StoryEditorOCM
Svijetu zračnom napadu

Izrael ubio trojicu sinova i dvoje unuka čelnika Hamasa: ‘Krv mojih sinova nije mi draža od krvi našeg naroda...‘

Piše Hina
10. travnja 2024. - 20:01

Trojica sinova čelnika Hamasa Ismaila Haniyeha ubijena su u srijedu u izraelskom zračnom napadu na Pojas Gaze, objavili su ta militantna skupina i njegova obitelj.

Trojica sinova – Hazem, Amir i Mohamad, ubijeni su u bombardiranju vozila u kojem su se kretali u kampu Al-Šati. Ubijeno je i dvoje Haniyehovih unuka, a treći je ozlijeđen, prenose Hamasovi mediji.

“Naši zahtjevi su jasni i određeni i nećemo raditi ustupke. Neprijatelj je u deluziji ako misli da će napadi na moje sinove, tijekom vrhunca pregovora i prije no što je pokret poslao svoje odgovore, primorati Hamas da promijeni svoj stav”, rekao je Hanijeh za Al Jazeeru.

“Krv mojih sinova mi nije draža od krvi našeg naroda”, dodao je čelnik Hamasa koji boravi u Kataru.

Militantna skupina je u utorak objavila da proučava izraelski prijedlog za prekid vatre, no i da on ne zadovoljava niti jedan od zahtjeva Palestinaca.

Hamas traži prekid vojnih operacija Izraela, potpuno povlačenje njegove vojske iz enklave i omogućavanje povratka izbjeglica. Hanijeh je čelnik Hamasa postao 2017., a od tada živi na relaciji između Turske i katarske prijestolnice Dohe.

Izrael cijelo vodstvo Hamasa smatra teroristima, no nije poznato koliko je sam Hanijeh znao za planove napada 7. listopada, piše agencija Reuters. Tu je operaciju smislilo vojno vijeće Hamasa u Gazi u tajnosti, zbog čega je i dio Hamasovih čelnika u inozemstvu bio šokiran trenutkom njegova izvršenja i rasponom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 12:59