novinare da dokumentiraju tunel prije nego što ga unište kako bi ‘svijetu pokazali dokaze koji se ne smiju zaboraviti‘.

‘Hamas je počinio i nastavlja činiti zločine protiv čovječnosti, držeći nevine ljude, djecu, žene, muškarce, neke bolesne, vrlo starije ljude, u teškim i nehumanim uvjetima‘, rekao je Hagari.

Ulaz u tunel navodno je otkriven u kući pripadnika Hamasa u gradu Khan Younis na jugu Gaze, gdje je Izrael usredotočio svoju borbu posljednjih tjedana.

‘Vojnici su ušli u tunel gdje su naišli na teroriste, uključivši se u bitku koja je završila eliminacijom terorista‘, rekao je glasnogovornik.

‘Prema svjedočenjima kojima raspolažemo, oko 20 talaca držano je u ovom tunelu u različito vrijeme u teškim uvjetima bez dnevnog svjetla, u gustom zraku s malo kisika i strašnoj vlazi koja otežava disanje.

‘Neki od njih pušteni su prije 50-ak dana, a neki su još uvijek u Gazi i možda su pod još težim uvjetima, uključujući starije ljude kojima su potrebni lijekovi i pomoć‘, dodao je Hagari.

Video je objavljen nakon što je ministarstvo zdravlja kojim upravlja Hamas ustvrdilo da je više od 25.000 Palestinaca ubijeno u Gazi od početka sukoba.

SAD, Egipat i Katar vrše pritisak na obje strane da dogovore uvjete i tvrdi se da su Izrael i Hamas voljni sudjelovati u razgovorima u Kairu.

Američki predsjednik Joe Biden rekao je u petak da je razgovarao s Netanyahuom o mogućim rješenjima za stvaranje neovisne palestinske države, sugerirajući da bi jedan put mogao uključivati ​​nemilitariziranu vladu.

‘Postoji više vrsta rješenja s dvije države‘, rekao je.

‘Postoji niz zemalja koje su članice UN-a koje... nemaju svoju vojsku‘, rekao je Biden novinarima nakon događaja u Bijeloj kući.

No, visoki dužnosnik Hamasa u subotu je odbacio Bidenove komentare, označivši ga sudionikom u ‘genocidu‘ nad Palestincima.

U izjavi u nedjelju Netanyahu je ponovio da će inzistirati na ‘punoj izraelskoj sigurnosnoj kontroli nad svim teritorijem zapadno od Jordana‘. Netanyahu je rekao da se čvrsto suprotstavio ‘međunarodnim i unutarnjim pritiscima‘ da promijeni ovo stajalište i da će tako i nastaviti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 10:49