StoryEditorOCM
Svijet‘to je opcija‘

Izraelski ministar šokirao izjavom o korištenju nuklearne bombe u Gazi; Netanyahu ga hitno suspendirao, stigla reakcija

Piše Hina
5. studenog 2023. - 10:49

Ultranacionalistički izraelski ministar rekao je u nedjelju da je korištenje nuklearne bombe protiv Pojasa Gaze u ratu protiv palestinskog pokreta Hamas "opcija", a izraelski premijer nakon toga ga je suspendirao.

Izraelski ministar baštine Amichay Eliyahu rekao je u radijskom intervjuu da nije u potpunosti zadovoljan razmjerima izraelske odmazde na palestinskom području nakon smrtonosnog napada Hamasa na izraelsko tlo 7. listopada.

Novinaru koji ga je u svjetlu njegovih primjedbi pitao bi li rješenje bilo baciti neku vrstu nuklearne bombe na Gazu, ministar je odgovorio: "To je opcija".

Izraelski mediji prenose i da je rekao da u Gazi nema nikoga tko se ne bi smatrao vojnikom, te se protivi humanitarnoj pomoći za Gazu.

Ured izraelskog premijera Benjamina Netanyahua reagirao je objavivši priopćenje u kojem se navodi da je ta izjava "odvojena od stvarnosti" i dodaje da izraelska vojska radi na poštedi onih koji nisu uključeni u borbe u Pojasu Gaze.

Netanyahu je također suspendirao Eliyahuovo sudjelovanje u radu vlade do daljnjeg.

Suočen s negodovanjem koje je izazvala njegova izjava, ministar je objavio poruku na X (bivši Twitter) u kojoj je potvrdio da je njegova "izjava o atomskom oružju metaforična".

Prema izvješću Hamasa od subote u Pojasu Gaze ubijeno je 9488 ljudi, uglavnom civila.

Prema podacima izraelskih vlasti najmanje 1.400 ljudi poginulo je na izraelskoj strani, od čega su većina civili ubijeni 7. listopada.

Najmanje 345 izraelskih vojnika poginulo je od 7. listopada, prema vojsci.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 21:39