StoryEditorOCM
SvijetEKSTREMISTI U NALETU

Izraelski radikali maštaju o Gazi - bez Palestinaca?! ‘To će biti raj na zemlji!‘; Amerikanci: ‘Kako nepromišljeno!‘

Piše Antonija Handabaka/JL
30. siječnja 2024. - 20:17

Izraelska krajnja desnica, za razliku od izraelskog premijera, već ima poslijeratni plan za Gazu. Očekivano, on ne uključuje Palestince.

U nedjelju su taj plan na ulicu iznijeli tvrdokorni desničari na skupu pod sloganom "Nova naselja donose sigurnost", na kojem su bili i brojni ministri i koalicijski partneri Benjamina Netanyahua.

Rabin Eitan Cahn (49) ima svoju viziju grada Gaze. Prema njegovu mišljenju, u budućnosti bi glavni grad palestinskog teritorija trebao biti visokotehnološka zelena oaza u kojoj će živjeti Židovi, a masovno će je posjećivati i turisti. Zvao bi se, predlaže, Nova Gaza. U njemu ne bi bilo mjesta za Palestince, prenosi Jutarnji list.

Skup na kojem se u nedjelju u Jeruzalemu pozivalo na iseljavanje iz Gaze i gradnju židovskih naselja, kakva su na Zapadnoj obali godinama jedan od glavnih kamena spoticanja u procesu pomirenja Izraelaca i Palestinaca, osudili su brojni izraelski političari. Smatraju da takvi događaji štete Izraelu jer, među ostalim, stvaraju razdor sa SAD-om i arapskim zemljama s kojima Izrael ima manje ili više suradničke odnose.

image
-/Afp

No, to ne misle sudionici skupa, većinom iz redova izraelskih useljenika na Zapadnu obalu radikalnog vjerskog usmjerenja, koji su došli podržati krajnje desne političare. Najpoznatiji među njima, Itamar Ben-Gvir, koji je ministar za sigurnost u aktualnoj izraelskoj vladi, pridružio se gomili u plesu i pjesmi, pozivajući premijera da "donese hrabre odluke" o budućnosti pojasa.

Međutim, to bi za sobom povuklo niz ozbiljnih posljedica. SAD je u više navrata istaknuo da se protivi smanjenju teritorija Gaze, a Saudijska Arabija bi odmah odustala od normalizacije odnosa s Izraelom, koji su ionako već na kocki.

Glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost Bijele kuće John Kirby u ponedjeljak je postupke dijela izraelskih političara nazvao "neodgovornim, zapaljivim i nepromišljenim". Ben-Gvir nije bio jedini na skupu. Bio je u društvu čak 11 ministara u vladi te još 15 političara, među kojima su bili i neki iz Netanyahuove stranke Likud. Oni su izišli na pozornicu i tamo potpisali deklaraciju kojom traže da se obnove izraelska naselja u Gazi.

image
-/Afp

Benny Gantz, šef centrističke stranke Nacionalnog jedinstva, poručio je da je događaj naštetio izraelskom društvu koje je u ratu. "Oni narušavaju naš legitimitet na međunarodnoj sceni i napore da se vrate taoci", poručio je Gantz. Yair Lapid, vođa opozicije, skup je okarakterizirao kao "štetan" i "sramotu za Netanyahua". Na pitanje o njegovu stavu, izraelski premijer rekao je da će njegova vlada tek o tome odlučivati i da će to biti politička odluka.

Ben-Gvir je u nedjelju u govoru ustvrdio da je odluka o povlačenju iz Gaze 2007. godine bila katastrofalna. "Vikali smo i govorili", poručio je radikalni političar, ustvrdivši kako je to jedini način da se spriječi novi 7. listopada. Mnogi političari smatraju da Gaza ne smije ostati bez prisutnosti izraelske vojske, a to mišljenje se spominje sve više i sve glasnije. Međutim, tu se Netanyahu nalazi između čekića i nakovnja. Bijela kuća nikako ne želi dugoročnu izraelsku vojnu prisutnost u Gazi, prenosi Jutarnji list.

Dror Etkes, istraživač iz Kerema Navota, organizacije koja se bavi naseljavanjem na Zapadnu obalu, smatra da zahtjeve izraelskih radikala treba shvatiti ozbiljno s obzirom na zastupljenost u vladi i dosadašnje postupanje na Zapadnoj obali. "Ekstremističke ideje, poput one o prisilnom iseljenju Palestinaca iz Gaze, snažnije su unutar izraelskog društva sada nego ikad prije zbog pokolja koji se dogodio 7. listopada", smatra Etkes.

image
-/Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. lipanj 2024 19:18